Alcaraz v Umagu přežil podvrtnutí kotníku i bitvu se vzdorujícím outsiderem Zeppierim

31. 7. 2022, 00:51
Aktuality 1
ATP UMAG - Finálové obsazení antukového turnaje ATP 250 v Umagu je bez překvapení. O titul si to rozdají nejvýše nasazení hráči z Top 10 Carlos Alcaraz a Jannik Sinner, kteří v semifinále potvrdili roli favoritů proti italským outsiderům. 19letý španělský obhájce titulu Alcaraz se v semifinále nečekaně nadřel na výhru proti Giuliu Zepperimu a zajistil si posun na post světové čtyřky, 20letý Ital Sinner nedal šanci krajanu Francu Agamenonemu.
Carlos Alcaraz (© Croatia Open Umag)

Carlos Alcaraz si loni na antuce v Umagu zahrál své první finále na okruhu ATP a získal v něm premiérový titul. Letos se do Chorvatska vrátil už jako pátý hráč světa a poprvé v roli obhájce titulu. 

Roli obrovského favorita zatím potvrzuje, i když v sobotním semifinále měl nečekané trable se 168. hráčem světa Giuliem Zeppierim. O rok staršího Itala, který si tento týden připsal první tři výhry v hlavní soutěži turnaje ATP a členovi Top 10 čelil poprvé, zdolal až po bezmála tříhodinovém boji 7-5 4-6 6-3.

V prvním setu za stavu 4-5 Alcaraz odvrátil tři setboly. Ve druhé sadě si za stavu 2-2 podvrtl kotník a musel si ho nechat zatejpovat. Po ošetření pokračoval dál a vzdorující outsider si vynutil třetí dějství. 

V něm Alcaraz neudržel vedení 3-0 s dvěma brejky v zádech, ale nakonec přeci jen italského soka udolal, když v posledních třech gamech ztratil jen dva míčky.

"Noha je zatím celkem dobrá, cítím ho jen trochu. Věřím, že na finále budu připravený," vzkázal Alcaraz.


Alcaraz letos odehrál už 48 zápasů, ve všech získat alespoň set a vyhrát nedokázal pouze šest z nich. Polovinu porážek utrpěl s italskými soupeři: na Australian Open s Mateem Berrettinim, ve Wimbledonu s Jannikem Sinnerem a před týdnem s Lorenzem Musettim, který mu v Hamburku připravil první finálovou porážku.

A 20letý Ital na Alcaraze, který si dnes zajistil premiérový posun na 4. místo žebříčku ATP, čeká ve finále i v Umagu. V boji o svou pátou letošní a celkově šestou trofej narazí na Jannika Sinnera (h2h 2-1), jemuž může oplatit vyřazení z londýnského grandslamu.

Sinner prvním letošním semifinále potvrdil roli favorita proti krajanu Francu Agamenonemu, kterého přehrál snadno 6-1 6-3. Také Sinner má ve finálových duelech bilanci 5-1, letos si ale finále zahraje poprvé.


Čtyřhru v Umagu vyhráli stejně jako v roce 2011 Simone Bolelli a Fabio Fognini. V letošním finále nejvýše nasazení Italové zdolali až po odvrácení osmi mečbolů 5-7 7-6 10-7 finsko-britský pár Harri Heliövaara a Lloyd Glasspool, přestože v tie-breaku druhého setu prohrávali 0-6.

"Tak tohle byl asi nejbláznivější zápas historie," komentoval Bolelli dramatické finále. Italové společně vyhráli pátý turnaj, ve sbírce mají i grandslamovou trofej z Australian Open 2015. Letos triumfovali podruhé, když navázali na únorové vítězství z Ria de Janeiro.

• ATP 250 UMAG •
Chorvatsko, antuka, 534.555 eur
sobotní výsledky (30. 07. 2022)
• Dvouhra - semifinále •
Alcaraz (1-Šp.) - Zeppieri (It.) 7-5 4-6 6-3
Sinner (2-It.) - Agamenone (It.) 6-1 6-3
• Čtyřhra - finále •
Bolelli/Fognini (1-It.) - Heliövaara/Glasspool (3-Fin./Brit.) 5-7 7-6(6) 10-7
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

1
Přidat komentář
Krisboy
Pojď Janku, pojď, dokonči to!!!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist