Alcaraz uspěl v prvním kole grandslamů i podesáté, ve Wimbledonu ukončil kariéru Chardyho

4. 7. 2023, 16:17
Aktuality 6
Carlos Alcaraz (20) suverénně odstartoval své letošní působení ve Wimbledonu a i podesáté vyhrál první kolo na majorech. Aktuální lídr žebříčku nadělil loučícímu se Jérémymu Chardymu (36) potupného kanára a veterána nakonec přehrál jednoznačně 6:0, 6:2, 7:5. Dalším soupeřem jednoho z největších favoritů na zisk pozlaceného stříbrného poháru bude vítěz francouzského derby mezi Alexandrem Müllerem a Arthurem Rinderknechem. Pouhé čtyři gamy na úvod ztratil domácí Andy Murray.
Carlos Alcaraz (© Profimedia)

Carlos Alcaraz naskočil do letošní sezony kvůli zranění až v půlce února, na osmi z devíti odehraných turnajů postoupil minimálně do semifinále, posbíral už pět vavřínů a sbírku titulů rozšířil na 11 kousků. Ten poslední vybojoval na generálce v londýnském Queen's Clubu, kde absolvoval svůj vůbec první podnik ATP na trávě. Prvenstvím se vrátil na post světové jedničky a zkompletoval triumfy na všech třech površích.

O tenisový trůn se v poslední době neustále přetahuje s největším favoritem letošního ročníku Wimbledonu, sedminásobným šampionem a vítězem posledních čtyř ročníků Novakem Djokovičem. A boj o něj pokračuje v All England Clubu, kde byl Alcaraz zatím nejdál loni v osmifinále a v úterý zvládl i potřetí v kariéře vstup do nejslavnějšího turnaje.

Statistiky zápasu Alcaraz - Rinderknech

Zatímco na nedávném French Open byl největším favoritem rodák z El Palmaru a na pozdějšího šampiona Djokoviče narazil už v semifinále, ve Wimbledonu se mohou dva v současnosti jasně nejlepší tenisté potkat až v samotném souboji o pozlacený stříbrný pohár. Alcaraz možná po dalším střetnutí touží, protože v semifinále antukového majoru se mu věřilo, jenže španělský supertalent tíhu neunesl a od třetího setu kvůli křečím nedokázal vzdorovat.

Na londýnském pažitu začal stejně jako jeho největší soupeř bez ztráty setu. Zatímco v úvodních dvou dějstvích trefil 18 vítězných úderů a jen tři nevynucené chyby a chybujícímu Jérémymu Chardymu povolil pouhé dva gamy, ve třetím setu šel s výkonem dolů a o 16 let starší protivník se naopak o něco zlepšil. Francouz si dokonce vypracoval vedení 4:2, ale brejk nepotvrdil a za stavu 5:5 ztratil servis znovu. Nejvýše nasazený zakončil utkání čistou hrou.

Alcaraz tak i podesáté v kariéře zvládl vstup do hlavní soutěže grandslamových podniků, poprvé se v ní představil na Australian Open 2021. Také jeho dalším protivníkem bude Francouz, a to vítěz derby mezi Alexandrem Müllerem a Arthurem Rinderknechem.

Bývalý 25. muž pořadí Chardy se po vypuknutí pandemie koronaviru nechal očkovat proti Covidu a začal mít zdravotní potíže, které sám přisoudil vakcíně. Sezonu 2021 musel uzavřít už po US Open a na kurty se vrátil až na letošním Australian Open, kde porazil Daniela Galána. V následujících pěti utkáních však nezískal ani set. Tento zápas byl jeho posledním singlovým v kariéře, ve Wimbledonu si zahraje ještě čtyřhru po boku krajana Uga Humberta.

Ještě dominantnější výkon předvedl na Centrálním kurtu domácí miláček publika Andy Murray. Šestatřicetiletý Brit deklasoval 6:3, 6:0, 6:1 krajana Ryana Penistona a také popatnácté v kariéře ve Wimbledonu zvládl svůj úvodní zápas.

"Je to úžasný pocit být zpátky na tomto Centrálním kurtu. Na začátku jsem byl nervózní, ale po brejku jsem se uklidnil a pak už to bylo lepší," řekl v pozápasovém rozhovoru šampion z let 2013 a 2016 Murray před zraky princezny z Walesu Catherine či osminásobného šampiona Rogera Federera.

"Jsou tady zástupci královské rodiny a i královské tenisové rodiny. Je úžasné, že Roger takhle podporuje Wimbledon. A je skvělé ho mít v publiku na svém zápasu, když zrovna nefandí Stanu Wawrinkovi, jako na olympiádě," smál se bývalý nejlepší tenista světa, který před Wimbledonem vyhrál na trávě dva domácí challengery.

"Už je to opravdu dlouhá doba, co jsem se cítil fyzicky takhle dobře. Příprava na Wimbledon byla opravdu povedená a doufám, že jsem fit a připravený na dobrý výsledek," přeje si rodák ze skotského Dunblane.

Ve druhém kole vyzve v souboji grandslamových šampionů dlouhodobě se trápícího Rakušana Dominica Thiema, nebo letos na trávě mizerně hrající světovou pětku Řeka Stefanose Tsitsipase.

https://www.youtube.com/watch?v=rIo5XXmgh6E

Tomás Martín Etcheverry po letošním Australian Open a Roland Garros, na kterém došel až do čtvrtfinále, slaví premiérovou výhru i ve Wimbledonu. K dohrávce včerejšího první kola proti Bernabému Zapatovi dnes nastoupil za stavu 1:2 na sety pod zataženou střechou na kurtu číslo 1 a po premiérovém obratu z 0:2 na sety zvítězil 6:7. 5:7, 6:3, 6:4, 7:5.

"Tohle je moje první výhra ve Wimbledonu. Byl to neskutečný zápas, jsem strašně moc šťastný. Byla pro mě velká čest zahrát si na tomto kurtu," řekl dojatý 32. hráč světa Etcheverry.

Ve druhém kole 23letý Argentinec vyzve trojnásobného grandslamového šampiona Stana Wawrinku. "Rozlosování jsem neviděl, takže jsem to ani nevěděl. Určitě to bude výjimečný zápas," dodal Jihoameričan.

Úterní hrací plán výrazně komplikoval vytrvalý déšť a ve dvouhře mužů by i díky přesunu dvou duelů pod zataženou střechu dohrálo alespoň pět utkání. Na menších kurtech se hrálo pouze hodinu a program pokračoval už jen na dvou největších dvorcích vybavených střechou. Všechny nerozehrané zápasy byly kolem 18:30 SELČ odloženy na středu, včetně úvodních duelů Petry Kvitové, Barbory Krejčíkové, Karolíny Muchové, Karolíny Plíškové, Lindy Noskové, Jiřího Lehečky a Jiřího Veselého.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

• WIMBLEDON •
Londýn, Velká Británie, tráva, 44.700.000 liber
úterní výsledky (4. 7. 2023)
• Dvouhra - 1. kolo •
Norrie (12-Brit.) - Macháč (ČR) 6:3, 4:6, 6:1, 6:4
Alcaraz (1-Šp.) - Chardy (Fr.) 6:0, 6:2, 7:5
Halys (Fr.) - Evans (27-Brit.) 6:2, 6:3, 6:7 (5:7), 6:4
Etcheverry (29-Arg.) - Zapata (Šp.) 6:7 (5:7), 5:7, 6:3, 6:4, 7:5
A. Murray - Peniston (oba Brit.) 6:3, 6:0, 6:1
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

6
Přidat komentář
hanz
Jyrka Nambr Van si vždycky přeje Djoka, ale furt na něj na těch GS nevychází.
Reagovat
Stan_Borowitz
v předčasném čtvrtfinále? Ten hrát bude?
Reagovat
arvncr
Až zítra. Takže i kdyby vypadl, tak časově to bude, jako kdyby v turnaji vydržel do 2. kola.
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
Jako vážně? NA ES2 Jabeur s Frech místo Andyho? Kolik musím mít balíčků abych Andyho viděl? Hnus...
Reagovat
jackiec
Nemám žádný balíček a pustím si na velké tv top kvalitní stream jakéhokoliv zápasů zdarma.
Reagovat
hanz
Kdo by na toho pinkala jako koukal, akorát Britové, lidí chtějí vidět zábavný tenis a né nudu na entou v podání pinkanda granda.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist