7. den v Paříži: Krajinovič a Sock budou usilovat o svou nejcennější trofej

5. 11. 2017, 08:00
Previews 25
Poslední letošní akce Rolex Paris Masters dnes definitivně končí. Letošní finále rozhodně před startem turnaje nikdo neočekával. Postoupili do něj totiž srbský kvalifikant Filip Krajinovič a Američan Jack Sock, který si v případě dnešního vítězství zahraje Turnaj mistrů v Londýně. Na programu je také deblové finále. V něm nastoupí Ivan Dodig s Marcelem Granollersem proti Lukaszovi Kubotovi s Marcelem Melem.

Court Central (Start v 15:00 SEČ)

1. Filip Krajinovič (77.) - Jack Sock (22.)
Letošní finálový souboj má dva velmi překvapivé aktéry. O svou nejcennější kariérní trofej si zahrají srbský kvalifikant Filip Krajinovič a americký tenista Jack Sock. Jediný dosavadní vzájemný duel před třemi lety na antukovém challengeru ve Spojených státech ve třech setech vyhrál Sock.

Krajinovič letos vyhrál pět antukových challengerů, ale v posledních třech týdnech potvrzuje, že umí hrát i na rychlém povrchu. Pětadvacetiletý Srb si před dvěma týdny v Moskvě po úspěšně kvalifikaci letos poprvé zahrál hlavní soutěž na okruhu ATP a ve druhém kole podlehl pozdějšímu finalistovi Berankisovi. V Paříži prožívá životní turnaj. V hlavní soutěži postupně vyřadil Sugitu, Querreyho, Mahuta a loňského finalistu Isnera. Ve čtvrtfinále se měl utkat se světovou jedničkou Nadalem, ale Španěl z turnaje odstoupil. Krajinovič je na okruhu ATP vůbec poprvé ve finále. Jeho maximem bylo sedm let staré semifinále z Bělehradu.

O sedm měsíců mladší Sock přerušil sérii pěti porážek právě až v hale. Ve Stockholmu i Basileji uhrál čtvrtfinále a ve zlepšené formě pokračuje také v Paříži. Přitom už v prvním zápase byl game od vyřazení, když musel otáčet stav 1-5 v rozhodující sadě proti Edmundovi. V následujícím kole zastavil šest utkání neporaženého Pouilleho, zdolal i Verdasca a naposledy domácího veterána Benneteaua. Ve finále Masters je stejně jako Krajinovič poprvé. Jeho maximem bylo letošní semifinále z Indian Wells. V případě dnešního vítězství nejen zvedne nad hlavu třetí letošní a celkově čtvrtou trofej, vůbec tu nejcennější, ale zároveň se premiérově kvalifikuje na Turnaj mistrů.

Pokud Krajinovič zvítězí, bude v pondělí figurovat na 25. místě žebříčku ATP, tedy o 50 pozic nad svým dosavadním maximem. V případě porážky bude 33. hráčem světa. Sock už má jisté vyrovnání svého kariérního maxima (14. místo). Pokud vyhraje i finále, nakoukne poprvé do Top 10, konkrétně na pozici světové devítky.

Složení letošního finále rozhodně nikdo nečekal

Krajinovič prožívá životní sezonu. Pětadvacetiletý Srb zpočátku musel na okruhu ATP absolvovat kvalifikace a hrát zejména na challengerech. Právě na nich letos posbíral dohromady pět titulů a vždy triumfoval na antuce.

Poslední dobou ale srbský tenista ukazuje, že umí hrát i na rychlejších površích. V Moskvě letos poprvé úspěšně prošel kvalifikačním sítem na turnaji ATP a ve druhém kole prohrál třísetový souboj s pozdějším finalistou Berankisem.

Ve výborných výkonech posledních týdnů pokračuje i na Masters v Paříži, kde startuje poprvé v kariéře. Pokud počítáme i challengery, tak Krajinovič od neúspěšné kvalifikace na US Open vyhrál 25 z 28 duelů a na kontě má letos již 71 výher.

Filip Krajinovič - sezona 2017
Nejlepší výsledky: Paříž (minimálně finále)
Největší úspěchy v hale: Paříž (minimálně finále)
Bilance: 71-21
Bilance z posledních 10 zápasů: 9-1
Bilance v hale: 17-6
Bilance na turnajích Masters: 6-0 (kariérní 7-4)
Bilance ve finále Masters: 0-0 (kariérní 0-0)
Bilance proti hráčům Top 30: 2-0 (kariérní 4-11)
Grandslamy: Australian Open (nehrál), French Open (kvalifikace), Wimbledon (kvalifikace), US Open (kvalifikace)

Filip Krajinovič - Rolex Paris Masters
Kariérní bilance: 6-0
Nejlepší výsledek: premiéra
Loňský výsledek: -
Generálka: Moskva (2. kolo)
Cesta turnajem: Sugita (6-4 6-2), Querrey (6-4 6-4), Mahut (6-2 3-6 6-1), Nadal (bez boje), Isner (6-4 6-7 7-6)

Sock měl fantastický vstup do sezony. Američan hned zkraje roku triumfoval v Aucklandu, na Australian Open si zahrál třetí kolo a další titul získal na domácí půdě v Delray Beach. V Acapulku sice vypadl v prvním kole, nicméně na Masters v Indian Wells došel až do semifinále a v Miami do čtvrtfinále.

Během antukového jara střídal lepší výsledky s horšími. V Houstonu se probojoval do semifinále, v Madridu vypadl v prvním kole, v Římě si zahrál osmifinále a na French Open v prvním kole nestačil na Veselého. Generálku na Wimbledon se rozhodl neabsolvovat a v All England Clubu ve druhém kole překvapivě prohrál s Rakušanem Ofnerem.

Návrat na domácí betony Sockovi vyšel. Ve Washingtonu přidal další semifinálovou účast. Následovala však obrovská krize. Pětadvacetiletý Američan v Montréalu skončil ve druhém kole a poté více než dva měsíce nevyhrál jediný zápas. V prvním kole vypadl v Cincinnati, na domácím US Open, v Pekingu i v Šanghaji.

V hale přece jen našel ztracenou formu. Ve Stockholmu a v Basileji uhrál čtvrtfinále. Na Masters v Paříži přidal třetí čtvrtfinále v řadě a úspěšně obhájil loňskou účast mezi nejlepší osmičkou. Letos prožívá jednoznačně svůj nejlepší týden v hale Bercy.

Jack Sock - sezona 2017
Nejlepší výsledky: Delray Beach,  Auckland (vítěz);  Washington, Houston,  Indian Wells (semifinále)
Největší úspěchy v hale: Paříž (minimálně finále);  Stockholm (čtvrtfinále), Basilej (čtvrtfinále)
Bilance: 35-19
Bilance z posledních 10 zápasů: 7-3
Bilance v hale: 7-2
Bilance na turnajích Masters: 14-7 (kariérní 42-32)
Bilance ve finále Masters: 0-0 (kariérní 0-0)
Bilance proti hráčům Top 100: 30-17 (kariérní 123-98)
Grandslamy: Australian Open (3. kolo), French Open (1. kolo), Wimbledon (2. kolo), US Open (1. kolo)

Jack Sock - Rolex Paris Masters
Kariérní bilance: 8-3
Nejlepší výsledek: finále (2017)
Loňský výsledek: čtvrtfinále
Generálka: Stockholm (čtvrtfinále), Basilej (čtvrtfinále)
Cesta turnajem: Edmund (4-6 7-6 7-6), Pouille (7-6 6-3), Verdasco (6-7 6-2 6-3), Benneteau (7-5 6-2)

Zajímavosti
- Krajinovič před startem Masters v Paříži vyhrál na akcích Masters dohromady jen jeden zápas
- Krajinovič je žebříčkově nejníže postaveným hráčem ve finále Masters od roku 2003, kdy se, shodou okolností také v Paříži, do finále probojoval 191. tenista světa Andrei Pavel
- Krajinovič je prvním kvalifikantem ve finále Masters od roku 2012, kdy právě v hale Bercy do finále postoupil Polák Jerzy Janowicz. Před Krajinovičem a Janowiczem si finále v Paříži zahráli v roli kvalifikantů také Radek Štěpánek (2004) a Sergio Casal (1986)
- V posledních pěti letech hrál čtyřikrát finále Rolex Paris Masters srbský tenista. V letech 2013 - 2015 v Paříži triumfoval Novak Djokovič
- Sock se v případě triumfu poprvé dostane do Top 10 a zahraje si Turnaj mistrů, kde hrál Američan naposledy v roce 2011 (Mardy Fish)
- Posledním Američanem, který vyhrál podnik Masters, byl před sedmi lety v Miami Andy Roddick
- V Paříži z Američanů naposledy triumfoval Andre Agassi (1999)

ROLEX PARIS MASTERS 2017 - PROGRAM 7. HRACÍHO DNE
• COURT CENTRAL • (od 12:15 SEČ)
1. Dodig/M. Granollers (7-Chorv./Šp.) - Kubot/Melo (2-Pol./Braz.)
2. Krajinovič (Srb.) - Sock (16-USA) / nejdříve v 15:00 SEČ
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

25
Přidat komentář
aligo
na TM :))) super :)
Reagovat
horska.kraslice
Nevěřila jsem, že je schopen zápas otočit, protože je to silový ranař a k tomu patří postupné ubývání sil v zápase. Ale nesmírně makal i ve třetím setu, a to i v obraně, vystřihl pár parádních prohozů.
Reagovat
smazaný uživatel
Dalsi z plejády hráčov, ktorých zivotným turnajom je Pariz Bercy...Mám pocit, ze to by sme nemali ani počítať, vzhladom na dlhodobeeé podmienky, ktore tento turnaj sprevádzajú..
Reagovat
Nola
ak sa spickovi hraci ne cele rebricka setria, cela plejada ukoncila davno sezonu, sancu dostane druhy sled,vlastne cela sezona 2017 na M1000 uz nie je o dominancii hracov B4, mame novych vitazov, ak mohol vyhrat turnaj Dimitrov, Zverev, tak preco nie Sock....
Reagovat
aligo
no zrovna Sašu bych do druhého sledu neházel :))
Reagovat
Nola
druhy sled som spominala v suvislosti s Parizom....
Sasa patri do prveho sledu, ale v poslednej dobe hra ako hrac 3 desiatky
Reagovat
aligo
každý má výpadky... to je normální..
Reagovat
Mayo
Zverev je druhý sled.
Reagovat
smazaný uživatel
Vacsina hracov mimo top 10 a po novom uz aj mimo top 100 ma oblubeny turnaj Pariz Bercy :)

Je to nedostojné, takto hazardovat s menom Atp1000.
Reagovat
Davor1
Mimo top 100? Tým myslíš koho?
Reagovat
smazaný uživatel
Nebol Jerzy mimo stovky?..
Reagovat
Davor1
Nie, bol na tom zhruba rovnako ako Krajinovič...
Reagovat
smazaný uživatel
Pištolník Sock, ak by trochu rozmyslal, tento zápas musí vyhrat 2:0..Hrá to vsak ozaj ako kovboj, bez ladu a skladu, len tak do toho plieska.
Reagovat
Mayo
Fandím Krajinovicovi
Reagovat
ipko
ja fandím Spartaku Trnava, dúfam že dnes proti Ruži vyhráme a predĺžime víťaznú sériu..
Reagovat
Mayo
Trnava fackuje rad radom, čoho som sa to dožil :D
Reagovat
smazaný uživatel
Sock na TM nie je bohvie akou náhradou. Je to ako by ste na súboj s Ferrari dostali Clio miesto trabantu, šance by sa zvýšili, no stále by som veril Ferrari.

Zaujimavy je aj rebricek po Parizi. Sock s Delpom sa dostali pred Noleho, pozdravujem Kozoroh, ten sa tak dostal na 12 miesto s minimálnym naskokom pŕs rumunskej gymnastky pred miestom
cislo 13. Murray je 16.

Bolo by fajn aby si pred AO Nole udrzal 9-12 pre neskorsi stret s hracmi 1-4...
Reagovat
ipko
Sock si aspoň správne načasoval formu oproti takému Zverevovi alebo Thiemovi.. na TM by sa mohol postarať o pár prekvapení, ale je jasné že na Rogera alebo Rafu by to stačiť nemalo..
Reagovat
Franky
noo to hej lebo by sa mohlo stat to co tento rok ze pride oddychnuty natrenovany z 17 miesta spraska vsetko a vezme titul...
Reagovat
smazaný uživatel
17 moze byt Murray. Nole bude tak 13-14 max..
Reagovat
kada.tom
snad Jack nezklame a vyhraje :-)
Reagovat
a.magerova
http://www.xy1.cz/bbit
Reagovat
Krisboy
Já jsem si právě vypral cykloponožky (i boty, ale to není teď důležité), který jsem včera zabahnil, takže jsem optimistou.
Reagovat
a.magerova
Takže dnes je Tvé srdce v Táboře... ;-)
Reagovat
Krisboy
Kdepak, cyklokros mě nezajímá.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist