Anderson ve Vídní získal nejcennější titul a poprvé se kvalifikoval na Turnaj mistrů

28. 10. 2018, 16:09
Aktuality 9
ATP VÍDEŇ - Jihoafričan Kevin Anderson ve finále halového turnaje ATP 500 ve Vídni zdolal Japonce Keie Nišikoriho, získal svůj pátý a dosud nejcennější titul a ve 32 letech zajistil si premiérový start na Turnaji mistrů. Nišikori ve finále neuspěl už podeváté v řadě, na titul čeká téměř tři roky.
Profily hráčů
Kevin Anderson

Kevin Anderson hned v prvním kole přežil mečbol proti Gruzínci Basilašvilimu a odstartoval cestu za svým nejcennějším titulem. Na ní mu situaci usnadnilo také odstoupení Jürgena Melzera a skreč Borny Čoriče.

V dnešním finále si jihoafrický tenista poradil po dvouhodinovém boji 6-3 7-6 s Japoncem Keiem Nišikorim, kterého v osmém vzájemném střetnutí porazil teprve potřetí. Tentokrát si pomohl servisem, když nastřílel 14 es a odvrátil oba brejkboly. 

Dvaatřicetiletý Anderson tak vylepšil svou mizernou finálovou bilanci na 5-13 a poprvé si připsal titul z turnaje kategorie ATP 500. Letos navázal na únorový triumf z New Yorku a vůbec poprvé v kariéře vyhrál dva turnaje během jedné sezony.

"Už po prvním zápase jsem si tu mohl balit kufry, ale tady je důkaz, že člověk by se v životě neměl vzdávat za žádné situace. Vyhrát takový turnaj se mi podařilo poprvé a je to opravdu skvělý pocit," radoval se Anderson.



A právě díky dvěma triumfům, wimbledonskému finále a
stabilním výkonům se Anderson poprvé kvalifikoval na Turnaj mistrů. Na ten se dostal jako první Jihoafričan po 23 letech od Waynea Ferreiry.

ATP Race k 28. 10. 2018
1. Rafael Nadal 7490
2. Novak Djokovič 7455
3. Roger Federer 5470
4. Juan Martín Del Potro 5300
5. Alexander Zverev 4915
6. Kevin Anderson 4230
7. Marin Čilič 3880
8. Dominic Thiem 3545
---------------------- ----
9. Kei Nišikori 3220
10. John Isner 3075

"V posledních týdnech jsem dostával sám sebe pod tlak, protože jsem cítil, že by to mohlo vyjít. Teď, když už mám definitivní jistotu, se mohu uvolnit a konec sezony si pořádně užít," dodal rodák z Johannesburgu.

Svěřenec Michaela Changa Nišikori prohrál na okruhu ATP už deváté finále v řadě, navíc v nich uhrál jediný set. Celkovou bilanci ve finálových duelech má nyní 11-14, poslední triumf slavil už v únoru 2016 v Memphisu.

"Není příjemné prohrát tolik finálových zápasů, na sebevědomí vám to nepřidá. Musím dál makat a věřit, že brzy to zlomím a třeba nastartuju vítěznou sérii," řekl Nišikori, který začátkem října prohrál i finále domácího klání v Tokiu.

Ovšem přestože se Nišikori teprve v únoru vrátil na kurty po půlroční pauze zaviněné zraněním zápěstí a letos vyhrál jen challenger v Dallasu, může se i on kvalifikovat na Turnaj mistrů. Díky velmi solidním výsledkům v posledních týdnech se v žebříčku letošní sezony posune na 9. místo, které při velmi nejistém startu zraněného Juana Martína Del Potra může znamenat rovněž postupovou pozici.

Účast v Londýně mají vedle Andersona a Del Potra jistou Rafael Nadal, Novak Djokovič, Roger Federer, Alexander Zverev a Juan Martín del Potro. O poslední body se bude hrát ještě příští týden na Masters 1000 v Paříži, teoretickou naději na Turnaj mistrů má ještě Američan John Isner.

 

• ATP 500 VÍDEŇ •
Rakousko, tv. povrch / hala, 2.788.570 dolarů
nedělní výsledky (28. 10. 2018)
• Dvouhra - finále •
Anderson (2-JAR) - Nišikori (5-Jap.) 6-3 7-6(3)
• Čtyřhra - finále •
Salisbury/N. Skupski (Brit.) - M. Bryan/Roger-Vasselin (USA/Fr.) 7-6(5) 6-3
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

9
Přidat komentář
Davor1
Nishi, už ani nemám silu k tebe niečo písať. Deviate prehraté finále za sebou, z toho ôsme 0-2. A opäť v pozícii favorita, tentoraz z kolohnátom Andersonom. Japonský Benneteau.
Reagovat
Kozoroh
Ještě jedna prohra a vyrovná Julienův smutný rekord v počtu prohraných finále ATP turnajů v řadě :-(
Reagovat
Davor1
Verím tomu, že on ten rekord ešte easy prekoná...
Reagovat
Nola
je zaujimave, ze dokaze vyhrat uplne v pohode zapasy, ktore smeruju k finale, Thiem, Khacanov, v Tokiu sunda v pohode Tsitsipasa, dokaze porazat hracov, ktori by mu mali robit problemy napr. vo Wimbledone Kyrgiosa....
nechapem, co sa s nim deje, ide mu predsa o ucast na TM, ak sa dokazal vyrovnat so servisom spominanych hracov, ako je mozne, ze na Andersona nestaci?
Reagovat
Davor1
V Tokiu to bolo presne o tom istom, úplne pohodový postup až do finále cez kvalitných súperov a tam si proti Medveďovi ani neškrtol a hral ako nejaký školák. Podľa mňa to už musí mať v hlave, tú finálovú bilanciu, ináč si to neviem vysvetliť. Nie je to ani o tom, žeby mu servismani mali robiť nejaké veľké problémy, v minulosti úplne v pohode porážal Raoniča, Čiliča aj práve Andersona. Tie finále ho nejako zväzujú, nie je schopný uhrať ani set a to tam má súperov, ktorých normálne zdoláva bez väčších problémov. Asi by potreboval nejakého dobrého psychológa :/
Reagovat
turista
Niši to je strašný blok na finále. Už 9 porážek ve finále za sebou. Už by to měl zlomit.
Reagovat
ttopi
S tím rozdílem, že Nishikori je o třídu lepším tenistou, než byl Benneteau.
Reagovat
turista
To rozhodně ano.
Reagovat
Fransoas
V takto vyšším věku je to úžasný,že se dostal Anderson na TM.Gratulace
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist