14. den v Melbourne: Turnaj vyvrcholí finálovým duelem Federera s Nadalem

28. 1. 2017, 18:45
Previews 54
Ve finále dvouhry mužů na Australian Open se očekává impozantní podívaná. V boji o titul se v neděli od 9:30 SEČ střetnou v duelu titánů švýcarský tenista Roger Federer a Španěl Rafael Nadal. Ať vyhraje v Melbourne Parku jeden nebo druhý, vítěz se každopádně zapíše do historie.
Profily hráčů

Pětatřicetiletý Roger Federer může vylepšit svoji rekordní bilanci v počtu grandslamových titulů a získat již osmnáctý vavřín. V Austrálii by uspěl popáté a navázal by na vítězná tažení z let 2004, 2006, 2007 a 2010.

O pět let mladší Rafael Nadal zkusí přidat na Australian Open druhý triumf po vítězství v roce 2009. Pokud by to dokázal, stal by se po Royi Emersonovi a Rodu Laverovi teprve třetím hráčem a prvním v open éře, který každý grandslam ovládl dvakrát.

"Vím, že mám šanci vyhrát. Být v takové situaci je skvělé. S Rafou to bude epická bitva a hodně vypjatá," uvedl Federer, jenž má se čtrnáctinásobným grandslamovým šampionem nepříznivou bilanci 11-23, ovšem mimo antuku jen 9-13. Ve finále grandslamu prohrál 6 z 8 duelů, celkově na grandslamech dokonce 9 z 11 (nicméně 5 z 5 na oblíbené antuce v Paříži).

"Je to pro mne vzrušující, pro nás oba, že jsme pořád tady a pořád bojujeme o tituly. To je pro nás důležité," řekl Nadal, který má v grandslamových finále bilanci 14-6. Poslední finálové utkání na grandslamu hráli s Federerem na Roland Garros 2011. V Melbourne se ve finále střetli v roce 2009, kdy Nadal slavil svůj jediný triumf na Australian Open.

Federer je v osmadvacátém grandslamovém finále, prvním od US Open 2015, titul naposledy slavil v roce 2012 ve Wimbledonu. Nadal hraje finále jednoho z turnajů velké čtyřky po třech letech a poprvé od triumfu na Roland Garros 2014.

Švýcarský tenista se může stát v open éře druhým nejstarším vítězem grandslamu po Australanu Kenu Rosewallovi, který po 35. narozeninách získal tři tituly.

Oba finalisty spojuje ještě jedna věc. Tou je úspěšný návrat na kurt po zranění v minulém roce. Federer loni ukončil sezonu už po Wimbledonu a rehabilitoval s operovaným kolenem, Nadal zase odložil raketu v říjnu, aby doléčil bolavé zápěstí.

Během přestávky se potakali na Mallorce, kam Federer přijel na otevření Nadalovy tenisové akademie. "Tehdy jsme ani jeden nemysleli, že budeme mít šanci být znovu ve finále, zvlášť hned v prvním v roce. A stalo se," řekl Nadal.

Pokud Federer turnaj vyhraje, posune se ze 17. místa žebříčku na desáté, čímž by odsunul Tomáše Berdycha na 12. pozici. Španěla triumf vyhoupne na čtvrté místo, Federer by si v případě prohry polepšil na 14. příčku.

Vítěz dostane stejně jako královna ženské dvouhry Serena Williamsová odměnu 3,7 milionu australských dolarů (zhruba 70 milionů korun).

• PROGRAM 14. DNE NA AUSTRALIAN OPEN 2017 •
neděle, 29. 01. 2017
• Rod Laver Arena • (od 06:00 SEČ)
Spearsová/Cabal (SA/Kol.) - Mirzaová/Dodig (2-Ind./Chorv.)
od 9:30:
Federer (17-Švýc.) - Nadal (9-Šp.)
kompletní program 14. dne
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

54
Přidat komentář
Vojtiik
toť prase:)) prvni dojmy, Fedex zatim nepredvadi optimalni hru, rafa by ho s timto vykonem mel porazit... ale byk vypada docela utahane pri pohybu, jeden mic, ktery by normalne dobehl a zahral dokonce pustil (: takze ztaim tezko hovorit
Reagovat
smazaný uživatel
Pojď Roger
Reagovat
cheeky
Já: Doufám, že to bude skvělé finále o kterém se bude mluvit ještě dlouho.

Mé škodolibé, cynické já: Mohli by hrát oba hodně špatný tenis plný chyb a nebo by mohl jeden druhého sfouknout ve 3 lehkých setech. Byla by prča sledovat ten antiklimax a ty protažený ksichty všech. Mhehehehe (ďábelský smích)
Reagovat
Nancy_z
Tak do toho! Přeju víc Rogerovi, ale Rafovi by titul taky slušel :-)
Reagovat
dadaft
:-)))
Reagovat
Nancy_z
Konečně :-)
Reagovat
yenda1
Federerův backhand, to je oč tu běží. Nadalova cesta k vítězství.
Reagovat
vrabejka
Tak a je to tady.
Odl school classic finále mezi Rafou a Rogerem je opět tady.
Moc lidí jim na GS už nevěřilo ale oni se po těžkých chvílích dokázali vrátit a ukázali proč jsou to 2 nejlepší hráči historie.
Oběma jde o návrat mezi špičku, ale taky můžou přesovat opět historii.
Roger může získat 18. GS a zase svým konkurentům Rafovi a Nolemu o 1 utéct.

Rafa může podruhé získat kariérní Grand Slam a byl by 1: v open éře komu se to povedlo. To by byl neskutečný úspěch. Zvlášt když někteří jeho hejteři psali jak má šanci už jen na antuce a nikde jinde. A samozřejmě může také získat 15 GS titul.

Očekávám bitvu. Rafa je možná mírný favorit, ale finále s Rogerem bude něco jiného než minulé zápasy. Strašně se těším. Tito 2 mě přivedli k tenisu a pokud vyhraje Roger bude stejně štastný jako když vyhraje Rafa. (Jsem Nadalovec)

Tak chlapci nešetřete se a ukažte mám další epické finále podobné Wimbledonu 2008!!

Králové jsou zpět!!!!
Reagovat
Mayo
Uz o chvíľu to vypukne. Snáď to bude velkolepe divadlo.

Vamos Býk.
Reagovat
FulnekUltras
Přeji všem skalním hodně fedal-orgasmů. Vyhrát větší pohár může jen jeden, ale morální vítězové jsou už teď oba.
Reagovat
tito
Dnes to bude mít karma velmi těžké. Oba si podle mne zaslouží titul. Rafa pro zranění ve F 2014, Roger pro neproměněné finálové účasti ve W a USO v minulých letech. Oba ho potřebují jako sůl. Nevím jak vy, pochopitelně přeji více Rafovi, ale v tomto případě bych nejraději titul půlil. Bohužel to nejde. Roger zde předvádí neskutečnou útočnou hru, sedí mu povrch, má výtečný pohyb. Klobouček za to, jak hraje ve svém věku. Rafa je možná trochu unaven, ale je diskutabilní, jestli mu naopak vypjatý semifinálový zápas zvláště proti typově podobnému soupeři neprospěje. Na druhou stranu se může načítat únava z předchozích těžkých zápasů, přeci jen měl toho více než Roger. Nicméně znáte to, těžko na cvičišti.. Predikovat je velmi těžké, ale nakonec skončí titul v nejlepších, popřípadě v druhých nejlepších rukou. Alespoň za mne.
Mírným favoritem Roger, vítězem Fedal.
Reagovat
Matti
Souhlas, už teď vím, že mi poraženého bude líto. Přeji si, ať je to památná bitva.
Reagovat
smazaný uživatel
Pekne si to napísal. Velká pravda...
Reagovat
rod_laver
http://www.wimbledon.com/en_GB/news/articles/2017-01-28/tennis_legends_predict_federer_v_nadal_final.html
Reagovat
Teo
Tak na zítřek. Teda vlastně na dnešek: https://youtu.be/9EXeweMO520
Reagovat
smazaný uživatel
V semifinále AO12 mal Andy Murray proti Novakovi v piatom sete za stavu 5:5 dva breakbally, a stav 40:15 na príjme, ktoré ale nevyuzil. Vzápatí si Andy prehral servis a tým pádom aj celý set a zápas.

Djokovic zvládol crucial moments v SF a následne vyhral finále s Nadalom 3:2 na sety. To semifinále sa hralo 27.1 a finále 29.1, deň po tom, ako na turnaji triumfovala Serena. Presne ako tento rok.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak sa musim opravit, v roku 2012 vyhrala Azarenka...Nevadí, zeny si idu aj tak svoje..
Reagovat
MarcelPersch
nechtěl by ses na zítřejší velký den raději prospat? :D
Reagovat
smazaný uživatel
:)...Spal som cez den, mam to teraz trochu posunuté.....Ale dobry napad, idem :)
Reagovat
panzer.dragon
Co je pro djoka mensi zlo? Fedex nebo rafa titul? Asi je pro nej lepsi aby vyhral rafa ne? Ze jestli v djokovi ten guru probudi zase staryho dobryho djoka a zacne vyhravat gs tak lepsi rafa s 15 nez fedex s 18 na dohaneni ne?
Reagovat
smazaný uživatel
Nevieme. Kozoroh sa k tomu stále nevyjadril, asi premýšľa.
Reagovat
Mayo
:D:D:D

Každopádne je pre odpadlíka Djokoviča lepšie ak by vyhral Roger, ktorého tak či tak nedobehne. Rafu má šancu ale zbytočne by mu ušiel o 1 titul.
Reagovat
turista
To je pravda, protože Novak kdyby na podzim proměnil své příležitosti tak už Rafu v počtu titulů dávno přeskočil. Škoda té porážky s Istominem. Bohužel v obou prohraných tie breacích zpanikařil a nedal to.
Reagovat
smazaný uživatel
Počet titulov si kludne nechajte. Turnaje sa delia na dva typy, grandslamové a vsetky ostatné :)
Reagovat
turista
Těžko říct. Ať už to AO získá Fedex nebo Rafa to je pro Novaka asi fuk. Ale přítomnost obou ve finále ho může vyprovokovat k maximálnímu úsilí v Indian Wells a v Miami a pak na antukových tisícovkách. Pokud Novak chytne fazónu tak ani Fedex ani Rafa ho nebudou schopni nikde porazit. Novak Djokovič v podstatě kopíruje Rafovu bilanci v počtu titulů. Je o rok mladší a Rafa měl před rokem 67 titulů stejně jako nyní Novak. V počtu GS bude oba dohánět těžko, ale to ostatní jako tisícovky a celkový počet titulů si myslím ohlídá.
Reagovat
smazaný uživatel
Pokud Novak chytne fazónu tak ani Fedex ani Rafa ho nebudou schopni nikde porazit. Novak Djokovič v podstatě kopíruje Rafovu bilanci v počtu titulů. Je o rok mladší a Rafa měl před rokem 67 titulů stejně jako nyní Novak.

Kamoško, trocha brzdi s tým Novakom. Oceňujem optimizmus, ale toto už je trochu za hranicou slušnosti. Už aj Kozoroh je vo vyhlaseniach opatrnejší..A hlavne, Novak nezaznamenal v AO ojedinelý skrat. On je v kríze už vyše pol roka. Aby Novak nekopíroval Nadala aj v tých dvojročných suchotách. Hocičo sa moze stat...

Navyše, este dva turnaje na harde a šmitec, najblizsi hard az na jesen pred USO. Prakticky celu hardovu sezónu (polka 2016, polka 2017) prehajdákal a IW a Miami uz na tom vela nezmenia..Na antuke sa mu bude urcite hrat tazsie..
Reagovat
Nola
som Djok fan, mensie zlo ide mimo mna, VAMOS Rafa
Reagovat
blax
Je to těžký, přál bych titul oběma. Moje úplně největší přání by bylo, aby oba vyhráli 18GS a mohli se uzavřít všechny debaty o tom, kdo je z nich lepší. Všechny ty diskuze o h2h bilanci, o zraněních u Rafy, o slabé éře u Rogera, o tom, že Rafa má tolik titulů jen díky antuce, atd atd by se mohli uzavřít a je dva prohlásit naprostými vládci tenisu. Občas když vidím co tady Forehand nebo Pe3k vyplodí za blbosti je mi až hanba.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak už zajtra :)...Myslim si, ze Roger nebude mat tak konzistentný BH ako mal včera Dimitrov, rovnako nebude tak špičkový v defenzíve. To je tá dobrá správa.

Zlou správou je, ze Nadal nastúpi po 5-hod semifinále a dnes je vlastne velkou neznámou, do akej miery ho to zajtra ovplyvní. Rovnakou neznámou je finálový výkon Federera, kedze proti Wawrinkovi to nebolo ideálne..

Dajme tomu, ze sa vyplní optimistický scénar, Rafa sa dobre vyspí a zopakuje svoj výkon z QF a SF..V tom pripade si myslim, ze by to mohlo stačiť, čo sa hernej stránky týka.

Ale v športe už velakrát zohrala velkú rolu akási karma, presne tá ktorá rozhoduje o centimetrových autoch, "prasiatkach", resp. Big pointoch...Z tohto pohladu mi to vychádza, v kontexte minulosti celej rivality, ze záverečná bodka proste musí patrit Federerovi.

Tipujem vyrovnaný zápas, opat 5-setový. Snáď ten posledný vyhrá Nadal.
RN-RF 3:2.
Reagovat
smazaný uživatel
Zase na jednu stranu, na tomhle turnaji byla karma vždy tak nějak proti Rafovi, 2011 nemoc, 2012 smolná chyba na 4:2 40:15, která prohrála zápas, 2013 zranění, 2014 zranění ve finále proti oblibenymu Stanovi...
Reagovat
smazaný uživatel
Dobrý postreh, mas pravdu. Tak snáď tie veci medzi nebom a zemou budú zajtra vybalancované pre oboch rovnako..
Reagovat
panzer.dragon
Doufam, ze nebyla rogerova nejvetsi sance ty dimitrovovy nevyuzity brejkboly v patym setu :), pokud si to zejtra Roger urve sam, tak to bude skutecne exkluzivni titul do sbirky, pokud to Roger nezvladne mame my fanousci fedexe jednu pozitivni vec, fedex neskonci dokud ten gs nekde neurve :) takze bude stejne hladove hrat i na dalsich gs
Reagovat
spaniel
Trošku alibista ne? Roger je o 5 let starší a ty tady furt fňukáš, že jestli Rafa prohraje, tak proto že byl unavený.
Reagovat
smazaný uživatel
Zle si to pochopil. Sám Federer dnes povedal, ze Rafova regenerácia je otázkou..A mal pravdu...Na druhú stranu, ja sám to vidím skor optimisticky. Keď sa víťazí, tak človek aj tú bolesť cíti menej..

Apropos, nespomínal si kdesi v diskusiách pred Finále Rogerovu nohu?..
Reagovat
safi1313
Nikomu Djok s Murraym nechybí a to je dobře!!!!!
Reagovat
kada.tom
mně ano :-)
Reagovat
Marduch
Jak jsi na to přišla Safinko?
Reagovat
turista
Mě teda djokomurárna ve finále chybí.
Reagovat
Frick
Nechávaj si tenisti (ti nejlepší, třeba TOP 10) vyplejtat rakety opakovaně nebo při prasklý struně se už k tomu rámu nevrací?
Reagovat
spaniel
Nechávají si vyplétat...je ale pravděpodobné, že po nějaké době i rám mění...
Reagovat
smazaný uživatel
Nemáte někdo prosím nějaký vyzkoušený link v slušném rozlišení?
Reagovat
paddy
standardne na
https://www.batmanstream.com/
ale Microsoft dnes hlásil tento web jako nebezpečný - riziko virů

proto bude lepší
http://www.lshunter.net/live-tennis-online.php
Reagovat
smazaný uživatel
Díky
Reagovat
smazaný uživatel
Soubouj Titanu
Reagovat
Torresek
Podle mě poslední GS mezi dvěma velikány. Užijme si to (: bude to boj a nádhera.
Reagovat
smazaný uživatel
Nikdy bych tomu nevěřila ale na mužeské finále GS se těším téměř stejně jako na 7. sérii Game of Thrones
Reagovat
panzer.dragon
https://espnfivethirtyeight.files.wordpress.com/2017/01/bialik-australianopen-11.png?quality=90&strip=all&w=575&ssl=1
Reagovat
peggy
Rafo zitra makej,ale moc tomu neverim,stane se zazrak?
Reagovat
brixner
Stane se zázrak, stane! Vo to strah nemam :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Fanda Rafy? Já zas přeju všema deseti Federerovi a taky si neumím představit, že by titul bral Fed. :) Pro můj skepticismus, ale existují velmi hmatatelné ukazatele z minulosti :P
Reagovat
ipko
tenisové orgie :)
Reagovat
smazaný uživatel
Federer - Nadal
Taclí - Prachař
https://www.youtube.com/watch?v=XplLOZcFjH0
Reagovat
Marduch
https://m.youtube.com/watch?v=mK9jTWCqH1I
:-D
Reagovat
Fandina
http://www.lafabrika.cz/407/program/federer-nadal-19-01-2017-19-30
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist