15. den na French Open: Nadalovi stojí v cestě za rekordní 10. trofejí Wawrinka. O titul bojuje i Šafářová

11. 6. 2017, 09:00
Previews 94
Poslední den letošního ročníku French Open je hlavně ve znamení mužského finále. V něm se v 15:00 na dvorci Philippa Chatriera střetnou Rafael Nadal, který útočí na jubilejní a rekordní 10. titul na pařížské antuce, a vítěz ročníku 2015 Stan Wawrinka. Deblový triumf může vybojovat Lucie Šafářová, pokud s Bethanií Mattekovou-Sandsovou porazí australské duo Ashleigh Bartyová/Casey Dellacquaová.

Ve finále letošního ročníku French Open se střetnou dva hráči, kteří moc dobře ví, jak triumf na pařížské antuce chutná. O Pohár mušketýrů budou bojovat devítinásobný šampion a král letošní antukové sezony Rafael Nadal a vítěz předloňského ročníku Stan Wawrinka.

Nadal má letos na antuce neuvěřitelnou formu a právoplatně je označován za nejlepšího antukáře všech dob i letošní sezony. Španěl letos na svém nejoblíbenějším povrchu vyhrál 23 z 24 duelů. Jedinou porážku zaznamenal ve čtvrtfinále římského turnaje Masters, v němž byl nad jeho síly Dominic Thiem.

Šňůra patnácti vítězství v řadě v úvodu antukové sezony mu vynesla jubilejní 10. titul z Monte Carla i Barcelony a pátý vavřín z Madridu.

Na French Open je zatím devítinásobný vítěz naprosto suverénní. Šanci nedal domácímu Benoitovi Pairemu, Robinovi Haasemu, s Nikolozem Basilašvilim dokonce ztratil jediný game a připsal si nejsuverénnější výhru na grandslamu.

V osmifinálovém španělském derby ztratil jen pět gamů s Robertem Bautistou. Ve čtvrtfinále se na opačnou stranu kurtu postavil jeho další krajan - Pablo Carreño. O šest let mladší Španěl však musel utkání za stavu 2-6 0-2 skrečovat pro zranění břišního svalu.

V semifinále se očekával vyrovnaný souboj Nadala s Dominicem Thiemem, ovšem bývalá světová jednička byla proti. Znovu neztratila set a rakouský talent z kurtu vyprovodila kanárem. Dohromady tak Nadal na turnaji ztratil 29 her, tedy průměrně pět gamů na zápas.

Méně her (27) v minulosti dokázal ztratit jen Björn Borg v roce 1978 právě v Paříži. V případě dnešního vítězství se Nadal stane prvním tenistou v otevřené éře, který desetkrát triumfoval na jednom z grandslamů.

Nadal se může letos pyšnit neuvěřitelnou antukovou bilancí 23-1

"Myslím, že už dál nemusím psát historii, ne? Už to stačí. Devět je víc než dobré," řekl v žertu Nadal, jenž své letošní znovuzrození zahájil na Australian Open finálovou pětisetovou bitvou legend s Rogerem Federerem.

"Devět nebo deset, to je jen o deset procent víc. Je sice pravda, že desítka je hezké číslo, teď je ale moje nejoblíbenější devítka," dodal.

Na oranžové drti se zpočátku nedařilo jeho dnešnímu soupeři. Dvaatřicetiletý Švýcar vyhrál na třech antukových podnicích jen dva zápasy a formu našel až na poslední chvíli, když týden před French Open na domácí půdě v Ženevě vybojoval premiérový letošní titul.

Nyní má na kontě deset výher v řadě. Na French Open letos až do semifinále neztratil set. Na hru šampiona z roku 2015 nenašli recept Jozef Kovalík, Alexandr Dolgopolov, Fabio Fognini, domácí Gaël Monfils ani Marin Čilič, jehož Wawrinka doslova smetl.

První velkou bitvu absolvoval Švýcar až v semifinále, kde narazil na světovou jedničku a loňského finalistu Andyho Murrayho. Pohledný a hlavně dramatický pětisetový souboj nakonec dokázal Wawrinka urvat na svou stranu, přestože po třech hodinách hry prohrával 1-2 na sety.

Dnešní finále nabídne souboj možná dvou nejlepších úderů na okruhu. Nadalův famózní forhend se utká s Wawrinkovým proslulým jednoručným bekhendem. Oba hráči nehrají jen o grandslamový titul, ale také o post světové dvojky, na který se v pondělním vydání žebříčku vítěz dnešního utkání usadí.

Nadal vede ve vzájemné bilanci 15-3. S Wawrinkou se naposledy utkal loni na antuce v Monte Carlu, kde ztratil jen pět her. V šesti ze sedmi antukových duelů neztratil se Švýcarem jediný set. Jedinkrát slavil na oranžové drti vítězství Švýcar, a to před dvěma lety v Římě.

Nadal si po výhře nad Thiemem zajistil své 22. grandslamové finále, v nichž má rekord 14-7, přičemž v Paříži je zatím stoprocentní. Wawrinku čeká "teprve" čtvrtá finálová účast na podniku velké čtyřky. Všechny tři předchozí proměnil v titul (Australian Open 2014, French Open 2015, US Open 2016).

Wawrinka chytl formu až týden před startem French Open

Víc než možný zápis do historie Nadala těší už samotná finálová účast. "Celkově vzato, být tu zase ve finále je nejspíš ta nejdůležitější událost v mojí kariéře," konstatoval s odkazem na poslední dva ročníky. V roce 2015 prohrál čtvrtfinále s Novakem Djokovičem, vloni musel kvůli zranění zápěstí před 3. kolem odstoupit.

Problémy se zápěstím ho pak dlouho pronásledovaly a mnozí už rodáka z Mallorky, jenž měl i dlouhodobé potíže s koleny, odepsali. Od posledního triumfu na Roland Garros v roce 2014, kdy získal 14. grandslamový vavřín, až do letošního roku na žádné akci velké čtyřky ve finále nebyl.

Nyní se může stát prvním mužem v profesionální éře tenisu, který vyhraje jeden grandslamový turnaj desetkrát. Všech devět předchozích finálových startů v Paříži proměnil v titul, z 80 zápasů na na pařížské antuce od svého debutu v roce 2005 vyhrál 72.

"Zbývá mi jeden zápas proti velice těžkému soupeři. Odehrál v semifinále velmi vyrovnaný duel, takže bude plný sebevědomí. Je to nebezpečný hráč, má hodně tvrdé údery. Musím hrát agresivně, jinak budu mít problémy," uvědomuje si Nadal.

Ve finále grandslamového turnaje se utkají podruhé. V roce 2014 vyhrál na Australian Open souboj o trofej Švýcar. Nadala tehdy omezovaly problémy se zády, na odvetu ale nemyslí. "Slovo pomsta není v mém slovníku. Jako vždycky vyhraje ten lepší. Je ve finále, takže je to nejtěžší možný soupeř," řekl.

Grandslamové finále si zahraje po 22. v kariéře, čímž se na druhém místě historických tabulek osamostatní za Federerem (28). Případným ziskem 15. titulu by se odpoutal na druhém místě od Peta Samprase za rekordmanem Federerem (18).

Dvaatřicetiletý Wawrinka je ve finále grandslamu počtvrté a zatím má stoprocentní bilanci. Duel s favorizovaným Nadalem ale bude velká prověrka. "Je to patrně ta největší výzva, jaká může v tenisu být," řekl Švýcar.

"Bude to vážně těžké. Je to prostě finále a tlak je na oba finalisty. Oba chceme vyhrát a oba necháme na kurtu všechno. On (Nadal) je samozřejmě favorit, už jen kvůli tomu, co v minulosti i letos dokázal," uvědomuje si.

"Rozhodně budu muset předvést svůj nejlepší tenis. V minulosti se mi to ve finále grandslamu vždy povedlo, tak uvidíme, co se stane v neděli," dodal Wawrinka.

Na Roland Garros si zahraje o titul jako nejstarší muž od roku 1973, kdy třiatřicetiletý Niki Pilič prohrál s Iliem Nastasem. A může se stát i nejstarším vítězem od roku 1972, kdy triumfoval čtyřiatřicetiletý Andreas Gimeno.

Letošní finalisté French Open

O titul si ve finále ženské čtyřhry zahraje Lucie Šafářová. Rodačka z Brna usiluje s Bethanií Mattekovou-Sandsovou o pátý společný grandslamový triumf. Ve finále budou nasazené jedničky čelit australské dvojici Ashleigh Bartyová/Casey Dellacquaová.

"Ty Australanky jsou výborný deblový pár. Casey je taky levačka, takže to bude hodně těžké utkání. Hrají hodně deblově, dobře se hýbou na síti. Mají dost pestrou hru," řekla Šafářová.

Duo Bucie ovládlo pařížskou antuku před dvěma lety, na začátku roku 2015 vyhrálo Australian Open. Češka a Američanka na akcích velké čtyřky už 16krát v řadě neprohrály. Kralovaly totiž také loňskému US Open a letošnímu Australian Open.

V současnosti dvě nejlepší deblistky světa až na druhé kolo, v němž musely dlouho bojovat proti Kruničové a Tomljanovičové, byly suverénní. V semifinále relativně snadno vyřadily na antuce předtím neporažené Yung-Jan Chan s Martinou Hingisovou.

Australanky si v minulosti společně zahrály již tři grandslamová finále, v roce 2013 ale na Australian Open, ve Wimbledonu i na US Open vždy prohrály. Dvaatřicetiletá Dellacquaová má na kontě dokonce šest prohraných grandslamových finále.

Ryze australské duo v semifinále ve třech setech přehrálo českou dvojici Lucie Hradecká/Kateřina Siniaková. Na antuce letos Bartyová s Dellacquaovou ještě neprohrály. Skvělými výsledky na letošním French Open stále úspěšně navazují na titul ze Štrasburku.

FRENCH OPEN 2017 - PROGRAM 15. HRACÍHO DNE
• PHILIPPE-CHATRIER • (od 11:30 SELČ)
1. Matteková/Šafářová (1-USA/ČR) - Bartyová/Dellacquaová (Austr.)
2. Wawrinka (3-Švýc.) - Nadal (4-Šp.) / nejdříve v 15:00 SELČ
TenisPortal.cz, ČTK, Ondřej Jirásek

Komentáře

94
Přidat komentář
Mayo
Nicole Kidman je tam. Ako inak na El Matadora je každý zvedavý co uz no (:
Reagovat
Herbert_Hoover
Uz chybi jen Trump a Babis.
Reagovat
VlS
A Kájínka ignoruješ?
Reagovat
dadaft
pohár donesla Nicol Kidmanová. ))
Reagovat
tommr
a kdo dones včera pohár ženám?
Reagovat
Mayo
Uz to pomaly pôjde,

Vamos El Matador!
Reagovat
Mayo
Ešte 45 min :/
Reagovat
Kozoroh
https://en.wikipedia.org/wiki/2017_MercedesCup_-_Singles#Draw

Federera v 2. kole může čekat Haas, v semifinále Berdych, Simon či Lopez. V druhé půlce jsou největšími favority Dimitrov s Pouillem.
Reagovat
Mayo
Kozorohu, komu fandime vo finále FO 2017?
Reagovat
vrabejka
Tak na toto finále se neskutečně těším.
Poprvé od finále Wimbledonu 2008 mi bude jedno kdo vyhraje.
Rafovi sice fandím 10 let, ale prostě ten Stanuv "beast mode" v posledních fázích grandslamu žeru.

Favorit je Rafa, ale nemyslím že je Stan bez šance.
Rafovi může ublížit že se do finále dostal moc lehce a nemusel si hrabnout na dno jak Stan

Jestli zopakuje výkon že semifinále muže to být velká bitva.
Snad to bude parádní tenis a uvidíme nejlepší zápas turnaje :)

Tip Stan - Rafa 7-6 3-6 4-6 7-5 6-8
Reagovat
ipko
Stan má obrovskú výhodu že je pod nulovým tlakom.. naopak Rafa docela strácal nervy už v úvode s Thiemom kde kupil lacné chyby na sieti.. Wawrinka sa musí držať svojej taktiky aj keď bude prehrávať 0:2 na sety a hlavne stále si veriť.. vyhrá Rafa, má 10.titul z RG, všetci to čakali.. vyhrá Stan, opäť obrovská udalosť v tenisovej histórii, pridá sa k Djokovičovi a Soderlingovi, k hráčom ktorí dokázali poraziť najlepšieho antukára v histórii na jeho turnaji..
Reagovat
Ondra979
to je urcite pravda, pod vetsim tlakem bude Rafa. pripadne vyhra Stana by ale urcite mela vetsi vahu nez ta Novakova, protoze Rafa tu je zatim bez konkurencni. MAts to vdi takto: http://uk.reuters.com/article/uk-tennis-frenchopen-wilander-idUKKBN1910XV
Reagovat
Mayo
Stan by to dokázal narozdiel od hentych dvoch vo finále!
Reagovat
Matti
Rafa si teď dokáže hodně pomoct backhandam. Dříve stačilo soupeři dát na backhand a měl pak čas se zformovat, neboť Rafa jen nahodil a vrátil. Teď je Rafa dokonce schopný z bakhandu diktovat celou výměnu a navíc, jak už někdo psal má ho hodně nečitelný a soupeř neví, jestli příjde bomba do crossu nebo pomalejší míč po lajně. Stan má, bakhand famózní, ale i jemu vadí vysoké odskoky z Rafova forhandu. Takže věřím Rafovi, ale musí to potvrdit na kurtu. Vammmmos zkus to dnes zakulatit.
Reagovat
Pe3k
Pravda, hlavně return z bh je nyní velká zbraň!
Reagovat
kada.tom
Wawrinka < Nadal (4-6 6-3 2-6 1-6)
Reagovat
Mayo
Boh vie ci bude pozerat finále aj Roger, asi skôr áno a fandiť bude samozrejme SW
Reagovat
smazaný uživatel
Wawrinka porazil svetovu jednotku len 4-krat. Vzdy to bolo na GS a vzdy nasledne dany turnaj vyhral. To trochu naháňa hrôzu.
Reagovat
panzer.dragon
hezký :)
Reagovat
Marduch
Ale taky pri svých GS trumfech vždy prosel pres Novaka Djokovice!;)
Reagovat
Herbert_Hoover
Tak tak, záchytný bod pro Rafany :) to je znamení ;)
Reagovat
panzer.dragon
někde sem čet srovnání, že wáwra v top formě je furt málo na rafu ve finále rg, že je nutný aby rafa neměl svůj den
Reagovat
Marduch
Vidim to podobne, muselo by se "neco" stat, kvůli cemuz by Rafa znejistel. V aktualnim rozpolozeni na nej na antuce naprosto nikdo nemá. Ledaze by Wawrinka do utkání vlítnul s rychlou hrou ala Fedex na AO, coz je nesmysl, tradicne si nechava balony odskakovat a proti Nadalovi tohle nemuze ubehat.
Reagovat
Herbert_Hoover
Stan si sám libuje na pomalejších površích, protože má víc času na údery, takže tato varianta by ne že byla pro Rafu diskomfortní, ale hlavně pro samotného Stana :) navíc AO k tomu letos vyloženě vybízelo
Reagovat
Marduch
prave proto píšu, ze je to nesmysl..
Reagovat
Ondra979
kurz na Wawru je pres 5, neni to trochu moc? nevim jestli vyhraje ale az tak bych ho nepodcenoval
Reagovat
Herbert_Hoover
Větším kurzovým odpadlíkem byl ve finále RG proti Rafovi už jen Ferrer :) asi je to trochu moc :)
Reagovat
Ondra979
to jo, jsem zvedavy na souboj Rafova FH se Stanovym BH, ale myslim, ze proti hraci takovych kvalit tady Rafa jeste nehral, pokud mu bude slapat i servis, tak celam vyrovnany zapas a muze vyhrat kdokoliv
Reagovat
smazaný uživatel
https://m.youtube.com/watch?v=ZxD4S8JJ6HQ

Takto vyzeral ich zápas na RG naposledy.

HL su skreslujúce, ale aj tu je vidiet, ze Rafa ma v sucasnosti lepsi BH, Stan tam naopak nehral az tak odtrhnuty z retaze, ako roky neskor..
Reagovat
Herbert_Hoover
Podobné obavy byly z Thiemova servisu, taky se špekulovalo, co by měl Rafa změnit, jak daleko by měl být za baseline, jestli zkoušet returnovat DTL a omezit kratší crossy a nakonec.. :) Thiem naháněl hrůzu, Stan nahání hrůzu..nicméně vzájemná bilance je neúprosná a myslím si, že Rafu může dneska zastavit jedině Rafa :) tedy od toho, jak bude hrát on sám, se bude odvíjet zbytek
Reagovat
Ondra979
no ale Thiem zklamal, uvidime co Stan, pokud bude ve svem zabijackem rezimu tak si myslim ze ma Rafa problem..
Reagovat
Herbert_Hoover
Já si myslím, že Rafa bude mít opravdu problém jen pokud bude pasivní jako Andy..to by fakt problém mít mohl a nemalý, ale to se hádám snad nestane :) Rafa je větší zvíře a jde mu o hodně, což je pro většinu hráčů svazující, ale on pod tlakem hraje nejlepší míče :) ale je to taky jen člověk..
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Rafa sa pod tlak ešte nedostal na turnaji. Stav 3:3 naposledy zažil pred dvoma týždňami, uvidime ako bude reagovat, keď bude 4:4 alebo 5:5....Teda ja to neuvidim, finále si nahrám a pozrem s odstupom. Tak snad mi nejaký dobrák neprezradí vysledok, lol...

Kazdopadne vacsie nervy asi spociatku bude mat Nadal, prve finále po 3 rokoch, velky favorit, kdezto pre Stana su GS finále celkom rutina v poslednom čase.
Reagovat
Herbert_Hoover
Já část zápasu asi taky neuvidím, ale budu se snažit chytnout většinu :)
Třeba se nedostane pod hmatatelný tlak ani proti Stanovi..samozřejmě nelze na to spoléhat, je to méně pravděpodobné, ale je..já si myslím, že TB třeba vůbec nebude, že to budou sety o méně gemech..takže se budou lámat asi za toho stavu 3:3 4:4..ideální bude je dirigovat od začátku, no uvidíme. Počítáme s tím, že bude muset být Rafa aktivní a hrát dobře, ale třeba uvidíme jiného Stana než jak se zatím v GS finále jevil :)
Reagovat
Pe3k
Thiem ovšem podával naprosto tragicky, v tom zápase mu nešlo vůbec nic a to Nadal nehrál žádnou hitparádu... takový Djokovic 2015 by ho smetl jak nic, no holt Rafa je takový jednooký král mezi slepými, ta konkurence na antuce je počas jeho kariéry k smíchu. Dnes je humbalito velký favorit.
Reagovat
Herbert_Hoover
A ty se divíš, že Rafa nehrál žádnou hitparádu? Když nemusíš, tak se v práci asi taky nepředřeš..nebo zamakáš a pak dáš kafíčko, zvolníš..kde není biče, tam není žádná honička :) Rafa je na RG majordomem a je jen na něm, co povolí svým návštěvám :)) Stan může vyhrát v případě, že nebude Rafa dostatečně důrazný.
Borg se nerodí každých deset let, holt se Rafa musel na antuce spokojit s takovýma nulama jako Soderling, Federer, Almagro, Djokovic nebo Ferrer :) ale taky není nikde psáno, že by opravdu znamenitějšího antukáře neporazil.. :) teď už třeba ne, ale ve svých lepších antukových sezonách.. :) Závěry je lehké udělat, ale tenis je o souvislostech, nic není černobílé..to, že Rafa hraje a hrál na antuce nějakým způsobem neznamená, že by ještě nemohl přidat, když by bylo třeba apod.
Reagovat
Pe3k
Soderling skončil kariéru dost brzy s bilancí 0 antukových Masters a 0 gs , stejně tak Ferrer a Almagro ten dostal na prdel i od 35 letého Štěpánka, takže tolik k antukové konkurenci...
Reagovat
Herbert_Hoover
Ferrero má jeden antukový GS (jako další antukové nuly Federer s Djokovicem) a má i nejeden Masters a stejně :) to opravdu není měřítkem, Rafa nastavil tak vysoko laťku, že by se proti němu v drtivé většině případů nechytali ani úspěšnější antukáři..ani třeba Guga :) takže se sice můžeš utěšovat tím, že měl a má v tvých očích Rafa na hlíně mizernou konkurenci, ale nezaslepení ví své :)
Reagovat
Pe3k
Kolikrát se utkal Ferero s Nadalem? Navíc ten svůj jediný titul získal před nástupem Hekala... takže má tvůj komentář O5 nulovou hodnotu.
Reagovat
Herbert_Hoover
Celkem devětkrát, na antuce většina zápasů, takže dost na to, aby Ferrero (jeden z nejúspěšnějších novodobých antukářů) ukázal, že má na to porážet Rafu :) jenže bohužel ani tak úspěšní antukáři Rafu neporáželi, prostě jiná liga :) podobně Coría, ten sice nemá GS titul, ale Masters vyhrál dvakrát a v době, kdy se Rafa dostal na špici i on hrál pořád kvalitně, dost na to, aby ukázal, že má na to Rafu porážet..kdo byl lepší antukář a myslíš si, že by Rafu porazil a zároveň by to šlo relevantně srovnat?..prosím ne Borg nebo další "pralesní" člověk. Ty můžeme soudit v rámci jedné éry tedy do kupy dávat Borga, Wilandera, Lendla..potažmo Vilase třeba. A znova opakuju..to, že Rafa se s někým nepotkal v rámci své éry neznamená, že by ho neporážel. Mimochodem RF je brán jako velmi schopný antukář, ale holt v tvém měřítku ne, protože má jen jeden GS titul z antuky a 0 titulů z MC, Říma..podobně Djokovic, ten má bohužel taky jen jeden clay GS titul. Tak jako já říkám, že spousta těch kvalitních antukářů by si v Rafově éře neprdla, tak je pravdou i to, že Roger by si prdl na antuce nebýt Nadala. O čem to asi vypovídá?
Reagovat
smazaný uživatel
Na Rafovej dominancii je úplne najlepšie to, že postupne vybúchal hráčov styroch generácii, cez Moyu, Ferrera, Federera, Djokovica az po Thiema. Hracov ktori sa narodili v rokoch 1976-1993, skoro dvatsaťročný cyklus. To už neni o šťastí na jednu slabsiu generáciu, aku mal mozno Roger na harde a tráve spočiatku. To už je chronická kvalita. To sa neda okecat. Ved tie cisla 101-2 na zápasy na 3 vitazne. To hovori za vsetko.
Reagovat
Pe3k
Coria po roce 2005 už toho moc neuhral, stejně tak Ferero. Takže jediná konkurence pro Rafu byl jednorucak FedEx specialista na trávu a až od 2011 kdy se mu Nadal stejně vyhnul Djoko specialista na hard.
Reagovat
Herbert_Hoover
Po r. 2005 ne, ale v tom roce, kdy už Rafa hobloval, hrál dvě Masters finále, v obou prohrál s Rafou, je dost možné, že by obě vyhrál nebýt Rafy :) Djoko specialista na hard má na antuce lepší vítězný koeficient než leckteří uznávaní antukoví specialisté a jen o vlásek horší než Vilas :) lepší jsou v tomto už jen Borg a Lendl :)
Reagovat
Pe3k
Tak Nole je atg player, ale žáden antukový specialista.
Reagovat
Pe3k
Thiem ovšem podával naprosto tragicky, v tom zápase mu nešlo vůbec nic a to Nadal nehrál žádnou hitparádu... takový Djokovic 2015 by ho smetl jak nic, no holt Rafa je takový jednooký král mezi slepými, ta konkurence na antuce je počas jeho kariéry k smíchu. Dnes je humbalito velký favorit.
Reagovat
smazaný uživatel
To akoby dopadol dnešny Rafa proti Djokovicovi 2015 je otazka bez odpovede. Kazdopádne ako dopadol Djokovic 2015 na W. proti Rogerovi a nasledne v NY je otazka s jasnou odpovedou. Nole Rogera opat znemoznil na jeho povrchoch a turnajových baštách. Holt Roger, goat 03-07, a treti najlepsi tenista éry Nadala s Djokovicom.
Reagovat
Pe3k
No Novak ve své vrcholné formě porazil tak tak 34 letého Federera, v té době kdy si Nadala mazal na chleba poměrem 6:2, 6:1. Kdo je třetí v této éře každý ví, Federer je celosvětově uznávaný goat a nic na tom nemění názor jednoho pomateného duševního mrzáka z Petržalky ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak, kto je tretí v zlatej ére tenisu, to sa dá jednoducho zrátat. Ale potrebuješ na to zaklady malej násobilky baníku :)
Reagovat
Pe3k
Tak schválně, jak ti pomůže násobení zjistit kdo je nejlepší? Napiš nám to tady a skus se při tom zase nezesmesnit...
Reagovat
smazaný uživatel
Jak ti pomoze pocitanie pri zistení výsledku?...Lol, ty si fakt retardé
Reagovat
Pe3k
Co chceš počítat? Že 18 je víc jak 14? Tak počítej a pak napiš, na co si přišel :D
Reagovat
smazaný uživatel
Vsimol si si tu info, ze hovorim o ére Djokovica s Nadalom?

Ale ty si zrejme schopný prijat vzdy len jednu informáciu, na zlozitejsie mozgové
operácie ti chýba výkonnejší hardware :)
Reagovat
Pe3k
Prý éra Nadala :D made my day ;)
Reagovat
Herbert_Hoover
Éra Nadala znamená období od 2005..zkrátka v době, kdy se začal prosazovat, ale větší výpovědní hodnotu to má až od r. 2008, kdy se začal prosazovat i na jiných površích než na antuce, proto Forehand uváděl u RF GOAT status do roku 07 :) Neznamená to, že byla nějaká éra, ve které by Rafa dominoval..to byly - i vzhledem k jeho povrchové preferenci, vysoké konkurenci na jiných podkladech a častým zraněním - jen krátkodobější útržky sezon..maximálně jedna sezona (2010, 2013 třeba).
Reagovat
Pe3k
Právě proto nikdy žádná éra Nadala nebyla. Vždyť on doteď ještě neobhájil žáden turnaj mimo antuku a nebyl jednička dva roky po sobě...
Reagovat
Herbert_Hoover
Tak jak jinak to chceš říct vogo, když tehdy ještě nebyl Rafa konkurenceschopný? To už je defekt některých že pojem "éra" chápou jen tak, že je to období, kdy někdo vládne a na ten primární význam zapomínají. Prostě v době, kdy se Nadal s Djokovičem začali prosazovat, začal Roger ztrácet na fenomenalitě :) To jest celé poselství.
Reagovat
Pe3k
Kdy nebyl Nadal konkurence schopný?
Reagovat
Herbert_Hoover
V letech 2005, 2006, 2007 vyhraval velke tituly jen na antuce. Od roku 2008 uz aj trava a beton.
Reagovat
Pe3k
Tohle je typický blábol fandy Nadala. Byl světová dvojka, ale nebyl konkurence schopný? Rofl.
Reagovat
Herbert_Hoover
Rofl.
Vzhledem k tomu ze se preme o to, jestli byl lepsi Roger nebo Rafa tak ne, z tohoto souboje vychazi jasne Roger nebo mi chces rict, ze Rafa vyhraval tituly i mimo antuku tehdy? Rofl znovu ty rofliku..Drzel ses dlouho, ale uz zase sklouzavas. V dobe, kdy se Rafa zastrilel i mimo antuku uz Roger ztracel. Holt ten progres u nej trval. Nekdy mi prijde ze mozna i zamerne ztracis kontext.
Reagovat
Pe3k
Ano vyhrál tituly mimo antuku už tehdy a Federera porážel taky už tehdy a byl více než konkurence schopný už tehdy.
Reagovat
Herbert_Hoover
Rogera mimo antuku porazel az od roku 2008. Az mozna na jeden zapas v Miami. Nevim to ted presne. R. 2007 vyhral jen Dubaj tusim..a prohral nekolikrat s Djokem. Po roce 2007 zacal byt mimo antuku skutecne nebezpecnym pro vsechny.
Reagovat
Herbert_Hoover
To, že byla doba, kdy dominoval RF nebo ND nikdo nepopírá a nikdo nechce stavět Rafu na stejný level v tomto, pro Rafu prostě nebylo myslitelné, aby dominoval v řádu sezon..
Reagovat
Pe3k
Nikdo? Trolhand tady tvrdí, že Rafa je z big 4 ten nej. Tak jasně, že jeho bizarní názory nikdo nebere vážně, ale musíš sám přiznat, že ten ocas je úplně mimo...
Reagovat
Herbert_Hoover
No od r. 2011 do roku 2017 je ten nej Novak, pak je to spekulativní. :) Od roku 2008 - 2011 je Rafa možná ten nej :) do roku 2008 byl nej Roger.
Reagovat
Kozoroh
V dekádě 2000-2009 byl nejlepší Fedex, v probíhajícím desetiletí 2010-2019 je nej Djoker a Rafan je dvojkou obou dekád :))
Reagovat
Pe3k
Souhlas s kozou.
Reagovat
smazaný uživatel
Dekád :)

Lenze hráči neprichádzali podla kalendára. Nadal vyhral prvy GS v roku 05, Djokovic v roku 2008..

Ty riešiš kalendár, ja tenisové obdobia.
Reagovat
Kozoroh
Kdysi jsi psal, že Rafan je nejlepší hráč období 2005-2014. Na to ti spaniel kontroval, že když to chceš sekat, tak období Federera 2003-2012 je lepší než Rafových 2005-2014.

Při porovnání hráčů lze jako objektivní kritérium použít dekádu, neboť se jedná o pevný časový rámec. Období, kterými se oháníš, jsou volným rámcem a porovnávání úspěšnosti tenistů u tohoto volného měřítka sklouzne k tomu, že fanoušci si úspěchy počítají tak, jak se jim to hodí. Tobě se to hodí od roku 2005, kdybys připočítal rok 2004, Rafa by byl druhý a to už bys neobkecal.
Reagovat
smazaný uživatel
Dekada ako objektívne meritkum...Lol..A to prečo?..

Proste od obdobia odkedy mali vsetci traja aspon jeden GS, je Federer jasne treti...Vtedy zacina zlata era tenisu.
Reagovat
Kozoroh
A proč to nepočítáš od doby, kdy první z nich Federer vyhrál premiérový major? Protože se ti to hodí počítat od roku 2008. Subjektivní a tendenční rámec.
Reagovat
smazaný uživatel
Pretože v roku 2003 neboli na okruhu?...Ako mohla byt doba Federera, Nadala a Djokovica jednoducho bez Nadala a Djokovica?

Ked sa stali vsetci GS vitazi, uz to bolo skor o RN a ND ako RF. To je celá pointa. To obdobie trvalo desat rokov a len ukazalo, aké bolo obdobie hegemonie RF vlastne kratke a klamlivé..

Ratat uspechy skrz kalendárne dekády je proste somarina. Ako mozes ratat dekády ked RN a ND sa v ani jednej nezucastnili komplet?..
Reagovat
Herbert_Hoover
2010 jeste Rafa, tri GS tituly jsou malo? :)
Reagovat
Kozoroh
Rafa v současné dekádě vyhrál 8 majorů, No1e 11.
Reagovat
Herbert_Hoover
Na dekady to delit je ale ne uplne vypovidajici. Je to komplikovane pac Rafa byl marazovy vladce. Proto je to lepsi delit po kratsich casovych udobich. Rafa jednicka sezon 2010, 2013..Nole vladce 2011, 2012 a 2014-2015..Andy 2016 a letos to vypada na souboj Roger s Rafou o krale..sporu neni pouze o tom, ze do roku 2007,2008 byl Roger nej.
Reagovat
smazaný uživatel
Ako sa ti Petrík snaží zalíškať Herbe :)
Reagovat
Herbert_Hoover
Petrik ma smulu, protoze uz zase sklouzl, dlouho to ale slo. Pritom spis Rogerovi lichotim a Rafovi ubiram, nevim co ho stve.
Reagovat
smazaný uživatel
Myslim, ze je pravdepodobnejšie ze Rafa vyhra bez straty setu, nez ze Wawrinka vyhrá zápas. Ale
Je to šport, a lopta je gulatá. Stačí mizerná úspešnosť na BB Nadala a opačná na strane Wawrinky a výsledok sa može obrátiť. Snáď teda Rafa využije svoje šance, určite ich mať bude.

Bez ohladu na výsledok má Rafa skvelú sezónu, to čo chlapec rieši na antuke dáva velký príslub aj na RG18,19atd...Samozrejme titul by bol tou najsladšou korunováciou...
Reagovat
yenda1
Jde o to jestli současná Rafova forma je exces nebo norma. Při jeho posledním vítězství 2014 se už předpovídalo, kdy bude mít těch GS 20.
Poté roky hladové roky a Rafa se pohřbíval, nikdy už nic nevyhraje mnozí křičeli.
Teď se mu daří a znovu se přemýšlí, kolik těch GS ještě dobude. Přítomnost je zrádná. Možná bude mít dnes poslední šanci v kariéře. Třeba ne. Kdo ví?
Reagovat
smazaný uživatel
Pravda. Myslim, ze forma je nadstandardná. Rok 2015 vsak bol velkým podpriemerom na druhu stranu...To jak by dopadol na RG16 je otazka..
Reagovat
Herbert_Hoover
Mnozí fans si kladou jediný velký cíl a to je La Decima, pro fanoušky je to důležitější než pro Rafu samotného, teda jako myslím ten milník, jinak pro něj je samozřejmě důležité vyhrát GS po třech letech, pro koho by taky nebylo..v Austrálii byl fakt blízko, teď už mohl hrát o 16. GS, Roger by měl 17..no bylo by to zajímavé, ale to je holt sport..kdyby se často vynoří, ale je to zbytečné omílat. Kdyby nebylo Novaka, mohl mít Rafa víc AO, USO i W..stejně tak Roger, kdyby nebylo Rafy, mohl mít Roger kalendářní slamy, kdyby nebylo Murrayho..tak mohl mít Roger OH gold, nebyla by big four a Lendl by třeba "neměl co na práci".. :)) a kdyby si každá topka udržela konstantní formu, tak je to nuda :)

Já si myslím, že současná Rafova forma navazuje na roky 2011-2013, tedy v jistém ohledu je to norma, v jistém exces po těch hubených letech 2014-2015 hlavně..2016 už se to zase začínalo otáčet a dávalo příslib..a zase jsme u kdyby..kdyby Rafa neodstoupil 2016, třeba by nezkompletoval Nole GS..třeba. Třeba dnes Stan vyhraje a třeba taky ne.
Reagovat
yenda1
Rafa je megafavorit. To je jediné pozitivum pro Wáwru, může pouze překvapit. I jeden jeho vyhraný set pro mne bude překvapením.
Reagovat
panzer.dragon
to už tu jednou bylo :)
Reagovat
yenda1
Na RG ve finále? Kdy? :)
Reagovat
panzer.dragon
2015 megafavorit djok (po cestě do finále 30 porazil nadala) a nakonec wáwra s titulem
Reagovat
Mayo
V tom roku bol Nadal tragicky a poraziť Rafu vo finále RG je predsa trosku náročnejšie ako Nojeho
Reagovat
panzer.dragon
djokovic verze 2015 byl hodně tvrdej ořech
Reagovat
yenda1
Jasný, ale já mluvil o Nadalovi, ne megafavoritství obecně. :)
Reagovat
horska.kraslice
Těším se na čtyřhru. Ve finále jsou přesně ty dvojice, které jsem tam chtěla mít. Fandit budu Bucii. Kdyby to nevyšlo a vyhrály Ash s Casey, zamáčknu slzu, ale budu jim to taky přát :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Já bez tý slzy :-). Abecedám jako čekatelkám GS přeju.
Jsem zvědavý, jak se Lucka s Ash aklimatizují na trávě. Příští víkend jejich vzájemný souboj, to by se mi hodně líbilo.
Reagovat
Herbert_Hoover
Name : Stannosaurus Rex
Kingdom : Stanimalia
Family : Stannosauridae
Admirers : Jaundiced Fedfans
Enemies : Nolefam/Rafans

Stannosaurus Rex is a mythical ceature.

Only zones in during the Slams, devouring everyone and anyone who comes in it's way; and sleeps for the entire year. One can always bet their life on Stannosaurus Rex to reach Semis or Finals of a Slam.

His main attribute :- Causing fright and anxiety among Nolefams and Rafans. I'm one of the two fanbases. Guess which.

Relative to it's large and powerful limbs, Stannosaurus Rex is very powerful from all wings.

It has been one of the most predominant species in the last 3 years, winning one Slam for each year. Give it 16 more years and Stannosaurus Rex shall overtake The Goat's record Grand Slam tally. For sure.

https://scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/19113810_1317063515078974_7690308496224377298_n.jpg?oh=d6e94b5536113e6727da9120edbb4155&oe=59DF29AD

:)))
Reagovat
sprchon
:))
Reagovat
Herbert_Hoover
Rafa když bude dostatečně agresivní a nenechá hrát Stana jeho hru jako Andy po většinu klíčových pasáží zápasu, tak věřím, že ztratí maximálně set, možná ani ne :) Sám Stan přiznal, že hrál Andy loni mnohem lépe, byl aktivnější a že mu to nesedělo daleko víc..to je i důvod, proč má často Stan problémy s ofenzivními hráči, prostě se hůře dostává do svého módu :) a Rafa jako bonus disponuje ještě perfektní obranou, věřím že to dopadne :) Scénář, že by se nechal Stan zlákat do sítě delších výměn, asi není moc pravděpodobný, tak musí být aktivní Rafa. Už od začátku, dobře podávat, variovat hru. Ale nervozita určitě nastoupí.
Reagovat
Mayo
Kurz 5,20 na Wawrinku? Nonsens
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist