5. den na Turnaji mistrů: Berdych i Štěpánek hrají o semifinále

8. 11. 2013, 10:55
Previews 25
Jakákoli výhra nad Rafaelem Nadalem posune Tomáše Berdycha do semifinále Turnaje mistrů. Český hráč se se světovou jedničkou, kterou už 15 zápasů neporazil, utká dnes od 21:00 SEČ a teoreticky už před začátkem zápasu může mít postup ze skupiny A v kapse. To v případě, že David Ferrer porazí Švýcara Stanislase Wawrinku. Složitější postupová matematika čeká na Radka Štěpánka s Leanderem Paesem.
Radek Štěpánek a Tomáš Berdych

"Spolehnu se na vlastní výkon a půjdu do toho," vyhlásil Tomáš Berdych, který v Londýně nejprve prohrál se Stanislasem Wawrinkou, ale středeční výhrou nad Davidem Ferrerem se vrátil do hry o semifinále. To si z předešlých tří účastí mezi elitní osmičkou zahrál jednou v roce 2011. 

Letos má i nemá postup ve vlastních rukou. Pokud Wawrinka, který prožívá životní sezonu a hraje v Londýně výborně, porazí v odpoledním utkání unaveného Ferrera, bude muset Berdych Rafaela Nadala zdolat. Když ale Ferrer Švýcara přehraje, může Berdych slavit a s Nadalem se utká o první místo ve skupině, které mu zajistí jakákoliv výhra nad Španělem. V případě výhry Wawrinky nad Ferrerem by pro postup z 1. místa musel Nadala porazit ve dvou setech.

Postupová matematika českých tenistů:
Tomáš Berdych do semifinále postoupí pokud:
- David Ferrer porazí Stanislase Wawrinku
- nebo Tomáš Berdych porazí  Rafaela Nadala
.
Radek Štěpánek s Leanderem Paesem postoupí pokud:
- Paes se Štěpánkem porazí Granollerse s Lópezem a Marrero s Verdaskem porazí Peyu se Soaresem
- nebo Paes se Štěpánkem vyhrají 2-0 na sety a Marrero s Verdaskem získají alespoň set
- nebo Paes se Štěpánkem získají set a Marrero s Verdaskem vyhrají 2-0 na sety. Pak by rozhodoval poměr vyhraných/prohraných gamů
.
Kompletní postupovou matematiku najdete na atpworldtour.com

"Nemůžu mít těžšího soupeře," řekl Berdych o utkání s Nadalem, který letos vyhrál deset turnajů a potřetí v kariéře ukončí rok na prvním místě světa. "Ale všichni jsme jenom lidi," usmál se Berdych, který Nadalovi podlehl patnáctkrát po sobě a naposledy ho porazil před sedmi lety.

Berdych se nezaobíral variantami, jak postoupit do semifinále. "Tenis už se do pátku líp nenaučím. Lehce potrénuju a tím to hasne. Spolehnu se na vlastní síly a půjdu do toho," zopakoval svěřenec trenéra Tomáše Krupy. Nečeká od Nadala, že by zápas bral volněji, protože už má účast v semifinále jistou. "Rafa je bojovník a nečekám od něj žádný dárek. Každý zápas s ním je jako finále," řekl. 

Osmadvacetiletý Berdych porazil Nadala jen třikrát z 19 zápasů a prohrál s ním posledních patnáct duelů. Letos spolu hráli čtyřikrát a Berdych nevyhrál ani set, naposledy vzdal za stavu 2-4 v prvním setu v semifinále v Pekingu. Naposledy Berdych Nadala porazil na tvrdém povrchu v hale ve čtvrtfinále v Madridu v říjnu roku 2006. Tehdy český hráč zvítězil 6-3 7-6.

Berdychovi by trochu mohlo mpomoci drobné Nadalovo zranění. Na dnešním tréninku totiž rodák z Malorky nastoupil s obvázaným prstem na levé ruce. Podle španělských médií se nejlepší tenista světa poranil při krájení chleba.

Stanislas Wawrinka má nůž na krku. Pokud by Davida Ferrera nedokázal porazit, sezona pro něj stejně jako pro Španěla skončí. Švýcar ale hraje ve velmi dobré formě a situaci by mu mohl ulehčit fakt, že Ferrer už nemá šanci postoupit a v předchozích zápasech vypadal unaveně. Ve vzájemné bilanci vede 7-4 Ferrer, pět výher si ale připsal na oblíbenější antuce.

Štěpánek s Paesem nemají postup ve svých rukách
O postup do semifinále dnes budou usilovat také Radek Štěpánek s Leanderem Paesem. Ti nejprve musí porazit obhájce titulu Marcela Granollerse s Marcem Lópezem a zároveň spoléhat na pomoc již jistých semifinalistů Davida Marrera s Fernandem Verdaskem, kteří musí porazit pár Alexander Peya a Bruno Soares

Pokud by česko-indický pár vyhrál ve dvou setech, bude jim k postupu dál stačit i prohra dua Marrero/Verdasco ve třech setech. Teoreticky vítězům letošního US Open Paesovi se Štěpánkem může stačit jeden vyhraný set, pak by ale Marrero s Verdaskem museli vyhrát 2-0 a o postupu z druhého místa by rozhodovalo procento vyhraných/prohraných gamů.

Šanci udržet si šanci na obhájení loňského titulu mají i Granollers s Lópezem. Postoupí ale jen v případě dnešní výhry 2-0 a zároveň jejich krajané Marrero s Verdaskem musí vyhrát ve dvou setech nad Peyou se Soaresem.

Páteční program na Turnaji mistrů v Londýně
13:00 Paes/Štěpánek - Granollers/López
15:00 Wawrinka - Ferrer
19:00 Peya/Soares - Marrero/Verdasco
21:00 Berdych - Nadal

 

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

25
Přidat komentář
pepin
S tím exotem se vůbec nebav, vždyt je to vůl a bav se s volem o sobotě, když ho v pátek zabijou. Škoda času s takovým hnupem.
Reagovat
smazaný uživatel
Já se s ním vůbec nebavím, jen jsem napsala pár řádek a zase ho mám v ignoru na dlouhou dobu :)
Reagovat
vendulkabendulka
Paes byl podle me dneska velmi spatny a Radek taky hral hluboko pod sve moznosti. A vubec, byl to z obou stran hodne slaby zapas.
Reagovat
smazaný uživatel
Supertiebreak moc chyb, Paes se na konci sice vyhecoval, ale Štěpánkovi to dál nepadalo...
Reagovat
smazaný uživatel
Ach jo.. :( :(
Reagovat
smazaný uživatel
Tak 1. set doma, hrajou líp než minule.
Reagovat
smazaný uživatel
Škoda toho Paesova autu sakra...
Reagovat
PetaM
... Kluci kluci ...
Reagovat
smazaný uživatel
Paes začal nějak vyhazovat...
Reagovat
smazaný uživatel
Radkuuuuu :(
Reagovat
smazaný uživatel
:(:(
Reagovat
smazaný uživatel
Ti dva hrají především za sebe a potom možná pro takové jako jsi ty,kteří si zbožně myslejí že je zajímáš.A le ty se tady vždycky pěkně uděláš a to je na tom to nejkrásnější jak jsi hloupoučká,nanynko.
Reagovat
smazaný uživatel
Díky, že ti stojím za to napsat mi takový kraviny, fakt si toho cením, že mi věnuješ čas, chytroučký nicku.
Reagovat
PetaM
Máte vycházky?
Reagovat
smazaný uživatel
Vem si žákajdu a dej ji podepsat tvojim ožralejm rodičům,protože střízlivej rodič něco takového jako ty nemohl stvořit,školáku.
Reagovat
smazaný uživatel
Dvě věty a už vím, že jsi labilní.
Reagovat
PetaM
Žákovskou nevedu už 5 rokem ... Ale budiž. Možná ti to nikdo neřekl, ale teď už je všechno moderní. Děti na Základních, Středních a Vysokých školách, mají známky na internetu ... :D
Reagovat
smazaný uživatel
O jak jsi nesmírně světa znalej.
Reagovat
smazaný uživatel
Tyhle kecy už ti reputaci nezachrání.
Reagovat
smazaný uživatel
Opravdu jsi mne dostal,ty jeden školáku.A co holky to ti nic neříká,co .Aby jsi jednou nedopadl jako ti dva skautíci.
Reagovat
PetaM
Holky? V tomhle věku? Takové dě*ky? Ne, takové dívky mi nic neříkají :D
Reagovat
smazaný uživatel
Ztrapňuješ se, z tvých příspěvků vyplývá že jsi v životě jedna ublížená 0, co má dostatek sebevědomí jen v intertnetové diskuzi. To nejsou urážky, protože pravda urážka není.
Reagovat
smazaný uživatel
Myslim ze nam vsem staci, kdyz nedopadneme jako ty. A co se zase stalo zes nas poctil svoji "pritomnosti". Zase ti zamitli v Kanade vizum? :-)
Reagovat
smazaný uživatel
stejně jste borci, že i díky vám máme v tenise úspěch. Hodně štěstí :)
Reagovat
smazaný uživatel
:)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist