Alcaraz si v Říme zajistil návrat na post jedničky. Lehečka kvůli dešti nedohrál

13. 5. 2023, 22:22
Aktuality 8
ATP ŘÍM - Carlos Alcaraz si připsal vítězný debut na antukovém Masters 1000 v Římě. Krajana Alberta Ramose přehrál 6-4 6-1, zajistil si návrat na post světové jedničky a na French Open tak bude poprvé plnit roli nejvýše nasazeného na grandslamovém turnaji. Ve třetím kole čeká na vítěze duelu mezi Jiřím Lehečkou a Fábiánem Marozsánem, jejichž souboj přerušil déšť.
Carlos Alcaraz (© Profimedia)

Carlos Alcaraz na posledních dvou domácích antukových turnajích ATP 500 v Barceloně a ATP Masters 1000 v Madridu poprvé obhájil titul a dnes si odbyl vítěznou premiéru na dalším Masters v Římě. 

20letý Španěl přehrál o patnáct let staršího krajana Alberta Ramose 6-4 6-1, byť v úvodu prohrával 0-2, a vyhrál i čtvrtý vzájemný zápas. Poprvé však neztratil set nebo aspoň jednou nemusel do tie-breaku.

"Nebylo to jednoduché. První kolo je vždy těžké a Albert Ramos, zejména na antuce, je velmi těžký soupeř. Navíc podmínky dnes nebyly ideální, musel jsem kvůli dešti přizpůsobit hru. Bylo to opravdu obtížné, do poslední chvíle jsem nevěděl, zda budeme hrát. Čekání bylo dlouhé, ale se svým výkonem hlavně na konci zápasu jsem spokojený," řekl Alcaraz.

Druhý hráč světa Alcaraz, který kvůli různým zdravotním potížím přišel o začátek sezony včetně Australian Open a odhlásil se z dvou dalších původně naplánovaných turnajů, vylepšil svou skvělou letošní bilanci na 30-2, z toho 20-1 na antuce.

Už pouhým dnešním odehráním jedné výměny si zajistil návrat do čela světového žebříčku před Novaka Djokoviče. Na post světové jedničky se vyhoupne již potřetí v kariéře, v pondělí 22. května na 1. místě zahájí svůj celkově 23. týden.

Poprvé se jedničkou stal loni v září v 19 letech po triumfu na US Open jako nejmladší v historii a kraloval 20 týdnů do ledna. Podruhé se do čela posunul v březnu po vítězství v Indian Wells a vedení uhájil dva týdny. Dnes si zároveň zajistil premiérovou roli nejvýše nasazeného hráče na grandslamovém turnaji (od 28. května na French Open).



Alcarazovým dalším soupeřem může být Jiří Lehečka, jehož premiérový zápas v Římě s maďarským kvalifikantem Fábiánem Marozsánem byl přerušen a dohrávat se bude v neděli. Český tenista, který na předchozí akci v Madridu utrpěl v úvodním vystoupení debakl s Alexanderem Ševčenkem, získal první set, ale pak ztratil čtyři z pěti servisů a za stavu 6-4 1-6 a 1-2 před podáním soupeře jeho trápení přibrzdil déšť.

Andrej Rubljov si opět po třech týdnech poradil s Alexem Molčanem ve dvou setech. Na úvod antukového Masters v Římě šestý hráč světa zvítězil nad slovenským tenistou 6-3 6-4 a postoupil do 3. kola. V něm ho čeká domácí Alejandro Davidovich (h2h 2-0), kterému v únoru v Dubaji utekl z pěti mečbolů v řadě.

Jubilejní 200. vítězství zaznamenal Chorvat Borna Čorič, který až po zlikvidování mečbolu a třech a půl hodinách boje udolal Brazilce Thiaga Monteiru.

• ATP MASTERS 1000 ŘÍM •
Itálie, antuka, 7.705.780 eur
sobotní výsledky (13. 05. 2023)
• Dvouhra - finále •
Alcaraz (2-Šp.) - Ramos (Šp.) 6-4 6-1
Rubljov (6-Rus.) - Molčan (SR) 6-3 6-4
Wolf (USA) - Hurkacz (14-Pol.) 6-3 6-4
Čorič (15-Chorv.) - Monteiro (Braz.) 4-6 7-6(8) 7-6(5)
Sonego (It.) - Nišioka (25-Jap.) 7-5 6-3
Davidovich (27-Šp.) - Pella (Arg.) 6-0 7-6(4)
Zapata (31-Šp.) - Kubler (Austr.) 6-4 6-1
Carballés (Šp.) - Evans (Brit.) 7-6(5) 5-7 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

8
Přidat komentář
steve79
Tak letosni French open na 80% bez Rafy.
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
To je po posledním videu z tréninku jasné. Rafa by nebyl asi schopen odehrát zápas natož se dostat do nějaké formy. Připraven bude na US Open nebo spíše na rozlučkovou 2024 sezónu.
Reagovat
steve79
Je to skoda. Dopadl stejne jako Roger. Dale ho nepustilo zraneni.
Reagovat
Marduch
Dopadl stejně jako všichni před ním. Zestárl.
Reagovat
IngStavinoha
smile
Reagovat
Patik
Ale prosím ťa..
Reagovat
Tennisfan77
Taky to tak vidím, ta videa hovoří jasně. Otázka, zda se napíchá injekcemi a ještě více se zlikviduje v prvních kolech a pak dostane naloženo, nebo skrečuje. Či se na to prostě vykašle rovnou.
Reagovat
Marduch
To už známe, tyhle kouřový clony.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist