Anderson ovládl trávu v Newportu a po dvou a půl letech získal titul

18. 7. 2021, 23:04
Aktuality 27
ATP NEWPORT - Kevin Anderson ve svém prvním finále od předloňského ledna, kdy triumfoval v Puné, zdolal 7-6(8) 6-4 domácí senzaci Jensona Brooksbyho, který nikdy předtím nehrál na trávě ani nevyhrál zápas na turnajích ATP. Pětatřicetiletý Jihoafričan ve svém jubilejním 20. souboji o titul získal svou sedmou trofej.
Profily hráčů
Kevin Anderson

Kevin Anderson ještě v polovině roku 2019 patřil k nejlepším hráčům světa. Bývalá světová pětka a dvojnásobný grandslamový finalista však musel po brzkém vyřazení v All England Clubu sezonu předčasně ukončit a po zdravotní pauze se mu nedaří.

V Newportu si zahrál své první finále od ledna 2019, kdy v Puné získal svůj šestý titul. Na americkém pažitu bez ztráty setu přehrál Ilju Marčenka a Sebastiana Ofnera, po obratu zdolal Jacka Socka, v maratonském semifinále předloňského finalistu a nasazenou jedničku Alexandera Bublika a v dnešním finále domácí senzaci Jensona Brooksbyho.

Klíčový byl úvodní set, v němž ani jeden z aktérů nevyužil brejkboly a rozhodnout musela zkrácená hra. V té byly k vidění setboly na obou stranách, dramatickou koncovku nakonec zvládl lépe o 15 let starší Anderson a po necelé hodině a půl šel do vedení. Druhou sadu rozhodl brejkem hned v prvním gamu.

Pětatřicetiletý Anderson má po dnešku stále negativní finálovou bilanci (7-13), nicméně už třikrát po sobě v boji o titul uspěl a vybojoval svou první trofej mimo tvrdé povrchy. V žebříčku ATP se první jihoafrický šampion newportské akce od roku 2001 (Neville Godwin) vrátí do elitní stovky, konkrétně si polepší o 39 míst na 74. pozici.

Dvacetiletý Brooksby se mohl stát druhým nejmladším šampionem v historii turnaje. Vítěz tří letošních challengerů má za sebou navzdory dnešní porážce snový týden, nikdy předtím totiž nehrál na trávě ani nevyhrál zápas hlavní soutěže na akcích ATP. V pondělí vylepší o 21 příček vylepší své žebříčkové maximum a bude 126. hráčem světa.


Deblový titul slavili domácí Blumberg se Sockem
William Blumberg a Jack Sock hned svůj první společný start přetavili v triumf. Američané ve finále porazili 6-2 7-6(3) svého krajana Austina Krajiceka a Kanaďana Vaska Pospisila. Třiadvacetiletý Blumberg získal svou první deblovou trofej, o pět let starší Sock už patnáctou, první od Turnaje mistrů 2018.

• ATP 250 NEWPORT •
USA, tráva, 535.535 dolarů
nedělní výsledky (18. 7. 2021)
• Dvouhra - finále •
Anderson (8-JAR) - Brooksby (USA) 7-6(8) 6-4
• Čtyřhra - finále •
Blumberg/Sock (USA) - Krajicek/Pospisil (USA/Kan.) 6-2 7-6(3)
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

27
Přidat komentář
whales
Vlku, ahoj, nezname se, ale rad ctu tvoje prispevky, zejmena o grass season :) nemel jsi letos pocit, ze bylo tak nejak snazsi se dostat k sancim na returnu? At uz v Newportu nebo i v turnajich predeslych? Wimbledon nekomentuji, tam je to uz sakra pomale viz vyjadreni Nicka behem zapasu s Humbertem...
Reagovat
Vlk-v-trave
Obecne na trave nekteri fans tenisu return podcenuji, a rekl bych nepravem. Diky skvelemu citu pro mic a returnu ten Andy mohl Wimbledon vyhrat.
Obecne si myslim, ze trava vytahne z toho hrace jak na tom je, cit pro mic, psychika, uderove schopnosti. Trebas prilad...drop shot, prechod na sako se stale nejvic vyplaci na trave. Zahrat dropshot je pro mnohe soupere srmtelna zalezitost, nebo se jim tezko pohybuje na trave dopredu...

Velke problemy maji hraci uz se samym nastavenim hrat na trave, coz se projevuje i prave na pohybu... velke nejistote atd.

Ale faktem je, ze pokud tohle pominu, tak NewPort mne letos prekvapil hodne. Takze jsem si rikal, jestli nezmenili mice... nezmenili mice, ale zmenili kurty, stalo je to neco kolem milionu dolaru... hraci si pochvalovali kvalitu odskoku mice na nove trave... i proto se letos hralo hlavne na jednom kurtu. Ten rozdil je hlavne v tom, ze odrazy micu jsou vice predvidatelne, take o neco vyssi...ale furt je to celkem rychle... vznikly z toho skvele zapasy.

Dokazali pripravit skvely kurt, asi neco v porovnani ze Sttutgartem... mozna i lepsi...

S Wimbledonem je hlavne problem v tom, ze se kurty mezi sebou lisi kvalitou, na malych turnajich ten rozdil casto odpada..., ale na GS to problem je... na centru se take lepe returnuje, nez nekde na kurtu nr.3 Tohle je asi jeste vetsi bolest nez to, na co poukazuje Kyrgios. Jenze ty kurty byly vzdy rychle znicene, nebot program GS je narocny... proto pred lety pripravili jiny zpusob pripravy kurtu, ktery sice hru zpomaluje, ale kurty nejak lepe vydrzi v kvalite 2 tydny.
Reagovat
Vlk-v-trave
Hodne rychle zustava Halle, ale i tam dokazal Humbert jednu dulezitou vec, skvely cit pro mic...a za to byl po zasluze odmenen titulem... ale nepovazuji ty kurty za tak kvalitni jak Sttutgart, nebo privetive pro zajimavy tenis... letos NewPort s kurty fakt zazaril, byl to jiny turnaj, nez v minulech letech.

Urcite je dobre, ze ty rozdily mezi kurty na trave jsou, kazdy turnaj ma sva specifika, problematicky zustava ten Wimbledon...tam to je trochu nerovny boj... dalo by se to vylepsit urcite tim, ze by hraci vic rotovali po kurtech, ale tohle prez nejaky marketing neprojde... podle mne by to mohli vyresit jak ted v Newportu... otazka je, ale na kolik by te povrch byl schopny drzet v zatezi tolik zapasu, deblu a jeste vozickaru, pro ktere bych urcite vymezil specialni kurt.
Reagovat
Pe3k
Někdy moc dlouhé, ale taky to čtu rád.
Reagovat
Vlk-v-trave
Tak je za nami ta sezonni chvilka pro travu... a dalsi cekani 11 mesicu nez uvidime hrace na trave znovu hrat.

Cas leti a veterani uz nestaci. Next Gen se opet moc nepredvedla. Ale i tak nejake ty pozitivni vlastovky tu mame:)

Milym prekvapenim byl urcite Ugo Humbert - vitezstvi v Halle ukazalo, ze si nejen z travou rozumi, a nejen cit pro hru na klavir tohoto hrace zdobi, ale take cit pro mic. Mel ovsem tezkou smulu na GS, ze chytl do prvniho kola Kyrgiose, ktery sice vubec netrenoval a jeho priprava se soustredila na pareni na netu, ale i tohle stacilo. Nakonec se to Nickovi vymstilo a musel odstoupit pro zraneni..., ono vstat od kompu a jet na GS, to je fakt asi tak na jedno kolo...:D Nebo aspon dost silene riziko.

Medvedev se nam letos na trave zlepsil a zacina mit k ni nejaky vztah... ovsem uvidime, co z toho bude. Ma slabsi cit pro mic, coz ta trava vytahne... nedokazal si poradit se zmenou kurtu v ramci jednoho zapasu a v dohravce se nestacil divit... kazdopadne prekvapil na rozdil od te prehypovane Next Gen...

Takze to letos zustalo na Berrettinim, ktery zaslouzene vyhral Queens a zahral si finale GS. Slabosti Mattea je ovsem to sako, a co jde jednoduseji na turnajich mimo Wimbl, tak tam to jde nejak vic ztuha... vic to oprel o delovy FH a Servis... opet se ukazalo ve finale, ze tohle nemusi stacit...
Na saku ve finale ho Djokovic porazil, a tak si ten titul urcite zaslouzil...krom toho Matti nebyl schopny v tom finale uplne odolat tlaku finale.
Reagovat
Vlk-v-trave
Sympaticke zlepseni zaznamenal FAA, a mel asi jen smulu, ze narazil v pavouku na kamose. FAA se zlepsil na saku, toz trenoval sako v deblu s Hurkaczem :), ktery se take zlepsil, jestli jde o Wimbledon... ikdyz ocekavana bitva o sako s Fedexem se uplne nekonala, bohuzel. Kazdopadne s tim losem, dosazene SF je velky uspech. Denis take nezklamal:))) behem jeho zapasu se opet museli divaci chytat nekolikrat z hlavu:) Nezklamal ani cholericky Rublev, ktery se na GS odstrelil sam... a tak jsme prisli o pekny match-up s Djokovicem...

Celkem hezky se zaprezentoval na trave dalsi ital Sonego. Bublik rozhodne nezklamal, ale Hubert ho proste uplne smazl...ani nemel cas na sve paradicky.

Sezona byla symbolicky ukoncena vstupem Gorana do Hall of Fame, takze v NeWPortu zauradovala WC a Kevin.

Nebylo to uplne spatne, byly tu skvele momenty zapasy, a snad nadeje, ze nam nejaka ta generace na trave vyroste...

Velkou pochvalu na konec bych vysekl Bublikovi... velmi sympaticke chovani po kazdem zapase na saku, respekt ke kazdemu souperi, radost ze hry na trave, ochota hrat po narocnem programu a v covidovem obdobi v NewPortu, kde si to fakt uzival...ne nahodou se mu prezdiva hodnej Kyrgios :D

Take doufam, ze zustane u deblove spolupraci Huberta a FAA... pomohlo to letos oboum na trave.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Kevimovi!smile Fotka vypovídající, netřeba nic dodávat...
Reagovat
turista
Ano. Gratulka. Kevin má další titul a velikánskou radost. Jen tak dál
Reagovat
Teo
Jsem psal, že ho Brooksby sestřelí, ale to vypadá, že Anderson zkušeně pohlídal smile
Reagovat
Vlk-v-trave
Aspon ten debl vysel Jackovi.:)

https://www.youtube.com/watch?v=CmmvkCQpC8U
Reagovat
Vlk-v-trave
Vesele vystoupeni Gorana:)

Dobre, jak vzpomina na DC, jak hraval s Karlovicem, ktery jeste ted hral tady turnaj:)

Jak by v te dobe gigin fandil tenisu, tak je asi jiste, ze to by byl jeho oblibenec:)

https://www.youtube.com/watch?v=5pLLjAbIWI8
Reagovat
gigin
Ten den, jak vyhrál Wimbledon, jsem byl kousek od Splitu. Hrůza tam :DD jako tenis mne v tu dobu zajímal, ale hokej byl tehda pro mne nejvíc.
Reagovat
Vlk-v-trave
Bublik,
Sandgren,
Todd Martin, (Thompson)

Pruvodci muzeem:)

https://www.youtube.com/watch?v=fyC1y3R5-eo
Reagovat
Vlk-v-trave
Jina, Brook se posunul timhle turnajem o 26 mist v zebricku (126) a dostal se pred Maxe, nebo Vlka...ale, Vlk uz startuje ted v Mexiku:)
Uz s to blizi...
Reagovat
Vlk-v-trave
Reagovat
FulnekUltras
přeberte si to sami, očkovací inteligenti... smile

https://www.novinky.cz/kultura/clanek/zemrel-milan-lasica-40366539#seq_no=1&source=hp&dop_id=40366539&dop_ab_variant=0&dop_req_id=KBnV8z4J9WX-202107182159&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Reagovat
Tomas_Smid_fan
kdoví, můj děda tu byl do 95 a jsem moc rád, že se těhlech srač*k nedožil.
Lasicu jsem měl moc rád, se Satinským i jinde. Tohle je moc smutný paradox a odporný covidfašismussmile
Jestli je tohle opravdu až takový paradox nevím, ale 81letého sympaťáka za to nelze vinit
https://www.blesk.cz/clanek/celebrity-svetove-celebrity/668677/milan-lasica-oslavil-81-narozeniny-netradicni-darek-v-podobe-jehly.html
Reagovat
peek
Milan Lasica smile, vy dva smile (za nesmyslné spojování jeho úmrtí s očkováním proti covidu).
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Nikde jsem nepsal, že to tvrdím, ale myslím, že se můžeme shodnout na tom, že ke spokojenému stáří mu vakcinace nepřispěla. Je dobré mít od těchto věcí odstup, zvláště v dnešní době. Můžu doporučit rozhovor s L. Pollertem. Doktor, správný chlap, má myslím 6 dětí a hlavně pracoval v první covidové linii. Zatimco tváře boje s covidem Prymula a Vojtěch se (opravdu jen má spekulace, chce se to podívat na firmy, kde mají podíl nebo s kterými spolupracovali) pakovali na rouškách a vakcínách nebo seděli bez roušky u piva nebo prováděli řiťoalpinismus. A takovým "kapacitám" se tu má věřit? Sorry, radši věřím někomu, kdo opravdu maká a skutečně pomáhá lidem.smile Mimochodem krásně popisuje paradox obecného blaha.
Reagovat
FulnekUltras
bohužel, spousta věcí, které ještě před rokem vypadaly jako nesmysly, jsou letos drsnou realitou - a za rok to ve srovnání s letoškem bude zrovna tak - žijeme v době, kterou si až dosud prakticky nikdo neuměl představit - kromě několika málo všehoschopných farmakofašistických zrůd - tvární poskoci pro takový perverzní ksindl se globálně najdou vždycky...

smilesmilesmile

https://www.youtube.com/watch?v=gbnryEKlu-c
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Slíbil jsem, že se vracím k tenisu, ale jestli někoho z vás neodradilo varování v předmětu, pak vězte, že jde především o reakci na video od FU;)
S tebou je fakt srandasmile Vybrat zrovna Chauna, který se podílel velkou měrou na Sametu a přátelil se s Havlem, kterýho nesneseś ani jako nápis na letištismile
Ale dál, překvapilo mě, že je křesťan, něco jsem početl a ejhle on byl i buddhista a prý byl v Amazonii, což mi nějak došlo, že určitě vyzkoušel ayuhascu. Taky že jo a nadto v křesťanské komunitě. No to dá rozum, že pak viděl anděly apod. Po správně provedeném a.rituálu se člověk změní, a taky mu může definitivně hrábnout. To je pak kolikrát těžké rozlišit. Osobně mi kombinace křesťanství a ayuhascy přijde podobně bizarní asi jako Veletrh esoteriky - nějak vnitřně cítím, že tady bychom měli být s Aussiem ve shoděsmile Nesoudim, každý má svoji cestu a o to jde, jde o to i v jeho rozhovoru, který na pragmatiky musí působit jak z jiné planety, jakkoli se snaží být lidský a vlastně mluví o lásce. Ano, snadno se dá odbýt jako pomatenec, ale otevřená mysl si najde v tom zdánlivém chaosu čisté myšlenky. Co mi na celém videu a tím pádem asi na tebou a podobným vysmívané neziskovce vadí nejvíc jsou příspěvkové QR v úvodu. Působí to pak tak, že si na ocenění Bludný kámen založil živnost. Ale jestli jeho intuice znásobená ayuhascou říká, že očkování smrdí a že se z neočkovaných stávají občané druhé kategorie, nemusí být daleko od pravdy;)
Reagovat
FulnekUltras
jj, Igor je sice věřící havloid jako poleno, ale já vnímám pouze obsah toho, co říká teď - a co mainstreamu vadí tak strašlivě, že ho dokonce na YT nějaký čas blokoval

tak sem dám ještě nějakého skutečného odborníka, ať to máme komplet - a nepochybuju, že se proti němu vyrojí "odborníci" zaručeně ještě "odbornější"

https://www.youtube.com/watch?v=P2uitTsZ4Rs
Reagovat
Patik
včera taktiež František Nedveď..
Reagovat
FulnekUltras
Reagovat
FulnekUltras
Reagovat
hanz
Berdychův otloukánek uspěl na stará kolena. smile
Reagovat
Vlk-v-trave
Tak nakonec opravdu zvitezila zkusenost... musim rict, ze trochu skoda, nebot to byl vubec prvni turnaj hrany na trave Brooka:) Takze tim nedotahnutym TB se asi pripravil o paradni zapis do historie, no a na konci zapasu to bylo na nem znat, ze je zklamany...finalova ucast jiste skvela, ale dat na poprve turnaj na trave a vyhrat ho, to by bylo uz neco, co by se fakt pamatovalo:) Zkazil si i tu 100% uspesnost.

Nechybelo mnoho k tomuto majstrstyku.

Rozhodne opet nebojacny vykon, voleje, stopbally, loby, fh k lajnam, dobre defens schopnosti, dobry ve vymenach, opet ho bylo celkem plno na kurtu.

Rozhodujici byly returny Kevina, nebot dobre Brookovi returnoval druhy servis, zato Brook mel na returnu dost problemy a da se rict, ze se chytl az nekde ve druhem setu...no uz dost pozde.

Po TB si Kevin odskocil na toaletku, trosku to natahl, nechal Brooka trochu "vytuhnout", no a hned v uvodu 2. setu nemel ten rytmus, ztrata servu a pak si Kevin uz uradoval...

NewPort se letos urcite povedl. Pekne zapasy Jacka Ponozky, Maxima, dobre se zaprezentoval Karlovic, pekne Kvery a jeho nastup v bilem:) Paradni Bublik, opet bavil, zahral tady skvele zapasy...dost skoda, ze neprosel do finale:)

Trochu skoda te tecky, Brook byl blizko opravdu od paradniho, az bych rekl neskutecneho pocinu.

Takze i symbolicky vyhrala letos WC, v rocniku, kdy byl prijat do sine slavy Goran... toz asi ten osud byl dnes silnejsi...:)))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist