Azarenková úvod ve Wimbledonu zvládla, Stosurová a Stephensová končí

23. 6. 2014, 15:31
Aktuality 4
Viktoria Azarenková na úvod Wimbledonu nezaváhala. Běloruska, jež se na kurty vrátila minulý týden po vleklém zranění nohy, v prvním kole porazila Chorvatku Mirjanu Lučičovou 6-3 7-5 a vyhrála tak první zápas od letošního ledna. Úvodní utkání v All England Clubu naopak nezvládly 17. nasazená Samantha Stosurová a turnajová 18. Sloane Stephensová.
Victoria Azarenková

Osmá nasazená Viktoria Azarenková vstoupila do letošního ročníku slavného turnaje v All England Clubu vítězně. Přestože se nad formou Bělorusky, jež od Australian Open léčila zraněnou nohu a na kurty se vrátila až minulý týden na trávě v Eastbourne, vznášely otazníky, bývalá světová jednička své úvodní utkání s Chorvatkou Mirjanou Lučičovou zvládla.

Už v úvodním setu si Běloruska vytvořila nadějné vedení 4-1, pak ale na podání sama zaváhala a Chorvatka snížila na 3-4. Další komplikace už ale Azarenková nepřipustila, v deváté hře si znovu vyšlápla na podání Lučičové a první set tak za 39 minut vyhrála 6-3.

Ani ve druhém setu nebyl výkon osmé nasazené hráčky ideální, dvakrát si v něm prohrála podání, udělala čtyři dvojchyby a celkem 10 nevynucených chyb. V průběhu musela Běloruska odvrátit čtyři setboly, které si Chorvatka vypracovala. To se Azarenkové povedlo a ve dvanácté hře si na podání soupeřky vypracovala celkem pět mečbolů - první čtyři sice neproměnila, ale u pátého už nezaváhala.

Azarenková zvítězila poměrem 6-3 7-5 a vyhrála tak první zápas od letošního grandslamu v Austrálii. "Jsem moc šťastná, že jsem zase zpátky, moc mi to chybělo," řekla po utkání dojatá Běloruska. "Je to skvělý pocit, že můžu zase bez bolesti hrát, je jasné, že bude nějaký čas trvat, než se vrátím do dobré formy, ale už teď je to na dobré cestě. Chci zase vyhrávat, chci úspěchy, takže musím hodně pracovat. Chuť mám a to je nejdůležitější."

Do druhého kola postoupila také druhé nasazená Číňanka Na Li. Vítězka letošního Australian Open v prvním kole porazila Kaniu Paulaovou z Polska 7-5 6-2. Polka ve Wimbledonu úspěšně prošla kvalifikací a poprvé v kariéře se tak ve 21 letech dostala do hlavní soutěže turnaje WTA, nikdy předtím Paulaová nečelila hráčce z Top 70.

V utkání to ale na mladé Polce nebylo moc znát, hrála uvolněně a hned v první hře vzala Číňance podání. Výhodu brejku měla až do desáté hry, kdy podávala dokonce i na zisk setu. To se však Polce nepodařilo, podání si prohrála a umožnila tak turnajové dvojce srovnat. Na Li nezaváhala a v následující hře Polku znovu brejka, čímž získala první set poměrem 7-5. Ve druhém setu už byla výrazně lepší tenistka z Číny, přestože si sama dvakrát prohrála servis, její soupeřka si ho za celou sadu nevyhrála ani jednou a k tomu udělala celkem 11 nevynucených chyb. Na Li nakonec zvítězila až po hodině a 18 minutách 7-6 6-2.

"Zkoušela jsem před zápasem hledat nějaké informace o soupeřce na internetu, ale nic jsem nenašla. Pak jsem tu trénovala a potkala jsem známého, který mi řekl, že má dobrý forhend. Takže já dneska hrála na její beckhend a ona nezkazila ani jeden míč, myslím, že si s tím chlapem budu muset promluvit," smála se po utkání Na Li.

Úvodní zápas zvládla také pětinásobná šampionka Wimbledonu Venus Williamsová, jež na úvod letošního ročníku porazila Španělku Marii-Teresu Torróovou-Florovou 6-4 4-6 6-2. Starší ze sester Williamsových si tak na londýnské trávě zahraje poprvé od roku 2011 ve druhém kole - v roce 2011 nestačila v úvodním kole na Rusku Vesninovou, minulý rok ve Wimbledonu kvůli zdravotním problémům nestartovala.

"Nechci nikomu nic dokazovat, je to jen o mně. Miluju tenis a vím, že jsem stále schopná hrát a bojovat o dobré výsledky. Je to o tom, že si věřím, nemám co ztratit a nemám co skrývat, jen chci dělat to, co mám ráda," řekla po výhře Venus Williamsová.

Zatímco většina favoritek úvod travnatého grandslamu zvládla, některé další v Londýně vyhořely. Turnajová sedmnáctka Samantha Stosurová vypadla po porážce 3-6 4-6 s Belgičankou Yaninou Wickmayerovou a neobhájí tak loňské třetí kolo, které tak i nadále zůstává jejím dosavadním londýnským maximem.

Přes první kolo neprošla ani Američanka Sloane Stephensová, jež tak ve Wimbledonu neobhájí dokonce loňské čtvrtfinále. Osmnáctá nasazená hráčka prohrála v úvodním utkání s Ruskou Marií Kirilenkovou 2-6 a 6-7.

Výsledky - Wimbledon - ženy (tráva, dotace 25 milionů liber):
Dvouhra - 1. kolo:
Záhlavová-Strýcová (ČR) - Kudrjavcevová (Rus.) 6:2, 6:2
Šafářová (23-ČR) - Görgesová (Něm.) 7:6 (7:3), 7:6 (7:3)
Vesninová (32-Rus.) - Mayrová-Achleitnerová (Rak.) 6:0, 6:4
Wickmayerová (Belg.) - Stosurová (17-Austr.) 6:3, 6:4
Doiová (Jap.) - Svitolinová (Ukr.) 6:4, 6:1
Azarenková (8-Běl.) - Lučičová-Baroniová (Chorv.) 6:3, 7:5
Kirilenková (Rus.) - Stephensová (18-USA) 6:2, 7:6 (8:6)
Makarovová (22-Rus.) - Dateová-Krummová (Jap.) 3:6, 6:4, 7:5
Hercogová (Slovin.) - Ormaecheaová (Arg.) 6:4, 6:4
Konjuhová (Chorv.) - Erakovicová (N. Zél.) 6:3, 4:6, 6:0
Pcheng Šuaj (Čína) - Konta (Brit.) 6:4, 3:6, 6:4
Davisová (USA) - Klejbanovová (Rus.) 6:1, 6:2
Jovanovská (Srb.) - Larssonová (Švéd.) 7:6 (7:2), 6:0
Meusburgerová (Rak.) - Kingová (USA) 7:5, 6:3
Li Na (2-Čína) - Kaniaová (Pol.) 7:5, 6:2
V. Williamsová (30-USA) - Torróová (Šp.) 6:4, 4:6, 6:2
Naraová (Jap.) - Friedsamová (Něm.) 6:4, 6:4
Pennettaová (12-It.) - Čepelová (SR) 6:2, 6:3
Smitková (ČR) - Hsieh Su-Wei (Tchaj-wan) 6:3, 6:3
Barthelová (Něm.) - Oprandiová (Švýc.) 7:5, 6:0
Gajdošová (Austr.) - Vögeleová (Švýc.) 6:3, 7:6 (8:6)
Broadyová (Brit.) - Babosová (Maď.) 2:6, 7:6 (9:7), 6:0
Kvitová (6-ČR) - Hlaváčková (ČR) 6:3, 6:0
Van Uytvancková (Belg.) - Niculescuová (Rum.) 7:5, 6:3
Dellacquaová (Austr.) - Kontaveitová (Est.) 3:6, 7:6 (7:4), 6:3
Cibulková (10-SR) - Wozniaková (Kan.) 6:1, 6:2
Vandewegheová (USA) - Muguruzaová (Šp.) 6:3, 3:6, 7:5

Komentáře

4
Přidat komentář
Frick
Neměl to být větší splachovák? Lučič je hráčka mimo TOP 100, taková Katka S. jí dala dva kanáry a Vika jí pustila ve 2. setu ke 4. setballům....
Reagovat
pepin
Neviděl jsem to a ani nevím zda to dávali, tak se Tě zeptám, Ty jsi to viděl? Pokud ano, řvala i po zranění nebo ne, díky.
Reagovat
Mayo
splachovák nesplachovák, postup je tam
Reagovat
Cico93
Pomeeee!!!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist