Američanky poprvé sestupují, Slovenky prohrály drama se Srbskem

17. 4. 2011, 11:36
Aktuality 2
FED CUP - Víkendové barážové souboje rozhodly o tom, že poprvé v historii ze Světové skupiny sestupují Američanky. V playoff neuspěly také Slovenky, které po obrovském drama podlehly Srbkám.
Srbky Kruničová a Jankovičová

Americké tenistky poprvé v historii (od roku 1993) nebudou hrát elitní skupinu Fed Cupu. Nejúspěšnější tým soutěže bez sester Williamsových a Mattekové-Sandsové nezvládl barážové utkání v Německu a příští rok budou finalistky posledních dvou ročníků v první Světové skupině chybět.

O sestupu Američanek, které Fed Cup či dřívější Pohár federace sedmnáctkrát vyhrály, dnes ve Stuttgartu rozhodla porážka devatenáctileté Melanie Oudinové s vycházející německou hvězdou Andreou Petkovicovou. Třiadvacetiletá rodačka z Tuzly zvítězila 6-2 6-3 a zajistila Německu nedostižné vedení 3-0. V sobotních dvouhrách neuspěla vedle Oudinové ještě o rok mladší Christina McHaleová.

Nezdar amerického výběru sledovala z tribuny Porsche Areny Venus Williamsová, která se od Australian Open potýká s poraněním břicha. Do Německa přijela jako členka fedcupového týmu, aby splnila nominační podmínky pro účast na olympijských hrách v Londýně.

Německé tenistky se vrátily mezi elitu po loňském sestupu. Podle současného formátu se hraje Fed Cup od roku 1995.

Elitu skupiny opustil také slovenský tým, kterému Srbky oplatily loňskou barážovou porážku z Bělehradu. Díky Dominice Cibulkové sice dvakrát vedl, když Ana Ivanovičová dnešní úvodní dvouhru skrečovala, ale Daniela Hantuchová prohrála obě své dvouhry a neuspěla ani s Magdalénou Rybárikovou v deblu. Po velkém boji - v neděli již druhém tříhodinovém - podlehly Jeleně Jankovičové s Aleksandrou Kruničovou 7-9 ve třetím setu. Slovenky přirom vedly 6-4 5-1 a 30-0 a za stavu 5-4 měly při podání Hantuchové dva mečboly.

"Těžko se mi hodnotí to, co se stalo. Ani nevím, v čem se to všechno zvrtlo. Ve čtyřhře jsme začali skvěle a hráli jsme systém, který na soupeřky platil. Měli jsme smůlu, že nám za stavu 5-1 v druhém setu nevyšly dvě výměny," uvedl slovenský kapitán Matej Lipták, jehož tým podlehl v únoru v prvním kole českým tenistkám.

Tenistky Austrálie se letos po sedmi letech vrátily mezi fedcupovou elitu, příliš dlouho se v ní ale neohřály. Poté, co v únoru v domácím prostředí nestačily na dvojnásobné obhájkyně titulu Italky, v baráži o udržení překvapivě podlehly i Ukrajinkám.

Australanky si v Melbourne připravily antukový kurt, na kterém se však musely obejít bez zraněné Dokicové i světové šestky Stosurové, jež se soustředí na antukové turnaje. Ovšem ani Ukrajina k 'protinožcům' neodletěla kompletní; ve výběru nebyla jediná hráčka top 100, ani jedna ze sester Bondarenkových.

Týmy se utkaly v playoff i před rokem a Austrálie na evropské půdě vyhrála suveréně 5-0. V domácím prostředí se ale trápila a prohrála 2-3. Oba body zcela hladce zajistila tenistka slovenského původu Jarmila Grothová, ovšem Anastasia Rodionovová, hráčka pro změnu s ruskými kořeny, prohrála obě dvouhry s Olgou Savčukovou i Lesiou Curenkovou.

O všem tak rozhodovala čtyřhra. V té Australanky za stavu 6-0 6-5 podávaly na vítězství, jenže svůj servis poprvé ztratily a nakonec prohrály.

"Soupeřky hrály uvolněně. K zápasu přistoupily zodpovědně, od začátku až do konce. A byly za to odměněny," řekl smutný kapitán Australanek Taylor.

Sestup do Světové skupiny II čeká také Francouzky, které bez Bartoliové prohrály na španělské antuce.

- FED CUP playoff Světová skupina I -
kompletní výsledky (16. - 17. 04. 2011)

Austrálie - Ukrajina 2-3 (Melbourne, antuka)
Grothová - Savčuková 6-1 6-1
Rodionovová - Curenková 1-6 4-6
Grothová - Curenková 6-1 6-3
Rodionovová - Savčuková 6-7(3) 6-7(12)
Grothová/Rodionovová - Savčuková/Curenková 6-0 6-7(3) 3-6

Slovensko - Srbsko 2-3 (Bratislava, antuka / hala)
Cibulková - Jovanovská 4-6 6-3 6-1
Hantuchová - Ivanovičová 2-6 4-6
Cibulková - Ivanovičová 6-4 3-3 skreč I.
Hantuchová - Jankovičová 2-6 6-3 5-7
Hantuchová/Rybáriková - Jankovičová/Kruničová 6-2 5-7 7-9

Německo - USA 5-0 (Stuttgart, antuka)
Petkovicová - McHaleová 6-3 6-4
Görgesová - Oudinová 6-2 7-6(5)
Petkovicová - Oudinová 6-2 6-3
Lisická - McHaleová 6-3 6-4
Görgesová/Grönefeldová - Huberová/Kingová 3-6 6-3 6-1

Španělsko - Francie 4-1 (Lleida, antuka)
Martínezová - Razzanová 6-2 6-4
Medinaová - Rezaiová 5-7 7-6(4) 2-6
Martínezová - Rezaiová 6-1 6-4
Dominguezová - Parmentierová 6-4 6-4
Medinaová/Llagosteraová - Razzanová/Cornetová 6-4 6-1

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

2
Přidat komentář
smazaný uživatel
Proti Belgičánkám jsme dnes ve dvouhrách bez šancí.
Reagovat
smazaný uživatel
Ještě že tě máme, je super že je tu někdo kdo se vyzná a umí předvídat...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist