Berdych: Cítím se zpátky ve svém rytmu

27. 6. 2016, 16:42
Aktuality 14
Tomáš Berdych je na druhém grandslamu bez kouče. V hlavě už má možné varianty, ale s dočasným náhradníkem, Chorvatem Lukou Kutanjacem, je spokojený. Před Wimbledonem sice odehrál jen dva zápasy na trávě, ale před úterním vstupem do turnaje se cítí být v pohodě.
Profily hráčů
Tomáš Berdych

Berdych ukončil před French Open spolupráci s koučem Danielem Vallverduem. Zatímco Venezuelec Vallverdu už v Londýně vede Juana Martína del Potra, Berdych si zatím nového kouče nenašel a má k ruce na pomoc Kutanjace.

"Momentálně jsem spokojený. Mám nějaké věci v hlavě, ale zatím není nic, co by stálo za zmínku," řekl Berdych novinářům v All England Clubu. "Pokud to půjde dobře, třeba by se to dalo stihnout do US Open. Není to úplně podmínkou. Nebazíruju na tom. Nechci brát variantu z nouze. Až nastane správná doba, stane se to."

Třicetiletý tenista nechtěl spekulovat, zda se bude jednat třeba o takzvaného superkouče, který by doplnil Kutanjace. "Nebudu říkat nic," řekl Berdych, kterého trochu překvapilo, jak rychle se vrátil Ivan Lendl ke spolupráci s Andym Murrraym. I on měl před rokem a půl o Lendla zájem, ale tehdy ho bývalý první hráč světa odmítl, že nemá dost času.

"Projevil jsem o něj zájem, když Ivan tenkrát s Andym skončil, a taky o něco později. Řekl mi, že absolutně nemá čas. Že to není něco, co by chtěl dělat. A najednou je za nějakou chvíli zpátky...," divil se Berdych.

Nasazování ve Wimbledonu? Podle mě nemá hlavu a patu
Nyní se především soustředí sám na sebe. Před cestou do All England Clubu prohrál na trávě v Halle v prvním kole a v exhibici v Hurlinghamu porazil Feliciana Lópeze. "Na trávě je důležité, aby se člověk cítil dobře, aby byl odpočatý i natrénovaný. Já se cítím zpátky ve svém rytmu. Všechno běží, jak má," pochvaloval si a připomněl, že před šesti lety, kdy došel ve Wimbledonu až do finále, neodehrál na trávě před slavným turnajem ani jeden ostrý turnajový zápas. "Myslím si, že je to jedno. Paradoxně jsem tenkrát hrál na trávě nejlepší tenis," vzpomínal.

Devátý hráč světa poprvé v kariéře doplatil na pravidlo pořadatelů Wimbledonu, kteří nasazují hráče i na základě výsledků na trávě za poslední dva roky. Berdych mohl být při neúčasti Rafaela Nadala osmičkou, ale je až desítkou, jelikož se před něj dostali Richard Gasquet a Marin Čilič.

"Dřív mě posunuli z osmého na sedmé nebo ze sedmého na šesté místo. To nebyl rozdíl, co se týče pozice v pavouku. Být osmý a desátý je ale obrovský rozdíl. Ale tak to prostě je," řekl Berdych, podle nějž nemá upravování žebříčku smysl. "Chtějí mít něco extra. Podle jejich kritérií, ale podle mě to nemá hlavu a patu."

V prvním kole se střetne s Chorvatem Ivanem Dodigem. A poslední dobou bojuje nejen o postup do dalších kol, ale i o udržení v elitní desítce, ve které je nepřetržitě šest let, právě od svého zdejšího finále v roce 2010. "Začátek roku se mi nevyvedl podle představ. Troufám si říct, že jsem zpátky na dobré cestě. A věřím, že pořád mám na to, abych se nějakou chvilku rval s těmi nejlepšími. Abych se v desítce udržel nebo se do ní rychle vrátil, kdybych z ní vypadl," konstatoval Berdych.

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

14
Přidat komentář
Fandina
Berďulko výborně, jsem ráda, že si ve svém rytmu a doufám, že zítra vyhraješ nad Dodigem a potom další a další zápasy. Držím palce. Pojď!
Reagovat
Kytka
Taky držím palce, všechny co mám. Aby došel co nejdál. Ať nám Tom ještě rok dva vydrží.
Reagovat
Krisboy
Rok, dva? Tomáš není bolševik, vydrží minimálně pět!
Reagovat
smazaný uživatel
To se jen tak říká, že člověk nemá čas.
Reagovat
smazaný uživatel
Tome ser na Lendla pořád mu voní prachy a Andy mu jich asi dost nabídnulh! hleď si svého a jdi za svým snem.letos Semi není nereálné přeci jen wawrinec je schůdnější soupeř než ostatní že špičky.no uvidíme je vidět že si věří tak to zkusí.
Reagovat
FulnekUltras
Třeba zrovna teď to může dopadnout dobře. Šafi se k titulu taky tlačí z druhé strany... ;)
Reagovat
misa
Šafinka bude muset pořádně zlepšit hru, ale odvrácené mečboly můžou pozvednout sebevědomí.
Reagovat
FulnekUltras
Oběma bych letos docela přál závěrečný banket se vším, co k tomu patří... ;) ...tak jakoby z ničeho... ;)
Reagovat
Kytka
Ivan má špatnou povahu, je to vyžírka. Na Murraye, když byl ppo operaci zad a hrál půl roku dost špatně, nechl na holičkách. Tehdy n něj Andy čekal jak na smilování na jedné tisícovce na amerických betonech a Ivan couvnul a neměl čas.Neměl čas ani na Toma a teď ho najednou má dost? Spíš vidí, jak jde Andy nahoru, a že by mohl něco pořádného vyhrát - daleko k tomu nemá i bez Ivana - tak zase čas má? Spíš cítí prachy. Vždycky to byl vyžírka. Přála bych Tomovi, aby se mu povedlo sehnat velmi dobrého kouče. Brát si teď nějaká béčka fakt nemá smysl.
Reagovat
Kytka
Pamatuji jak po revoluci přijel do Čech na nějakou exhibici a president Havel ve své naivní upřímnosti se šel podívat na velkého Ivana Hrozného, ačkoliv sportu vůbec nerozuměl. Celý natěšený se s ním setkal a Ivan ho hned zpražil, že by mu mohl svým vlivem pomoci urychleně získat americké občanství. Jaký to rozdíl od Martiny Navrátilové. Od té doby si už o Ivanovi nic dobrého nemyslím.
Reagovat
FulnekUltras
Ono už to bylo docela patrné v 80. letech. Jenže tam se ještě mohl vymlouvat na "odpor k nesvobodě"... ;)
Reagovat
Kytka
A hlavně ve třetím kole porazit Petru. Pokud se tam obě dohrabou.
Reagovat
Kytka
Ale na Peťu se těším, v té noční košilce co měla Šafinka. Obě jsou u Nike. je to pitomý nápad tohle navléct sportovkyním s vypracovanými těly.
Reagovat
misa
Petru ne, má tam Muguruzu :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist