Agassi v šatně normálně zdravil, vzpomíná Novák

27. 4. 2011, 15:15
Aktuality 0
Jeho biografie mu leží na nočním stolku, ale zatím se do ní nezačetl. Až Jiří Novák otevře knihu Open, tak se o Andrem Agassim dozví hodně věcí, které dříve nevěděl. Američanovu sílu na kurtu a jeho vystupování ale už poznal dobře. A při červnové exhibici Advantage Tennis IV. v Praze si paměť osvěží.
Profily hráčů
Novak

"Agassi na mě udělal vždy obrovský dojem. Byl daleko populárnější než Sampras, byl středem pozornosti, bylo kolem něj davové šílenství a byla čest a zážitek proti němu hrát," řekl Novák na tiskové konferenci k exhibici Advantage Tennis IV., v které se bývalý pátý hráč světa 7. června v O2 areně s Agassim střetne ve dvouhře. "Chtěl bych ho konečně rozběhat, dřív jsem vždycky běhal akorát já," smál se Novák.

Ač Agassi ve své éře zářil a soupeře herně převyšoval, nechoval se podle Nováka nikdy nadřazeně. "Byl to člověk, který přišel do šatny a pozdravil. Komunikoval úplně normálně, což ne všechny hvězdy dělají," vzpomínal Novák na dění v zákulisí.

Agassiho knihu nečetl, takže se trochu divil, že v ní Agassi opakovaně tvrdí, jak tenis nenáviděl. "Tomu se ani nechce věřit, ale to možná v jeho první tenisové periodě, kdy hrál v džínových kraťasech a měl ještě dlouhé vlasy. Pak kariéru přerušil, ale k tenisu se vrátil, protože mu chyběl, a po té pauze se to radikálně změnilo. Hrál pro lidi, posílal jim polibky a jak byl populární, tak ho to prostředí vtáhlo," mínil Novák.

Nováka stejně jako většinu tenistů a veřejnosti překvapilo i to, že Agassi nosil příčesek, aby zakryl padání vlasů. "To jsem opravdu nevěděl," řekl.

Tady snad lidé budou fandit mně, doufá Novák
S Agassim má Novák oficiálně bilanci jedna výhra a pět porážek. "Mám to jedna šest," oponoval Novák. Mezi prohrané zápasy totiž počítá i finále v Madridu, ke kterému kvůli nataženému stehennímu svalu ze semifinále nenastoupil.

Porazit Agassiho dokázal jen na Turnaji mistrů v Šanghaji v roce 2002. "Ten turnaj byl jedním z vrcholů mé kariéry a porazit tam Agassiho, tak to bylo něco fantastického. Až do mečbolu jsem ale nevěřil, že bych ho mohl porazit, protože jsem to předtím nedokázal." řekl Novák. "Vzal jsem mu tehdy výhrou vítr z plachet. On se tam chtěl ještě dost ukázat, protože už cítil, že nastupují mladí," dodal.

Z porážek Nováka mrzela ta v Davis Cupu v Los Angeles před jedenácti lety. Novák tehdy porazil Peta Samprase a s Davidem Riklem vyhráli i čtyřhru, ale za stavu 2:1 Agassimu podlehl a Sampras pak nedal šanci Ctislavu Dosedělovi. "Škoda, tehdy to bylo hodně nadějné a blízko velké senzace na úkor Američanů," prohlásil Novák.

Na exhibici s Agassim se Novák těšil i proto, že možná poprvé v kariéře bude mít na své straně publikum. Na turnajích ATP fanoušci pokaždé podporovali Američana. "Lidé milují hrdiny a většina publika tak bývala na jeho straně, ale mně to nevadilo a hrálo se mi v pohodě. Ale teď to snad bude obráceně," uvedl český tenista.

Agassi měl podle Nováka vyrovnané údery a byl proto silný na každém povrchu. "Udělal malou revoluci tím, že trefoval balony brzy po odskoku, a tenis se díky tomu začal zrychlovat. Byla ohromná dřina s ním hrát," podotkl Novák, který v Prostějově pomáhá mladým tenistům a snaží se pomoci prosadit Dušanu Lojdovi.

Novák se jinak převážně věnuje rodině a ve volném čase hraje fotbal. V dresu týmu Haná Prostějov bývá v zápasech třetí třídy vidět na levé straně zálohy. "Jsem rád, že jsem na vzduchu a užívám si kolektivní radost i smutek. My ale nemáme ambice, jdeme si zahrát z radosti, zapotíme se a pak si jdeme dát pivko," řekl Novák.

pva, ČTK

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist