2. den v Melbourne: Štěpánek a Kvitová se pokusí navázat na nedávné tituly

19. 1. 2009, 15:30
Aktuality 5
Hned v úvodu sezony čeští tenisté Radek Štěpánek a Petra Kvitová vybojovali turnajové tituly. Navázat se na ně pokusí v Mebourne, kde je v úterý čekají úvodní duely Australian Open. První zápasy mají před sebou také dva favorité mužské dvouhry: světová jednička Rafael Nadal a letos neporažený Andy Murray.

Třicetiletý Radek Štěpánek na úvodním podniku sezony v Brisbane nenašel přemožitele a připsal si do své sbírka tak trochu překvapivě třetí titul. Po skalpech Söderlinga, Gasqueta nebo Verdasca však před týdnem vzdal zápas kvůli příznakům chřipky proti Chardymu. Českého tenistu prý přepadla nemoc náhle. "Ještě ráno jsem se cítil dobře, ale když jsme odehráli čtyři gamy, bylo to špatné. Mělo to vliv na moji hru," řekl po utkání Štěpánek, kterého mrzelo, že nezopakoval úspěch z předešlého turnaje.

Ideální možnost o navázání na úspěch však bude mít v následujících dnech na úvodním grandslamu roku. Po třech účastech ve třetím kole si loni na Australian Open prohrál téměř vyhraný zápas, když se Spadeou neudržel vedení 6-2 6-2 5-4, Letos však věří, že si spraví chuť a že si v prvním kole poradí s Ekvádorcem Nicolasem Lapenttim. S o dva roky starším soupeřem dosud neztratil ani set.

Velké naděje vkládá český tenis současně do osmnáctileté Petry Kvitové. Ta v generálce na Australian Open získala premiérový titul, když triumfovala jako nenasazená na turnaji v Hobartu.

V Melbourne ji však už v prvním kole čeká velmi těžká zkouška. Utká se s třináctou nasazenou Victorií Azarenkou z Běloruska, jež letos rovněž poprvé vyhrála turnaj. Před týdnem nehrála v Sydney kvůli nachlazení. Česká rodačka z Bílovce se soupeřce pokusí oplatit porážku z domácí antuky v Praze. Jejich duel začne už v 1:00 SEČ na kurtu číslo 13. Pro Kvitovou to bude klíčové utkání, jelikož v cestě do osmifinále by se jí pak z nasazených hráček mohla postavit už je Mauresmová.

Klára Zakopalová si v prvním kole zahraje v aréně Roda Lavera. Pořadatelé úvodního grandslamu sezony na největší kurt v areálu zařadili její zápas s domácí Samanthou Stosurovou, který bude v úterý v 9:30 SEČ zahajovat večerní program. Po nich přijde na kurt světová jednička Rafael Nadal ze Španělska, kterého čeká Belgičan Christophe Rochus.

Úterní program na centrálním dvorci otevře duel čtvrtého hráče světa Andyho Murrayho s Rumunem Pavlem. Jednadvacetiletý Brit usiluje o premiérový grandslamový titul a nejen díky letošní neporazitelnosti patří k hlavním favoritům turnaje.

V úterý se představí celkem šest českých tenistů. Už hodinu po půlnoci středoevropského času čeká Jana Hernycha na kurtu číslo 21 Victor Hanescu z Rumunska.

Jako druhá v pořadí se na kurt dostane Nicole Vaidišová, která se utká s Francouzkou Severine Brémondovou. Bude usilovat nejen o odvetu za vyřazení z loňského US Open, ale především o zvýšení ztracené jistoty a sebevědomí.

Finalistku z Hobartu Ivetu Benešovou už počtvrté čeká Ruska Věra Duševinová, ovšem ještě nikdy jí neporazila. Využije nejlepší česká tenistka lepší formy i akuálně lepšího postavení v žebříčku? 2. den na Australian Open: Zakopalová si zahraje v Areně Roda Lavera

- AUSTRALIAN OPEN -
úterní program 20.01. (začátky na všech kurtech v 01:00 hodin SEČ)

Rod Laver Arena:
A. Murray (4-Brit.) - Pavel (Rum.), Jüan Meng (Čína) - S. Williamsová (2-USA), Hewitt (Austr.) - Gonzalez (13-Chile), nejdříve v 9:30 Stosurová (Austr.) - Zakopalová (ČR), Nadal (1-Šp.) - Ch. Rochus (Belg.)

Hisense Arena:
Barroisová (Něm.) - Dementěvová (4-Rus.), Andujar (Šp.) - Simon (6-Fr.), V. Williamsová (6-USA) - Kerberová (Něm.), Monaco (Arg.) - Tsonga (5-Fr.)

Margaret Court Arena:
Gajdošová (SR) - Razzanová (Fr.), Guccione (Austr.) - Devilder (Fr.), Medinaová-Garriguesová (21-Šp.) - Hollandová (Austr.), Kuzněcovová (8-Rus.) - Rodionovová (Austr.), Blake (9-USA) - Dancevic (Kan.)

Kurt č. 8, 2. zápas:
Vaidišová (ČR) - Brémondová (Fr.)

kurt č. 13, 1. zápas:
Azarenková (13-Běl.) - Kvitová (ČR)

kurt č 14, 2. zápas:
Duševinová (Rus.) - Benešová (ČR),

kurt č. 18, 4. zápas:
Štěpánek (22-ČR) - N. Lapentti (Ekv.)

kurt č. 21, 1. zápas:
Hanescu (Rum.) - Hernych (ČR)

TenisPortal.cz, ČTK, Luboš Zabloudil

Komentáře

5
Přidat komentář
smazaný uživatel
Nejsem si jistý, ale pokud si dobře vzpomínám, když Murray hrál s Pavlem naposled, tak se mu stala ta nehoda..z toho jak se přepil ionťákem :-). USO 2005, první kolo..
Reagovat
carolyn
Téda ty máš pamatováka, Broz si na podobné věci dělá "archiv"
Reagovat
carolyn
Téda ty máš pamatováka, Broz si na podobné věci dělá "archiv"
Reagovat
smazaný uživatel
Tenkrát ta fotka obleťela svět, on se blinkající tenista zase tak často nevidí:))
Reagovat
carolyn
Já to myslela jinak
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist