Alcaraz a Zverev ve druhém kole French Open utekli z mečbolu

25. 5. 2022, 20:34
Aktuality 27
FRENCH OPEN - Ve druhém kole Roland Garros se dnes málem urodila dvě překvapení na úkor hráčů Top 10, oba však mečbol přežili. Španělský teenager Carlos Alcaraz ve svém nejdelším zápase kariéry udolal krajana Alberta Ramose, Němec Alexander Zverev dokonce utekl ze stavu 0-2 Argentinci Sebastianu Báezovi. Naopak bez potíží postoupil obhájce titulu Novak Djokovič i třináctinásobný šampion Rafael Nadal.
Carlos Alcaraz (© AFP)

Španěl Carlos Alcaraz letos vyhrál čtyři turnaje včetně dvou akcí Masters 1000. Na French Open dorazil po triumfech v Barceloně a v Madridu a se šňůrou deseti výher. 

Na pařížské antuce odstartoval hladkým vítězstvím nad Argentincem Londerou, dnes ve druhém kole se ale na setrvání v turnaji pořádně nadřel. O 15 let staršího krajana Alberta Ramose udolal až po 4 hodinách a 34 minutách boje.

19letý Alcaraz získal snadno první set, jenže ve druhé a třetí sadě doplatil na nevyužívání brejkbolů a rázem prohrával 1-2 na sety. Ve čtvrtém dějství dokonce prohrával 4-5 a čelil mečbolu při podání soupeře. Servis však dokázal zreturnovat a Ramos následně poslal forhend do sítě. 

V rozhodujícím dějství Alcaraz prohrával 0-3, znovu se však nevzdal a nakonec svůj nejdelší zápas kariéry vyhrál 6-1 6-7 5-7 7-6 6-4, přestože využil jen 8 z 31 brejkbolů. 

Svou bilanci v pětisetových zápasech Alcaraz vylepšil na 4-1 a neporazitelnost prodloužil na 12 utkání. 

O první osmifinále na French Open si Alcaraz, jehož grandslamovým maximem je čtvrtfinále loňského US Open, zahraje s jedním ze svých tří letošních přemožitelů Sebastianem Kordou (h2h 1-1). S americkým tenistou s českými kořeny prohrál před měsícem na antuce v Monte Carlu, loni ho přehrál ve finále Next Gen ATP Finals v Miláně.

21letý Korda, předloňský osmifinalista, si dnes poradil 7-6 6-3 6-3 s domácím Richardem Gasquetem.



Míč od prohry byl také třetí nasazený Němec Alexander Zverev, ale mečbol v duelu se Sebastiánem Báezem odvrátil a Argentince porazil 2-6 4-6 6-1 6-2 7-5.

Olympijský vítěz z Tokia Zverev se dva sety trápil a Báez hrál naopak výborný antukový tenis. "Po druhém setu jsem plánoval volno v Monaku, s kým pojedu a jaké to bude na pláži," vtipkoval Zverev v rozhovoru po utkání. "Ale vážně, snažil jsem se najít cestu a bojovat," dodal.

Od třetí sady našel rytmus a 36. hráče světa Báeze začal přehrávat. V pátém setu se znovu hrálo vyrovnaně a za stavu 4-5 čelil Zverev při svém servisu mečbolu. Poslal podání do forhendu soupeře a Argentinec returnoval do autu. "Jsem rád, že jsem pořád v turnaji," oddechl si Němec.

Podání si udržel, získal brejk na 6-5 a následně utkání po třech hodinách a 36 minutách doservíroval. Po mečbolu si nahlas zařval a u sítě o hlavu menšího Báeze chlácholil. "Vést dva nula a prohrát je ten nejhorší pocit," vzpomínal na své prohrané finále US Open v roce 2020 s Dominicem Thiemem, nad kterým tehdy v New Yorku vedl právě 2-0 na sety.

Loňský semifinalista Zverev, který otočil zápas z 0-2 na sety teprve potřetí v kariéře a podruhé v Paříži, se o postup do osmifinále se utká s Američanem Brandonem Nakashimou (h2h 1-0).

Naopak jistě prošel dál obhájce titulu Novak Djokovič. Slováka Alexe Molčana, kterého vede Srbův bývalý kouč Marián Vajda, přehrál 6-2 6-3 7-6.


Djokovič se s Vajdou rozešel v březnu a nyní proti němu stál jeho nový svěřenec. "Molčan je pro mě soupeř jako každý jiný, ale ještě nikdy jsem nehrál zápas, kdy by Marián seděl v soupeřově boxu. Vůbec se na to netěším," přiznal první hráč světa před zápasem.

Utkání ale zvládl Djokovič bez problémů a úvodní dva sety získal jistě. V zápase si prohrál jen jednou servis a o výsledku třetího setu rozhodl v tie-breaku, který získal poměrem 7-4.

Do třetího kola French Open Djokovič postoupil 17. rok po sobě, pouze při svém debutu v sezoně 2005 vypadl ve druhém kole. O místo mezi šestnáctkou nejlepších si světová jednička zahraje se Slovincem Aljažem Bedenem (h2h 3-0).



Corentin Moutet si na dalšího bývalého šampiona nevyšlápl. Wawrinkův přemožitel ve druhém kole prohrál snadno 3-6 1-6 4-6 s 13násobným vítězem Rafaelem Nadalem, který zaznamenal jubilejní 300. výhru na grandslamech.
Víc výher na turnajích velké čtyřky mají jen Švýcar Roger Federer (369) a Djokovič (325).

Nadal bez problémů získal první dva sety, ale ve třetím se Moutet zvedl a ujal se vedení 2-0. Bývalý první hráč světa však srovnal a při soupeřově servisu zápas ukončil, sám jej dopodávat nedokázal.

"Jsem rád, jak jsem dnes hrál. Corentin je velmi šikovný, hraje ojedinělý tenis," komentoval 35letý Španěl, jenž si o osmifinále zahraje s Nizozemcem Boticem Van de Zandschulpem (h2h 0-0).

• FRENCH OPEN 2022 •
Paříž (Francie), antuka, 43.600.000 eur
středeční výsledky (25. 05. 2022)
• Dvouhra mužů - 2. kolo •
Djokovič (1-Srb.) - Molčan (SR) 6-2 6-3 7-6(4)
Nadal (2-Šp.) - Moutet (Fr.) 6-3 6-1 6-4
Zverev (3-Něm.) - Báez (Arg.) 2-6 4-6 6-1 6-2 7-5
Alcaraz (6-Šp.) - Ramos (Šp.) 6-1 6-7(7) 5-7 7-6(2) 6-4
Auger-Aliassime (9-Kan.) - Ugo Carabelli (Arg.) 6-0 6-3 6-4
Norrie (10-Brit.) - Kubler (Austr.) 6-3 6-4 6-3
Zapata (Šp.) - Fritz (13-USA) 3-6 6-2 6-2 6-3
Schwartzman (15-Arg.) - Munar (Šp.) 2-6 6-7(3) 6-2 6-2 6-2
Dimitrov (18-Bulh.) - Čorič (Chorv.) 6-0 6-4 6-3
Chačanov (21-Rus.) - Dellien (Bol.) 4-6 6-4 7-6(1) 6-3
Isner (23-USA) - Barrere (Fr.) 6-4 6-4 3-6 7-6(5)
Van de Zandschulp (26-Niz.) - Fognini (It.) 6-4 7-6(2) 3-2 / skreč F.
Korda (27-USA) - Gasquet (Fr.) 7-6(5) 6-3 6-3
Nakashima (USA) - Griekspoor (Niz.) 7-6(6) 6-4 6-2
Krajinovič (Srb.) - Gojo (Chorv.) 7-6(5) 6-2 5-7 6-1
Bedene (Slovin.) - Cuevas (Urug.) 4-6 6-4 7-6(5) 6-4
• Čtyřhra - 1. kolo •
Saville/Thompson (Austr.) - Lajovič/Veselý (Srb./ČR) 7-6(6) 7-5
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK, Ondřej Jirásek

Komentáře

27
Přidat komentář
Krisboy
Alkáč měl včera štěstí ze samotného Pekla. S touhle hrou by neměl proti Ježíšovi nebo Cypovi šanci. Zřejmě nervozita z prvních kol, tlak, očekávání...smile
Ale Ramos Vinolas hrál skvěle, možná jeden z životních výkonů. smile
Reagovat
Tennisfan77
Je paradoxní, že Alcaraz hrál letos dvakrát v silném větru, jednou prohrál (Korda), jednou by prohrál asi s každým vyjma Ramose, který je schopný dojebat 5:1 a servis.
Reagovat
Krisboy
5:1 a servis? To ani nevím, neviděl jsem to samozřejmě celé. Tak to je pěkný pako smile
Reagovat
Tennisfan77
Tady měl ten psychopat 5:1 serve, možná to dokonce bylo myslím i 5:0.

https://www.tenisportal.cz/detail-zapasu/?id=1899458
Reagovat
papucRF
Cau borci.Mam na prodej listky pro dva na dva dny do Halle na pondeli a utery.Pokud o nekom vite,dejte prosim vedet.Diky
Reagovat
Tennisfan77
Moutet dle očekávání nepříjemný soupeř, Nadal si zahrál hodne tenisu
Reagovat
paddy
má dnes asi větší nervy než Alcaraz a Zverev

netuší, jestli stihne vyhrát pod dvě a čtvrt hodiny smile smile
Reagovat
paddy
Nakonec to vyšlo a navíc s tříminutovou rezervou smile smile
Reagovat
Patik
A tu ho radili k najväčším favoritom.. No neviem si predstaviť ze by tu Nadal s Djokovicom odvracali v druhom kole matchbally.
Reagovat
Paixx
hned se mi vybavil Isner 2011smile
Tam to sice asi nebyly matchbally, ale jeden z nejhorších zápasů Rafy v prvních kolech
Reagovat
paddy
jenom ti, co tomu nerozumí, ho řadili mezi favority smile

na RG vyhrál jen 4 zápasy v životě a přijel spíš získat zkušenosti smile
Reagovat
Rafaeoli25
A kolik vyhrál zápasů na FO Nadal když tam v roce 2005 přijel? Odpověď: 0.
Reagovat
Rafaeoli25
Nemůžeš soudit z jednoho zápasu se snaživým, nepříjemným soupeřem jako je Ramos.
Reagovat
Ereinion
Dneska byl myslím celkem silný vítr, což zjevně Alkáčovi nevyhovuje...za mě furt 3. největší favorit, jen se musí do těch závěrečných kol dostat, pak se může stát cokoliv
Reagovat
paddy
ten plán má jednu malinkou chybičku

hraje se venku, takže bude foukat i příští týden smile smile
Reagovat
Patik
Ani vinolas sa určite netešil vetru.
Reagovat
Patik
Mohol to byť len ozaj blbý deň ale jedna lopta ho mohla stať cely turnaj..musi sa zlepšiť..
Reagovat
Marduch
Jeden jediný fiftyn od vyřazení nejspíš jedne ze dvou nejvetsich hrozeb na Noleho ceste za pohárem a za vyrovnáním Rafovy 21? Očividně má Rafa pařížská božstva a ochránce stále na své straně. Ale upřímně, bylo by divné, pokud by tomu bylo jinak:-)
Reagovat
Patik
Alcaraz ledva prežil Vinolasa a Djokovicovi ma byt hrozba?
Reagovat
Rafaeoli25
Tenhle zápas bych nepočítal. Jakmile bude v sf, bude jeho sebevědomí asi na maximu.
Reagovat
Patik
Jakmile bude v SF to sú 3 zápasy na 3 víťazné ešte..
Reagovat
Rafaeoli25
Jsou, nicméně právě tenhle obrat a pochopení, že to nebude jednoduché mu myslím pomůže a bude své výkony gradovat. A ani na GS to není nezkušený zelenáč, má za sebou čf na USO, ví jaké to je hrát takové turnaje, ne že ne.
Reagovat
Patik
Hej ale predošlé výsledky z GS vtedy ešte nebol v takom centre pozornosti ako je teraz.
Reagovat
Rafaeoli25
To ne, ten tlak je velký, určitě, ale přece jen, má už za sebou tolik úspěchů, že by se rozsypat neměl. Tohle mohl být právě ten klíčový zápas, který musel přežít, aby si vše uvědomil, srovnal a získal i klid.
Reagovat
Rafaeoli25
I já si ale myslím, že titul získá jeden z velmistrů, když vidím, jak hrají.
Reagovat
Tennisfan77
No získá ho Djokovič, to je úplně jednoduché. smile
Reagovat
Rafaeoli25
A ten los nemá nijak hrozivý. Ano, má Kordu, se kterým prohrál v Monaku, to ale bylo specifické, tady to bude jiné, víc než set mu asi nedovolí, pak Norrie nebo Chač a v čf Zverev. Měl by to dát. Jinak možná mu uškodilo i to, že s Ramosem hrál na jednom z menších kurtů, Chatrier mu myslím bude sedět víc.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist