10. den na French Open: Startují čtvrtfinálové boje

6. 6. 2017, 11:00
Previews 63
Letošní ročník French Open se přehoupl do druhé fáze. Úterní program nabídne první čtvrtfinálové zápasy dvouhry mužů i žen. V areálu Rolanda Garrose dnes budou o postup do semifinále usilovat loňský vítěz Novak Djokovič, jenž ve šlágru dne vyzve Dominica Thiema, antukový král Rafael Nadal v derby s Pablem Carreñem, domácí Kristina Mladenovicová proti Timee Bacsinszké a Caroline Wozniacká se pokusí poprvé porazit Jelenu Ostapenkovou.

Program na centrálním dvorci Philippa Chatriera odstartuje Kristina Mladenovicová. Největší domácí naděje bude čelit Timee Bacsinszké, s níž má vyrovnanou vzájemnou bilanci.

Na antuce se obě hráčky potkávají poprvé. Loni na trávě v Eastbourne zvítězila Francouzka, letos v rámci prvního kola Fed Cupu uspěla na tvrdém povrchu v ženevské hale domácí Bacsinszká.

Mladenovicová prožívá životní sezonu. Její kariérní vzestup odstartoval zisk premiérového titulu v Petrohradu. Na další triumf čtyřiadvacetiletá Francouzka sice stále čeká, nicméně v dosavadním průběhu letošní sezony byla kromě Petrohradu ve finále ještě třikrát.

O trofej bojovala Mladenovicová také v Acapulku a hlavně ve Stuttgartu a Madridu. Antukovou sezonu tak začala fantasticky. Překvapivé vypadnutí světové čtrnáctky v prvním kole v Římě lze připisovat spíše únavě z Madridu.

Na French Open za sebou nemá Mladenovicová lehké zápasy. Hráčky, proti kterým se očekávalo, že bude mít jasně navrch, přehrála až v těsných koncovkách. Jennifer Bradyovou udolala 9-7 ve třetím setu, její krajanku Shelby Rogersovou 8-6 v rozhodující sadě.

Naopak se suverénní kvalifikantkou a finalistkou ročníku 2012 Sarou Erraniovou neměla vůbec potíže a pod kontrolou měla také osmifinálový duel s obhájkyní titulu Garbiñe Muguruzaovou. Po výhře nad loňskou vítězkou poprvé v kariéře postoupila do čtvrtfinále domácího grandslamu.

Její dnešní soupeřka Bacsinszká i kvůli zraněním letos takové množství utkání jako Mladenovicová (45) neodehrála. Švýcarka má za sebou 22 duelů, tedy ani ne polovinu toho, co stihla Francouzka.

Bacsinszká před startem French Open pouze třikrát zaznamenala dvě výhry v řadě. Na právě probíhajícím druhém grandslamovém podniku sezony rozhodně dosáhla nejlepšího letošního výsledku a znovu tak potvrzuje, že se jí na pařížské antuce daří.

Před dvěma lety postoupila mezi nejlepší čtyři a letos po suverénních výhrách nad Sarou Sorribesovou, Madison Brengleovou, Ons Jabeurovou a Venus Williamsovou zopakovala loňské čtvrtfinále.


Vítězku čeká Ostapenková, nebo Wozniacká
Životní antukovou sezonu prožívá také Jelena Ostapenková. Talentovaná Lotyška ji zahájila finálovou účastí v Charlestonu, poté po zvládnuté tříkolové kvalifikaci jen těsně nestačila v prvním kole ve Stuttgartu na Coco Vandewegheovou.

Další úspěch přišel v pražské Stromovce, kde si zahrála semifinále. Také v Římě prošla kvalifikačním sítem a ve druhém kole potrápila pozdější semifinalistku Garbiñe Muguruzaovou.

Na French Open potřebovala tři sety v prvním zápase proti Louise Chiricové, poté ztratila pouhých pět gamů s Monicou Puigovou i Lesjou Curenkovou a poprvé v kariéře postoupila do osmifinále grandslamu.

Své maximum záhy ještě vylepšila. V boji o čtvrtfinále se totiž postarala o velké překvapení, když vyřadila loňskou semifinalistku Samanthu Stosurovou.

Svou čtvrtfinálovou grandslamovou premiéru absolvuje proti Caroline Wozniacké. S bývalou světovou jedničkou se utkala již třikrát, z toho letos dvakrát na antuce, a pokaždé zvítězila.

Wozniacká na French Open od roku 2007 chyběla pouze jednou, a to loni. Letos si po vyřazení Jaimee Fourlisové, Francoise Abandaové, s níž neztratila jediný game, CiCi Bellisové a šampionky z roku 2009 Světlany Kuzněcovové teprve podruhé a po dlouhých sedmi letech zahraje čtvrtfinále pařížského grandslamu.

Dánka absolvala celkem čtyři přípravné antukové turnaje. Ve čtvrtfinále Charlestonu ukončila její působení právě Ostapenková a ve druhém kole pražské akce WTA rovněž Lotyška.

Z Madridu odjížděla světová dvanáctka stejně jako z Prahy s bilancí 1-1. Ve Štrasburku měla zdravotní problémy a utkání prvního kola proti Shelby Rogersové tak skrečovala.

Wozniacká měla výborný únor i březen. V Dauhá a v Dubaji si zahrála finále, v Indian Wells čtvrtfinále a o trofej bojovala také ve finále v Miami. Díky těmto výsledkům a úspěšnému letošnímu French Open se v novém vydání žebříčku vrátí do Top 10.


Antukového krále Nadala čeká další španělské derby
Král letošní antukové sezony Rafael Nadal nemůže po letošních výkonech ve čtvrtfinále French Open chybět. Čerstvě jednatřicetilý Španěl tak stále útočí na jubilejní a rekordní 10. trofej z druhého grandslamu sezony.

Nadal na antuce vyhrál už 21 z 22 zápasů. Jedinou porážku zaznamenal ve čtvrtfinále římského turnaje Masters proti Dominicovi Thiemovi. Šňůra patnácti vítězství v řadě mu vynesla jubilejní 10. titul z Monte Carla i Barcelony a pátý vavřín z Madridu.

Na French Open je zatím devítinásobný šampion naprosto suverénní. Šanci nedal domácímu Benoitovi Pairemu, Robinovi Haasemu, s Nikolozem Basilašvilim dokonce ztratil jediný game a připsal si nejsuverénnější výhru na grandslamu.

V osmifinálovém španělském derby ztratil jen pět gamů s Robertem Bautistou a dohromady tak svým čtyřem soupeřům povolil pouhých dvacet her.

Dnes se na opačnou stranu kurtu postaví jeho další krajan - Pablo Carreño. O šest let mladší Španěl bude proti Nadalovi na čtvrtý pokus bojovat o první výhru.

Carreñova čtvrtfinálová účast je velkým překvapením a zároveň největším úspěchem Španěla na grandslamu. Aktuálně 21. hráč světa měl sice na antuce skvělé výsledky, když si zahrál finále v Rio de Janeiru a triumfoval v Estorilu, nicméně na French Open nikdy předtím nepřešel přes druhé kolo a letos měl opravdu těžké soupeře.

V prvních dvou kolech potvrdil roli favorita, když v roli nasazeného přehrál Floriana Mayera a Tara Daniela. Ve třetím kole podruhé v řadě na antuce porazil Grigora Dimitrova.

O téměř senzaci se postaral v osmifinále, v němž vyřadil světovou šestku Milose Raonice. S favorizovaným Kanaďanem svedl pětisetovou bitvu, která trvala téměř čtyři a půl hodiny. Vůbec poprvé uspěl proti hráči Top 10, v předchozích 16 případech odešel jako poražený.


Nadal může v semifinále vyzvat Djokoviče
Šlágrem úterního programu je rozhodně duel mezi Dominicem Thiemem a obhájcem titulu Novakem Djokovičem, a to i přesto, že Djokovič s Rakušanem v předchozích pěti soubojích ztratil jediný set.

Thiem má totiž letos na antuce po Nadalovi nejlepší výsledky. Již na konci února triumfoval v Rio de Janeiru, v Barceloně a Madridu si zahrál finále a v Římě semifinále. Právě v hlavním městě Itálie letos na antuce jako jediný přemohl Rafaela Nadala, poté však přišel výprask od jeho dnešního soupeře.

Na French Open stejně jako Nadal neztratil set. Postupně si poradil s Bernardem Tomicem, Simonem Bolellim, Stevem Johnsonem a Horaciem Zeballosem. Aby Thiem úspěšně obhájil loňské semifinále, musí dnes poprvé zdolat srbskou jedničku.

Djokovič se od zisku titulu v prvním lednovém týdnu v Dauhá výsledkově i herně trápil. Po neúspěchu v Monte Carlu, kde vypadl ve čtvrtfinále, rozpustil svůj trenérský tým.

V Madridu hrál o něco lépe, ale v semifinále proti Rafaelovi Nadalovi neměl šanci. Výrazné zlepšení přišlo až v Římě, kde mimo jiné porazil Juana Martína Del Potra a Dominica Thiema a beze ztráty setu postoupil až do finále.

Turnaj od turnaje se tedy bývalá světová jednička a aktuálně světová dvojka lepší (Monte Carlo - čtvrtfinále, Madrid - semifinále, Řím - finále).

Na French Open je letos kromě pětisetové bitvy s Diegem Schwartzmanem ve třetím kole vcelku suverénní. Set neztratil s Marcelem Granollersem, Joaem Sousou ani naposledy s Albertem Ramosem. Pod vedením svého nového superkouče Andreho Agassiho tak ještě neprohrál.

Djokovič na pařížské antuce hrát umí, což jasně dokazují jeho minulé výsledky. Za posledních pět let chyběl pouze jednou ve finále a od roku 2005, kdy absolvoval svou premiéru na druhé akci velké čtyřky, se jen dvakrát neprobojoval do čtvrtfinále.

FRENCH OPEN 2017 - PROGRAM 10. HRACÍHO DNE
• PHILIPPE-CHATRIER • (od 14:00 SELČ)
1. Mladenovicová (13-Fr.) - Bacsinszká (30-Švýc.)
2. Carreño (20-Šp.) - Nadal (4-Šp.)
• SUZANNE-LENGLEN • (od 14:00 SELČ)
1. Ostapenková (Lot.) - Wozniacká (11-Dán.)
2. Thiem (6-Rak.) - Djokovič (2-Srb.)
• COURT 1 • (od 11:00 SELČ)
2. Klepačová/Inglot (Slovin./Brit.) - Hlaváčková/Roger-Vasselin (3-ČR/Fr.)
• COURT 3 • (od 11:00 SELČ)
3. Bornayová/Halemaiová (Fr.) - Hindová/Waltertová (ČR/Švýc.) / junioři
• COURT 10 • (od 11:00 SELČ)
3. Molleker/Ruusuvuori (5-Něm./Fin.) - Baez/Štyler (Arg./ČR) / junioři
• COURT 17 • (od 11:00 SELČ)
5. Wild/Sokolovskij (Braz./Rus.) - Rodionov/Vrbenský (4-Rak./ČR) / junioři
• COURT 18 • (od 11:00 SELČ)
3. Park/Soto (Kor./Chile) - Cernoch/Macháč (USA/ČR) / junioři
Kompletní program 10. hracího dne
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

63
Přidat komentář
vrabejka
Kdy přestane pršet?
Reagovat
Krisboy
Až naprší a začne schnout.
Reagovat
vrabejka
By si mohl dělat rosničku na Nově tam by si byl za odborníka :)
Reagovat
tommr
od 16:10 se má zase začít hrát ...
Reagovat
janek_da
Neboj, 30 otčenášů za to, aby Ostapenko začala zase chybovat, Caro stihne.
Reagovat
tommr
už je v semifinále mixu. Dneska podala opět velice dobrej výkon a spolu s Rogerem-Vasselinem nedali páru Inglot/Klepac šanci. Měli i štěstí, že se jim podařilo zápas ukončit ještě předtím než začalo pršet ... :)
Reagovat
vrabejka
Snad to Caro pomůže
Reagovat
tommr
doufám, že ne. Za tu bídu co předvádí si postup nezaslouží ...
Reagovat
sprchon
Snad ne.
Reagovat
sprchon
Jelena má teď náskok, tak snad po pauze nezačne tak jako začala úplně na začátku. :D

Timea to snad dá, Kiki hraje tužku.
Reagovat
blixa
Jen aby jí někdo o pauze nepučil ořezávátko ! :D
Reagovat
sprchon
No proč ne... Hned by to bylo koukatelnější. :D
Reagovat
Lunej..
Uz jsem ji 3 poslala, potrebuju, aby Kiki vyhrala:)
Reagovat
mahycek
Počkat s tím zvukem s kurtu. Zápas Mledenovičové na ČT sport je tišší, než ten samý zápas na Eurosportu. Alespoň před 5-7 minutami. Zvuk míčku a údery raketou jsou zatím na Eur. silnější, než na čt sport. jsem na to háklivej, nelíbilo by se mě, kdyby komentář přehlušil zvuky ze stadionu a naopak. Musí být vyváženost. Při AO v lednu už 4 roky upozorňuji, že mají EU 1 a EU 2 občas nevyvážený zvuk. Karel Janů a Michal Šíma mi vždy odpověděli a srovnali to.
Reagovat
MorusRubra
Hoďte se někdo stream na Basczinskou. Na Eurosportu 2 to vypli a dali cyklistiku.
Reagovat
com
si zapni ct sport :) ale ted to vypli, kdyz zaclo prset, tak doufam, ze to tam pak zas pusti
Reagovat
MorusRubra
Oni tam Timeu dali vždycky jen na chvilku, když byla pauza v tom druhém zápase. Uvidíme, jak to bude po dešťové pauze.
Reagovat
vrabejka
Timea super :)
Reagovat
MorusRubra
Timeo, do toho!!!
Reagovat
dadaft
Wozniacká s Ostapenkovou hrajou teda o dost lepší než druhý pár,,,,,,,,,,,
Reagovat
Lunej..
Jo? Mne Caro herne nikdy moc nebavila.
Reagovat
dadaft
ale aspoň se hraje, ty dvě druhé se poměrně nešikovně snaží přepinknout míček přes síť.

Ójo to pěkně pohnojila na závěr...
Reagovat
Lunej..
Nesikovne prepinknout micek umim taky:)
Reagovat
dadaft
na druhou stranu, vítr se asi trochu utišil, už to není taková divočina,,,,,,,
Reagovat
tommr
a pro změnu zase začalo pršet ... :(
Reagovat
Vojtaakk
Stoji to za.. obe mají vic potizi samy se sebou, ten tenis stoji za prd.. přitom to mohlo byt pekne utkani
Reagovat
Lunej..
netrojci a zklidni se. 1. set projedes a ty dva jsou tvoje.
Reagovat
vrabejka
V dnešních podmínkách bez šance.
Reagovat
Lunej..
Jo jasne, mudrci.
Reagovat
dadaft
rozhodně možnost
Reagovat
Lunej..
Caro nema co nabidnout krome obrany, takze je to na Jelene a je videt, te to jde.
Reagovat
janek_da
Náhodou má.
Reagovat
Lunej..
Jj, hezke nohy, postavu atd.:)
Reagovat
vrabejka
Jenže Ostapenko tu úroveň neudrží jako Caro. Možná se jí bude dařit 3,4 geny v řadě ale pak v klíčových momentech si to pohlídá Wozniacka.
Reagovat
Lunej..
Hlavne, ze ty si udrzujes uroven svych predpovedi.
Reagovat
janek_da
Caro akorát tak hlídá jestli soupeřka dá aut nebo ne
Reagovat
Lunej..
:D:D
Reagovat
Lunej..
Tak ses Jelco rozehrala a ted budeme hrat opravdu jo? Nemusis do toho mlatit za kazdou cenu, Caro pak ziskava lehke body.
Reagovat
Lunej..
Jeleno Jeleno, nehraj jak poleno, zbytecne chyby..
Reagovat
bIbec
FORZA VAMOS Timi.
Reagovat
dadaft
Srovnání zvuku z ruchových mikrofónů na ČT sport a Eurosportu je pro Eurosport opravdu zdrcující. ((
Je až trapné, jak dokážou zku...t zvuk.
Reagovat
dadaft
to je hnus ten vítr, celý večírek v háji,,,,,,,,,,,,,,,
Reagovat
Pe3k
Hlavně pro Djokovice, ten je největší větroplach.
Reagovat
vrabejka
Vzhledem k podmínkám je postup Wozniacke, Noleho a Rafy jistý.
Reagovat
MarcelPersch
Nepřijde mi, že by Rafa nějak zbožňoval vítr a zataženo, spíš naopak, to spíš Murray a Nole.
Reagovat
janek_da
Ty si nepamatujes jak Nole na USO ve vetru malem dostal kanara od Ferrera? A po preruseni pak uplne v poho vyhral.
Reagovat
turista
No Rafa má výhodu v tom, že jeho forhend po čáře je tak drtivý, že ho ani vítr nemůže moc odchýlit ze směru. Déšť Rafa nemusí. Andymu vítr ani zima ani déšť nevadí. Novak vítr nemusí, ale déšť mu nevadí. Umí hrát s těžkými míčky na mokré antuce. To se nakonec projevilo na mimořádně deštivém RG loni, které Novak vyhrál.
Reagovat
sprchon
Dneska už zápasy vysílá i ČT Sport. :)
Reagovat
sprchon
Jen jsem zvědavej, kterýmu dají přednost. Ale asi spíš Kiki (jakožto domácí hráčce) s Timeou.
Reagovat
tommr
to by byla škoda, protože zápas Ostapenkový s Wozniackou bude určitě zajímavější ...
Je ale otázka jestli bude vůbec co vysílat když je v Paříži zase takovej nečas ... :(
Reagovat
MarcelPersch
Mě by spíše zajímalo, komu dají přednost u můžu.
Reagovat
tommr
proč se tam nehraje? :(
Reagovat
sprchon
Teď by tam měla bejt nějaká bouřka, ale tak do hodiny by to mělo přestat...
Reagovat
vrabejka
Aspoň si zjisti ze se hraje až od 2 :D
Reagovat
tommr
mixy se měly hrát už od 12 ...
Reagovat
vendulkabendulka
Proč čtvrtfinálové zápasy mužů i žen začínají ve stejném čase? Komu tím jako prospějete, co? ;)
Reagovat
slacker
druhe strane
Reagovat
Krisboy
Aby na sebe nemohli vzájemně sázet :)
Reagovat
vendulkabendulka
jj, to bude tím :D
Reagovat
kada.tom
Mladenovic = < Bacsinszky (5-7 7-6 10-12)
Carenno Busta < Nadal (4-6 2-6 2-6)

Ostapenko < Wozniacki (4-6 1-6)
Thiem > = Djokovic (7-6 2-6 6-4 6-4)
Reagovat
Pavol
Mladenovič beat Bacsinszky

Ostapenko beat Wozniacki
Reagovat
Mayo
Nadal 3-0 Busta
Djokovic 3-0 Thiem

Easy
Reagovat
Pe3k
Thiema bych nepodepisoval a jeho šance se zvedají i díky velkému větru, může to být zajímavé match.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist