Američanky si poradily s Dementěvovou a spol. a jsou opět ve finále

26. 4. 2010, 09:07
Aktuality 4
FED CUP - Finále Fed Cupu má po roce stejné obsazení. Američanky v semifinále otočily vývoj utkání s Ruskem a budou mít možnost odvety v domácím prostředí proti Italkám. Ty smetli české tenistky.
Američanky slaví postup do finále

Američanky hrály jako obvykle bez sester Williamsových, Rusky však na neúčast většiny opor zvyklé nebyly. Chyběly Safinová, Šarapovová, Kuzněcovová, Petrovová, Zvonarevová, Klejbanovová a v rámci přípravy se zranila i Pavljučenkovová.

Tým tak spoléhal na Jelenu Dementěvovou, jež sice získala dva body ve dvouhře, v rozhodujícím deblu ale uspět nedokázala. 

Americko-ruský souboj se po sobotních dvouhrách vyvíjel podle předpokladů - v neděli se začínalo za nerozhodného stavu.

Do závěrečného dne vstoupily lépe Rusky, když je Dementěvová po výhře 7-6 0-6 6-2 nad Melanií Oudinovou poslala do vedení 2-1. "Nepředvedla jsem to, na co jsem měla. Bohužel, dnes to ode mě nebylo dobré. Jelena je světová šestka, navíc o deset let starší. Zkušenosti ji v závěru pomohly k výhře," řekla Oudinová.

Hvězdou byla Matteková-Sandsová
Matteková-Sandsová se ale po vítězství nad Jekatěrinou Makarovovou 6-4 2-6 6-3 postarala o vyrovnání. "Hodně mi pomohlo publikum, cítila jsem jejich velkou podporu," pochvalovala si Matteková, jež měla 30 minut pauzy před závěrečnou čtyřhrou. 

V té po boku Liezel Huberové ziskaly rozhodující třetí bod, když porazily Jelenu Dementěvovou a Allu Kudrjavcevovou 6-3 6-1.

Zatímco Američanky se mohly v rozhodující čtyřhře opřít o jedničku deblového žebříčku Huberovou, kapitán ruského týmu do zápasu nasadil Dementěvovou a Kudrjavcevovou. Obě tenistky spolu hrály poprvé a navíc bez jediného tréninku.

"Je to těžké, když hrajete čtyřhru s někým, s kým jste ani netrénovali. Navíc proti světové jedničce," litovala Dementěvová.

Matteková-Sandsová je teprve třetí Američankou (po své kapitánce Fernandezové a Davenportové), jež dokázala v neděli získat pro svůj tým dva body.

Americký tým může v listopadovém finále, které se bude konat 6. až 7. listopadu, získat 18. titul. Ten poslední však vybojoval před deseti lety. Italky, které v semifinále porazily český výběr 5-0, se ve finále objeví počtvrté za posledních pět let. Loni si v domácím prostředí poradily právě s Američankami.

Bude zajímavé sledovat, zda se ve finále Fed Cupu na domácí půdě objeví sestry Williamsovy, a zda vůbec bude chtít kapitánka Mary Joe Fernandezová jejich služeb využít.

- FED CUP (semifinále) -
kompletní výsledky (24. - 25. 04. 2010)

Birmingham: USA - Rusko 3-2
sobota 24. dubna 2010:
Oudinová - Kudrjavcevová 6-3 6-3
Matteková-Sandsová - Dementěvová 4-6 3-6
neděle 25. dubna 2010:
Oudinová - Dementěvová 6-7(4) 6-0 3-6
Matteková-Sandsová - Makarovová 6-4 2-6 6-3
Huberová/Matteková-Sandsová - Dementěvová/Kudrjavcevová 6-3 6-1

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

4
Přidat komentář
smazaný uživatel
No, rozhodně bylo asi lepší povolat do ruského týmu skoro kokoholiv jiného, jen ne Kudyryavtsevu, která má asi tak stejnou formu jako Benešová...Rusek je škoda...
Reagovat
skott
Tarpischev asi neumi pocitat nebo nechapu, co ocekaval od toho, kdyz povola podobny tym.Lena je skvely leader a je na ni spolehnuti, ale proboha, je tam proto, aby pridala dva body.Tudiz treti musi zaridit nekdo jiny a pri vsi ucte k Alle a Kate, ani jedna na to zvladnout klicovy duel v singlu nema (aspon ne v soucasne forme).
K utkanim:
Lena zvladla rutinnim zpusobem prvni s Mattek a srovnala stav na 1-1.V nedeli proti Oudin to jiz bylo horsi, blaznivy break dance z obou stran, kdy teprve ve tretim setu Lena podruhe v zapase udrzela vlastni servis a ukazala svuj nevycerpatelny fyzicky fond.Oudin v te dobe uz dochazely sily a kdyz Lena pri 4-2 odvratila dva brejkboly (ktere si Oudin vytvorila jednim hnusnym ¨prasatkem¨, co poskocilo nekolikrat na siti a po Leny dvojchybe), definitovne zlomila jeji odpor a poslala Rusky do vedeni...
Singly Ally a Kati se podobali jako vejce vejci.Obe prakticky v kazdem setu byly ve vedeni s breakem k dobru, ale nedokazaly to dotahnout do konce.
No a od zaverecne ctyrhry nic jineho nez vitezstvi americanek ocekavat neslo alias Tarpischevuv dalsi ulet...kdyz pominu, ze Lena debly nehraje uz dobre ctyri roky a nikdy v nich ani neexcelovala, tak jsem nepobral nasazeni Ally.Kata nejenze je lepsi na siti a celkove i lepsi deblistka, ale urcite by pomohlo i to, ze hraje levou rukou.Mozna by to stejne vitezstvi neprineslo, proti super dvojici Mattek/Huber ale slo pro nej udelat rozhodne vic...
Reagovat
smazaný uživatel
No zdá se mi, že tak nějak nepočítáš s tím, že to nemusí být chyba trenéra, ale hráček. Jak v případě celkového složení týmu (kdo ví, kolik dostal poctivých omluvenek), tak ve skladbě debla. Třeba Elena hýřila po svých dvou bodech takovým sebevědomím, že třeba ona sama na své účasti trvala:).
Reagovat
skott
Nic proti Tarpimu, na ruskych uspesich ma ten nepopiratelny podil, ale nelze nevidet, ze posledni dobou dela chyby, at v Davis Cupu nebo ve Fed Cupu, to za posledni rok nekolikrat prokaucoval.Loni s Italkama, jsem jeste s nominaci souhlasil, pretsoze uz tehdy mohl byt pro leckoho vyber hracek sporny, ale prohra v DC s Izraelem jde na jeho vrub, stejne jako ted holek s Americankama.
V omluvenkach problem nebyl, ty co se omluvily kvuli zraneni opravdu zranene jsou.Alisa s Nastou byly pripravene, ale kvuli zranenim se na posledni chvili odhlasily z Charelstonu i Stuttgartu.Vesna skrecla posledni zapas v deblu kvuli obnovenymu zraneni pritahovace, Dinara a Sveta se teprve vraceji, Kirilenko zas byla v Evrope a presun by byl problematickej...Co nechapu je jenom proc neoslovil Nadu Petrovou, ktera byla v Americe a nepremluvil aspon na jeden zapas Veru.
Za dany situace Lena samozrejme debla hrat musela, ale ze chybi treti bod bylo jasny davno pred utkanim a proto nechapu proc to neresil, kdyz moznosti byli.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist