Anderson v 'nejvyšším' finále open éry udolal nejstaršího finalistu po 42 letech Karloviče

5. 1. 2019, 16:39
Aktuality 3
ATP PUNE - V indickém Pune se dnes psala historie. Nejvýše nasazený Kevin Anderson ve finále dvou více než dvoumetrových tenistů udolal v utkání bez jediného brejku devětatřicetiletého Chorvata Iva Karloviče, jenž byl nejstarším finalistou turnaje ATP od roku 1977, a povedl se mu reparát za loňský finálový neúspěch.
Profily hráčů
Kevin Anderson

O titul z turnaje v indickém Pune se utkali 203 cm měřící Kevin Anderson a s 211 cm nejvyšší hráč na okruhu Ivo Karlovič. Až dosud se ve finále turnaje ATP dva takto vysocí tenisté nikdy nestřetli.

Zápas podle očekávání přinesl přehlídku tvrdých servisů a žádný brejk. Šestý hráč světa Anderson dokonce nečelil ani jednomu, Karlovič osmi, ale všechny odvrátil. Na esa vyhrál devětatřicetiletý Chorvat 36-21, ale po 2 hodinách a 44 minutách boje se z vítězství 7-6 6-7 7-6 radoval jeho o sedm let mladší soupeř.

Anderson měl šanci zápas ukončit už ve druhém setu, ale žádný ze tří brejkbolů za stavu 4-4 a 40-0 nevyužil a málem toho mohl litovat. V tie-breaku rozhodující sady totiž měl dlouho navrch Karlovič, jenž se dostal do vedení 5-2. Následujících pět míčů ale získal Anderson a po loňské finálové porážce s Francouzem Gillesem Simonem, jehož letos vyřadil v semifinále, mohl v Indii slavit titul.

"Opravdu moc jsem tu chtěl letos udělat o krok více, než loni... Turnaj nevyhráváte každý týden, takže když už se to povede, je to velmi výjimečný okamžik a rozhodně to pro mě moc znamená," radoval se dvojnásobný grandslamový finalista Anderson.

Dvaatřicetiletý Jihoafričan tak pokračuje ve vylepšování své mizerné finálové bilance. Od porážky ve finále loňského Wimbledonu triumfoval 'už' podruhé po sobě a v celkově 19. finále získal 6. titul. Všechny slavil na tvrdém povrchu.

Karlovič, jenž poslední únorový den oslaví čtyřicetiny, navzdory dnešní porážce prožil nejlepší týden na okruhu za poslední dobu. Díky semifinálovému vítězství se stal nejstarším finalistou na ATP Tour od roku 1977, kdy legendární Ken Rosewall ve 43 letech vyhrál turnaj v Hongkongu.

Ve světovém žebříčku se záhřebský rodák posune ze 100. místa do sedmé desítky. Přitom po loňském US Open musel bojovat o body na challengerech, aby si zajistil účast na Australian Open. Po dnešku má ve finálových zápasech na okruhu ATP bilanci 8-11, když poslední triumf slavil v létě 2016 v Los Cabos.

• ATP 250 PUNE •
Indie, tv. povrch, 589.680 dolarů
páteční výsledky (05. 01. 2019)
• Dvouhra - finále •
Anderson (1-JAR) - Karlovič (Chorv.) 7-6(4) 6-7(2) 7-6(5)
• Čtyřhra - finále •
Bopanna/Šaran (1-Indie) - Bambridge/O'Mara (Brit.) 6-3 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

3
Přidat komentář
Herbert_Hoover
Ivo bez toho, aby si vypracoval byť jediný BP skoro vyhrál zápas..dva míčky od vítězství :) Titul je ve správných rukou.
Reagovat
panzer.dragon
Ivo hodně solidní turnaj.. první turnaj sezony a finále? kde prohání světovou šestku :-).. masakr, jen tak dál, během finále zaznělo něco v tom smyslu (ne doslova), že Ivo bude takovej "černej petr" do prvních kol AO. To jo no.

Asi je to takhle spravedlivý, přeci jen Kev měl lepší statistiky BB, počet MB a tak

Oba dobrý :-)
Reagovat
kada.tom
Dobře to dopadlo, jakýkoliv titul (ona i finálová účastú je velká ostuda tenisu ... to, co předvádí Esovič je hnus a ne tenis ... Kevin hezká otočka v závěrečném TB ze stavu 2:5 na 7:5 :-)))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist