Alcaraz v Indian Wells ukončil neporazitelnost Sinnera a pokusí se obhájit titul proti Medveděvovi

17. 3., 07:02
Aktuality 12
ATP INDIAN WELLS - Carlos Alcaraz (20) v semifinále tisícovky v Indian Wells ukončil neporazitelnost Jannika Sinnera (22). Španělský obhájce titulu otočil zápas, který byl přerušen kvůli dešti, z 0:1 na sety a zvítězil 1:6, 6:3, 6:2. Ve finále se znovu po roce střetne s Daniilem Medveděvem (28), který přemohl taktéž ve třech setech 1:6, 7:6, 6:2 domácího Tommyho Paula (26).
Alcaraz ukončil neporazitelnost Sinnera a v Indian Wells postoupil do finále. (@ Profimedia)

Sinner – Alcaraz 6:1, 3:6, 2:6

Velmi očekávaný zápas mezi Jannikem Sinnerem a obhájcem titulu Carlosem Alcarazem už za stavu 2:1 přerušil lehký déšť a hráči se chvíli schovávali pod deštníky společně se sběrači míčků, po pár minutách ale opustili kurt a odebrali se do šaten. Po přibližně čtvrt hodině se oba tenisté vrátili na kurt. Ovšem ihned po rozehře se počasí opět zhoršilo, hra byla znovu pozastavena a oba tenisté opět zamířili do kabin. Tentokrát se jednalo o delší pauzu.

Utkání se znovu rozehrálo v místních odpoledních hodinách a do dohrávky vstoupil lépe starší Ital. Po návratu na kurt získal čtyři hry v řadě a v prvním setu jasně dominoval. Ve druhém dějství se ale karta otočila. Alcaraz zvedl úroveň své hry, začal více chodit na síť a ve čtvrtém gamu našel poprvé recept na Sinnerův servis. Všechna svá podání si uhrál a zápas poslal do rozhodujícího setu. Přerušil tak Italovu sérii 16 vyhraných setů v řadě.

V něm mladý Španěl získal hned druhý game na příjmu, když brejkbol využil po úžasném zákroku na síti. Bývalý lídr žebříčku se dostal do vedení 5:1 a zápas ukončil při svém servisu po dvou hodinách a pěti minutách.

Statistiky zápasuStatistiky zápasu (@ Livesport)

Dvojnásobný grandslamový šampion navázal na zdejší semifinálovou výhru nad Sinnerem z minulého roku, poprvé od srpnového podniku v Cincinnati se dostal do finále a udržel před Italem druhé místo ve světovém pořadí.

„I přes prohranou první sadu se mi povedlo zůstat psychicky silný. Jsem velmi šťastný jak jsem hrál ve zbylých dvou setetch, změnil jsem trochu svou hru a fungovalo to velmi dobře. Snažil jsem se dostat více míčů do kurtu, hrát dlouhé výměny a donutit ho k chybám. Je skvělé, že jsem ho porazil a znovu zde postoupil do finále," řekl v pozápasovém rozhovoru na kurtu Alcaraz.

Španělský tenista dorazil do Indian Wells, kde loni získal jednu ze čtyř trofejí z podniků Masters 1000, dva týdny po zranění kotníku v Riu de Janeiro. Po úvodní ztrátě setu s Italem Matteem Arnaldim se rozjel a potvrzuje, že se mu v Kalifornii daří. Zdejší bilanci upravil na 15:1.

Jako obhájce titulu startuje vítěz 12 turnajů Alcaraz poosmé. Zopakovat triumf z předchozí sezony může potřetí v kariéře a poprvé mimo domácí antuku. Zatím se mu to povedlo "jen" loni v Barceloně a v Madridu.

Na triumf dvojnásobný grandslamový šampion čeká už osm měsíců od loňského Wimbledonu. Letos vypadl ve čtvrtfinále Australian Open, v semifinále v Buenos Aires a v Riu de Janeiro kvůli zranění už po dvou gamech vzdal.

Sinner po zisku svého prvního grandslamu na Australian Open a triumfu na turnaji ATP 500 v Rotterdamu zaznamenal první letošní porážku a jeho vítězné tažení se zastavilo na čísle 19. Poslední zápas prohrál loni v listopadu ve finále domácího Turnaje mistrů v Turíně s Novakem Djokovičem.

Paul – Medveděv 6:1, 6:7, 2:6

Ve druhém semifinále se utkali domácí Tommy Paul s loňským finalistou Daniilem Medveděvem. Do zápasu vstoupil lépe šestadvacetiletý Američan, který se dostal do rychlého vedení 4:0 a přesto, že si jeden game při podání prohrál čistou hrou, získal všechny servisy Medveděva a hladce vyhrál první set.

V tom druhém odskočil do vedení 4:0 šampion US Open, náskok ale neudržel a set musel rozhodnout tie-break. V něm si Medveděv vytvořil náskok, který už neztratil a zkrácenou hru vyhrál poměrem 7:3. To ho povzbudilo a lépe vstoupil i do rozhodujícího dějství, když soupeři sebral servis hned v první hře. Do konce zápasu povolil Američanovi už jen dva gamy a zápas dopodával.

 

Statistiky zápasuStatistiky zápasu (@ Livesport)

„Bude to těžké, viděl jsem že dneska hrál Carlos opravdu dobře, speciálně ve druhém a třetím setu. Moc dobře si pamatuju, jak to dopadlo minulý rok a udělám všechno proto abych hrál zítra svůj nejlepší tenis," doplnil Medveděv k nadcházejícímu finálovému zápasu.

Medveděv postoupil do svého desátého finále na turnajích Masters 1000 a celkově 34. na tvrdém povrchu. O trofej z Indian Wells, která mu jako jediná z hardových tisícovek chybí, bude znovu po roce usilovat proti Alcarazovi. Minulý rok se Španělem ve finále uhrál jen 5 her a poslední zápas na Turnaji mistrů v Turíně prohrál taktéž ve dvou setech.

Výsledky turnaje Masters 1000 v Indian Wells

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

TenisPortal.cz, Jakub Hájek

Komentáře

12
Přidat komentář
Kozoroh
V IW Carlosova hra funguje náramně, mimo antuku je IW pro Carlose nejlepší místo, kde mohl porazit Jannika a to se mu taky podařilo. Jako klíč k úspěchu nad Sinnerem vidím to, že Alcaraz přestal po 1. setu spoléhat čistě jen na sílu, začal výměny prodlužovat, víc do hry zapojil náběhy na síť, dropshoty, tím vyvedl soupeře z komfortní zóny.
Reagovat
EllNino
Carlos ale přece nemá antuku jako best, o čemž mluví i jeho sbírka GS (hard a tráva), myslím, že může Jannika porazit kdekoli
Reagovat
Amputace
Carlos obecně vzato už na síť nechodí tak často jako v roce 2022 nebo v roce 2023 před zraněním, čemuž moc nerozumím. Obvykle přistoupí se soupeřem na pinkání a to je podle mě škoda, protože variabilita a nepředvídatelnost byly zřejmě nejsilnější aspekty jeho hry.

No právěže se Sinnerem potom už moc nepinkal a výměny neprodlužoval. V prvním setu Alcaraz nevyhrál jedinou výměnu nad devět úderů, takže neměl důvod výměny prodlužovat. V druhém setu ovšem Sinner značně ubral na razanci a Alcaraz toho okamžitě využil a zagresivnil hru, do níž zapojil - jak píšeš - také dropshoty a častější přechody na sít. Ve třetím setu byl Sinner už dost mimo, možná tam byl i nějaký zdravotní problém, tak či tak byl na hony vzdálen tomu útočnému hráči z prvního setu.

Za mě to byla jejich nejslabší vzájemná konfrontace za poslední dobu. Chyběl tomu náboj, ani žádné nervy drásající přetahování se tentokrát nekonalo. Samozřejmě to pořád byla kvalita, byla tam spousta skvělým výměn, ale celkově vzato byl na poměry jejich rivality tento zápas spíš slabší.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Myslím, že ten zápas byl slabší jen zdravotní indispozicí Janka ve 3.setu.
Reagovat
Patik
Neskutočný tenis.. Dynamický rýchly mrštný svižný ..ti dvaja tam lietajú zo strany na stranu z ťažkých pozíc si dovolia útočiť..bombarduju sa variabilnými údermi.. Nemajú problém popritom vyťahovať technické lahôdky..Majú 20 rokov a sú to v podstate hotovi hráči s vysokým IQ na rakete.. odohrali proti sebe takmer 10 zápasov a to sú v podstate len na začiatku kariéry..oni sa budú navzájom posúvať dopredu ďalšia rivalita tenis je zachránený.. Sinkaraz verzus svet..hlavne nech sú zdraví.Forzamos.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Janek je taky trochu smolař, podobně jako Tomáš, u kterého snad už došlo ke zlepšení. To samé přeji Jankovi! Hlavně minimum zdravotních problémů.

V zápase byly neuvěřitelné pasáže a výměny. Škoda toho konce, mohlo to být napínavější.

Že by rivalita na způsob Nadal -Roger, když Janek jezdí do Alcatrazu trénovat mimo sezónu?
Reagovat
Nola
dobre Carlito

dejiny sa zatial neopakuju, co je fajn, uz tu bol Carlitos pasovany do role Hewitta a Jannik Fedexa, na inych strankach do role Novaka, neporazitelnost nie je pre kazdeho, kazdy hrac ma byt sam sebou, obaja su sympaticki, Carlos o trosku viac, ziadne dlhe vlasy, ziadna celenka, siltovka, ziadne retaze okolo krku, nech zostane sam sebou...
Reagovat
Krisboy
Pěkně se nám ta rivalitka Big2 rozjíždí... doufám, že oba vydrží a za deset let budou mít 50 vzájemných zápasů. Jestli jim to teda J2rka a Kuba dovolí...
Reagovat
com
jen aby tu za deset let jeste nestrasil Djokobitch a neusiloval o svuj 25 GS
Reagovat
Nenela
Djoker je sice vecny, ale 10 let uz neda
Reagovat
Nola
zato comik tu bude strasit dalsich 10 rokov, samozrejme v pripade, ze bude Karolina este behat po kurtoch, ak nie zabali to spolu s nou
Reagovat
Krisboy
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist