Auger-Aliassime v Basileji vyhrál reprízu loňského finále, Hurkacz útočí na Turnaj mistrů

28. 10. 2023, 22:18
Aktuality 1
Félix Auger-Aliassime (23) na turnaji ATP 500 v Basileji znovu po roce porazil Holgera Runeho (20). V repríze loňského finále kanadský obhájce titulu přehrál dánského aspiranta na Turnaj mistrů 6:3, 6:2 a ukončil 12 měsíců dlouhé čekání na finále. O premiérové obhájení titulu a zisk 5. trofeje si třiadvacetiletý Kanaďan zahraje s Polákem Hubertem Hurkaczem (26), jenž zdolal Francouze Uga Humberta (25) a dál vylepšuje svou pozici v boji o Turnaj mistrů.
Félix Auger-Aliassime (© Profimedia)

Rune – Auger-Aliassime 3:6, 2:6

Félix Auger-Aliassime loni v Basileji slavil třetí triumf během tří týdnů, které ho katapultovaly na Turnaj mistrů. Stal se světovou šestkou a životní rok vyšperkoval vítězstvím v Davis Cupu.

Letos se do Švýcarska vrátil po nepovedené sezoně, během které byl jen jednou v semifinále, zaznamenal jen dva skalpy hráčů TOP 30 a šest měsíců nevyhrál dva zápasy po sobě.

A právě až v Basileji i díky příznivému losu letos poprvé porazil čtyři soupeře v řadě. Po Leandru Riedim,  Botici Van de Zandschulpovi a Alexanderu Ševčenkovi, kterému v pátek utekl z mečbolu, zvládl i souboj s trápícím se Holgerem Runem a připsal si první letošní výhru nad členem elitní desítky.

Auger-Aliassime v repríze loňského finále ani jednou nepřišel o podání, brejkboly odvracel pouze v posledním gamu. Pomohl si 17 winnery, udělal jen 9 nevynucených chyb, zvítězil hladce 6:3, 6:2, soupeři oplatil nedávnou porážku z Pekingu a vzájemnou bilanci vyrovnal na 2:2.

"Před pár týdny jsme s Holgerem hráli v Pekingu, kde jsem prohrál. Věděl jsem, že tady musím podat lepší výkon a dobře podávat. Když jsme spolu hráli minule, asi jsem chtěl příliš útočit, dělal příliš chyb a neměl jsem plán B. Je to vždy psychická bitva, musím hrát aktivně, ale zároveň to nesmím přetáhnout," řekl Félix Auger-Aliassime v Basileji po výhře nad Holgerem Runem.

Třiadvacetiletý Auger-Aliassime postoupil do celkově 14. finále. Prvních devět finálových duelů prohrál, z posledních čtyř naopak odešel jako vítěz. V roli obhájce titulu hraje podruhé a poprvé může triumf z předchozí sezony zopakovat.

"Celý rok jsem se sem těšil, loni jsem tu hrál opravdu dobře. Teď jsem rád, že jsem tady konečně našel herní pohodu a vyhrál pár zápasů. věděl jsem, že to ve mě je, jen jsem to nedokázal přetavit výsledkově," dodal kanadský tenista.

Hurkacz – Humbert

Rune i přes porážku udrží poslední postupovou pozici v boji o Turnaj mistrů, na pouhých 15 bodů se na něj ale může dotáhnout Hubert Hurkacz, pokud v Basileji získá titul.

Polský tenista v semifinále zdolal 6:4, 3:6, 7:6 Francouze Uga Humberta a dva týdny po triumfu na Masters v Šanghaji čím dál více oživuje šanci zahrát si podruhé v kariéře na akci pro osm nejúspěšnějších tenistů uplynulé sezony.

"Snažím se na to nemyslet a jen dělat svou práci. Protože pokud ji budu dělat dobře, tak mám pak velkou šanci," řekl Hurkacz.

Šestadvacetiletý Polák bude v neděli útočit na třetí letošní a celkově osmý titul. S finálovým sokem Augerem-Aliassimem prohrává ve vzájemné bilanci 1:2, poslední souboj loni na trávě v Halle ale vyhrál.

Výsledky turnaje ATP 500 v Basileji


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

1
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist