Alcaraz ztratil set s Evansem, ale překvapení nepřipustil. Na US Open pokračuje v obhajobě titulu

2. 9. 2023, 21:52
Aktuality 8
Carlos Alcaraz (20) prohrával během přípravy na obhajobu titulu na US Open sety jako na běžícím páse, ale na závěrečném grandslamu sezony je téměř stoprocentní. Jeden z největších favoritů musel odehrát více než tři sady až ve třetím kole proti Danielovi Evansovi (33), se kterým si poradil 6:2, 6:3, 4:6, 6:3. O čtvrtfinálovou účast i při svém třetím startu ve Flushing Meadows se lídr žebříčku popere s Matteem Arnaldim (22).
Carlos Alcaraz (© Profimedia)

Carlos Alcaraz naskočil do letošní sezony kvůli zranění až v půlce února. Na 11 z 12 odehraných turnajů postoupil minimálně do čtvrtfinále, v posledních sedmi měsících posbíral šest trofejí, ve Wimbledonu dosáhl na druhý grandslamový titul a dál se drží na postu světové jedničky, o nějž však po skončení závěrečného grandslamu roku přijde.

Na US Open debutoval předloni a ve čtvrtfinále vzdal Félixovi Augerovi-Aliassimemu a loni i díky odvrácenému mečbolu ve čtvrtfinále s Jannikem Sinnerem dokráčel pro svůj první grandslamový vavřín. V tomto dějišti tak ještě nikdy neprohrál dohraný duel.

Statistiky zápasu Alcaraz - Evans

Během příprav na newyorský major odehrál osm zápasů a v sedmi z nich musel do rozhodujícího dějství. Navíc neukořistil triumf na Masters v Torontu ani Cincinnati. V Kanadě senzačně prohrál čtvrtfinále s Tommym Paulem a ve finálové bitvě v Ohiu nevyužil mečbol ani náskok setu a brejku proti Novakovi Djokovičovi, který ho z tenisového trůnu znovu sesadí.

Na US Open ale zatím pro případná závěrečná kola šetří síly. Hned na úvod mu vzdal v půlce zápasu Dominik Köpfer, následně přehrál bez ztráty sady Lloyda Harrise a jen jeden set povolil vítězi generálky ve Washingtonu Danielovi Evansovi. Proti Britovi využil pouze šest ze 17 brejkbolů a nastřílel 61 vítězných úderů. Na centrálním dvorci se zdržel tři hodiny a 13 minut, jen o půl hodiny méně než Djokovič v páteční pětisetové bitvě.

"Myslím, že to byl hezký zápas. Bylo tam hodně skvělých výměn, které nás oba rozesmály," řekl v rozhovoru na kurtu Alcaraz.

Už na šestém grandslamu v řadě se probojoval do druhého týdne a o čtvrtfinálovou účast i při svém třetím startu ve Flushing Meadows se popere s Mattem Arnaldim. S o dva roky starším Italem se utká poprvé.

Arnaldi absolvoval ve druhém kole pětisetový maraton s teenagerem Arthurem Filsem, ovšem ve třetím kole se zkušeným Cameronem Norriem neztratil jediný set a nasazeného Brita smetl 6:3, 6:4, 6:3. V pondělí nastoupí k prvnímu osmifinále na grandslamech.

 

Poprvé v osmifinále majorů je i Draper

Jackovi Draperovi na letošním US Open zatím drží zdraví a na jeho výkonech je to hned znát. Talentovaný britský mladík poprvé na turnaji ztratil set, ale s domácím Michaelem Mmohem si poradil 6:4, 6:2, 3:6, 6:3 a poprvé v kariéře postoupil do osmifinále grandslamů. V něm bývalý 38. a aktuálně až 123. hráč světa vyzve Andreje Rubljova. S Rusem prohrál oba předchozí souboje.

Rubljov si poradil 3:6, 6:3, 6:1, 7:5 s Arthurem Rinderknechem a znovu po roce prošel v New Yorku mezi nejlepší šestnáctku, tentokrát po skalpech tří francouzských tenistů. V pondělí zaútočí na své deváté kariérní grandslamové čtvrtfinále, čtvrté v tomto dějišti, a také vyrovnání svého maxima na podnicích velké čtyřky.

Jannik Sinner zvládl snadno i svůj třetí letošní souboj s veteránem Stanem Wawrinkou, ačkoli na US Open s ním ztratil set. Bývalého šampiona ovšem přehrál i tak suverénně 6:3, 2:6, 6:4, 6:2 a třetím rokem po sobě postoupil do osmifinále newyorského grandslamu.

O možnou reprízu loňského čtvrtfinále s Carlosem Alcarazem, v němž proti pozdějšímu šampionovi nevyužil mečbol, bude usilovat proti Alexanderovi Zverevovi, kterého ze čtyř vzájemných soubojů porazil pouze před třemi lety na Roland Garros. Od té doby s Němcem třikrát prohrál, včetně předloňského osmifinále v New Yorku.

Finalista z roku 2020 Zverev musel podruhé v řadě do čtyř setů a ve třetím kole s Grigorem Dimitrovem pro něj mohlo být ještě hůř. Německý tenista zvítězil po dvou dramatických úvodních sadách 6:7, 7:6, 6:1, 6:1 poté, co ve druhém setu prohrával 2:4 a v tie-breaku čelil dvěma setbolům.

Medveděv – Báez 6:2, 6:2, 7:6

Daniil Medveděv na US Open znovu po dvou dnech zvládl noční zápas dohraný až více než hodinu po půlnoci. S dvanáct zápasů neporaženým Argentincem Sebastiánem Báezem, který v srpnu triumfoval na antuce v Kitzbühelu i na tvrdém povrchu ve Winston-Salemu, si poradil 6:2, 6:2, 7:6 a pátý rok po sobě v New Yorku postoupil do osmifinále.

O překonání loňského výsledku se šampion z roku 2021 utká s Alexem de Minaurem (h2h 4:2), s nímž poslední dva vzájemné duely včetně nedávného v Torontu prohrál. Australan ve 3. kole deklasoval 6:1, 6:3, 6:2 Chilana Nicolase Jarryho a pošesté v kariéře postoupil do osmifinále grandslamu. Jeho maximem je čtvrtfinále z US Open 2020.

Osmifinálové dvojice v dolní polovině pavouka vznikly už v rámci pátečního programu. Trojnásobný šampion Novak Djokovič si po obratu z 0:2 na sety zajistil souboj s kvalifikantem Bornou Gojem, další kvalifikant Dominic Stricker vyzve Taylora Fritze, loňský semifinalista Frances Tiafoe změří síly s Rinkym Hijikatou a Tommyho Paula čeká derby s Benem Sheltonem.

• US OPEN •
New York, USA, tv. povrch, 65.000.020 dolarů
sobotní výsledky (2. 9. 2023)
• Dvouhra - 3. kolo •
Alcaraz (1-Šp.) - Evans (26-Brit.) 6:2, 6:3, 4:6, 6:3
Medveděv (3-Rus.) - Báez (Arg.) 6:2, 6:2, 7:6 (8:6)
Sinner (6-It.) - Wawrinka (Švýc.) 6:3, 2:6, 6:4, 6:2
Rubljov (8-) - Rinderknech (Fr.) 3:6, 6:3, 6:1, 7:5
Zverev (12-Něm.) - Dimitrov (19-Bulh.) 6:7 (2:7), 7:6 (10:8), 6:1, 6:1
De Minaur (13-Austr.) - Jarry (23-Chile) 6:1, 6:3, 6:2
Arnaldi (It.) - Norrie (16-Brit.) 6:3, 6:4, 6:3
Draper (Brit.) - Mmoh (USA) 6:4, 6:2, 3:6, 6:3

Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

8
Přidat komentář
Krisboy
Co provedl organizátorům Medveděv, že musí hrát do pozdních nočních až ranních hodin?
Reagovat
Tomas_Smid_fan
A pak hned v 17hsmile To je tak dát si hambáč, coke a zpátky na kurtsmile
Reagovat
s7RanG
S Arnaldim kurz 1,03 smilesmile
Reagovat
arvncr
To spadne na 1,01.
Reagovat
smazaný uživatel
Hold už Carlos stárne a feťák Danny umí potrápit.
Reagovat
Krisboy
Jj, když sežene dobrej matroš, je k nezastavení, jak nedávno předvedl užnevimkdenechcesemitohledat. smile
Reagovat
uztoje
viděl jsme pár výměn a byly některé hodně dobré a naspeedované... smile
Reagovat
Krisboy
Nedávno ve Washingtonu, kterej vyhrál, byly takové výměny všechny smile
Hrál jak Federer v letech 2004-2006 smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist