Atraktivita mužského a ženského tenisu? Slova Mauresmové vzbudila vášně

9. 6. 2022, 12:58
Aktuality 28
Rafael Nadal a Iga Šwiateková. Dva šampioni French Open, dva giganti, kteří ovládli nejtěžší turnaj světa. Legendární Španěl si do Paříže zaskočil pro svůj čtrnáctý titul, jeho polská kolegyně si domů přivezla druhý. Napínavé antukové bitvy však opepřila i jedna zákulisní, ve které hrála hlavní roli šéfka Roland Garros Amélie Mauresmová, jenž označila ženské zápasy za méně atraktivní než mužské.
Profily hráčů
Amelie Mauresmová

Nadal - Djokovič, Zverev - Alcaraz, Rubljov - Čilič, Nadal - Zverev... To jsou jen některé z bitev, které se od čtvrtfinále letošního French Open odehrály v mužské části pavouka, a jenž se každá svým způsobem zapsala do dějin.

"Nejdůležitější zápas v historii tenisu," tak například označil pro Eurosport čtvrtfinálovou bitvu Nadala s Djokovičem legendární Mats Wilander. Další duely zase fanoušky nadchly pětisetovými bitvami či novou kometou v podání předpokládaného Nadalova nástupce Carlose Alcaraze.

Mezi ženami od stejné fáze turnaje zaujaly především výkony specialistky na Roland Garros Italky Martiny Trevisanové a finalistky letošního ročníku a očekávané hvězdy osmnáctileté Američanky Cori Gauffové. Od čtvrtfinálových bojů se však mezi ženami odehrál jen jediný zápas, který musel rozklíčovat až rozhodující třetí set, jinak se vesměs jednalo o jednoznačné a rychlé duely.

A to je podle bývalé světové jedničky a šéfky French Open jedním z důvodů, proč je současný ženský tenis považovaný za méně zajímavý než ten mužský. "Vybrat atraktivní zápasy pro Night Session? V této éře, ve které nyní jsme, nemám pocit, že jsou ženy atraktivnější. To je hlavní důvod pro mužské zápasy," odůvodňovala na oficiálních webových stránkách Roland Garros dvaačtyřicetiletá Francouzka upřednostňování duelů mužů.


Ženský tenis? Prakticky neprodejný
K atraktivitě mužského a ženského tenisu se v minulosti vyjádřila celá řada expertů či hráčů. "Ženský tenis se neprodává tak dobře, protože ten mužský je lepší ve všech směrech. Není tak atraktivní pro sponzory ani investory. Mnoho lidí si neuvědomuje, že ženský tenis je prakticky neprodejný. Maria Šarapovová ani Anna Kurnikovová už nehrají, Serena Williamsová může brzy skončit, to je pro ženský tenis velký problém," psal před časem na svém instagramovém účtu bývalý skvělý ruský tenista Marat Safin.

Větší atraktivitě mužského tenisu přidává podle expertů i fakt, že muži hrají grandslamy na tři vítězné sety, což dává větší možnosti k případným zvratům a dramatickým zápasům.

Rafael Nadal strávil při své letošní cestě za titulem na kurtu téměř 21 hodin, Iga Šwiateková necelých deset, přičemž přišla o jediný set. Až na čtvrtfinálovou výjimku s Číňankou Qinwen Zheng končily její zápasy do hodiny a půl. Oproti tomu Nadalova bitva s Alexanderem Zverevem byla kvůli nešťastnému zranění německého tenisty ukončena po více než třech hodinách v době, kdy se měl teprve rozehrát tie-break druhého setu.

Amélie Mauresmová pod palbou kritiky svá slova později mírnila. "Chtěla bych se omluvit hráčkám, kterých se dotklo to, co jsem řekla. Myslím, že lidé, kteří mě znají na kurtu i mimo něj v průběhu celé kariéry, v průběhu všeho, co jsem kdy dělala, vědí, že jsem velká bojovnice za rovnoprávnost a ženský tenis," dodala francouzská legenda.

Již v minulosti se objevily návrhy, aby i ženy hrály zápasy na tři vítězné sety (hrálo se tak na Turnaji mistryň mezi roky 1984 až 1998), prozatím však žádné změny nejsou reálné.

V rámci Night Session se tak v letošním ročníku French Open odehrál jediný ženský duel, a to zápas druhého kola mezi domácí Alizé Cornetovou a vítězkou Roland Garros z roku 2017 Jelenou Ostapenkovou, který vyhrála Francouzka 6-0 1-6 6-3.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Livesport

Komentáře

28
Přidat komentář
Fandina
Ženský tenis je zcela určitě atraktivnější než mužský. Jestli je i víc sledovaný nebo výdělečný, to už je věc jiná. smile
Reagovat
Orgasmator
Subjektivní pro jedince. Čísla návštěvnosti a diváků u tv nelžou... smile
Reagovat
annah
Pro mě v teda určitě ne. Mužské zápasy jsou zajímavější. Já jsem WTA začala sledovat vlastně teprve asi před dvěma lety. Předtím jen zápasy našich holek a finále GS.
Reagovat
stefankelner
Ako speknela!
Reagovat
Stippy
Zaraž se. ZASTAV SE! Zamysli se. Běž a neohlížej se. Ztrať se.
Reagovat
FulnekUltras
smilesmilesmile
Reagovat
turista
Kdyby neřekla nic bylo by to lepší.
Reagovat
Stippy
tedy podle Amélie prodejnosti, ale podle atraktivity pro mne: nikdy si nenechám ujít Djoko, Nadala, Medveděva, vždycky Kyrgiose, teď Alcaraze. Naše holky, to se nedá vydržet, ale Belinda, Camila (co bude mít na sobě), Iga,Ostapenka a Sabalenka, na kterých je vždycky vidět co právě prožívají,Halep fandím už dlouho a Kerber taky rád vidím. Rusky a Ukrajinky nikdy nehrají špatně; prostě zábavný tenis má u mne přednost.
Reagovat
Stippy
Za Iga má být středník.
Reagovat
tommr
co máš proti našim holkám? Když můžeš sledovat Bencic, Ostapenko nebo Sabalenku tak bys to měl vydržet i s našima holkama. V poslední době se jim sice moc nedaří ale to zase přejde a bude líp...
Reagovat
Stippy
No právě že nejsou zábavné, ale bolí mne z nich břicho. Strašně fandím, pak dostanou na budku, říkám si, je to jenom sport, ale TRPíM!!!
Reagovat
W.G.M.
Ach jo, zase to omlouvani se... Vadi mi, ze dnes si malokdo umi stat za svym nazorem ukricencum na socialnich sitich navzdory.

Amelie ma pravdu, zensky tenis byl zajimavy naposledy v dobe, kdy hrala Justine Henin.
Reagovat
Krisboy
smile
Čertužel, téhle úrovni se od té doby ani nepřihlížil.
Reagovat
aape
s tím nesouhlasím, v ženském tenise jsou pořád atraktivní zápasy, je pestřejší, naopak mužský tenis začíná být zajímavý až teď, s odchodem zabetonovaných goatů, kteří někdy nevědí kdy skončit, a jsou schopni si vyjednat výjimky pro doping, jen aby tady mohli dál strašit..
Reagovat
FulnekUltras
infantilně naivní housátka končí (zaslouženě) přesně takhle smile

https://www.sport.cz/clanek/atletika-slzy-a-beznadej-beloruska-prchla-pred-lukasenkem-z-olympiady-v-polsku-ale-proziva-zklamani-3422866#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=sport.sznhp.box&source=hp&seq_no=4&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Reagovat
Pe3k
Žijeme v době, kdy je nejvíce kontroverzní říkat pravdu. Ženský tenis není tak atraktivní jako mužský. Biologičtí muži by neměli závodit se ženami. Bez Federera je tenis poloviční. Za inflaci a zvyšování cen nemůže jenom válka. Globální oteplování či změny klimatu nejsou způsobené jen činností člověka a nebo vypouštěním CO2.
Reagovat
majkl005
jsi tak kontroverzní smilesmilesmile
Reagovat
vavrinec
S tím bych v podstatě i souhlasil, jen bych trochu jinak formuloval. Třeba, že ženský tenis není tak atraktivní jako mužský, protože je mnohem atraktivnější. smile Nebo, že globální oteplování či změny klimatu jsou způsobené jen z velmi malé části činností člověka.
Reagovat
Patik
Len tak zo zvedavosti co teda mení našu klímu a zapríčiňuje globálne otepľovanie?
Reagovat
Usm
asi krávy. Měly by míň prdětsmile
Reagovat
Pe3k
Klima se mění po celou dobu historie naší planety. Ale osobně si myslím, že za to můžou fanoušci Nadala. Když zařvou vamos Rafa tak ze sebe vypustí nejvíce Co2.
Reagovat
Usm
ano, po celou dobu historie naší planety. Ta historie je asi 4,5 miliardy let. Ted se klima dost změnilo za 50 let, takže je to dost prťavá doba na to, aby se dalo říct, že je to tím přirozeným vývojem. Doba ledová se opakuje jednou za x set tisíc let ne?
Reagovat
Pe3k
Je to složitá problematika. Ani ti nejlepší vědci přesně neví jak moc k tomu lidstvo přispívá a už vůbec ne, co s tím dělat (nejlepší je se přizpůsobit). Spousta politiků aktivistů atd. toto téma jen využívá k politickému zisku. Jen se podívejte s čím kandidoval Al Gore a taky, že vůbec v ničem neměl pravdu. Představa, že přestaneme jezdit autem a tím zvrátíme změny klimatu je absurdní. EU dělá jen 12% emisí CO2 a z toho dělá jen 0,5 % automobilová doprava, takže elektromobilita je spíše modni záležitost než že by to bylo jakkoli ekologické. Navíc Co2 není jediný plyn, který se podílí na oteplování planety. Je tady spousta ekologických problémů, ale my řešíme hlavně ten ze kterým neumíme nic udělat smile Kdybych to úplně zjednodušil, tak je to podvod na ovládání lidí. Žijeme v doznívající malé době ledové.
Reagovat
vavrinec
smile
Reagovat
woody
Evropa je na tom takto dobře, jen v přepočtu na množství obyvatel, co se týče spotřeby na hlavu, je to už jiná...

Jak by sis to přizpůsobení představoval?
Reagovat
FulnekUltras
smile
Reagovat
vavrinec
Ano, je to úplně všechno poněkud spekulativní, ale to, že změny klimatu, když začaly probíhat, probíhaly i v historii poměrně hodně rychle, to je více než pravděpodobné.
Reagovat
woody
Hodně rychle?
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist