Bartoliová: Je pravý čas odejít. Cítím to

15. 8. 2013, 08:45
Rozhovory 5
Marion Bartoliová si letos splnila svůj celoživotní sen: vyhrála Wimbledon a získala svůj první grandslamový titul. Necelé dva měsíce po triumfu však světová sedmička šokovala své fanoušky a celý tenisový svět rozhodnutím o ukončení kariéry. Je na to pravý čas, říká.
Profily hráčů
Marion Bartoliová

Když včera večer světová sedmička Marion Bartoliová na turnaji v Cincinnati prohrála v 2. kole s Rumunkou Simonou Halepovou 6-3 4-6 1-6, asi nikdo nečekal, že osmadvacetiletou Francouzku už na okruhu WTA nikdy neuvidí.

"Tohle byl poslední zápas mé kariéry. Omlouvám se," oznámila Bartoliová překvapeným novinářům. "Myslím si, že teď je ten pravý čas odejít, cítím to tak."

Na tiskové konferenci se Bartoliová se slzami v očích rozpovídala více o...

O tom, proč se rozhodla ukončit kariéru...
Moje tělo už prostě nemůže. Od začátku roku jsem si prošla řadou zranění. Jsem na tour už hodně dlouho. Letos ve Wimbledonu jsem se prosadila a splnila jsem si tak velký sen. Nechala jsem tam absolutně všechno. Nechala jsem tam všechnu energii, kterou jsem v sobě měla. Teď už ale cítím, že mé tělo to dál nezvládá. Po 45 minutách mě už všechno bolí. Hraju už dlouho, ale teď cítím, že už to dál nezvládám.

O tom, zda věděla už před zápasem, že bude její poslední...
Před zápasem nikdy nevíte, jestli bude nebo nebude vašim posledním, stát se může cokoliv, ale po zápase jsem to tak cítila. Cítila jsem, že už nemám jinou volbu. Po jednom setu mě bolelo celé tělo a s tím nemůžu hrát. Bylo to těžké rozhodnutí a nedělalo se mi snadno. Tenis hraju už spoustu let a své sny jsem si už splnila.

O tom, jak dlouho o konci přemýšlela...
Víte, je těžké to vysvětlit. Jak už jsem říkala, hraju už celou řadu let. Během těch let člověk o něčem sní, ale přichází různé vzestupy, pády, vzestupy a pak zase pády. Od začátku tohoto roku jsem měla řadu zranění a nebylo lehké se s tím vypořádat jak fyzicky, tak i psychicky. Moje tělo se začalo prostě rozpadat a i přesto jsem dokázala ve Wimbledonu nechat vše, co jsem mohla. Teď už ale přemýšlím jinak, musím své tělo chránit, jinak by to nedopadlo dobře. Mám právo dělat něco jiného.

O tom, zda toto rozhodnutí konzultovala s otcem...
Volala jsem mu. On mě zná tak dobře, že věděl, že něco není v pořádku. Viděl mě před odletem do USA a prý ze mě cítil únavu a vyčerpanost, proto ho mé rozhodnutí tolik nepřekvapilo. Řekl mi: 'Cítil jsem to z tebe. Vidím to v tvých očích i na tvém těle. Budu tě podporovat ve všem, co děláš nebo budeš dělat.' Udělal mi tím radost.

O tom, kde přesně cítí bolesti...
Bolí mě achillova šlacha, které mě nejvíc limituje právě na tvrdém povrchu. Bolesti cítím i v ramenou, v dolní části zad, v bocích.

O tom, jak došla přes výborný první set k tomuto rozhodnutí...
Jako tenista musíte jet pořád na 100 procent. A já jsem ten typ člověka, který když už něco dělá, dělá to opravdu na 100%. Pokud bych se teď měla soustředit na další turnaje a na přípravu, nebyla bych schopná dělat to naplno, protože tam není moje mysl a mé srdce. Já jsem hodně upřímný člověk a přiznávám to, že na 100% bych to už nedělala. Nebylo by to pak fér z pohledu mého týmu a to nechci. Proto jsem raději udělala tohle rozhodnutí, než abych lhala sobě i ostatním. Jak říkám, mé tělo je po hodině unaveno a já bych musela pracovat déle než jen hodinu.

O tom, na co je nejvíce pyšná ze své kariéry...
Jsem pyšná na to, že jsem zůstala stále stejná. Jsem pořád stejně upřímná a loajální ke své rodině, přátelům, ke svému týmu, ke všem, co se mnou za tu dlouhou dobu spolupracovali.

O tom, co bude dělat teď...
Ach bože, já nevím. O tom jsem teda ještě nepřemýšlela. Existuje tolik věcí, které bych ráda dělala, takže rozhodně něco najdu. Potřebuji teď jen trošku času, abych se vzpamatovala a usadila. Jsem nadšená žít svou budoucnost, budu o tom všem muset hodně přemýšlet.

K ukončení kariéry Bartoliové se už vyjádřila také šéfka WTA Stacey Allasterová:
"Gratuluji Marion ke krásné a dlouhé kariéře. Je to skvělá hráčka, která je inspirací pro řadu dalších a dalších tenistek. Hráčka, která svůj život zasvětila sportu. Na okruhu WTA bude jistě chybět její energie a odhodlání vyhrávat. Jsem na ní hrdá pro její životní hodnoty a touhu jít si za svým snem. I díky tomu dokázala letos vyhrát Wimbledon. My všichni jí do nové kapitoly života přejeme všechno nejlepší."

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, Petr Pokorný

Komentáře

5
Přidat komentář
Karl
Ach, Marion... Všechno nejlepší do dalších chvil Tvého života. Bude se mi stýskat.
Reagovat
a.magerova
Tak hodně zdraví a štěstí v životě bez tenisového zápřahu :-)))
Reagovat
smazaný uživatel
Velké rozhodnutí, silná chvíle a jen velikáni sportu dokáží odejít na vrcholu, mnoho štěstí a vzpomínku na originální tenis a letošní Wimbledon...good luck
Reagovat
Reti64
Budeš mi navždy scházet, Marion. Kéž bys byla v dalších letech šťastná!:-))
Reagovat
Heather_Fedex
budes mi chybet bar. drz se
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist