Austrálie oslavuje Kyrgiose a Gavrilovovou. Hopman Cup vyhrál po 17 letech domácí výběr

9. 1. 2016, 10:20
Aktuality 88
HOPMAN CUP - Neoficiální mistrovství světa smíšených dvojic Hopman Cup vyhrála poprvé od roku 1999 a podruhé v 27leté historii domácí Austrálie. Postarali se o to jednadvacetiletá Darja Gavrilovová a dvacetiletý Nick Kyrgios, kteří ve finále porazili Ukrajince Jelinu Svitolinovou s Alexanderem Dolgopolovem.
Darja Gavrilovová a Nick Kyrgios

Hopman Cup se v Perthu koná od roku 1989 a Austrálie ho dokázala vyhrát jen jednou, když už v roce 1999 zvítězili Mark Philippoussis s Jelenou Dokičovou. Letos pořadatelé povolili sestavit dva domácí týmy a výjimka Australanům pomohla nejen ke čtvrté účasti ve finále, ale i k historicky druhému triumfu.

Postarali se o to debutanti v soutěži dvacetiletý Nick Kyrgios s jednadvacetiletou ruskou rodačkou Darjou Gavrilovovou, která získala australské občanství teprve před dvěma měsíci. 

"Mám problém teď něco říct. Jsem strašně moc šťastná. Bylo to úžasné. Děkuji všem za podporu," těžko hledala slova Gavrilovová před nadšeným publikem. 

"Moc to pro mě znamená, Tohle je můj první titul. Je to perfektní způsob jak začít nový rok. Dodá mi to spoustu sebedůvěry," pochvaloval si sebevědomý mladík Kyrgios, který by před sebou mohl mít dobrou sezonu.

Kyrgios s Gavrilovovou ve skupině porazili Němce Zvereva s Lisickou, Brity Murrayho s Watsonovou i Francouze De Scheppera s Garciaovou a v dnešním finále proti Ukrajincům Alexanderu Dolgopolovovi a Jelině Svitolinové rozhodli o svém vítězství už ve dvouhrách.

Základní kámen vítězství položila Gavrilovová. Australanka, jež ve skupině porazila pouze Lisickou a prohrála s Watsonovou a Garciaovou, trochu nečekaně zaskočila světovou devatenáctku Svitolinovou. Ukrajinku, která naopak ve skupině neztratila s Duvalovou, Plíškovou a Wolfeovou ani set, zdolala po boji 6-4 7-6. Tie-break vyhrála 8-6, přestože za stavu 1-6 čelila pěti setbolům v řadě. 



"V tom tie-breaku jsem si už řekla 'OK, půjdeme do třetího setu, hraj uvolněně. A pak se mi podařilo pár míčků a povedlo se mi to otočit," řekla Gavrilovová k dramatickému závěru.

O triumfu pak rozhodl Kyrgios, který za necelou hodinu hry porazil 6-3 6-4 Dolgopolova. Talentovaný Australan se tak s premiérovým vystoupením na Hopman Cupu loučí bez jediné porážky. Ve dvouhře porazil i Murrayho, Zvereva a De Scheppera a s Gavrilovovou vyhrál všechny tři čtyřhry.

Ukrajina hrála finále Hopman Cupu podruhé, ale ani Svitolinová s Dolgopolovem v něm stejně jako sourozenci Medvěděovi v roce 1995 neuspěli.


"Děkuju Jelině, že byla mou partnerkou. Byl to po nás nádherný turnaj. Doufám, že se sem zase někdy vrátíme," řekl Dolgopolov.

Jiří Veselý s Karolínou Plíškovou skončili v základní skupině, kde česká dvojice obsadila druhé místo za Ukrajinou.

• HOPMAN CUP 2016 •
Austrálie / Perth, tv. povrch
sobotní výsledky (09. 01. 2016)
Austrálie Green - Ukrajina 2-0
Gavrilovová - Svitolinová 6-4 7-6(4)
Kyrgios - Dolgopolov 6-3 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

88
Přidat komentář
D@nny
Tady není moc co napsat, tohle byla bohužel vražda... Velký obdiv a respekt Djokovi. Přesto všechno si nemyslím, že to bylo nedůstojné finále. Rafa ukázal srdce a duši bojovníka a bojoval až do konce a Djok ukázal jak dobrým hráčem v současnosti je. Tak snad příště Rafo.
Reagovat
Kozoroh
Vynikající zápas No1e, jsi pašák a fantastický borec! :-)
Mám velkou radost, že Novak vyhrál 60. turnaj ATP, čímž vyrovnal Agassiho a v H2H s Nadalem se ujal vedení 24-23 :-))
Reagovat
kada.tom
Borna!!! Jo, klaplo to! První finále v kariéře si zahraje bohužel proti Wawrinkovi, takže asi moc šancí mít nebude, zvlášť když dnes i včera strávil na kurtu více jak 5 a půl hodiny!

Každopádně finále je skvělý úspěch a snad to Bornu nakopne k lepším výsledkům i na těch větších turnajích, i když ani tam si nevede úplně zle. Zkrátka chce se to posouvat vpřed žebříčkem :-)
Reagovat
PH94
Já jen doufám, že se odhlásí z turnaje tuším v Sydney, kde má hrát příští týden. Ať je ready na Australian Open :)
Reagovat
kada.tom
Vzhledem k tomu jakej má los, tak stejně asi brzy vypadne. Uvidíme.
Reagovat
PH94
Borna potěšil :)...a Djoka? To je kapitola sama o sobě
Reagovat
dadaft
Reagovat
smazaný uživatel
Včera se tady bušilo do Berdi, ale ten to odehrál důstojně a snažil se vyhrát. Nadal jen vrací míčky, krátká jako je pro něj obvyklé ....zatím tedy nedůstejné finále.

Nečekal jsem, že vyhraje, ale tohle je snad jeden z jeho nejhorších výkonů proti Nolemu
Reagovat
sprchon
To nevím, ale rozhodně parádní představení od Djoka. Hraje agresivně jako nikdy a téměř bezchybně. ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Hraje, ale dobře, ale je to dané také tím, že mu Rafa nahrává ...
Reagovat
panzer.dragon
jak se psalo vedle, djok hraje jaksi trochu jinak proti rafovi a rogerovi, tvrději, kdyby se tomáš včera převlík za nadala tak neodejde po svejch z kurtu :-)
Reagovat
smazaný uživatel
já bych to možná přičital i tomu, že Nadal změnil výplet a zkouší nějaký luxilon
Reagovat
smazaný uživatel
Hovadina, Nadal je proti Novakovi poloviční
Reagovat
panzer.dragon
jako že má dneska rafa jen den blbec? :-)
Reagovat
TheRoyalBlue
No ak nepozeráš na hru, tak si aspoň všimni tie číselká, čo občas ukazujú v pravom dolnom rohu obrazovky. Rýchlosť Djokovičových úderov je vyššia ako v predošlých zápasov (v priemere nad 120 km/h), presnosť je tiež inde ako proti Berdychovi. A na druhej strane, keby hrá Rafa tak ako dnes proti Djokovičovi v Pekingu alebo na TM, minimálne by to bol vyrovnaný zápas. Toto fakt nie je o Rafovi, toto je o tom, že Djokovič dnes prepol na God Mode a ani Federer ani Murray by neuhrali nič viac. Snáď jedine Wawrinka vo svojom God Mode by mal proti tomuto šancu.
Reagovat
smazaný uživatel
Nemyslím si, asi se špatně díváš. Větší rychlost míčku Nole plyne z toho, že mu to Rafa nahrává na kříž, logicky pak hraješ útočněji, když tě k tomu soupěř pobízí...dnes by Rafu dal i Tom, spíš bych řekl, že si všichni hráči top 10
Reagovat
TheRoyalBlue
S týmto sa nedá súhlasiť. Výmeny sú neporovnateľné oproti tým zápasom, čo som spomenul v predošlom komente. Rafova hra je dnes inde ako to bolo v zápasoch z minulého roku, ale to je aj Djokovičova. Aj úplne najlepší Rafa by proti dnešnému Novakovi bol vyrovnaným súperom a chcieť po Rafovi v tejto fáze, aby hral ako za najlepších čias je absurdné. Myslím si, že úroveň hry už vyššie ako o jeden krok ani nepôjde.
Reagovat
George_Renel
Ale vysvětlení té rychlosti je třeba hledat jinde. Nadal mu svými krátkými oblouky a pomalými údery, narozdíl od včerejšího Berdycha, tu rychlost dovoluje.
Reagovat
baggik
Tak castecne ano, ale kdyz ho od zacatku vymen Novak prohani, tak je tezke to stale vracet k care. Berdych uhral vic gemu, protoze podava lepe nez Nadal. Badal lepe brani, ale proti Djokovicovi najednou neni zadna obrana dostatecna. To ze hral Djokovic dneska soustredeneji, presneji a s vetsim odhodlanim je ale taky pravda. Proti hracum jako je Berdych vi, ze vyhraje vzdy a nekdy to necha v klidu plynout.
Reagovat
George_Renel
Na to mohu jen jen ironicky konstatovat.
Tak určitě......
Reagovat
VlS
Každej tenisovej zápas je interakce dvou hráčů. Klidně si hledejte důvody v tom, jak Nole zapnul na vyšší level, Tomáš prostě Noleho potrápil o trochu víc, ale bylo mu to stejně pendrek pkatný, na výhru to bestačilo. A za uměleckej dojem prachy, ani body nejsou. Nole znovu potvrdil, kdo je tenisová jednička současnosti.
Reagovat
Kozoroh
Djoker skvěle začal finálový duel, jen tak dál :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Pojal to agresivně a buší do Nadala jen co se do něj vejde...Rafa vůbec nestíhá
Reagovat
Pe3k
Má prej zraněné rameno. nemohl včera na treningu ani servírovat...
Reagovat
Denis92
Ak by to bola pravda resp. nieco vaznejsie, tak by dnes na zapas ani nenastupil. Ved vcera hral normalne zapas, tak aky trening? Podla mna blbost..
Reagovat
Pe3k
Říkal to komentátor eurosportu, asi by si to nevymýšlel, že?
Reagovat
Denis92
Neviem co vravel, mozno boli nejaky rumours tak to proste povedal..ale staci sa pozret na Djokovica a je vidiet, ze je v poriadku.
Reagovat
MarcelPersch
mně moc zraněný nepřijde, spíš zase proti Nadalovi hraje o 2 stupně výš než proti všem ostatním.
Reagovat
Pe3k
Napsal jsem to špatně, nemá zraněné rameno, ale bolavé...
Reagovat
Davor1
Svitolina v tom dnešnom tajbrejku nevyužila 5 SP v rade, viedla už 6-1 a nakoniec ho prehrala 6-8. To sa ešte dá pochopiť, keď sa to stane raz. Ale ona predviedla presne rovnaký blackout len 2 mesiace dozadu, v novembri v Limoges tiež viedla v rozhodujúcom TB s Parmentier 6-1 a potom prehrala 7 bodov v rade. Aby sa toto stalo top20 hráčke 2 krát za sebou, to je skutočne na pováženie. Vidím v tom jej nechuť chodiť si vlastnou iniciatívou po body, čo sa jej v takýchto situáciach môže často vypomstiť...
Reagovat
skott
Hrdinou finále se stal sice Nick, ale moment zápasu byla tahle Dolgova blesková improvizace po tvrdém forhendovém returnu Kyrgiose

https://www.youtube.com/watch?v=F-o4egMeNnE
Reagovat
smazaný uživatel
Konečně si Gyros po IPTL a teď i Hopman Cupu vylepšil reputaci a už třeba nebude tolik blbnout ;)
Reagovat
sprchon
Parádní závod od Michala Šlesingra i od Ondry Moravce. Konečně bedna od chlapů. :)
Reagovat
Pe3k
Tjn.

Ženy je poslední dobou totálně zastínily, ale jsem rád, Gábině se fandí "lépe" než našim chlapům a z jejich úspěchů mám větší radost než z úspěchu, třeba takové Sáblíkové.
Reagovat
sprchon
Tak samozřejmě. Tenis a biatlon spousta věcí spojuje, pro diváky o dost atraktivnější než třeba to rychlobruslení. A že se na Gabču kouká lépe než na Martinu, to je fakt. :) No dneska tipuju, že vyhraje Dahlmeierová. Jedna z nejlepších střelkyní a vypadá to, že má i skvělou běžeckou formu. I s tím jedním trestným kolem včera téměř dohnala (cca 3 vteřiny) ty nejlepší bezchybný, dokonce i Kaisu. Těším se. :) A pak Djoker s Rafou.
Reagovat
Pe3k
nevím přesně, co tyto sporty spojuje, ale fandím oběma
jo, vypadá to na slibné sobotní odpoledne :)
kdo vyhraje nevím (mluvím samozřejmě o biatlonu, v tenise bych si uměl tipnout docela přesně :D)
fandit budu Gábině a Italka taky není špatná...
Reagovat
sprchon
No obojí je dost nevyzpytatelný, furt se tam něco děje, je to napínavý a blbě se na to sází. :D Ale mě dokáže chytit spousta sportů, v Soči mě bavil třeba i curling. Kdybych měl napsat tři nejoblíbenější, tak v pořadí 1. tenis, 2. biatlon a 3. hokej. A vlastně pak člověk zjistí, že na sledování ještě něčeho dalšího není čas nebo chuť. :)

Taky budu fandit Gábině a všem našim. Wiererový to moc neběhá, tak uvidíme... ;)
Reagovat
Pe3k
Já myslím, že je to populární u nás, protože se nám tam zrovna dost daří...Tenis bych sledoval i kdyby se ČR vůbec nedařilo, biatlon ne.
Baví mě toho taky dost v aktuálním pořadí: tenis, stolní tenis, biatlon, nohejbal, bedminton, atletika (oštěp-naši,výška-Mutaz Essa Baršim, dálka, sprint+ naši Maslák, Hejnová atd.) btw. fotbal se časem propadl z number one mimo top 10 a stále klesá :D Taky jsem hodně fandil Korejské krasobruslařce Kim Yuna, Zidanovi, Waldnerovi a Korbelovi. Teď je u mě number one Šafi s Federerem.

Aktivně nejraději nohejbal, bedminton, pinec, tenis, fotbal.
Reagovat
MarcelPersch
Barshim je taky můj oblíbenec, škoda jen, že ve větších závodech se mu moc nedaří, spíše není moc konzistentní...
Reagovat
Pe3k
Podle mě do dvou let vyrovná nebo překoná světový rekord.
Reagovat
MarcelPersch
předloni v Bruselu moc nechybělo, na 231 tuším měl takovou rezervu, že by snad skočil i 250 :D

Jinak Waldner to byla extraklasa, Korbel zahraje celkem dobře občas i dnes v extralize, já zase fandím Bollovi, Ma Longovi a většině leváků.
Reagovat
Pe3k
WoW, český fanda Ma Longa? To musíš mít z loňské sezony velkou radost, když vyhrál téměř vše co se dalo, hlavně mistrovství světa...Já jako fanda Xu Xina to tak veselé nemám :D ale zas hraje nejatraktivnější stolní tenis na okruhu...Boll to nejlepší má už za sebou a velký titul mu unikl :( Waldner ten už dělá jen ostudu po hospodách...ale pro mě je to GOAT, žádný Zhang Jike, který měl na všech těch velkých titulech ideální los a mimo velké podniky se nechytá.
Btw. Ma long předevčírem porazil na Chnina trials Fan Zendonga 5:0!
Reagovat
MarcelPersch
To si piš :) Xu Xina mám taky rád, koneckonců je to levák, hraje hezky, ale když si vezmu, že už byl několikrát nr. 1 a ty velký turnaje mimo World Tour Finals ho taky míjí. ZJ hrál v době, kdy hrál fakt dobře takovej jednoduchej zdánlivě úspornej stolní tenis, ale to co vyhrál je fakt bomba, kam se na něj ostatní číňané hrabou ( ti aktivní). Mně se celkem líbí hra Fan Zhendonga, ten BH má snad lepší než ZJ.
Reagovat
Pe3k
Fan Zhendong je hríčka přírody. Nevěřím, že je mu 18. Podle mě o jeho věku lžou, což se ve světě stolního tenisu děje překvapivě často, dokonce i repre ČR má na svědomí jeden takový skandál s Antonínem Gavlasem...Každopádně FZD je extrémně rychlý, agresivní ultratalent a ještě větší mazec je to, že se objevil ještě větší talent v podobě HARIMOTO Tomokazu. Ma Longovi nefandím, ale ale ti tituly si zaslouží. Zhang Jike má pěkný styl připomínající Kong lighuje, ale ego má jak Zlatan a občas dělá ostudu. Kdo má lepší backhand jestli ZJK nebo FZD to nevím, časem asi FZD.
Reagovat
sprchon
Aktivně nejraději tenis, tenis a zase tenis. :D
Reagovat
MarcelPersch
Já zase v ženách fandím Dorinové Habertový, ale i našim pochopitelně, je ale pravda, že i hodně sleduji Martinu Sáblíkovou, sice pro mě třebas není tak atraktivní jako jiné sportovkyně, ale mám rád její osobnost a i překvapivě rychlobruslení rád sleduju.

Přidávám se k tipu, že to bude mezi Gabčou a Dahlmeirovou.
Reagovat
sprchon
To je vtipný, jak z kopce vždycky Gabča všechny předjede. :D
Reagovat
sprchon
A teď skvěle odstřílela, neuvěřitelný. :)
Přes půl minuty náskok. Snad vyjde i poslední položka.
Reagovat
MarcelPersch
s takovým náskokem už to musí dojet na 1. místě
Reagovat
Pe3k
OMG to bylo profesionální zakřiknutí :( :( :(
Reagovat
sprchon
Já to říkal, Dahlmeierová v parádní formě. Škoda tý jedný chyby u Gabči. I tak ale super. :) Sympatický medailový obsazení. Wiererová třetí. A Verča 7., taky skvělej výkon.
Reagovat
MarcelPersch
na druhou stranu to není poprvé, co Gabča v závěru ztratila síly, ale Laura je super.
Reagovat
smazaný uživatel
Přišla zvláštní nám to doba,
vskutku zajímavé to je,
Ruska a Řek dohromady,
jmenují se Austrálie.
Reagovat
PetaM
Možná, kdyby první verš končil na "doby", bylo by to i zajímavé. Takhle je to básnický paskvil. Snaha dobrá, ale totálně nezvládnuté.
Reagovat
Pe3k
Náhodou to bylo dobré. Říká ti něco konstruktivní kritika? přiď s něčím lepším a až pak kritizuj...
Reagovat
PetaM
Nevidím jediný důvod, proč bych nemohl kritizovat. Zatím jsme stále v relativně svobodné zemi. I když za chvíli už tomu tak nebude. ;)
Reagovat
Pe3k
Jasně, že můžeš kritizovat, jasně, že žiješ v rádoby svobodné zemi, ale básničky jsou jedna z mála forem zábavy na tomto portálu a všechny co je tvoří, bych raději podporoval, než demotivoval a kritizoval :)
Reagovat
PetaM
Jenomže tohle není básnička, protože je to špatně. Neznám rým A-B-C-B. Nevrhl jsem pouze, že kdyby první verš končil na "doby", byl by rým: A-B-A-B, tedy střídavý rým.
Reagovat
EllNino
abcb existuje ;)
Reagovat
PetaM
Znám a-b-a-c ...
Reagovat
EllNino
V přerývaném rýmu se shodují pouze sudé verše, liché se nerýmují, schématem je abcb (případně též abca).

Věř mi, teď jsem z toho dělal zkoušku :D
Reagovat
BooOoo
:)
Reagovat
Pe3k
Jasně, netvrdím, že nemáš pravdu, naopak.
Každopádně tady se netvoří nějaké oficiální básně pro čítanky prvního stupně základní školy, ale for fun tenisové básničky :)
Reagovat
smazaný uživatel
jenze Peta prave konstruktivni kritiku aplikoval.. .-)
Reagovat
Pe3k
no nevím jestli je oprava koncovky jednoho slova "konstruktivní kritika", ale budiž
Reagovat
PetaM
Tak samozřejmě, že by se nezměnilo jen slovo "doba" na "doby". Musela by se celá věta předělat, protože "Přišla zvláštní nám to doby" je taky blbě :D :D Jen jsem chtěl upozornit na to, že kdyby první věta byla "Přišly nám to zvláštní doby", tak by, jak jsem psal výše, vznikl střídavý rým :) Toť vše :D
Reagovat
Pe3k
Jasně. Každopádně by jsi mohl taky něco složit, přijít s vlastní tvorbou a produkcí, protože jde vidět, že se v básničkách, rýmech atd. vyznáš dobře :)
Reagovat
EllNino
ale ta básnička je v mezích, přerývaý rým se může shodovat jak v prvním a čtvrtém verši, tak v druhém a čtvrtém :)
Reagovat
rusedski
A co třeba:

Čeho se to lidé dobří
jeden dneska nedožije:
Ruska s Řekem spolu tvoří
národní tým Austrálie.
Reagovat
Stan_Borowitz
Ještě lepší by byla báseň k semifinále Austrálie-Francie.
Reagovat
Lunej..
Gratulka státu, který má asi nejméně oblíbeného hráče, i když já mu fandím a Kája s Veselkou převedli dobrý pár :)
Reagovat
sprchon
Nevím, co by musel Kyrgios udělat, abych si ho oblíbil... Spíš se to nikdy nepovede. Stejně tak u Berdycha, Viky a Coco.
Reagovat
bIbec
nejméně oblíbený? Jediný sympaťák v chlapech. Jinak je celé ATP jeden jouda vedle druhého.
Reagovat
Lunej..
Já ho mám ráda, zmiňuju nesympatii z důvodu jeho excesu s Wawrošem atd., že ho dost lidí nemusí.
Reagovat
turista
Škoda, že Kája s Veselkou neporazili tu Ukrajinu. Dolgopolov vyhrál nad Veselkou jen velice těsně a se štěstím a Kája měla zrovna den blbec.
Reagovat
Stan_Borowitz
má všechny předpoklady k tomu stát se budoucí světovou jedničkou, tak snad to nějak neposere. Až se zklidní, tak bude snad i docela sympatickej, zatím má k obojímu ještě daleko.
Reagovat
skott
Nick je ďábel, neksutečný představení. Hraje jakoby na 50%, během výměn se baví, dělá parádičky, přesto naprosto dominantně vyhraje všechny svoje zápasy. Na co Lleytonovi nestačilo osm účastí, hravě zvládl hned na první pokus (samozřejmě i s přispěním Darii..:-)
První autralský triumf od roku 1999 a jeden z nejlepších ročníků HC jaký pamatuji!;)
Reagovat
EllNino
přesně tak :) výborná atmosféra
Reagovat
skott
pokud bude Kyrgios takhle pokračovat, tak budou jeho eska/pády minimálně v Austrálii rychle zapomenuty;)
Reagovat
skott
další zakázané slovo na TP, to je fakt komedie tady:)))
Reagovat
EllNino
klasika, ale gest.y je lepší :D
Reagovat
Stan_Borowitz
Máte psát slušně jako já výše...
Reagovat
EllNino
Gratulace Klokanům :)
Reagovat
skott
Dasha konečně strhla pozornost na sebe, zatím byla hodně ve stínu Nicka, ale v pravou chvíli předvedla svůj nejlepší výkon na Hopmanu. Přestože jí v obou setech znovu svazovala nervozita v koncovkách setů, které nedokázala napoprvé dopodávat, tak nakonec Elinu udolat dokázala. V důležité momenty byla odvážnější, trápila Elinu nejen častým mixem vysokých míčů a následných slajsů, ale hlavně forhendem inside out. A v tie-breaku se k ní přiklonilo i štěští, především pátý odvrácený setbol byla na centimetr trefená bejslajna pod nohy Eliny.
Reagovat
Fandina
Pěkný mač od obou a víc agilní byla Daša, atmossféra super a to jde o exhibici. Je vidět, že Australani Hopmanův pohár milují. A hráčky také, obě hrály jako o život.
Reagovat
aligo
obě hrály jak o spoustu peněz :D
Reagovat
Fandina
vím vím, navíc finále, tam jde vždycky o dost peněz nejen tady, na turnajích obecně.
Reagovat
aligo
Dobře Daša :))) Krásně otočený teibreak :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist