Azarenková: Jsem připravená zase vyhrávat - pro sebe, ale i pro svého syna

1. 7. 2017, 22:52
Aktuality 54
Viktoria Azarenková na konci loňského roku porodila syna a na kurty se po více jak roční pauze vrátila teprve před týdnem na turnaji na Mallorce. Pod vedením nového trenéra Michaela Joyce je však dle svých slov bývalá světová jednička znovu připravena vyhrávat. Vždycky jsem k sobě byla dost náročná, na tom se s příchodem Lea nic nezměnilo, přiznala Běloruska.
Profily hráčů
Viktoria Azarenková (© instagram.com)

Viktoria Azarenková nehrála od loňského French Open, kde v prvním kole za stavu 0-4 v rozhodující sadě skrečovala proti Karin Knappové. V polovině července pak oficiálně oznámila přerušení kariéry kvůli těhotenství. Na konci loňského roku porodila syna Lea a po pouhých šesti měsících od porodu se minulý týden vrátila na kurty na travnatém turnaji WTA International na Mallorce, od jehož pořadatelů obdržela divokou kartu. Na Mallorce sice bývalá světová jednička prohrála již ve druhém kole, do Wimbledonu však i tak dorazila s dobrou náladou.

"Byla to změna plánu na poslední chvíli. Původně jsem měla hrát až na konci července turnaj ve Stanfordu, ale pak jsem cítila, že už potřebuju zase hrát. Byla jsem unavená z věčného trénování a říkala jsem si, že už opravdu potřebuju ostré zápasy. Nebyla jsem si sice úplně jistá, jestli to zvládnu psychicky, protože jsem měla vše naplánované až na Stanford - lístky, cestování a veškerá opatření, ale pak jsem se rozhodla, že není na co čekat," popsala svůj brzký návrat Běloruska.

"Je skvělé být zpět na tour. Minulý rok jsem toho moc nenahrála a na trávě jsem nehrála ani jeden zápas, takže jsem šťastná, že jsem po téměř dvou letech zase tady ve Wimbledonu. Wimbledon je speciální akcí nejen pro tenistky a tenisty, ale také pro všechny tenisové fanoušky. Je to zvláštní místo se zvláštní energií, které miluje snad každý, kdo tu někdy byl," popsala Azarenková své pocity po návratu do slavného All England Clubu.

"Je to tu kouzelné - stejné šatny, ticho při zápasech, bílá, jahody, stejný časový plán a spousta dalšího. Právě tyto věci dělají Wimbledon Wimbledonem. Jsem šťastná, že jsem zpět. Potkala jsem tu už ale spoustu hráček, které jsem dosud neznala. Na začátku se mi zdálo, že jsem byla mimo delší dobu než jen rok. Je tu spousta nových jmen a tváří."

Azarenková přicestovala do Londýna se svým týmem, který se na konci loňského roku o jednoho člena rozrostl. "Leo (syn Azarenkové) je vlastně velmi dobrý cestovatel. Já jsem z toho všeho možná trošku ve stresu, ale to je jen kvůli tomu, že chci, aby bylo vždy všechno perfektně naplánovano. Leo je naproti tomu v naprosté pohodě, miluje letadla a je moc hodný," smála se dvojnásobná šampionka Australian Open.

"Když jdu trénovat, jsem stále na příjmu, ale stará se o něj někdo jiný. Někdy je těžké si nevyčítat, že netrávím každou minutu se svým synem, ale tak to ve sportu je. Ze začátku jsem si to dost vyčítala, ale postupně jsem se naučila, že není třeba mít v sobě pocit viny. Myslím, že teď je to nastavené výborně - věnuju se i tenisu i synovi, což je pro mě nesmírně důležité. Po tréninku nebo po zápase jsem vždy schopná vypnout a věnovat se mu, což si maximálně užívám," popsala sedmadvacetiletá Běloruska své mateřské povinnosti.

Azarenková došla ve Wimbledonu nejdále do semifinále, které si na zeleném pažitu zahrála v letech 2011 a 2012. Letošní ročník odstartuje utkáním proti 40. hráčce světa Catherine Cartan Bellisové, s níž dosud nehrála. "Rozhodně to není pro první kolo lehká soupeřka. Já jsem momentálně mimo žebříček a očekávám, že každé utkání bude velmi náročné," konstatovala Běloruska. "Párkrát jsem s ní trénovala tady i na Mallorce. Je to velmi silná hráčka, která se v poslední době hodně zlepšila. Je navíc ve věku, kdy může hrát uvolněně, protože rozhodně nemá co ztratit," řekla na adresu své soupeřky.

Azarenková se na návrat na kurty připravovala pod vedením nového kouče Michaela Joyce, který v minulosti dlouhodobě trénoval Marii Šarapovovou a ještě nedávno Jessicu Pegulaovou.

"Znám ho už delší dobu, ale osobně jsme se potkali teprve nedávno. Jednou jsme na sebe narazili a začali jsme si povídat o tenise. Říkal mi své názory na mou hru a radil mi, co bych mohla ještě zlepšit. Jeho uvažování a názory mě hodně překvapily a celkově jsme měli na spoustu věcí stejný pohled. Pak jsme spolu začali pracovat a on mě postupem času naučil spoustu nových věcí, kterým jsem dříve nevěnovala tolik pozornosti, zejména věci taktického rázu jsme hodně propracovali. Naučila jsem se držet stanového plánu," popsala spolupráci s bývalým americkým tenistou Běloruska.

"Uvědomuju si ale, že trénink není zápas. Opravdovým uměním je přenést všechno to, co máte natrénováno, do zápasu. Někdy to trvá dlouho a někdy to klapne hned. Proto už jsem chtěla zpátky na tour, protože ty zápasy dají člověku asi nejvíc. Byla jsem k sobě vždy hodně náročná, takže i teď od sebe dost očekávám. Vynaložila jsem velké úsilí do přípravy, takže je logické, že čekám, že se to přetaví v nějaké dobré výsledky. Vím ale, že to může chvíli trvat. Jsem šťastná, že jsem zpět. Jsem připravená zase vyhrávat - pro sebe, ale i pro svého syna."

@wimbledon with @shelbsrogers

Příspěvek sdílený Victoria Azarenka (@vichka35), Čen 28, 2017 v 12:48 PDT

Komentáře

54
Přidat komentář
Krisboy
Prej "ticho při zápasech" :DDD Ta d.vka už fakt vůbec neví, co mluví.
Reagovat
smazaný uživatel
Hlavně že hateři ví, co píšou.
Reagovat
Krisboy
Naprosto přesně!
Reagovat
Frick
Že se tu jede (a je široce přijímán) taký hejt na Viku. Chápal bych ještě tu dopující fiflenu, ale na matku?
Reagovat
blixa
To víš. Stan je skvělý manipulátor a udělal z ní odpornou krkavčí matku ;-)
Reagovat
Stan_Borowitz
No vidíš, takhle trefně bych ji nenazval ani já...
Reagovat
Stan_Borowitz
Matku, která odloží sotva narozené dítě, jsi chtěl asi napsat, že.

A že jsou široce přijímány nějaké morální hodnoty je jen dobře...
Reagovat
Frick
A kam ho odloží? Do děcáku? Odnese ho do hor na pospas hladovým supům?
Reagovat
blixa
Reagovat
Stan_Borowitz
Ty asi nemáš děti, že?
Reagovat
Krisboy
Lucie Bílá tenisu.
Reagovat
Stan_Borowitz
:-) Trefné... třeba má i stejnou "smůlu na chlapy".
Reagovat
Krisboy
To není o smůle, ale o charakteru.
Reagovat
Stan_Borowitz
Tak, tak... lidičky, srdíčka, miluju své děťátečko, každý večer před spaním se s ním nejmíň deset minut pomazlínkuju... a ráno zase šup do víru šoubyznysu.
Reagovat
Krisboy
Kosočtverec.
Reagovat
Jabadu
Jsem připravená zase vyhrávat - pro sebe, ale i ...

No, ty rozhodně néééé! ...
:-)
Reagovat
misa
Kdysi by vyhrávala i pro KSSS a všechen pracující lid.
Reagovat
smazaný uživatel
Když si říkám, že trapnější tady ty diskuse už být nemůžou, tak mě vždycky někdo vyvede z omylu. Gratulki.
Reagovat
misa
Děkuji, mám radost.
Reagovat
blixa
Tak asi nemůže za to kde se narodila. Je pravda že její kamaráčoft s Lukašenkem je dost podivnej, ale možná jí nic jinýho nezbejvá, má tam rodinu a příbuzný, kteří asi nechtějí žít někde v cizině.
Reagovat
VlS
No a ještě před tím pro Cara, nebo Císaře pána ( nevím odkud přesně je) a Petra a Lucka pro KSČ, během protektorátu pro Hitlera, a hodně dávno pro Kupce Sáma. A co jako?
Reagovat
spaniel
Za sibjá, za sibjá!
Reagovat
Stan_Borowitz
Originál: "Když jdu trénovat, jsem stále na příjmu, ale stará se o něj někdo jiný."
Překlad: "Většinu času se o něj stará někdo jiný."

O: Někdy je těžké si nevyčítat, že netrávím každou minutu se svým synem, ale tak to ve sportu je.
P: Showbusiness je pro mne přednější než dítě.

O: Ze začátku jsem si to dost vyčítala, ale postupně jsem se naučila, že není třeba mít v sobě pocit viny.
P: Důležité je umět potlačit výčitky svědomí, ignorovat je. Pak je všechno v pořádku.

O: Myslím, že teď je to nastavené výborně - věnuju se i tenisu i synovi, což je pro mě nesmírně důležité.
P: Je to fajn, můžu si dělat, co mne baví, a o dítě se postarají jiní.

O: Po tréninku nebo po zápase jsem vždy schopná vypnout a věnovat se mu, což si maximálně užívám"
P: Po tréninku nebo po zápase se s ním chvíli pomazlím jako s pejskem a pak ho zase předám najatým pečovatelkám. Maximálně si to užívám, jak si to "užívá" synek je mi fuk...
Reagovat
gigin
tvl :DDDD
Reagovat
George_Renel
:-D
Ještě to taktické obohacování. .-)
Reagovat
Kozoroh
To samé v bleděmodrém bude v příštím roce říkat i Serena.
Reagovat
Stan_Borowitz
Nepochybně, vždyť nakonec z její domoviny tenhle vítr prapodivného pojetí svobody bez odpovědnosti vane.

Ostatně prohlášení "Já se tady snažím mít dítě" je samo o sobě k zamyšlení...
Reagovat
smazaný uživatel
Univerzál platící i pro sympatické lyžařky, biatlonistky, nebo jen pro nesympatické tenistky?
Reagovat
gigin
Mama je jednúc mama. Teda většinou no.
Reagovat
Stan_Borowitz
Pro všechny, to se rozumí. Dnes je bohužel taková doba, že si nemalá část lidí myslí, že mají na všechno nějaké univerzální lidské právo a že se nesmějí nikdy v ničem a nikým nechat omezovat. Tohle je konkrétní příklad. Dokonce to tam i celkem otevřeně říká.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak hlavně že víš, jak se o dítě matka - sportovkyně stará.
Katka Emons už jako matka byla na OH v Londýně.
Vika zkouší návrat. Zesměšňuješ ji, jako by se o dítě nestarala.
Reagovat
Stan_Borowitz
Vždyť to tam sama píše, jak se o dítě "stará"...

Podstatné pro ni není, aby se věnovala dítěti, ale aby pro sebe a pro něj (!) vyhrávala tituly. Synovi je půl roku. Cítíš, jak směšně to zní?

O Emmonsové jsem se nikde nezmínil, ale pokud mateřství pojala podobně, tak to pro ni platí samozřejmě taky.
Reagovat
smazaný uživatel
Obyčejný hater. Nic víc.
Vika netrénuje 24 denně a i těch maximálně 7 zápasů během následujících 14 dnů jí nezabere o moc víc času než Kim, Darje, Marii, Kateřinám...
Reagovat
Stan_Borowitz
Ty asi nemáš děti, že?
Reagovat
smazaný uživatel
Ty nesnášíš některé úspěšné sportovkyně - matky, že?
Reagovat
Stan_Borowitz
Takže nemáš. To jsem si myslel.
Reagovat
smazaný uživatel
Myslet si můžeš co chceš.
Podle mě jen hloupě hejtuješ Viku.
Kdyby v podobné situaci byla česká tenistka, nezesměšňoval bys ji.
Reagovat
FulnekUltras
A pak se nemůžeme divit, že čím dál víc mladíků je na babičky. ;)
Reagovat
Mayo
Všetci budeme Vikine fandiť (:
Reagovat
brixner
No, všeci nie, Mayko, všeci nie :-))
Reagovat
blixa
Tak tak ;-) :D
Reagovat
VlS
Těěěžko. Toho se chlape asi nedočkáš.
Reagovat
Frick
mne se to fakt líbí, jak cestuje s prckem.
Reagovat
FulnekUltras
druhá věc je realita - i když samozřejmě, kdo se bojí, nesmí do lesa... ;)

https://www.youtube.com/watch?v=kJRZ3aQ7tT8
Reagovat
smazaný uživatel
Škoda toho losu. Doufám, že ve Wimbledonu postoupí CiCi a Vika to dožene na hardech...
Reagovat
kada.tom
LOL ... zrádče ... doufám, že Vika vyhraje
Reagovat
smazaný uživatel
Jakej zrádče? Už asi dva měsíce zpátky jsem tady psal, že pro mě jsou top Masha a CiCi, pak ty ostatní... Můžu snad za to, že Vika dostala do 1. kola jedinou hráčku v pavouku, které fandím víc než jí? :D
Reagovat
bella
A co na to rika tvoje pritelkyne? Nezarli?
Reagovat
brixner
Fenky kokršpanělů moc nežárlej...
Reagovat
Krisboy
Hoňtyho přítelkyně? Myslíš myš nebo klávesnici?
Reagovat
bella
Nene, myslim opravdovou pritelkyni z masa a kosti ;).
Reagovat
bella
No, asi zadnou fakt nema a jeho nejvetsi bohyni je CiCi ;).
Reagovat
smazaný uživatel
I kdybych měl, tak ti do toho nic není...
Reagovat
bella
Staci rict, ze ji nemas ;). Jen nevim, jestli by te CiCi chtela, to vis, je uz dost bohata ;).
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist