2. den na Turnaji mistrů: Murray poprvé nastoupí v roli světové jedničky

14. 11. 2016, 11:25
Previews 11
Dnes tenisté rozehrají skupinu Johna McEnroea. V prvním utkání čeká diváky souboj mezi Stanem Wawrinkou a Keiem Nišikorim. Večer se poprvé v roli světové jedničky představí domácí Andy Murray, který vyzve Marina Čiliče. Na programu jsou i dva zápasy deblové soutěže v rámci skupiny Fleminga/McEnroea.

Pondělní program otevře duel čtyřhry mezi světovými jedničkami a vítězi letošního Wimbledonu Pierrem-Huguesem Herbertem/Nicolasem Mahutem a sedmým nasazeným párem Raven Klaasen/Rajeev Ram.

Po nich na kurt nastoupí letošní vítěz US Open Stan Wawrinka proti Keiovi Nišikorimu, čímž zahájí boje o postup do semifinále ze skupiny Johna McEnroea.

Wawrinka je zatím konzistentní. Už tři roky se drží v Top 4 a od roku 2014 získal každoročně jeden grandslamový titul. Před dvěma lety triumfoval na Australian Open, loni vyhrál French Open a letos ovládl US Open. Nicméně po letošním titulu z US Open se Švýcarovi příliš nedaří.

V Petrohradu sice uhrál finále, na posledních třech turnajích ale vypadl hodně brzy a s hráči, které by měl porážet (Simon, M. Zverev a Struff).

Japonec už třetím rokem patří do užší tenisové špičky a potřetí si zahraje mezi nejlepšími osmi. Nišikori na závěr sezony laboroval se zraněním zad. Zdravotně už by měl být v pořádku. V Basileji si zahrál finále a v Paříži prohrál v tie-breaku třetí sady s domácím Tsongou.

Ve vzájemné bilanci se Švýcarem prohrává 2-4. Letos byl na Masters v Torontu úspěšnější Nišikori, o několik týdnu později mu Wawrinka porážku oplatil v semifinále US Open.

Večerní program začne druhým deblovým soubojem. Ten obstarají vítězové Roland Garros Feliciano a Márc Lópezovi, jež vyzvou šampioni posledního turnaje v Paříži Henri Kontinen/John Peers.

Jako poslední se představí domácí hvězda a nová světová jednička Andy Murray. Dnes vůbec poprvé v kariéře vejde Brit na kurt jako světová jednička. Jeho momentální neporazitelnost, která trvá už čtyři turnaje, bude chtít překazit Marin Čilič.

Murray má za sebou perfektní sezonu a v Londýně vyhrál, co se dalo. Letos podruhé v kariéře ovládl Wimbledon, před čtyřmi lety získal na domácích olympijských hrách v Londýně zlatou medaili a určitě by rád do sbírky přidal i titul z Turnaje mistrů.

Na tom se ale Britovi příliš nedaří. Do semifinále postoupil ze sedmi pokusů jen třikrát. Brány semifinále zatím nikdy nepokořil. Pokud si udrží momentální neporazitelnost a prodlouží sérii 19 vítězství, může si kariérní maximum na Turnaji mistrů vylepšit a přezimovat na tenisovém trůnu.

"Mám za sebou skvělý rok, nejlepší v životě a chci ho dokončit co nejlépe," řekl Murray před Turnajem mistrů. Od Roland Garros prohrál jen tři zápasy, vyhrál Wimbledon, získal olympijské zlato a především se stal světovou jedničkou.

V Londýně bude hrát poprvé jako první hráč světa a turnaj, na němž se nejdále dostal do semifinále, musí vyhrát, aby na nejvyšším postu zakončil rok.

"Nemyslím na to. Chci hrát výborně, protože to se mi v O2 aréně zatím ne vždy dařilo. Chci hrát nejlépe, jak můžu, a ukázat i tady své opravdové kvality," uvedl.

Chorvat se bude v Londýně rovněž snažit vylepšit své maximum. Při své premiéře před dvěma lety skončil už ve skupině. Čilič má na závěr letošní sezony v hale skvělou formu. Triumfoval v Basileji a na Masters v Paříži došel až do semifinále.

Vítěz US Open z roku 2014 je letos hodně nabuzený. Doufá, že mu v postupu do semifinále a výhře nad Murrayem pomůže bývalý trenér Brita Jonas Björkman.

"Mít Jonase v týmu je před zápasem s Andym určitě velké plus. Ale musím se soustředit hlavně na svoji hru. Pracujeme především na hře na síti. Jonas je hodně pozitivní, což mi strašně moc pomáhá. Doufám, že nám spolupráce dlouho vydrží," konstatoval kvality svého trenéra Čilič.

Chorvat však našel na hru Murrayho recept jen třikrát ze 14 zápasů. Letos se spolu utkali dvakrát. V Londýně zvítězil ve třech setech Murray, v posledním zápase ve finále v Cincinnati však uspěl Čilič.

TURNAJ MISTRŮ - PONDĚLNÍ PROGRAM 14. 11. 2016
1. Herbert/Mahut - Klaasen/Ram | H2H 1-0 / začátek ve 13:00 našeho času
2. Wawrinka - Nišikori | H2H 4-2 / začátek v 15:00 našeho času
3. F. López/M. López - Kontinen/Peers | H2H 0-0 / začátek v 19:00 našeho času
4. A. Murray - Čilič | H2H 11-3 / začátek ve 21:00 našeho času

 

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

11
Přidat komentář
smazaný uživatel
najednou a v okurkové sezóně. Asi se namají kameramani kde chytnout
Reagovat
smazaný uživatel
já myslel, že už to zabalila, a ona na streamu
Reagovat
janek_da
potvůrka
Reagovat
janek_da
dobrá zpráva
Reagovat
Fandina
A otáčí.
Reagovat
janek_da
a koukám že soupeřka má MTO
Reagovat
janek_da
nechápu skore. Holky hrají. A score stojí. A Kočoláda hraje proti nasazené jedničce.
Reagovat
janek_da
adopr 1:3 ve 3.
Reagovat
kada.tom
Wawrinka > = Nishikori (ve 3 setech)
Murray > Cilic (ve 2 setech)
Reagovat
djrusty8
Vyhra Stan?
Reagovat
kada.tom
myslím, že vyhraje ... nevyvaruje se zaváhání a Kei mu set vezme, ale vyhraje
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist