2. den na French Open: První kolo čeká kvarteto Čechů. Do turnaje vstoupí loňští vítězové

29. 5. 2017, 10:34
Previews 84
Druhý grandslamový turnaj roku French Open dnes rozehraje kvarteto českých tenistů. Jiří Veselý bude čelit favorizovanému Jackovi Sockovi, Kateřinu Siniakovou čeká Jekatěrina Alexandrovová, Karolína Plíšková se střetne se Saisai Zheng a Lucie Šafářová vyzve Veronicu Cepedeovou. První duel dnes absolvují také loňští vítězové - Garbiñe Muguruzaová a Novak Djokovič.

Jako první se z českých zástupců představí Jiří Veselý. Třiadvacetiletý rodák z Příbrami se letos již potřetí utká s Jackem Sockem. Američan, jenž v Paříži plní roli nasazené čtrnáctky, českého tenistu včetně loňského utkání v rámci Hopmanova poháru čtyřikrát v řadě porazil.

K poslednímu duelu došlo nedávno na římské antuce, kde měl Veselý k první výhře od čtyři roky starého vítězství z prostějovského challengeru vůbec nejblíže. Sockovi podlehl až v tie-breaku rozhodující sady.

Veselý vstoupil do antukové části sezony skvěle. V Marrákeši poprvé v letošní sezoně vyhrál tři zápasy v řadě a postoupil do semifinále. Z dalších pěti akcí (Masters v Monte Carlu, Budapešť, Istanbul, challenger v Římě a Masters v Římě) odjížděl s bilancí 1-1.

Maximem 57. hráče světa na pařížské antuce je druhé kolo, které si zahrál loni a v roce 2014. Sockovi se naopak na pařížských dvorcích celkem daří. Dvakrát byl ve třetím kole, a předloni dokonce v osmifinále.

Američan měl fantastický start letošní roku. Hned na prvním turnaji v Aucklandu získal titul a další přidal na konci února v Delray Beach. Výborně si vedl i na Masters v Indian Wells (semifinále) a Miami (čtvrtfinále).

Také přechod na antuku zvládl. Na domácí půdě v Houstonu došel do semifinále, v Madridu poté vypadl překvapivě v prvním kole, ale v Římě vzápětí svou úlohu splnil, když prohrál až v osmifinále s Rafaelem Nadalem.


Siniakovou čeká Alexandrovová
Při své celkově čtvrté účasti na French Open se pokusí poprvé projít prvním kolem Kateřina Siniaková. Jednadvacetiletá talentovaná Češka bude v prvním letošním vystoupení čelit Jekatěrině Alexandrovové z Ruska.

Siniaková zahájila letošní sezonu premiérovým titulem na okruhu WTA Tour, když hned zkraje ledna nenašla přemožitelku v čínském Shenzhenu. Poté však přišel útlum, Siniakové se přestalo herně i výsledkově dařit. Pohodu a jistotu našla až v prvním květnovém týdnu.

Tehdy totiž postoupila do čtvrtfinále domácího turnaje v pražské Stromovce, následně předváděla skvělé výkony i v Madridu a špatně si rozhodně nevedla ani v Římě. Důvod k nespokojenosti s letošní antukovou přípravou tedy nemá.

Stejné akce si vybírala také její dnešní soupeřka, pouze s tím rozdílem, že nezavítala do italské metropole a dala přednost podniku ITF 100k v Trnavě, kde si zahrála semifinále.

Udělala dobře, protože na předchozích čtyřech akcích zaznamenala jedinou výhru. V Charlestonu, Bógotě a Praze skončila hned po prvním zápase, jediné vítězství si připsala v prvním kole kvalifikace v Madridu.


Kar. Plíšková začne proti Saisai Zheng
Vítězku duelu Siniaková - Alexandrovová čeká lepší z právě popisovaného utkání. Pokud se naplní papírové předpoklady, budeme ve druhém kole letošního French Open svědky českého derby mezi Plíškovou a Siniakovou.

Nejprve však obě české naděje musí zdolat své úvodní překážky. Pro Karolínu Plíškovou si los na úvod přichystal čínskou tenistku Saisai Zheng, s níž se česká jednička střetla před čtyřmi roky ve finále na okruhu ITF.

Plíšková do letošní sezony vlétla jako uragán. Ovládla podniky v Brisbane a Dauhá, zahrála si poprvé čtvrtfinále Australian Open a v Indian Wells i Miami postoupila do semifinále.

S přechodem na antuku ale přišly první letošní potíže. Stuttgart se pětadvacetileté Češce ještě povedl. Ve čtvrtfinále jen těsně nestačila na pozdější šampionku Lauru Siegemundovou.

V Praze ovšem vypadla coby nasazená jednička hned v prvním kole a jen o jeden stupínek si polepšila v Madridu. V Římě se jí vrátila forma i sebevědomí. Plíšková v hlavním městě Itálie uhrála další čtvrtfinále a opět byla nad její síly pozdější vítězka - tentokrát Jelina Svitolinová.

Saisai Zheng se i přes své žebříčkové postavení (aktuálně 67. ve světovém hodnocení) v posledních týdnech soustředila hlavně na okruh ITF. Na třech akcích na domácí půdě byla ve finále, dvě vyhrála, jednu z nich na antuce v Anningu.

A vedlo se jí také při návratu na okruh WTA Tour. V Madridu šokovala výhrou nad rozjetou Jelinou Svitolinovou, nicméně hned poté nestačila na krajanku Qiang Wang. V Římě neudržela vedení 1-0 na sety proti Ashleigh Bartyové.

Číňanka v Paříži nikdy nevyhrála zápas v hlavní soutěži. O moc lépe na tom není ani Plíšková, jejímž maximem je druhé kolo z let 2014 - 2015.


Šafářová na úvod vyzve Cepedeovou
Jako poslední se dnes z českého kvarteta představí Lucie Šafářová. Finalistka ročníku 2015 v prvním kole poprvé v kariéře změří síly s Veronicou Cepedeovou z Paraguaye.

Třicetiletá rodačka z Brna začala chytat formu na letošním Australian Open, od té doby opět dokázala postupovat do závěrečných kol a konkurovat těm nejlepším.

Antukové jaro zahájila osmifinálovou účastí v Charlestonu, poté však přišly další zdravotní komplikace. Šafářová před startem v pražské Stromovce, kde obhajovala loňský triumf, prodělala spálovou angínu.

První zápas ještě zvládla odehrát a vyhrát, k dalšímu utkání ale kvůli zdravotním potížím nenastoupila. Ty si vybraly svou daň také v Madridu.

V hlavním městě Španělska skončila bývalá světová pětka v prvním kole na raketě krajanky Barbory Strýcové a evidentně jí scházely síly. Další třísetovou porážku utrpěla v prvním kole v Římě.

O přerušení série dvou proher zabojuje proti Cepedeové. Paraguayská tenisová jednička se na svém nejoblíbenějším povrchu prezentuje slušnými výkony.

V Charlestonu prošla kvalifikací a jen těsně nestačila na domácí Shelby Rogersovou. V Bógotě ve druhém kole podlehla ve dvou těsných setech Johanně Larssonové a na prestižní akci ITF 100k v Trnavě si zahrála finále, v němž prohrála s Markétou Vondroušovou.


Představí se oba loňští vítězové
Program na centrálním dvorci Philippa Chatriera zahájí loňská šampionka Garbiñe Muguruzaová. Španělka má podobný průběh antukové sezony jako loni. Ve Stuttgartu ani Madridu nevyhrála jediný zápas a poté se probojovala do semifinále v Římě. Jen těžko tak můžeme světovou pětku odepisovat.

Třiadvacetiletá Španělka ovšem letos schytala extrémně těžké soupeřky pro první kola. Dnes vyzve vítězku ročníku 2010 Francescu Schiavoneovou a v případě úspěchu nejspíše rozjetou Anett Kontaveitovou.

Schiavoneová má letos na antuce skvělou formu. Z jedenácti zápasů devět vyhrála a došla si pro titul v Bógotě. S Muguruzaovou se utkala dvakrát a pokaždé na antuce. Dnešní vítězka se ujme vedení ve vzájemné bilanci.

Hned po ní na centrální dvorec nastoupí obhájce loňské trofeje Novak Djokovič. Srb by naopak v prvních kolech neměl mít problém. Začne proti Marcelovi Granollersovi, s nímž v předchozích třech duelech ztratil pouhých deset gamů.

Djokovič byl v Paříži za posledních pět let čtyřikrát ve finále. Od roku 2005 jen dvakrát vypadl před branami čtvrtfinále. Na antuce se turnaj od turnaje lepší.

V Monte Carlu si zahrál čtvrtfinále, v Madridu semifinále a v Římě finále. Na první triumf od toho lednového v Dauhá stále čeká. Se světovou dvojkou do Paříže dorazil i jeho nový superkouč Andre Agassi.

Granollers je absolutně z formy. Na antuce letos vyhrál jediné utkání ze šesti a celkově má letos mizernou zápasovou bilanci tří výher a třinácti porážek.

Úvodní souboje dnes čekají i další favority jako Kristinu Mladenovicovou, Alexandera Zvereva, Caroline Wozniackou, antukového krále Rafaela Nadala, Davida Goffina, Milose Raonice a další.

FRENCH OPEN 2017 - PROGRAM 2. HRACÍHO DNE
• PHILIPPE-CHATRIER • (od 11:00 SELČ)
1. Muguruzaová (4-Šp.) - Schiavoneová (It.)
2. Granollers (Šp.) - Djokovič (2-Srb.)
3. Bradyová (USA) - Mladenovicová (13-Fr.)
4. A. Zverev (9-Něm.) - Verdasco (Šp.)
• SUZANNE-LENGLEN • (od 11:00 SELČ)
1. Wozniacká (11-Dán.) - Fourlisová (Austr.)
2. Paire (Fr.) - Nadal (4-Šp.)
3. Saisai Zheng (Čína) - Kar. Plíšková (2-ČR)
4. Gasquet (24-Fr.) - De Greef (Belg.)
• COURT 1 • (od 11:00 SELČ)
1. Simon (31-Fr.) - Basilašvili (Gruz.)
2. Mathieu (Fr.) - Goffin (10-Belg.)
3. Stosurová (23-Austr.) - Kučová (SR)
4. Chromačevová (Rus.) - Parmentierová (Fr.)
• COURT 14 • (od 11:00 SELČ)
1. Sock (14-USA) - Veselý (ČR)
• COURT 15 • (od 11:00 SELČ)
2. Alexandrovová (Rus.) - Siniaková (ČR)
• COURT 17 • (od 11:00 SELČ)
4. Cepedeová (Par.) - Šafářová (ČR)
Kompletní program 2. hracího dne
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

84
Přidat komentář
a.magerova
David - paráda.... :-))
Fabio se s tím zbytečně maže... :-P
Reagovat
Nola
Fogna v 3. viedol 2:0, co tam stvara nechapem...
Reagovat
a.magerova
No 4. set byl taky sado-maso.... má štěstí, že pátý urval... :-))
Reagovat
Nola
sledovala som iba live score, pozerala som na baby, nazrela som znovu a uz bolo 2:2 :D je to klaun, ktoreho, ale nejde nemilovat :D
Reagovat
a.magerova
https://pbs.twimg.com/media/DANV_BXUQAEG26t.jpg
Reagovat
MartinPa
Ten Rišář má snad nějakou obsedantně-kompulzivní poruchu - není snad zápasu, kde by si tam nešudlal s těma omotávkama :-)
Reagovat
Fandina
Jj, hezky všechno sám, ostatním to dělá servis a on pěkně sám, je pracovitý.
Reagovat
dadaft
jdi někam Kikino s těmi kecy.
Reagovat
dadaft
poslední dobou o něm nebylo moc slyšet, ale Mladenovič s Brady v něm jedou na plný koule.......

((( davaj Jennifer )))
Reagovat
Vojtaakk
Mladenovic ma hlavne uplne zalostny podani, coz u ni není uplne zvykem..
Reagovat
dadaft
aj jaj Jennifer.
Reagovat
Fandina
Mladenovic má hezké šatičky a k tomu botičky. A jsem zvědavá, jak dopadne třetí set s Brady. Prohrávala 0:3 a teď srovnala.
Reagovat
dadaft
jj, už na Kerber vypadal ten nový Adidas luxusně...
Reagovat
EllNino
ale tohle je hezčí než měla Kerber :)
Reagovat
Fandina
Jj, Kerber ale měla trochu jinou kombinaci, víc bílé a zajímavou sikynku jen na jednu stranu, tohle je víc ženštější, hezčí :-))
Reagovat
tommr
dneska to byl hlavně v prvním setu utrápenej výkon, ale hlavní je výhra a postup. Pokud chce ale pomýšlet na výhru i proti Alexandrovový tak bude muset hodně přidat ... :)
Reagovat
George_Renel
Ještě klika, že se Číňanka lekla toho, že by mohla mít set .-).
Reagovat
George_Renel
Katka Siniaková prohrála až ostudně. Skoro se na to nedalo dívat. Ani ta její pověstná bojovnost dnes nebyla vidět.
Reagovat
tommr
jj dneska to byla strašná bída. Katka nám nějak "veselkovatí" ... :(
Reagovat
dadaft
Karolína tam sype husté šupy...
Reagovat
smazaný uživatel
Vypadol aj čierny koň turnaja a nepríjemný antukár Misha Zverev. A nie s hocikým, ale s Napolitanom.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak už to vypadá, že Misko zažil antukový vrchol v Ženevě.
Reagovat
Davor1
Míša to len skúsene vypustil. Jeho už po finále v Ženeve antuka nepotrebuje.
Reagovat
historik
Tak jak dneska Jirka potěšil, tak holky dneska vůbec. Katka už je venku a Karolína ztratí servírovací gem ze 40:0?
Reagovat
a.magerova
Má první set, tož neplaš... :-P
Reagovat
vendulkabendulka
Katka out a Karolina taky neda ani prvni kolo. Ach jo.
Reagovat
MorusRubra
Plíšková - Zheng zatím vyrovnané, číňanka vypadá velmi dobře, sakra, zrovna Káju brejkla. Snad se Kája zvedne.
Reagovat
historik
Co to ta katka dneska předvádí?:-(
Reagovat
gigin
Ernestku. Jsem rád, že jsi.
Reagovat
a.magerova
A Janíček též... :-/

Doufám, že aspoň Michal TO dotáhne... :-))
Reagovat
a.magerova
Michal - njn... :-/
Tak aspoň že Feliciano.... :-)
Ještě doufám v Davida a Fabia...
Reagovat
Kozoroh
Vidíš, mohl být pěkný mač s No1em :-(
Reagovat
a.magerova
Njn.... zas má Nole umeteno v dalším kole... :-P

http://tennis.it/files/Novak-Djokovic-Janko-Tipsarevic-470-2.jpg
Reagovat
vrabejka
Dasha, Mischa, Janko out to je teda den :(
Reagovat
sprchon
Tak asi první překvapení... Že nedá Mertens na antuce, to bych fakt nečekal.
Reagovat
dadaft
hm, nečekané.
Reagovat
sprchon
Nejspíš doplatila na náročnej předchozí tejden. Ostatně Kiki Bertens měla taky dneska trochu problémy. Snad to zvládne Sam.
Reagovat
vrabejka
1.upset Gavrilova končí.
Reagovat
lukassb
Ona už ČT nepřenáší Roland Garros? :D
Reagovat
tommr
zatím je to hrozná bída. Připadá mi to jako kdyby Katka vůbec nebyla na kurtu duchem přítomná ... :(
Reagovat
janek_da
no jo, dostala deku jako jeden z černých koní turnaje
Reagovat
Nancy_z
Snad se ještě chytí a vzpamatuje. Ale Alexandrová hraje zatím líp.
Reagovat
vrabejka
Alexandrova super už se těším az bude mít české občanství.
Reagovat
a.magerova
Aspoň že brácha dnes vyhrál.... :-))
Reagovat
a.magerova
No to si dělá pr... teda srandu !!!
Člověk přijde dom a on už je doma taky... :-/
A to jsem ho chtěla ve Fantasy dát za vítěze.
Reagovat
blixa
:D :D :D
Reagovat
a.magerova
Poprvé mě nasr.... v roce 2008 a to hned 2x... a teď, když má volné pole působení, tak zas tohle... :-/

Takže seženu jeho telefon a teda si TO u mě tvrdě odpracuje !!! :-))
Reagovat
historik
Tak přece jenom jde Jirka dál, i když tedy Sock hrál svůj podprůměr. Snad tuhle výhru ale využije, Bedene ve druhém kole je hratelný.
Reagovat
SubOptikT
Ha, ponožka roztrhána! J1rka v módu Trhač!
Reagovat
Stan_Borowitz
Ještě šest! Bez ztráty setu by to bylo ideální, ale nesmíme chtít napoprvé tolik.
Reagovat
SubOptikT
Tak určitě se až do semifinále budeme držet při zemi, ne?
Reagovat
Krisboy
J111111rka Vá11111111ec Vese11111111ý!!!!!!!!
Reagovat
Stan_Borowitz
Já to říkal, že v těch bezvýznamných přípravných turnajích zápasy se Sockem takticky vypouštěl a testoval jeho slabiny.

J1rka je prostě lišák!
Reagovat
janek_da
No jo, ale Nadal je daleko. Snad ta další kola přežije.
Reagovat
dadaft
no, přiznejme, Sock nehraje ani svůj standard,,,,,,,,,
Reagovat
dadaft
hezký zápas, zajímavé výměny, pro Caroline slušná prověrka na úvod.
Jaimee zanechala dobrý dojem.
Reagovat
historik
veselý to ukázkově podělal...5:3 a 30 oba lehce vyhozený míč a pak dvě dvojchyby za sebou
Reagovat
Krisboy
Kdepak, jenom si s ponožkou pohrál. Ale teď říkali v rádiu, že se nechává ošetřovat, prý něco s krkem? Sledujete to někdo?
Reagovat
Marduch
Neni to poprvý, co má při zápase problém s krkem..
Reagovat
Krisboy
Kujwa J1rko poď poď poooooooooooď!!!!!!!
Reagovat
mkubis17
Julča Goerges odstupuje z deblu kvůli chřipce
Reagovat
janek_da
podle jejího nosíku bych si tipl, že má chřipku už leta
Reagovat
tommr
nejspíš jí dorazila ta přetahovaná ve třetím setu s Brengleovou ... :(
Bára by se měla na debla domluvit s Karolínou ...
Reagovat
dadaft
Jéca fičí dom
Reagovat
dadaft
další zajímavý mladý talent (17), tentokrát z Austrálie.

rozhodně se umí báječně do úderů jak se říká "položit", tj. vše vychází od palců u nohou až po palce na rukou, do úderu je zapojeno celé tělo,,,,,,,,,,,,, na konci prvního setu krásná zpomalovačka bekhendu po čáře, jako bych viděl Li Na v nejlepších letech - ve výsledku parádní nechytatelná koule.
forhend taky OK, zdá se.
připomíná mi Kontu zkříženou s Golubič.

a celkem slušný přehled o hře.
Reagovat
dadaft
ještě malý OT -- perfektní zvuk letos na RG, atmosféra jako bych tam byl a hodně věrný přenos -- když včera začalo u Petřina zápasu chvíli pršet, bylo úplně jasně slyšet, že padají takové ty velké teplé jarní kapky. ;D
Reagovat
tommr
rozhodčí jí ale nechutně řezala ...
Reagovat
Fandina
První obhájkyně titulu už hraje a má první set, tak ještě jeden. Go!!
Reagovat
Herbert_Hoover
A hýýýýý...

Zajímavý tenis :) taková reklama na antuku :)
Reagovat
Andrew89
přesně..moc pěkný zatím...nevíš proč se ted nehraje? kvůli tomu skřípání čehosi?
Reagovat
Herbert_Hoover
Myslím, že v hledišti nějaký problém..
Každopádně Fran bude antukovému světu moc chybět :) dle ní by se mohla vyučovat antuková hra :)
Reagovat
Andrew89
ano, souhlasim, bude chybět.
Reagovat
Herbert_Hoover
Snad teď neztratí momentum.. :)
Reagovat
Andrew89
uplně vypadla z rytmu :/
Reagovat
blixa
Fran se rozpadlo podání. No což, koťátko je stejně příliš velké sousto.
Reagovat
Alexandria
Nemala lahku superku na"rozcvicku"v uvodnom kole RG/FO,kde obhajuje 2000-ku!Fandim aj Karoline Pliskovej aj jej sestre Kristyne,pekny den
Reagovat
dunphy
Ježiš. Robot Alexandria ožívá. :D
Reagovat
smazaný uživatel
:-))))))))))))
Reagovat
blixa
Nebuď na ni hnusnej ! My ji máme rádi ;-)
Reagovat
slacker
no jestly ty ji mas rad tak to je duvod proc byt na ni hnusnej , ale ten duvod je ona sama a jeji neuveritelna skrobenost
Reagovat
smazaný uživatel
lepsy skrobenost nes šláčkéřovíťóšť
Reagovat
slacker
jdi se vycpat kaspare a vecny pricmrndvaci
Reagovat
smazaný uživatel
Prohrát svůj poslední zápas na FO s aktuální antukovou královnou, je takové symbolické loučení. Jsem zvědavý jestli francouzi připraví i závěrečnou ceremonii pro šampionku.
Reagovat
Andrew89
zatím netřeba odepisovat ..i když prohraje asi..tak bujuje..set podle mě uhraje
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist