10. den v Miami: Kar. Plíšková bojuje o finále. Berdych vyzve Federera

30. 3. 2017, 16:21
Previews 40
Na souběžně hraných podnicích ATP World Tour Masters 1000 a WTA Premier Mandatory ve floridském Miami se dnes představí obě české tenisové jedničky. Karolína Plíšková vyzve v souboji o postup do finále bývalou světovou jedničku Caroline Wozniackou. Tomáš Berdych se pokusí ve čtvrtfinále zastavit letos suverénního Rogera Federera.

Čtvrteční program zahájí v 19:00 našeho času na centrálním dvorci česká jednička Karolína Plíšková. Světová trojka bude letos již podruhé čelit bývalé světové jedničce Caroline Wozniacké. S Dánkou se střetla ve finále v Dauhá, kde ji poprvé na čtvrtý pokus porazila.

Rodačka z Loun prožívá fantastickou sezonu. V hodnocení pro letošní Turnaj mistryň přeskočí v dalším vydání žebříčku vedoucí Serenu Williamsovou. Pozici letošní jedničky ale zatím jistou nemá. Stále ji o ni může připravit její dnešní soupeřka nebo Venus Williamsová.

Pětadvacetiletá Češka se může pyšnit vynikající letošní bilancí 23-3. Na kontě má tituly z Brisbane a Dauhá, na Australian Open si premiérově zahrála čtvrtfinále, na předcházející akci WTA Premier Mandatory v Indian Wells semifinále a v závěrečných kolech nechybí ani na jednom z dalších vrcholů sezony v Miami. Úvodní zápas nezvládla pouze v Dubaji.

Plíšková je letos v Key Biscayne zatím suverénní. Beze ztráty setu si postupně poradila s Madison Brengleovou, Julií Putincevovou, krajankou Barborou Strýcovou a ve čtvrtfinále oplatila porážku z Melbourne Mirjaně Lučičové-Baroniové.

"Užívám si každý zápas a hodně si věřím. Na Miami Open předvádím letos nejlepší výkony," prohlásila po výhře nad Lučičovou-Baroniovou sebevědomá Plíšková. Češka se bude spoléhat i na rady bývalého trenéra dánské tenistky Davida Kotyzy, které jí pomohly ve finále v Dauhá. "Proti Caroline jsem hrála v Dauhá a tam panovaly úplně jiné podmínky. Bude to těžké, protože zdejší podmínky jí vyhovují a daří se jí tu," dodala.

Skvělou formou se ovšem od února prezentuje i Wozniacká. V Dauhá se probojovala do zmíněného finále, další finálovou účast přidala o týden později v Dubaji, v kalifornské poušti jí jen těsně unikl postup do semifinále a v Miami rovněž neztratila set.

Na úvod smetla domácí Varvaru Lepchenkovou, větší potíže neměla se Soranou Cirsteaovou a první set zvládla proti Garbiñe Muguruzaové. Španělka po prohrané úvodní sadě utkání skrečovala a poslala bývalou světovou jedničku do čtvrtfinále. Výraznější komplikace Dánka nepřipustila ani proti Lucii Šafářové.

Šestadvacetiletá rodačka z dánského Odense tak i nadále směřuje zpět do elitní desítky. V případě celkového prvenství v Miami se do ní může vrátit už v pondělí.

"Minule mě Karolína porazila. Letos hraje parádně. Pokusím se jí porážku oplatit. Myslím, že už nějakou dobu hraju opravdu dobře a šanci mám," řekla před semifinále Wozniacká.

Berdych vyzve ve šlágru dne suverénního Federera
O návrat do Top 10 usiluje i mužská česká jednička Tomáš Berdych. Ten se rovněž mezi nejlepších deset tenistů světa může vrátit už v pondělí v případě titulu z Miami. Na Berdycha však čeká nelehký úkol - vyřadit letos dosud suverénního Rogera Federera. Švýcar bude v dnešním čtvrtfinálovém duelu jasným favoritem.

Jednatřicetiletý Čech se s o čtyři roky starším Švýcarem utkal celkem 23krát. Z toho byl pouze šestkrát úspěšný a hned pětkrát na tvrdém povrchu. V posledních šesti zápasech ale recept na hru Federera nenašel a prohrál s ním již čtrnáct setů v řadě. Výhru slavil naposledy v roce 2013 v Dubaji.

Berdych zahájil letošní sezonu slušně. V Dauhá došel do semifinále, na Australian Open měl smůlu, když už ve třetím kole narazil na pozdějšího šampiona Federera, a v Rotterdamu postoupil mezi nejlepší čtyři.

Poslední dvě akce ovšem majiteli třinácti titulů nevyšly. V Dubaji nevyužil výpadku favoritů a ve druhém kole překvapivě nestačil na Robina Haaseho. Na předcházejícím podniku Masters v kalifornském Indian Wells ztratil vedení 6-1 5-2 v utkání třetího kola s Jošihitem Nišiokou.

V Miami se však rodákovi z Valašského Meziříčí daří. S Andrejem Rubljovem, Gillesem Müllerem ani s Adrianem Mannarinem nemusel do tří setů.

Federer ukončil loni po Wimbledonu kvůli zranění předčasně sezonu a letos se na kurty vrátil v Hopman Cupu. Hned svůj první ostrý start na Australian Open přetavil v osmnáctou grandslamovou trofej a ve famózních výkonech na největších turnajích pokračuje.

V Indian Wells si došel pro svůj druhý letošní titul a již osm duelů v řadě neprohrál set. Do třetí sady nedokázali Švýcara donutit Francis Tiafoe, Juan Martín Del Potro ani Roberto Bautista. Federer letos zaznamenal jedinou porážku. V Dubaji nevyužil tři mečboly proti Jevgenijovi Donskému.

"Kéž by to probíhalo jako na Australian Open," přeje si Federer. "Ale vím, že dnešní souboj takový nebude. Bude to obtížné. Už mě párkrát porazil. Jednou na olympijských hrách, na US Open, ve Wimbledonu, byly to většinou ty největší turnaje. Také jsem s ním prohrál v Cincinnati a vlastně i tady, když jsem nevyužil mečboly," řekl Federer.

"Na zápas se moc těším. Pro Tomáše to bude stejně jako pro mě důležité utkání. Oba se snažíme vyšplhat v žebříčku na místa, kde jsme byli. On se přece jen také trochu propadl. Každým dalším duelem se tu snažím navázat na předchozí úspěch v Indian Wells," doplnil Federer, který má jistotu, že v žebříčku bude v pondělí figurovat nejhůře na páté pozici.

Večer čeká diváky souboj mladíků
Večerní program odstartuje soubojem mladíků mezi Alexanderem Zverevem a Nickem Kyrgiosem. Jednadvacetiletý Australan se s o dva roky mladším Němcem v posledních dvou letech potkal třikrát, pouze jednou však mimo exhibiční akci. Bylo to na minulém turnaji Masters v Indian Wells, kde jednoznačně zvítězil Kyrgios.

Zverev letošní sezonu odstartoval skvěle. Na Australian Open se sice loučil už ve třetím kole, nicméně pozdějšího finalistu Rafaela Nadala dokázal dostat do pěti setů. O necelý měsíc později triumfoval v hale ve francouzském Montpellier.

Poté ovšem přišel útlum. Na posledních třech akcích vyhrál jediný zápas. Němec nicméně neměl štěstí na los. V Rotterdamu narazil hned v prvním kole na Dominika Thiema a v Indian Wells ve třetím kole právě na Kyrgiose. V Marseille vypadl s Nicolasem Mahutem.

Letošní ročník Miami Open zahájil suverénním vítězstvím nad Yen-Hsun Luem, vzápětí zvládl tie-breakovou bitvu s Johnem Isnerem a v osmifinále otočil duel s nejvýše nasazeným Stanem Wawrinkou.

Kyrgios působí v březnu oproti začátku letošní sezony jako vyměněný. V Acapulku si zahrál semifinále a dvakrát během dvou týdnů porazil Novaka Djokoviče. V Indian Wells nakonec skončil ve čtvrtfinále, jelikož kvůli zdravotním potížím nemohl nastoupit k utkání s Rogerem Federerem.

Podobnou cestu turnajem jako Zverev má za sebou i Australan. Na úvod si snadno poradil s Damirem Džumhurem, následně vyhrál třísetový souboj s Ivem Karlovičem a v posledním zápase udolal Davida Goffina.

"Na zápas s Alexanderem se těším. Je mladší než já a všichni víme, čeho je na kurtu schopný. Je to skvělý hráč," pochválil Kyrgios svého příštího soupeře.

Na závěr se představí poslední domácí naděje
Venus Williamsová je poslední domácí nadějí. V duelu žebříčkových sousedek narazí na jedenáctou hráčku světa Johannu Kontaovou. S přemožitelkou světové jedničky Angelique Kerberové změří síly počtvrté v kariéře.

Williamsová se ve vzájemné bilanci ujala vedení před dvěma lety ve Wuhanu, loni v prvním kole na Australian Open a ve finále ve Stanfordu ale na Britku nestačila.

Američanka se po osmi letech probojovala do grandslamového finále, když vyhrála šest zápasů v řadě v Melbourne. V Indian Wells ve třech setech podlehla pozdější vítězce Jeleně Vesninové.

V Key Biscayne postupuje beze ztráty setu. Beatriz Haddadové Maiaové ani Patricii Marii Tigové nedala sebemenší šanci a parádně zvládla i utkání s loňskou finalistkou Světlanou Kuzněcovovou a světovou jedničkou Angelique Kerberovou. Po sedmi letech si v areálu Crandon Parku zahraje semifinále.

"Ve Stanfordu hrála Johanna výborně. Hodně si pomáhala servisem. Zítra chci podat ještě lepší výkon než dnes. Na pár věcech musím zapracovat. Budu se snažit hrát co nejagresivněji," odhalila své plány Williamsová po vítězství nad Kerberovou.

Kontaová se letos kromě Indian Wells vždy probojovala do závěrečných kol. V Shenzhenu došla do semifinále, v Sydney získala druhý kariérní titul a na Australian Open postoupila mezi nejlepších osm.

V Miami zvládla náročný duel s Aliaksandrou Sasnovičovou, poté smetla Pauline Parmentierovou, výraznější potíže nepřipustila proti Laře Arruabarrenové a ve čtvrtfinále vyhrála téměř tříhodinovou bitvu s pátou hráčkou světa Simonou Halepovou. Britka tak vylepšila loňské maximum, kdy skončila ve čtvrtfinále.

"Ať budu hrát s Venus, nebo Angie, bude hodně záležet na mém výkonu. S oběma jsem už několikrát hrála a vím, co od nich očekávat," řekla Kontaová po výhře nad Halepovou.

MIAMI OPEN 2017 - PROGRAM 10. HRACÍHO DNE
čtvrtek 30. 3. 2017
• STADIUM • (od 19:00 SEČ)
1. Wozniacká (12-Dán.) - Kar. Plíšková (2-ČR)
2. Federer (4-Švýc.) - Berdych (10-ČR) / nejdříve ve 21:00 SEČ
3. A. Zverev (16-Něm.) - Kyrgios (12-Austr.) / nejdříve v 1:00 SEČ
4. V. Williamsová (11-USA) - Kontaová (10-Brit.) / nejdříve ve 3:00 SEČ
• GRANDSTAND • (od 19:00 SEČ)
1. Kubot/Melo (6-Pol./Braz.) - Baker/Nestor (USA/Kan.)
2. Monroe/Sock (USA) - B. Bryan/M. Bryan (3-USA) / nejdříve ve 23:00 SEČ
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

40
Přidat komentář
mahycek
Taky si myslím, že dnes Berdych vyhraje. Ta šňůra Rogerova je už docela dlouhá. vsadil jsem z legrace na Berdycha, ale když vyhraje Fedex, tak výhru klidně oželím. S prominutím, přeji, ale Rogerovi.
Reagovat
spaniel
Myšlení nech na p. Mahyckovou...
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to je konečná Kája se už taky začíná ksychtit jak Petra podání v háji ue jak za dva zápasy
Reagovat
smazaný uživatel
Ta Karolína to je děs jak kvitka možná ještě horší
Reagovat
smazaný uživatel
A proto nám udělá radost Tomášek a roznese Švýcara na kopytech:-)
Reagovat
Lunej..
Jj, to se opravdu tesim:D
Reagovat
smazaný uživatel
! Máš na co Tomáš ho dnes fakt dá.
Reagovat
Lunej..
Sice jsem na pohadky uz velka, ale na tuhle se urcite podivam:)
Reagovat
smazaný uživatel
To nebude pohádka ale sci-fi s dobrým koncem pro Tomáše:-)
Reagovat
Lunej..
Ok, kdyz Tomas prohraje, mam u tebe flasku dle vlastniho vyberu jo?:)
Reagovat
spaniel
A už jede :)
Reagovat
kodkar
Ta Karolína s Kotyzou začíná pěkně kvitovatět, bez 1podání hra do sítě nebo autu, hrozná podívaná, nevím zda se povedla změna trenéra, vypadá to na rychtu jakou dostala Lucka.
Reagovat
Lunej..
Jasne, pod Vankem nedelala zadne chyby a vzdycky vyhravala.
Reagovat
kodkar
Takovejch minel co už dnes předvedla jsem u ní neviděl.
Reagovat
Lunej..
Ja jo a to pod Kotyzou nehrala.
Reagovat
kodkar
Ale jo, hraje perfektně tak se dívej.
Reagovat
Lunej..
Ty tady pises o zmene trenera, ja jen reaguju, ze to neni poprve co hraje blbe, tak nevim, proc prskas.
Reagovat
kodkar
Neprskam jen konstatuji že je to velká bída.
Reagovat
Lunej..
Ale urcite to neni chyba Kotyzy.
Reagovat
tommr
jasně Kotyza nikdy za nic nemůže ...
Reagovat
tommr
Karolína sice vede 1:0 na sety, ale přesto to nevidím moc dobře. Karolíně vůbec nefunguje první podání a její hra se začíná nějak rozpadat ... :(
Reagovat
tommr
už to vypadalo, že Karolína dopadne stejně jako Lucka, ale Karolína závěr setu naštěstí zvládla. Set paradoxně rozhodla laciná chyba Wozniacký - ta přitom až do tý doby prakticky nechybovala ... :)
Reagovat
vendulkabendulka
První set je doma, ale je to takové utrápené. A ten první servis je žalostný, neříkejte mi že ne.
Reagovat
Frick
..chyby!
Reagovat
blixa
Víš co ? Jdi do prdele !
Reagovat
lars
mel bys je prestat delat :)
Reagovat
VlS
Baumruk tak leze na nervy?
Reagovat
Fandina
Ne, už jsem si na jeho komentování zvykla, kdyby mě měl každý komentátor lézt na nervy, tak bych se z toho zbláznila. Každý má něco.
Reagovat
Lunej..
No, moc ho nemusim, plete si Kaju s Tynou, moc zajimave komentovat neumi.
Reagovat
VlS
A kecá a kecá
Reagovat
Lunej..
A tobe vadi, jak komentuje nebo ze vubec komentuje?:)
Reagovat
Jabadu
Sedí Kerolajn (alias Červená Karkulka) na borovici a je čerešne.
Ide okolo vlk a hovorí:
"Čo robíš, Karkulka?"
"Jem čerešne."
"Ale nehovor, sprostučká. Na borovici a čerešne?!"
"Tss ... doniesla som si."
Reagovat
blixa
Jen jestli to nebyla Karkulka svinibrodská ;-)
Reagovat
vendulkabendulka
Toto by mohl být skvělý zápas, jestli obě vydrží hrát na téhle úrovni.
Reagovat
Lunej..
Skoda, ze Caro nema cervene boty, byla by jak Cervena Karkulka:) Kaja zatim velmi dobre, zadne dlouhe vymeny a rychle zabijet:)
Reagovat
tommr
to bude mít dneska těžký, protože Wozniacká je zase ve svý top-formě a bude to jako kdyby hrála proti živý zdi. Karolína bude muset hrát aktivně (podobně jako hrála Lucicová proti ní), ale musí se vyvarovat zbytečnejch chyb (aby nedopadla jako Lucka ve čtvrtfinále). Chtělo by to taky znovuobjevit první podání, který se Karolíně v Miami někam zatoulalo a který jí citelně chybí ... :)
V zápase s Wozniackou půjde nejen o postup do finále ale i o vedení v letošní Race. Wozniacká by totiž v případě zisku titulu mohla Karolínu v Race předstihnout ...
Reagovat
tmora
Karolina Wozniackou porazi. Levou zadni to sice nebude, ale Kotyza ma Wozniackou dokonale prectenou a Karolina bude pripravena. Karoline vic nevyhovuje hra , kde nemuze dominovat.
Reagovat
VlS
Já jsem se dneska díval na záznam, Lucka zase tak úplně špatně nehrála. Je fakt, že Caro má v Mia formu jako hrom a nebude to vůbec lehký. Přeju to přirozeně Káje, ale výsledek nebudu tipovat, uvidí se. Souhlasím s tebou, že první servis bude klíčovej, chtělo by to aspoň 70%. ( tak 30-40 es by asi mohlo stačit :-))
Reagovat
Fandina
Šafi hrála dobře, ale protože byla aktivnější, tak trochu víc chybovala a Caro téměř vůbec, to byl jediný rozdíl mezi nimi.
Reagovat
misa
Lucka hlavně špatně podávala.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist