'Věčné město' dobyla překvapivě Španělka Martinezová

8. 5. 2010, 19:59
Aktuality 21
WTA ŘÍM - Nečekanou vítězkou silně obsazeného antukového turnaje v Římě se stala nenasazená Španělka María José Martínezová. Čtvrtfinálová přemožitelka Lucie Šafářové v dnešním finále porazila dvojnásobnou vítězku turnaje Jelenu Jankovičovou a dosáhla největšího úspěchu kariéry.
Maria José Martinezová

Maria José Martinezová dvoumilionový podnik v Madridu zahájila prohraným setem s Kudrjavcevovou, dalších dvanáct sad už ale zůstala neporažena. Mj. porazila Wozniackou, Šafářovou nebo v semifinále Ivanovičovou v dnešním finále si po poradila 7-6 7-5 se sedmou nasazenou Jelenu Jankovičovou ze Srbska.

"Nemám slov, ještě jsem to pořádně nepobrala, že jsem tak velký turnaj vyhrála," soukala ze sebe Martinezová. "Jsem teď plná emocí."

Sedmadvacetiletá Martínezová sice vyhrála už svůj třetí turnaj, nicméně zdaleka nejkvalitnější. Loni zůstala neporažená také ne antukách v Bogotě a Bastadu.

Nasazená sedmička Jankovičová sice v předchozích kolech vyřadila sestry Venus a Serenu Williamsovy (minulosti to na jediném turnaji dokázaly jen Arantxa Sánchezová-Vicariová, Steffi Grafová, Martina Hingisová, dvakrát Kim Clijstersová, Lindsay Davenportová a Justine Heninová), ale nenašla odpověď na "kraťasy" a voleje Martínezové, jež ji připravila o zisk třetího titulu v areálu Foro Italico.

"Bouhžel jsem v předchozích zápasech ztratila hodně energie. A dnes to bylo opravdu náročně. Maria hraje úplně jinak, než ostatní děvčata. Hodně 'kraťasů', servis-volej a ještě je levačka," uvedla pětadvacetiletá Jankovičová. "Svou hru pořád mění, nemá jen jednu zbraň," chválila svou přemožitelku. 

"Ano, hraju jinak než ostatní, typické to není," přiznala Martinezová. "Byl to můj nápad, dělat spoustu věcí jinak. Klíčem je ale bojovat, bojovat a zase jen bojovat až do konce."

Dvojice Dulková/Pennettaová vyhrála třetí titul v řadě
Argentinsko-italská dvojice Gisela Dulková a Flavia Pennettaová protáhla svou vítěznou šňůru už na 14 zápasů. Dnes ve finále turnaje v Římě porazily druhé nasazené Španělky Llagosteraovou s Martinezovou 6-4 6-2 a získaly už třetí letošní, a celkově šestý titul.

- WTA PREMIER ŘÍM (Itálie, antuka, 2.000.000 dolarů) -
sobotní výsledky (08. 05. 2010)

Dvouhra - finále:
Martínezová (Šp.) - Jankovičová (7-Srb.) 7-6(5) 7-5

Čtyřhra - finále:
Dulková/Pennettaová (Arg./It.) - Llagosteraová/Martínezová (2-Šp.) 6-4 6-2

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

21
Přidat komentář
skott
Pamatuju jake nervy mi zpusobila loni, kdyz dlouho trapila ve cvrtfinale Dinaru, ale tentokrat je vsechno odpusteno;-)
V Rime ji to vyjimecne sedlo, problemy ji delalo jen uzavirani setu, jinak by zapasy vyhravala jeste vyrazneji, ale to uz by byla asi moc velka pohadka.I tak zdaleka nejvetsi vitezstvi kariery, ktery si plne zaslouzi, at za vsechny zivotni trable nebo unikatni styl, jakym se dokaze na antuce prosazovat.
Reagovat
smazaný uživatel
skott: tak mě napadlo - když ti vadily některé sporné anebo přímo nesportovní (záleží asi ale stejně vždy na úhlu pohledu) momenty u Henin, jak k tomu přijde tahle Španělka? Její zamlčení dotyku míčku rukou při utkání se Serenou (tuším, že to bylo na FO 2009) a tedy okradení soupeřky o bod ti nevadí?:) Vždyť tady už nešlo o vady v chování na kurtu apod., ale o celkem jednoznačný podvod.
Reagovat
skott
Proc myslis, ze mi to nevadilo u Martinez?Pokud se nepletu, tak jsem to tentkrat odsoudil uplne stejne jako ¨ruku¨ Henin.Presto si ale dovolim rict, ze je v obou pripadech maly rozdil.At uz se jedna prave o nepriznanou tec Martinez (nebo klidne i Gonzy na OH), vyplynulo to ze hry.Ani jeden z nich, narozdil od Henin, svuj prohresek neplanovali a neudelali zamerne.Jen vyuzili situace a my se nikdy na 100% nedozvime, zda slo z jejich strany opravdu o podvod.To si myslim, ze je rozdil.
Jinak radost z vitezstvi Mariajo mam uplne z jineho duvodu nez ze bych ji fandil.Staci se podivat na souperky, ktere vyradila a budes mit jasno;)
Reagovat
smazaný uživatel
Aha, teď jsem si ty soupeřky uvědomil... už chápu:)
Reagovat
smazaný uživatel
jinak dvojka Pennetta/Dulko s touhle formou můžou pomýšlet na finále RG si myslím... fakt jsou spolu skvěle sehrané, krásná dvojice, která navíc umí hrát výborně tenis, škoda že doubly se nevysílají... gratuluju!
Reagovat
smazaný uživatel
Ano, právě proto tak oceňuju přístup BBC k Wimbledonu, protože oni vysílají nejen všechny singly z hlavních kurtů, ale i debly, mix, juniory a veterány, běžně jde obraz z 5-6 kurtů současně. Stačí si vybrat (a vykašlat se na Nova sport). Na satelitu 28 stupňů východně nekódovaně a tedy zadarmo.
Reagovat
smazaný uživatel
no jestli takhle volně dávají na BBC na satelitu, tak to by to chtělo najít, popř. aspoň to zkusit..
Reagovat
smazaný uživatel
Aspoň to zkusit? Co jako zkoušet? S parabolou 80 cm to funguje výborně, loni jsem místní blábolily na tuhle možnost mnohokrát upozornil, jenže těmhle "fandům" tenisu stačí bídné miniobrázky z internetu nebo nevalný obraz od placené kabelovky UPC.
Satelitní pozice 28E, frekvence 12440 MHz, symbolrate 27500, polarizace V. Po proladění této frekvence se v seznamu programů objeví 7 kanálů, označených stream-0, stream-1 .... stream-6. Nula až pětka je 6 kanálů, které jsou během Wimbledonu použity pro přenos z 6 kurtů. A stream-6 obsahuje zmenšený náhled na tyto kanály.
Samozřejmě obraz BBC je v 16:9, takový Eurosport (německý i český) celá léta vysílal jen mizerný ořez na formát 4:3, na širokoúhlý 16:9 přešli až teď.
Reagovat
smazaný uživatel
O tom satelitu uvažuju už dlouho... kdybys měl takhle od boku střelit, na kolik tě to všechno vyšlo? Já jsem zatím na tom "nevalném obrazu od UPC".
Reagovat
smazaný uživatel
V posledních letech existuje čím dál víc variant. K dříve velmi rozšířeným přijímačům FTA (bez možnosti vložit dekódovací kartu) se dnes kvůli příjmu CZ a SK programů hodně prodávají přijímače s čtečkou karet nebo s volnými CI sloty, do kterých se vkládají dekódovací moduly (většinou pro karty Cryptoworks, u Skylinku od letoška bude současně v provozu Irdeto).
Kromě SD přijímačů (běžné rozlišení obrazu, jako v pozemním analogu nebo digitálu) jsou dnes cenově dostupné už i HD přijímače - bez dalších poplatků jsou na 23,5E programy ČT HD a Nova HD, za další cizí dabované včetně Eurosport HD a Nova sport HD se u Skylinku platí 3850 na rok.
Reagovat
smazaný uživatel
Cenové rozpětí je asi od 2 do 15 tisíc.
Nejlevnější jsou FTA komplety s SD přijímači Skymaster z Baumaxu nebo Bauhausu (řadu let mi fungují bez poruchy). Na příjem německého Eurosportu a mnoha dalších německých programů, ČT24, Z1 nebo kanálů BBC stačí právě tohle.
Za 7-10 tisíc se dá pořídit parabola s HD přijímačem a dekódovací kartou, s možností připojení externího USB disku pro nahrávání pořadů.
Nejdražší jsou podobné sestavy, ale s interním diskem 250-500 GB.
Místo jednoduchých konvertorů se začínají víc používat tzv. monobloky. Ty za nepatrný příplatek umožňují příjem ze dvou sousedních satelitů přes jednu parabolu. Důležité je vybrat variantu s odchylkou 4,3 stupně. Ta je vhodná jak pro kombinaci pozic 19 stupňů (DE) a 23,5 (CZ/SK), tak i pro jinou kombinaci 23,5 (CZ/SK) a 28 stupňů (UK).

Ceny jsou za komplet s jednou parabolou 80 cm, bez montáže, bez ceny stožáru nebo držáku antény, bez kabelů, bez řešení pro příjem z 3-4 satelitních pozic (přepínač diseqc + další konvertory nebo paraboly), bez navýšení pro možnost připojení 2 nebo 4 televizí v bytě/domě.
Reagovat
smazaný uživatel
3850,- za rok... to není nereálné řešení. Ještě nějak rozumě vymyslet internet (který samozřejmě kromě digi tv posyktuje UPC v jednom také) a šlo by to. Toto Australian Open jsem použil Eurosport player. Za nějakou 100,- na měsíc, 6 kurtů. Ovšem ta kvalita, třebaže jde o placený stream, byla hodně slabá. Jak je to s tím širokým pokrytím od BBC? Všechny kurty (resp. kanály) jsou komentované, anebo klasicky jen jeden?
Reagovat
smazaný uživatel
Sledování dokumentů na placených TV by určitě spolklo dost času, takže zatím používám kombinaci neplacené nabídky (všechny CZ/SK
programy + ČT HD a Nova HD, když už mám velkou plochou televizi) a volných sportovních programů (německý Eurosport, BBC, italské
RAI sport a Super Tennis).
Loni byly všechny přenosy BBC z Wimbledonu komentované, často dokonce dvojicí lidí, s několika výjimkami u nezajímavých utkání, kde komentář chyběl. Kvalita jejich obrazu je maximálně možná pro SD rozlišení, vhodné i na televizi s metrovou úhlopříčkou.

Zájemci o satelitního poskytovatele by si ale měli dát pozor. Na 23,5E vysílají dvě konkurenční firmy, jedna má karty Skylink a druhá má karty CS Link (dříve Gital). POUZE Skylink má uvedený placený HD balík, ti druzí mají velké množství dokumentárních SD
programů, ale k placenému HD obsahu se zatím nedostali.
Reagovat
smazaný uživatel
Díky za vyčerpávající informace:)
Sice to nebylo přímo o tenisu, ovšem pro změnu přínosné a zajímavé komentáře (pro mě určitě a několik dalších se možná také najde). Budu o tom (+ moje konto) usilovně přemýšlet. I když říkám si, na co super kvalitní obraz, pokud ta moje televize ještě pamatuje minulé tisíciletí (1999... takže pořád "plnoštíhlé" linie). Moudřejší by bylo investovat nejprve zde.
Reagovat
smazaný uživatel
tak Martinezová je překvápko, jsem na ní zvědavý v Madridu, ale ten její styl hry... tolik výborných kraťasů, ta by mohla i chlapy vyučovat... nevím, třeba by ty míčky chlapi doběhla, to asi ano.... ale už hodně dlouho jsem neviděl hráče/hráčku, co by je hrál/a skoro v každým gamu tak bravurně...
Reagovat
smazaný uživatel
Najvacsie prekvapenie turnaja. Uz minule hrala dobre vo finale proti Pennete tusim to bolo v Spanielsku kde Clijsterska vypadla dost skoro.Teraz vyborny turnaj som zvedavy co ukaze v Madride kde vo svojom prvom zapase by mala hrat proti Stosur, co fakt bude zaujimavy zapas a skoda ze jedna bude muset vypadnut tak skoro. Dalsie velke prekvapenie turnaja bola urcite Ivanovic. Ta zase v prvom zapase na turnaji v Madride hraje prot Jankovicovej:D cize zase jedna hracka vypadne skoro ktora ma formu.
Reagovat
skott
To byla Carla Suarez Navarro v Marbelle...
Reagovat
skott
ale souhlasim, ze zapas se Sam Stosur bude lahudka:) Jenom aby nekde byl prenos.
Reagovat
smazaný uživatel
Diky. Nepamatal som si jednoznacne preto som aj napisal v Spanielsku inac by som napisal nazov turnaja:D ale zdala sa mi trocha ina v tvari a som sa divil preco nehraje jednorucny beckhand. Ale kazdopadne co sa tyka Martinezovej tak fakt skoda ze si zahra so Stosur ak ta postupi cez prve kolo samozrejme. Takto jedna dobra hracka out.
Reagovat
skott
:-D jo tyhle spanelsky jmena taky nemam rad, horsi jsou jen Cianky.
Reagovat
smazaný uživatel
No proste zdalo sa mi ze je to ona:D pocas zapasu s Jankovicovou sa mi nezdal jej herny styl lebo kukal som vtedy zapas Navarro- Penneta ale tak bol som v tom ze je to ta ista. TAk asi kazdy Spaniel sa vola Rodriguez,gonzalez, navarro, martinez:D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist