13. den na US Open: O titul si to rozdají Serena Williamsová a Naomi Ósakaová

8. 9. 2018, 12:00
Previews 25
V rámci třináctého hracího dne závěrečného grandslamu sezony US Open se budou rozdávat trofeje vítězce a finalistce ženské dvouhry. O letošní prvenství se utkají šestinásobná šampionka Serena Williamsová a překvapivá finalistka Naomi Ósakaová, která v souboji se svým idolem odehraje své premiérové grandslamové finále. Na programu je finále smíšené čtyřhry.
NÁŠ DNEŠNÍ VÝBĚR
• Finále dvouhry žen •
S. Williamsová (17-USA) - Ósakaová (20-Jap.) | Arthur Ashe Stadium (22:00 SELČ)
• Finále smíšené čtyřhry •
Matteková/J. Murray (USA/Brit.) - Rosolská/Mektič (Pol./Chorv.) | Arthur Ashe Stadium (18:00 SELČ)


• Finále dvouhry žen •
Serena Williamsová (26.) - Naomi Ósakaová (19.) | Arthur Ashe Stadium (22:00 SELČ)
O trofej pro vítězku si to ve finále rozdají Serena Williamsová a Naomi Ósakaová. Teprve dvacetiletou Japonku čeká premiérové grandslamové finále. Proti šestinásobné šampionce amerického grandslamu a svému idolu nastoupí podruhé v kariéře, letos ji smetla v Miami, kde ale Williamsová po porodu hrála teprve druhý turnaj.

Williamsová bude útočit na 73. titul své kariéry a 24. grandslamový, čímž by vyrovnala rekord Margaret Courtové. Naposledy si trofej pro vítězku přebírala loni na Australian Open. Sedmým triumfem na US Open by navíc stanovila nový rekord open éry, momentálně se o první příčku dělí s krajankou Chris Evertovou. Ve finálových soubojích má šestatřicetiletá Američanka famózní bilanci 72-21, na grandslamech 23-7.

Ósakaovou dnes čeká největší finále kariéry. Na kontě má dvacetiletá Japonka jediný titul, který letos získala na prestižním podniku WTA v kalifornském Indian Wells. Na okruhu WTA hrála ještě jedno finále, předloni na domácí půdě v Tokiu ale neuspěla. Ósakaová je první japonskou finalistkou grandslamu v open éře.

Williamsová i Ósakaová si v žebříčku WTA výrazně polepší. Williamsová bude nejhůře šestnáctá, v případě dnešní výhry poskočí na 11. místo právě před Ósakaovou. Pokud vyhraje finále Japonka, bude v pondělním vydání světového hodnocení sedmá a poprvé se ocitně v Top 10.

Ósakaová sice hraje v New Yorku svůj životní turnaj, ale Williamsová bude mít podporu domácích diváků a ve Flushing Meadows se minimálně v posledních kolech prezentovala o něco lepší formou než mladá Japonka. Williamsovou by mohl svazovat fakt, že má v případě dnešního vítězství možnost vyrovnat rekord Margaret Courtové. Ósakaová bude nejspíše minimálně na začátku nervozní, jelikož ji čeká premiéra v grandslamovém finále.

Tip: Williamsová ve dvou setech

Aktuální forma
Williamsová se na amerických betonech nejprve představila v San José, kde schytala nejdrtivější porážku své kariéry, když s Kontaovou uhrála jediný game. Naopak ve výborné formě se představila v Cincinnati. V Ohiu smetla Gavrilovovou a sehrála vynikající vyrovnaný zápas s Kvitovou.

Cesta turnajem
Na domácím grandslamu zatím předvádí parádní výkony a počíná si naprosto suverénně, přestože po cestě do finále jeden set ztratila. Linetteové i Witthöftové povolila jen čtyři gamy, poté zničila svou starší sestru Venus, zvládla "tříseťák" s výborně hrající Kanepiovou, přemožitelkou světové jedničky Halepové, poradila si i s Karolínou Plíškovou a překvapivou semifinalistkou Sevastovovou.

Historie na US Open
Na domácím grandslamu, kterého se účastní poosmnácté, nenašla přemožitelku šestkrát. Poprvé triumfovala už v roce 1999, naposledy před čtyřmi lety, kdy se jí povedl hattrick. Loni ve Flushing Meadows majitelka 23 grandslamových vavřínů kvůli těhotenství nestartovala. Při dvou posledních účastech vypadla v semifinále. Šestatřicetiletá Američanka v New Yorku útočí na vyrovnání rekordu Margaret Courtové v počtu grandslamových trofejí a rekordní sedmý triumf na US Open.

Serena Williamsová - Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Wimbledon (finále)
Největší úspěchy na betonech: US Open (finále)
Bilance: 18-5
Bilance z posledních 10 zápasů: 7-3
Bilance na betonech: 9-4
Bilance proti hráčkám Top 11-20: 5-0 (kariérní 126-23)
Bilance ve finále grandslamů: 0-1 (kariérní 23-7)
Grandslamy: Australian Open (nehrála), French Open (osmifinále), Wimbledon (finále)

Serena Williamsová - US Open
Kariérní bilance: 95-11
Nejlepší výsledek: vítězka (1999, 2002, 2008, 2012 - 2014)
Loňský výsledek: nehrála
Generálka: San José (1. kolo), Cincinnati (2. kolo)
Cesta turnajem: Linetteová (6-4 6-0), Witthöftová (6-2 6-2), (16) V. Williamsová (6-1 6-2), Kanepiová (6-0 4-6 6-3), (8) Kar. Plíšková (6-4 6-3), (19) Sevastovová (6-3 6-0)

Aktuální forma
Dvacetileté Ósakaové se generálka na závěrečný grandslam sezony vůbec nepovedla. Na třech turnajích vyhrála jen jeden zápas, a to ve Washingtonu nad Američankou Peraovou, poté podlehla Linetteové. V Montréalu nestačila na Suárezovou a v Cincinnati prohrála se Sakkariovou.

Cesta turnajem
Na US Open ovšem hraje ve velké pohodě a po cestě do osmifinále ztratila jen sedm gamů, když smetla Siegemundovou i Gluškovou a nadělila dva "kanáry" ve formě hrající Sasnovičové. V očekávaném osmifinálovém souboji po parádní bitvě zastavila osm zápasů neporaženou Sabalenkovou. Ve čtvrtfinále povolila pouhé dvě hry Curenkové a v semifinále vyřadila loňskou finalistku Keysovou. Stejně jako Williamsová ztratila na turnaji jediný set.

Historie na US Open
Na US Open startuje potřetí v hlavní soutěži a pokaždé se jí v New Yorku dařilo. Po dvou účastech ve třetím kole si letos ve Flushing Meadows výrazně vylepšila své grandslamové maximum. Před startem letošního ročníku US Open bylo jejím maximem letošní osmifinále z Melbourne.

Naomi Ósakaová - Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Indian Wells (vítězka); Nottingham (semifinále)
Největší úspěchy na betonech: Indian Wells (vítězka)
Bilance: 35-16
Bilance z posledních 10 zápasů: 7-3
Bilance na betonech: 23-8
Bilance proti hráčkám Top 21-30: 3-3 (kariérní 7-7)
Bilance ve finále grandslamů: 0-0 (kariérní 0-0)
Grandslamy: Australian Open (osmifinále), French Open (3. kolo), Wimbledon (3. kolo)

Naomi Ósakaová - US Open
Kariérní bilance: 10-2
Nejlepší výsledek: finále (2018)
Loňský výsledek: 3. kolo
Generálka: Washington (2. kolo), Montréal (1. kolo), Cincinnati (1. kolo)
Cesta turnajem: Siegemundová (6-3 6-2), Glušková (6-2 6-0), Sasnovičová (6-0 6-0), (26) Sabalenková (6-3 2-6 6-4), Curenková (6-1 6-1), (14) Keysová (6-2 6-4)


• Finále smíšené čtyřhry •
/ Matteková/J. Murray - / Rosolská/Mektič | Arthur Ashe Stadium (18:00 SELČ)
O trofej pro vítěze smíšené čtyřhry si to rozdají Bethanie Matteková-Sandsová s Jamiem Murraym proti debutantům v grandslamovém finále Alicje Rosolské s Nikolou Mektičem. Bude se jednat o premiérový souboj.

Matteková-Sandsová a Murray spolu hrají poprvé a hned je z toho grandslamové finále. Oba už však v minulosti grandslamové triumfy posbírali. Američanka pětkrát kralovala ve čtyřhře a v mixu vyhrála Australian Open 2012 (s Tecauem) a French Open 2015 (s M. Bryanem). Murray dokázal ve čtyřhře na samotný vrchol dokráčet dvakrát a v mixu se radoval třikrát - Wimbledon 2007 (s Jankovičovou) a 2017 (s Hingisovou) a US Open 2017 (s Hingisovou).

Cesta turnajem
1K: Anisimovová/Mmoh (6-4 7-6)
2K: (8) Spearsová/Cabal (6-4 7-6)
ČF: N. Kičenoková/Koolhof (7-6 6-7 10-7)
SF: McHaleová/C. Harrison (6-4 2-6 10-8)

Rosolská s Mektičem takové zkušenosti nemají. Rovněž pro ně se jedná o první společný start, ale na grandslamové scéně nikdy takto daleko ani v jedné z tenisových disciplín nebyli. Nejdále se oba podívali do semifinále.

Cesta turnajem
1K: Ninomijaová/McLachlan (4-6 6-2 10-6)
2K: Gauffová/Eubanks (6-2 6-1)
ČF: Olaruová/Škugor (7-6 6-4)
SF: Shuai Zhang/Peers (2-6 6-4 10-7)

US OPEN 2018 - PROGRAM 13. HRACÍHO DNE
• ARTHUR ASHE STADIUM • (od 18:00 SELČ)
1. Matteková/J. Murray (USA/Brit.) - Rosolská/Mektič (Pol./Chorv.)
2. S. Williamsová (17-USA) - Ósakaová (20-Jap.) / nejdříve ve 22:00 SELČ
Kompletní program 13. hracího dne
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

25
Přidat komentář
smazaný uživatel
dnes Naomi, zajtra Argentincan a tenisovy svet bude v poriadku.
Reagovat
blixa
Tak !!! ;-)
Reagovat
kada.tom
přesně naopak a bude svět v pořádku :-)
Reagovat
blixa
Co čekat od politologa .... :D
Reagovat
Krisboy
Tak praví zákon!
Reagovat
FulnekUltras
to dneska zvládne pro celý sportovní svět.

https://www.youtube.com/watch?v=H08s-igEdkc
Reagovat
kada.tom
Inu, nebudu tu psát litanie, kdo budou favoritkou je jasné, několik překvapení na úkor Sereny už za ty roky, co hraje bylo dost, takže jasné, že může vyhrát i Naomi. Scéna, zkušenosti budou hrát pro Serenu, tak uvidíme. Já bych si přál hlavně pěkné finále hlavně s winnery a ne UE.

Přát to přeji oběma, fandit budu ale Sereně. Bylo by pohádkové, kdyby se to povedlo!

Přání: Serena
Tip: Serena ve dvou vyrovnaných setech (např. 7-5 6-4)
Reagovat
Andrew89
dneska dokonci navrat a pujde si pro svuj 24 GS titul. Come on!
Reagovat
.vorlik.
Naomi má podle mě v rámci té mladé generace největší potenciál se stát budoucí světovou jedničku a nasbírat slušnou porci GS titulů. Dnešní výhru jí opravdu přeji.
Reagovat
Mayo
No aby to nebolo len chvíľkové.
Reagovat
FulnekUltras
má více pokory a soudnosti než tato patologicky ambiciózní steroidová příšera. Dnes je ve hře doslova podstata ženského tenisu. Naomi, pošli prosím beze všech varování krakatici hluboko ke dnu.

https://www.sport.cz/ostatni/tenis/clanek/1020526-loni-sotva-chodila-ted-uz-zase-drti-souperky-jeste-nejsem-na-vrcholu-varuje-williamsova.html#hp-sez
Reagovat
milik254
Raději ať drží rekord patologicky ambiciózní příšera než zapšklá homofíbní zrůdička.
Reagovat
blixa
Můžeš nějak objasnit, co znamená slovo "homofíbní" ? A tou zapšklou zrůdičkou myslíš jako koho ?
Reagovat
dunphy
Koho asi? Že by senilní stařešinu MC? Že by?
Reagovat
blixa
??? MC ? Nějaká tenistka stařešina je Master of ceremonies ? :D Raperka či co ? :D :D
Reagovat
dunphy
Margaret Court
Reagovat
blixa
Ta by mohla být snad M. C. ale MC ??? Ale třeba se dala na rap ;-)
Reagovat
dunphy
Může být tak, jak ji napíšu. Není to špatně.
Reagovat
Krisboy
MC Maggie
Reagovat
FulnekUltras
Jen pro dokreslení několik citací z diskuze pod uvedeným článkem:

Nedá se na to koukat. Kdepak ženská. Nohy jako dostihová krůta v cíli, pohyby robocopa, obličej nosorožce po srážce s lokomotivou.

A je to skutecne ona? Neni to Mike Tyson s parukou?

Serena W. je nejlepší tenistka všech dob a budu jí přát vítězství. Ubožáci, kteří jí nepřejí, by se chtěli při tenisu držet za ptáčka a užívat si. Když vám to SW neumožňuje, přejděte na porno.

Pro ni by to chtělo a to bez urážky, zařadit do mužské kategorie. Pak to má smysl. MUDr. Hnízdil řekl jednu velkou pravdu, že výše to ve sportu může jít jen dvěma směry. Buď doping nebo mutací. Plavec Phelps má o skoro 20 cm delší ruce a SW není normální ženská. Buď budou zrůdy, bez urážky nebo normální výkony.

Tak tomu věřím, že ještě není na konci vrcholu, vždyť i antibiotika se podle lékařů musí dobrat do konce.
Reagovat
smazaný uživatel
Watch out Serena; Naomi Osaka is going to win the U.S. Open.

Zaver clanku pecka:)))
PREDICTION: Naomi Osaka in straight sets.

https://ftw.usatoday.com/2018/09/serena-williams-us-open-preview-prediction-naomi-osaka-upset
Reagovat
Krisboy
C'mon, Naomi!!!!!!!!!!
Reagovat
Mayo
Prajem Osake tento GS
Reagovat
FulnekUltras
ako ináč
Reagovat
Mayo
:D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist