12 zápasů bez porážky! Nezastavitelná Garciaová vyrovnala své grandslamové maximum, ve čtvrtfinále vyzve Gauffovou

5. 9. 2022, 00:50
Aktuality 18
US OPEN - Caroline Garciaová protáhla svou aktuální neporazitelnost na 12 zápasů a vyhrála posledních 11 setů. Bývalá světová čtyřka si ve svém premiérovém osmifinále na US Open poradila s domácí Alison Riskeovou-Amritrajovou a podruhé v kariéře si zahraje čtvrtfinále na grandslamech (French Open 2017). O první semifinále na této úrovni se utká s finalistkou nedávného French Open a jednou z největších favoritek Cori Gauffovou.
Caroline Garciaová (© AFP)

Caroline Garciaová na podzim 2017 zazářila triumfy ve Wuhanu a Pekingu a dotáhla to až na čtvrté místo světového hodnocení. V posledních zhruba čtyřech letech se však plácala v krizi, kterou zlomila až před pár měsíci a zřejmě i díky deblovému prvenství na domácím French Open.

Od začátku června posbírala nejvíce výher na tour (32), prohrála jen šest ze 38 zápasů, triumfovala na trávě v Bad Homburgu (první titul po třech letech), na antuce ve Varšavě a na hardu v Cincinnati, kde jako první kvalifikantka v historii ovládla některý z podniků série WTA 1000. Navíc má na kontě skalpy světové jedničky Igy Šwiatekové, Emmy Raducanuové, Marie Sakkariové, Jessicy Pegulaové, Aryny Sabalenkové či Petry Kvitové.

Na vítězné vlně nyní čítající už 12 utkání pokračuje na US Open. Na závěrečném grandslamu sezony nikdy předtím nepřešla přes třetí kolo, v rámci letošního ročníku ovšem po cestě do čtvrtfinále neztratila jediný set.

Její poslední obětí se stala domácí Alison Riskeová-Amritrajová. Proti Američance odvrátila všechny čtyři brejkboly, nastřílela 30 vítězných úderů a osm es a za necelou hodinu a půl ji porazila 6-4 6-1. Prvním brejkem rozhodla o zisku úvodní sady a pak už dominovala.

Čtvrtfinále na grandslamech si zahraje teprve podruhé v kariéře, před více než pěti lety na domácím French Open v této fázi neuspěla proti Karolíně Plíškové. O premiérové semifinále na této úrovni bude bojovat s jednou z největších favoritek Cori Gauffovou (H2H 0-2).

Rovněž 18letá Američanka absolvovala své první osmifinále v tomto dějišti. Finalistka nedávného French Open v obou setech zlikvidovala manko brejku, zdolala dvakrát 7-5 Shuai Zhang a už potřetí v kariéře postoupila do čtvrtfinále grandslamových podniků (1-1), poprvé mimo pařížskou antuku.

Historicky druhá nejmladší deblová světová jednička se stala nejmladší domácí čtvrtfinalistkou závěrečného podniku velké čtyřky od Melanie Oudinové v roce 2009. Také ona měla v osmifinálovém utkání pozitivní poměr vítězných úderů a nevynucených chyb (33-25).

Ajla Tomljanovicová při své premiéře v osmifinále US Open zdolala 7-6 6-1 třináct zápasů neporaženou Ljudmilu Samsonovovou a potřetí v kariéře a poprvé mimo Wimbledon postoupila do čtvrtfinále grandslamu.

O největší semifinále si 29letá Australanka Tomljanovicová, přemožitelka Serny Williamsové z třetího kola, zahraje s Ons Džabúrovou (h2h 0-2)28letá Tunisanka rovněž při debutu v osmifinále US Open porazila 7-6 6-4 Veroniku Kuděrmetovovou, s níž uhrála alespoň set až ve čtvrtém vzájemném střetnutí, a počtvrté v kariéře postoupila do čtvrtfinále grandslamu. Jediné semifinále si zahrála cestou do finále letošního Wimbledonu.

V pondělí budou o postup mezi osm nejlepších bojovat Petra Kvitová s Jessicou Pegulaovou, Karolína Plíšková s Viktorií Azarenkovou, Iga Šwiateková s Jule Niemeierovou a Danielle Collinsová s Arynou Sabalenkovou.

• US OPEN •
New York, USA, tv. povrch, 60.100.000 dolarů
nedělní výsledky (4. 9. 2022)
• Dvouhra - čtvrtfinále •
Džabúrová (5-Tun.) - Kuděrmetovová (18) 7-6(1) 6-4
Gauffová (12-USA) - Shuai Zhang (Čína) 7-5 7-5
Garciaová (17-Fr.) - Riskeová-Amritrajová (29-USA) 6-4 6-1
Tomljanovicová (Austr.) - Samsonovová (-) 7-6(8) 6-1
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

18
Přidat komentář
Tomas_Smid_fan
to jméno zní tak krásně, tak vznešeněsmile
Není ona nějaká prapra Lao-c´? Má něco indiánské krve, tzn, že šance na předka z Asie tam jesmile
Reagovat
soloo
zle to máš. Pegulová smile
Reagovat
Pavlis
Je chybou našeho jazyka, že si neporadí s cizími příjmeními. V češtině jde totiž o vymezení role pohlaví, aby bylo zřejmé, že jde o příjmení muže či ženy. V cizině jsou tedy více neutrální, což je navíc v dnešní době více než žádoucí.

Mně se líbí jakékoli české příjmení, které má původ v našem českém jazyku, co je i u původně českých rodin, např. Mandlíková, ponecháno v původním tvaru. Ta americká verze mi v tomto případě vůbec nešmakuje.
Reagovat
soloo
ti si pekne protirečíš
Reagovat
makro99
:)
Reagovat
paddy
Teprve až vyndá Swiatek, všichni budou spokojení smile
Reagovat
hroutil
Ne Garciaová
Reagovat
Herbert_Hoover
V českých sdělovacích prostředcích rozhodně ne. smilesmile
Reagovat
peek
Rozhodně je to schýza. Pokud bychom teda chtěli jména počešťovat, museli bychom psát Karolína Garciaová. Caroline v českém kalendáři neexistuje. smile
Reagovat
Martan1
Souhlas, když tak ať to má logiku a ne jako spousta věcí které se tak jen tváří.
Reagovat
Martan1
A podle stejný logiky má být schýza s měkkým í nebo i nebo vlastně nemá protože schýza je nespisovně
Reagovat
Martan1
Nějak jsem se do toho pravopisu zamotal a teď sám nevím co je správně a logicky
Reagovat
peek
Asi je to jedno, je to nespisovné slovo, takže je možné schýza i schíza. Spisovně je schizofrenie.
Reagovat
soloo
keby si chcel počeštit tak je to správne Garciová
Reagovat
peek
Jo, to máš asi pravdu. Muž je Garcia, žena Garciová. Starostová taky není starostaová. Každopádně je to celé fraška a cizí ženská jména bych určitě nemršil.
Reagovat
soloo
tak práve západ to má zle pretoze priezvisko by malo identifikovat ci je to muž alebo žena , slovanske narody to majú spravne
Reagovat
Nenela
Je to blbost, proc by melo byt nutne hned poznat, jestli jde muze nebo zenu?
Reagovat
Roman47
Čeština není jediná, která přechyluje:
například Radekas Johnas.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist