8. den na Wimbledonu: Hned tři Češi zabojují už o čtvrtfinále

28. 6. 2010, 10:00
Previews 13
Tři Češi na grandslamu přežili úvodní tři kola a mohou se těšit na prestižní zápasy ve druhém hracím týdnu. O postup do čtvrtfinále Wimbledonu dnes zabojuje nejen největší želízko v ohni Tomáš Berdych, ale nečekaně i dvě ženy: Petra Kvitová a Klára Zakopalová.

Dvanáctého nasazeného Tomáše Berdycha čeká v osmifinále Němec Daniel Brands, až 98. hráč světového žebříčku. Narazí na sebe vůbec poprvé, a i když český tenista svého soupeře prakticky nezná, věří, že mu postup neunikne.

"Není to nic příjemného. Platilo to právě v případě Istomina. Člověk ho vidí poprvé a on předvede takový výkon," řekl Berdych, který Uzbeka zdolal až v pěti setech. "Ale není důležité, co bude hrát on, důležitá bude moje hra. Když nastoupím od začátku koncentrovaný, myslím, že by to mělo jít a že bych měl jít dál," zdůraznil Berdych.

Dvaadvacetiletý Brands až letos v Londýně dokázal postoupit z prvního kola grandslamu. Ve třetím mu zápase s emotivním závěrem vzdal Rumun Hanescu.

Na vítěze česko-německého souboje bude zřejmě čekat prestižní setkání s šestinásobným šampionem Rogerem Federerem. Švýcar se poprvé na okruhu ATP utká s Rakušanem Jürgenem Melzerem, neznámý soupeř to však pro světovou dvojku není.

"Myslím, že se známe velice dobře, už z dob juniorů. Hráli jsme spolu debl na Orange Bowl, myslím, že někdy v letech 1996 nebo 1997. Je to zvláštní, protože jsem s ním trénoval a každý den jsme si povídali v šatně. Ale je to jeden z hráčů, proti kterému jsem nikdy nehrál. A jsme stejně staří, takže to bude zajímavé utkání," těší se Federer.

"Často hrajeme i na stejných turnajích, protože on je z Rakouska, já ze Švýcarska. Mýváme stejný časový program, ale nikdy se nepotkáme. Je bezvadný, že jsme konečně dostali šanci si spolu zahrát, hlavně tady na Wimbledonu, kde si myslím, že Melzerovi povrch obzvlášť vyhovuje. Ale skvěle se mu dařilo i na French Open," připomněl Rakušanův postup do semifinále.

Tahákem mužské dvouhry bude zajisté duel Novaka Djokoviče s Lletonem Hewittem. Australský vítěz z roku 2002 se ukazuje být v dobré formě a na Djokoviče si věří. "Už titul v Halle mě utvrdil, že dokážu hrát ten dobrý tenis i s těmi nejlepšími soupeř," pochvaloval si Hewitt po třísetové výhře nad Monfilsem. 

Hewitta bude z lóže opět psychicky držet těhotná manželka Bec, Djokovič se zase může opřít o lepší vzájemnou bilanci: vyhrál tři ze čtyř soubojů, včetně obou na trávě.

Šlágrem dvouhry žen duel Clijstersová - Heninová
Petra Kvitová vyzve turnajovou trojku Caroline Wozniackou z Dánska, s níž prohrála oba předchozí vzájemné duely. Stejnou bilanci však měla i s předchozí soupeřkou Azarenkovou, kterou z Londýna vyprovodila 'kanárem'.

"Určitě ani teď nemám co ztratit. Já tady nejsem vůbec favoritka a mně se takhle hraje hodně dobře, když nemusím něco potvrzovat," řekla Kvitová. "Caroline hodně dobře běhá, i když nevím, jak hraje na trávě. Bude to těžký zápas. Určitě se o to poperem," dodala rodačka z Bílovce.

Nadějnější los má Klára Zakopalová, jež se střetne s Kaiou Kanepiovou. Nicméně Estonka na travnatých dvorcích v All England Clubu odehrála včetně kvalifikace už šest zápasů, v nichž neztratila jediný set. Na svědomí má vyřazení nasazených Stosurové a Dulgheruové.

"Na 4. kolo to je ale poměrně příznivý los. Je to lepší než hrát se Serenou (Williamsovou). Ale je to čtvrté kolo grandslamu a bude chtít ukázat to nejlepší. Takže i po psychické stránce to bude hodně těžký," předvídá Zakopalová.

"Budu do toho muset jít na sto procent," dodala Češka, jež se s pětadvacetiletou Estonkou se dosud utkala jen jednou před třemi lety na antuce a prohrála. Před posledním zápase s Pennettaovou musela překonat horečku, dnes by tedy mohla síly postrádat.

Šlágrem čtvrtého kola ženské dvouhry ve Wimbledonu bude souboj bývalých světových jedniček z Belgie Justine Heninové a Kim Clijstersové. Dvě hráčky, které se po nečekaně brzkém ukončení kariéry k tenisu vrátily.

Belgické hvězdy proti sobě nastoupí po pětadvacáté, přičemž z dosavadních zápasů mají naprosto vyrovnanou bilanci. Po jejich comebacku na okruh WTA spolu hrály dvakrát a vždy uspěla Clijstersová, která se vrátila už loni na konci léta, zatímco Heninová hraje od začátku letošního roku.

"Samozřejmě to bude jiné než kdysi," uvedla Clijstersová s tím, že jejich někdejší velká rivalita už je minulostí. "Dospěly jsme, zažily společně skvělé chvíle při Fed Cupu. Píšeme si textovky, škádlíme se, prostě pohoda. Takhle by to mělo být, podle mého gusta," řekla sedmadvacetiletá Belgičanka, která stejně jako její krajanka Wimbledon nikdy nevyhrála.

Clijstersová má dva tituly z US Open, Heninová vyhrála celkem sedm grandslamových turnajů. Ve Wimbledonu byla dvakrát ve finále, maximem její soupeřky jsou dvě semifinálové účasti.

"Letos jsme spolu sehrály perné zápasy. V obou jsme se vyhecovaly k maximálnímu výkonu. Já lépe začala, ona pak zabojovala, ale vždycky to byly výborné zápasy. Snad to zopakujeme i v pondělí," řekla Clijstersová, která porazila Heninovou v lednovém finále v Brisbane a v dubnu v semifinále turnaje v Miami.

Na trávě však vyhrála všechny tři souboje Heninová. "Podle mě jsme během naší první kariéry proti sobě nikdy nehrály ten nejlepší tenis. Letos to bylo dvakrát 7-6 ve třetím setu," prohlásila Heninová, která je o rok starší než Clijstersová. "Asi se nevidíme jinak než dřív, ale vyspěly jsme. A na kurtu samozřejmě chce každá z nás vyhrát stejně jako dřív," dodala.

Pozornost fanoušků určitě přitahuje také druhý dnešní zápas na centrálním dvorci mezi trojnásobnou šampionkou Serenou Willimsovou a vítězkou z roku 2004 Marií Šarapovovou

Američanka a obhájkyně titulu Serena zatím ve všechny tři odehrané zápasy zahájila 'kanárem'. "Asi je lepší nevyhrávat set 6-0. Pak totiž diváci začnou fandit soupeřce, které to pomůže. Ale nelze se jim divit, chtějí, aby zápas rychle neskončil," všimla si Williamsová po posledním zápase s Cibulkovou.

Třiadvacetiletá Šarapovová měla první potíže až s Barborou Zahlavovou-Strýcovou, proti které se dopustila 35 nevynucených chyb. " V příštím kole bych s takovou hrou neuspěla," uvědomuje si Ruska, jež má se Serenou bilanci pěti porážek a jen dvou vítězství. Právě jediný souboj na trávě - před šesti lety ve finále Wimbledonu - ale hladce vyhrála.

V sobotu svou soutěž rozehráli také junioři a při premiéře na velkém turnaji, byť dívčím, uspěla sedmnáctiletá Denise Allertová. Dnes do turnaje vstoupí také jako devátá nasazená Kristýna Plíšková, kterou čeká Andrea Gamizová z Venezuely. Jediný Čech mezi chlapci, Jiří Veselý, se utká s Darianem Kingem z exotického ostrůvku Barbados. Vítězka Australian Open Karolína Plíšková zahájí až zítra duelem s Chanelle Van Nguyenovou z USA.

- WIMBLEDON (Velká Británie, tráva) -
pondělní porgram (28. 06. 2010)

Centrální kurt (začátek 14:00 SELČ):
Federer (1-Švýc.) - Melzer (16-Rak.), S. Williamsová (1-USA) - Šarapovová (16-Rus.), Querrey (18-USA) - Murray (4-Brit.).
Kurt č.1 (14:00):
Clijstersová (8-Belg.) - Heninová (17-Belg.), Djokovič (3-Srb.) - Hewitt (15-Austr.), Mathieu (Fr.) - Nadal (2-Šp.).
Kurt č. 2 (13:00):
Grothová (Austr.) - V. Williamsová (2-USA), Wozniacká (3-Dán.) - Kvitová (ČR), Yen-Hsun Lu (Tchaj.) - Roddick (5-USA).
Kurt č. 5:
druhý zápas: Zakopalová (ČR) - Kanepiová (Est.),
Kurt č. 18:
druhý zápas: Berdych (12-ČR) - Brands (Něm.).

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

13
Přidat komentář
smazaný uživatel
Mimochodem, a ted doufam, ze se tu na me moc lidi nesesype za mou nevedomost, ale me zensky tenis opravdu nezajima :-), divala jsem se na profily hracek a nechapu, jak muze byt Wozniacki 4., kdyz se dostala vzdycky maximalne do 4. kola, jednou do ctvrfinalne (na GS)... Dneska navic dostala kanara, to by si 4 snad nemela dovolit dopustit. Asi to moc srovnavam s chlapama, tam proste na 4. mist je treba mnohem vic, ale i tak mi to nejde do hlavy... D
Reagovat
smazaný uživatel
Caroline hraje na spoustě turnajů, sbírá body. Já její tenis moc nemusím, ale řekl bych, že její čas na grandslamech ještě přijde.
Reagovat
smazaný uživatel
Vale: nesmysl, příště se dívej líp.
Dumec: všem se do rankingu počítá jen 16 turnajových výsledků, další "nasbírané" body jí k ničemu nejsou.
Reagovat
smazaný uživatel
Vale: Karolína byla ve F na US Open minulý rok, jak ses to dívala? :)
Reagovat
smazaný uživatel
No, pravda, jednou byla ve finale, jednou ve ctvrfinale, 4 x ve 4. kole, 4 x ve 3. kole, 2 x ve 2. a jednou nepresla pres druhe kolo... To RUP jsem nejak prehledla :-). Timto se tedy omlouvam, ale i tak mi prijde, ze to je na 4. hracku sveta malo...
Reagovat
smazaný uživatel
jednou nepresla pres 1. kolo, tam melo byt :)
Reagovat
smazaný uživatel
Co to tady sepisuješ za hlouposti z minulých roků? V aktuálním žebříčku můžou být JEN turnaje za posledních 52 týdnů. Tedy 4 grandslamy, 4 turnaje Premier mandatory, max. 5 výsledků z turnajů typu Premier 5, Doha a ostatní turnaje do celkového počtu 16.
Reagovat
smazaný uživatel
No vypada to na dalsiho ptacka :-), Petra ma teda neskutecnou fazonu :-)
Reagovat
smazaný uživatel
A je tam :-), nez jsem to stihla dopsat, Petra to zabila :-).
Reagovat
smazaný uživatel
Ty blaho, nechci to zakriknout, ale Petra teda jede...
Reagovat
smazaný uživatel
Petra ji Karolínu hezky vyškoluje :))
Reagovat
smazaný uživatel
Teším sa na zápas Hewitt - Djokovič.. čakám vyrovnaný zápas, a dúfam v úspech Hewitta, teraz má formu tak to treba proti nevýraznému Djokovičovi využiť... Inak dnes veľa zaujímavých zápasov, škoda, že sa to prekrýva s futbalom :((
Reagovat
smazaný uživatel
Pokud bude Brands dobře servírovat, bude to mít Berdych dost těžké, ale věřím, že to nakonec dá. Brands by měl být od základní čáry přece jen méně nebezpečný soupeř než Istomin.

Na zápasy obou žen jsem zvědavý, pokud si obě udrží dosavadní formu, mají určitě šanci na úspěch. Wozniacki tu zatím žádnou super formu nemá, nicméně je docela dobře možné, že se Petra jednoduše sama vystřílí.

"Kooky" vs. Kanepi, bude taky zajímavý zápas, těžko říci, kdo zvítězí.

Taky vás štve, že se dnes hraje tolik dobrých zápasů v ve stejném čase? Jako sledovat dva zápasy zároveň, to ještě jakž takž jde, ale tři, to už je hodně těžký. Že se v tom Wimbledonu už konečně nevykašlou na tu nesmyslnou tradici, že se první neděli nehraje. Stejně tuto tradici v případě deštivých týdnů porušují. Protože pak to vypadá jako dnes, že člověk chtě nechtě přijde o spoustu pozoruhodných zápasů. :-((
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist