17 let, lucky loser, debut na okruhu WTA. Danilovičová to v Moskvě dotáhla až k titulu!

29. 7. 2018, 14:59
Aktuality 14
WTA MOSKVA - Olga Danilovičová si v 17 letech odbyla jako lucky loser premiéru na turnaji WTA a na antuce v Moskvě to dotáhla až k překvapivému triumfu. Ve finále srbská tenistka udolala 2-1 na sety domácí vrstevnici Anastasii Potapovovou, která byla ve finále rovněž poprvé v kariéře.
Olga Danilovičová

Olga Danilovičová jako juniorka vyhrála tři grandslamy ve čtyřhře a mezi ženami získala čtyři singlové tituly z turnajů ITF. Ten poslední a nejcennější slavila před čtrnácti dny na podniku s dotací 60.000 dolarů v německém Versmoldu.

Svůj úspěch však suverénně přebila tento týden na antuce v Moskvě, kde si ve svých 17 letech odbyla debut na okruhu WTA a překvapivě si ho osladila premiérovým titulem. Cestou si připsala i skalp hráčky Top 10.

Levoruká Danilovičová přitom neuspěla v kvalifikaci a ruskou metropoli mohla opouštět už v pondělí. Na srbskou naději se však usmálo štěstí a do hlavní soutěže se dostala jako 'šťastná poražená'.

A pak už začala kosit zkušené a většinou favorizované soupeřky - Slovenku Karolínu Schmiedlovou, Estonku Kaiu Kanepivou, nasazenou jedničku a světovou desítku Julii Görgesovou, pátou nasazenou Bělorusku Aliaksandru Sasnovičovou a nakonec zvládla i dnešní finále proti své vrstevnici Anastasii Potapovové



Danilovičová v prvních třech gamech uhrála jen tři míčky a prohrávala 0-3. Nervozitu však ze sebe rychle oklepala a za stavu 7-5 a 5-4 měla při svém podání mečbol. Ale nevyužila ho málem toho litovala.

Olga DanilovičováDruhý set totiž v tie-breaku ztratila, v rozhodujícím dějství přišla o vedení 2-0 a za stavu 3-4 a 0-30 při servisu soupeřky byla šest míčků o porážky. Závěr však zvládla srbská tenistka lépe a nakonec po necelých dvou a půl hodinách boje zvítězila 7-5 6-7 6-4.

"Kdyby mi před týdnem někdo řekl, že tady teď budu stát jako šampionka, měla bych ho za blázna. Ale sen se stal skutečností a já jsem teď neskutečně šťastná," radovala se Danilovičová, která  ve světovém žebříčku vyletí ze 187. na 112. příčku.


Danilovičová i Potapovová se v Moskvě staly prvními tenistkami narozenými v roce 2001, které se dostaly do čtvrtfinále, semifinále a nakonec i finále turnaje WTA. Jejich dnešní souboj byl teprve druhým finále náctiletých tenistek na okruhu WTA za posledních téměř deset let. Loni v Charlestonu se něco podobného povedlo Jeleně Ostapenkové a Darje Kasatkinové.

Danilovičová se stala první šampionkou turnaje WTA narozenou v roce 2000 a mladší. Zároveň je první tenistkou od roku 1980, která vyhrála turnaj WTA z pozice lucky losera. 

Potapovová získala titul alespoň ve čtyřhře
Bývalá nejlepší juniorka světa a vítězka dívčího Wimbledonu z roku 2016 Potapovová si polepší z 204. na 134. místo. Jejím jediným triumfem mezi ženami zatím zůstává titul z turnaje ITF 25k.

V Moskvě Potapovová triumfovala alespoň ve čtyřhře, ve které hrála se zkušenou krajankou Věrou Zvonarevovou. Rusky zvládly semifinálovou dohrávku a večer pak ve finále smetly 6-3 6-3 krajanky Panovovou s Voskobojevovou.

V Moskvě se letos poprvé konají dva turnaje WTA. Antukový podnik Moscow River Cup měl premiéru, tradiční halový Kremlin Cup je na programu na konci sezony v polovině října.

• WTA INTERNATIONAL MOSKVA •
Rusko, antuka, 750.000 dolarů
nedělní výsledky (29. 07. 2018)
• Dvouhra - finále •
Danilovičová (Srb.) - Potapovová (Rus.) 7-5 6-7(1) 6-4
• Čtyřhra - semifinále •
Potapovová/Zvonarevová (Rus.) - Kozlovová/Vichljancevová (Ukr./Rus.) 6-3 7-6(2)
• Čtyřhra - finále •
Potapovová/Zvonarevová (Rus.) - Panovová/Voskobojevová (Rus.) 6-0 6-3
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

14
Přidat komentář
fretek
K titulu mistryně Evropy v G14 to dotáhla i Linda Nosková.
Reagovat
travar
Ve finále favoritkou nebyla. Evropská jednička Diana Shnaider všechny své soupeřky převálcovala. Ve finále však byla překvapivě jasně převálcována naší Lindou :)
Reagovat
smazaný uživatel
Gratulace :-)
V semifinále se mi líbila agresivní hrou.
Jsem zvědavý, kam se postupně posune.
Haide!
Reagovat
EllNino
Zajímavé, již poněkolikáté se stalo, že LL vyhrál nakonec celý turnaj, možnost druhé šance občas dává lidem křídla a Olga to teda splnila do puntíku :) Zápas jsem neviděl, tak snad někde najdu záznam :D
Reagovat
horska.kraslice
Hm, takže nejen na TM platí, že k zisku titulu není třeba vyhrát všechny zápasy ....
Reagovat
hippos
jsem to cele prohonil!
Reagovat
smazaný uživatel
Lepší strategie než to celé prosázet. :-)
Reagovat
Dobry-den
gratulka ;-)
Reagovat
hippos
jsem to cele prohonil!
Reagovat
Frick
Titul tam neležel zas tak vysoko a je smutné, že Katka se více neporvala o jeho "obhajobu". I když samozřejmě - i řada dalších hráček si si může, tak trochu, rvát vlasy.
Reagovat
com
koukal sem, koukal ale nic moc.. Vitezka v prvnim setu nebyla schopna za stavu 5:4 dopodavat, pak se ji to nastesti povedlo.. ve druhym setu nepromenila matchpoint a tiebreak projela sedmi micema v rade.. No a treti set, kdy si vzajmene neudrzeli podani hned nekolikrat cistou hrou - no nic extra
Reagovat
com
ale i tak na lucky lůzra nakonec dobry..
Reagovat
smazaný uživatel
takze vlastne klasicky wta match
Reagovat
smazaný uživatel
Nebola schopná za stavu 5:4 dopodávat?..

Tak to je velmi kuriózna na zensky tenis. Z mladej nic nebude.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist