Belinda Benčičová: Ve stopách Hingisové?

23. 4. 2012, 11:53
Téma 0
Ivan Benčič ten příměr neslyší rád, ve švýcarských novinách ho četl mnohokrát. Nesrovnávat jeho dceru Belindu (15) s Martinou Hingisovou je ale po čertech těžké. Proč? Rodiče vycházející hvězdičky jsou Slováci žijící ve Švýcarsku, Belinda trénuje v akademii Martininy maminky Melanie, má talent i první úspěchy, podobnou techniku i hru, ráda jezdí na koni a nadto je stejně bezprostřední jako nedávná světová jednička. Otázka zní, jestli i pointa bude podobná.
Belinda Benčičová (© Zdeněk Sluka)

Ivan Benčič, jehož rodiče emigrovali v osmašedesátém do Švýcarska (tehdy mu bylo pět let), hrál stejně jako tatínek, spoluhráč Golonky a Dzurilly v bratislavském Slovanu, lední hokej. A jak známo, hokejisté tenis milují. Když se pak u Benčičů narodila dcera, koupil jí otec raketu.

„Syn by dostal hokejku, což se taky po narození mladšího Briana stalo. Ale dcera? Martina Hingisová navíc tehdy vyhrála první grandslamy, to bylo taky inspirující. Když jsem začal Belindě před garáží házet míček, ještě jí nebyly ani tři roky,“ vzpomíná Ivan Benčič.

Zpočátku hrál s dcerou před domem, potom na blízkých kurtech, domluvil jí hodiny s prvním trenérem. Když byly Belindě čtyři, odvezl ji ukázat Melanii Molitorové. Od té doby za ní dojížděli každý měsíc. Než šla Belinda do školy, přišlo zásadní rozhodnutí: Benčičovi se odstěhovali do Wollerau, aby mohla dcera pravidelně trénovat pod dohledem Melanie Molitorové. Pod jejím vedením roste Belinda už osm let. Když jí bylo dvanáct, matka Martiny Hingisové o ní řekla: „Ve svém věku je technicky ještě lepší než Martina. Viděla jsem už hodně talentů, ale Belinda na sobě pracuje mnohem tvrději než ostatní."

Benčičová díky tomu sbírala a sbírá úspěchy. Už loni, sotva jí bylo čtrnáct, uhrála první body WTA, když na prvním turnaji mezi ženami, »desítce« nedaleko Curychu, došla do čtvrtfinále! Přitom teprve pomalu začínala hrát turnaje juniorů. „Loni tančila na třech svatbách: hrála největší akce čtrnáctiletých, první turnaje ITF a zkusila i turnaje žen,“ usmívá se pyšný otec. „Její největší zbraní je komplexnost,“ říká a ještě za něco dceru chválí. „I když se zápas nevyvíjí, jak by chtěla, umí změnit taktiku, najít si cestičku, jak soupeřku dostat do úzkých.“

V dubnovém čísle Tennis Areny dále najdete:

Tennis Arena 04/2012 Exkluzivní rozhovor s Petrem Kordou; K tenisu se jednou vrátím, říká
Diskusi trenérů na téma Trénink dětí a žáků
Kinogram forhendu Petry Kvitové
Rozhovor s Petrem Koláčkem, světovou jedničkou mezi superseniory
Přehled raket deseti značek a rady, jak vybrat tu pravou
Fiftýny Andrey Hlaváčkové s Novakem Djokovičem

...a také soutěž a další zajímavosti a exkluzivní fotografie

Předplaťte si tenisový a lifestylový magazín Tennis Arena za pouhých 690,- za rok (dárek v hodnotě 500,-), nebo za 1.380,- na dva roky (dárek v hodnotě 1.000,-)!


Ptát se na další plány talentované hráčky je zbytečné. „Žádné nemáme, uvidíme, jak bude Belinda hrát. Letos ji čekají turnaje ITF, chce se kvalifikovat na juniorské grandslamy a pokud se naskytne šance, zahraje si i menší turnaje žen.“

Šance se naskytne docela jistě – vždyť kdo by nechtěl na svém turnaji ukázat vycházející hvězdičku, o které se píše jako o nové Hingisové a která si už ve čtrnácti zahrála Fed Cup (čtyřhru v únorovém utkání proti Austrálii – pozn.)?! „To bylo samozřejmě příjemné, Belinda je zase víc na očích. Možná zaujme i nějakého sponzora. Pár menších už naštěstí má, nejsme na tom finančně tak, abychom řekli: Fajn, hraj tenis, peníze nejsou problém. Přestože s Belindou jezdím, snažím se pořád podle možností pracovat, jsem pojišťovací makléř,“ říká Ivan Benčič a neskrývá, že teď už na kariéru dcery hodně sází. „Belindě je patnáct, není nač čekat. Až letos dokončí školní docházku, podřídíme všechno tenisu. Sport je taky škola života, stejně jako cestování. Navíc je Belinda chytrá holka a studium jí neuteče. Na tenis by ale ve dvaceti bylo pozdě.“

Kariéru slečny, která má slovenské i švýcarské občanství, budeme možná moci sledovat zblízka. Benčičovi totiž zvažují trénink v Čechách. Důvod číslo 1 – kvalitní sparing. „Zatím je to ve stadiu úvah, ve hře je i pobyt v Americe. Ale v Česku jsou kluby, které nabízejí perfektní podmínky a kde by Belinda měla s kým hrát,“ nastiňuje Ivan Benčič. „Ve Švýcarsku je teď osmou nejlepší hráčkou, ale příležitostí ke kvalitnímu sparingu má málo. Já bych přitom chtěl, aby viděla konkurenci a měla motivaci, protože to vše ovlivňuje přístup i kvalitu tréninku. Je rozdíl trénovat v hale, kde na vedlejším kurtu hrají konkurentky, nebo ve společnosti seniorů. Uvidíme, jak se rozhodneme...“

 

pva, Tennis Arena, Jiljí Kubec

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist