Baráž v Izraeli měla překvapivé hrdinky

28. 4. 2008, 09:36
Aktuality 0
Fedcupová baráž českých tenistek v Izraeli ukázala, že aktuální forma má často vyšší váhu než papírové předpoklady. Týmové jedničky Lucie Šafářová a Šahar Peerová neuhrály ani bod, překvapivými hrdinkami se staly Iveta Benešová a Petra Kvitová.
Iveta Benešová (ČR), Petra Kvitová (ČR) a Tzipi Obzilerová (Izr) se staly překvapivými hrdinkami svých týmů v barážovém střetnutí Izrael - Česko

Nehrající kapitán Petr Pála na cestě za prvním postupem do elitní Světové skupiny I udělal několik výborných taktických tahů. Nejprve pro první den nasadil proti osmnácté hráčce světa Peerové osmnáctiletou Kvitovou, která debut ve dvouhře v týmové soutěži zvládla na jedničku.

Od stavu 2:6 a 0:2 nedala soupeřce sebemenší šanci. Předváděla špičkový tenis, vysílala na opačnou stranu kurtu jeden vítězný úder za druhým. Peerová si během utkání vybrala pauzu na ošetření a po zápase si stěžovala na žaludeční problémy, ale i naprosto zdravá by měla velký problém rozjeté Češce čelit.

V nedělní dvouhře Kvitová nezopakovala výkon ze soboty a podlehla dobře takticky hrající Tzipoře Obzilerové, ale vzhledem k jejímu mládí a především malým zkušenostem ve velkém tenise je její nestabilní výkonnost pochopitelná. Teprve před dvěma týdny se poprvé v kariéře dostala do první stovky světového žebříčku, a pokud bude pokračovat ve výkonech z posledních týdnů, může pořadím stoupat dál.

Další výborný tah se Pálovi podařil, když v neděli nejistou Šafářovou nahradil Ivetou Benešovou. Další hráčka z chvostu první stovky žebříčku porazila Peerovou a dokázala, že výkonnostně patří na žebříčku mnohem výše.

Pětadvacetiletá mostecká rodačka v posledních týdnech prožívá znovuzrození. Sama říká, že našla chuť do tenisu, a na kurtu je to vidět. Tenistka s pověstí zlaté ruky a labilní psychiky předvedla v koncovce duelu s izraelskou jedničkou nevídaný obrat. Za stavu 2:4 v rozhodujícím setu nesklopila hlavu, ale vytáhla všechny své zbraně, vzala otěže zápasu pevně do svých rukou a v dalších čtyřech hrách ztratila jen tři fiftýny.

I po třísetové bitvě jí pak zbylo dost sil, aby podala výborný výkon v rozhodující čtyřhře s Květou Peschkeovou. To byl nakonec v Izraeli prakticky jediný zápas, který skončil podle papírových předpokladů.

Jde to i bez Vaidišové a Šafářové
Prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka se v posledních letech často nechával slyšet, že se singlistkami Nicole Vaidišovou a Šafářovou mají Češky šanci týmovou soutěž vyhrát. Postup mezi elitu se jim ale podařil bez pomoci těchto elitních hráček. Vaidišová se po únorovém duelu se Slovenskem na neurčito vzdala reprezentace a Šafářová se momentálně potácí ve velké výkonnostní krizi, takže v Izraeli nebyla schopna pomoci.

Odjela tam plnit roli týmové jedničky a celý týden si pochvalovala, jak se na tréninku cítí v pohodě. Přenést výkony z tréninku do zápasu však pro ni momentálně představuje neřešitelný problém.

V utkání s Obzilerovou se ukázalo, jak velkou roli hraje psychika. Šafářová si nevěří, bojuje se servisem a místo vítězných úderů dělá laciné chyby. Výkon z Ramat Hašaronu se jen vizáží aktérky podobal tenisu, který loni přítelkyni Tomáše Berdycha přinesl čtvrtfinále Australian Open a vítězství nad světovou jedničkou Justine Heninovou v Paříži. Šafářová se podle kapitána Pály potřebuje chytit na pár vítězných zápasech. Je však otázka, kdy se tak stane.

Izraelky táhla dvojka Obzilerová
I když na okruhu WTA letos vyhrála jen dvě utkání, stala se ústřední postavou domácích Izraelek až 98. hráčka světa Tzipi Obzilerová. Už pětatřicetiletá tenistka získala pro svůj oba body, když v singlech porazila Šafářovou i Kvitovou. V rozhodující čtyřhře však už po boku Peerové síly na třetí bod nenašla.

Izrael tak sestoupil do Světové skupiny II, když mezi elitou vydržel jen několik měsíců. A nepřipsal si ani jednu výhru.

FED CUP: Světová skupina I - playoff o udržení:

Izrael - Česko 2-3:
sobotní výsledky:
Peerová (Izr) - Kvitová (ČR) ... 2-6 6-3 0-6
Obzilerová (Izr) - Šafářová (ČR) ... 6-0 3-6 6-4
nedělní výsledky:
Peerová (Izr) - Benešová (ČR) 7-6(6) 3-6 4-6
Obzilerová (Izr) - Kvitová (ČR) 6-3 6-4
Peerová/Obzilerová (Izr) - Benešová/Peschkeová (ČR) 4-6 3-6

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil. ČTK

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist