Berdych dělá vše pro Lehečkův komfort. S týmem jsme si rychle sedli, pochvaluje si

8. 7. 2023, 15:11
Aktuality 21
Tomáš Berdych se po čtyřech letech vrátil do Wimbledonu, kde hrál v roce 2010 finále, a v roli konzultanta pomáhá současné české jedničce Jiřímu Lehečkovi. Bývalá světová čtyřka si pochvaluje, jak do týmu jednadvacetiletého rodáka z Mladé Boleslavi zapadl, a věří, že se před Lehečkou otevírá perspektivní budoucnost. Vedle předávání poznatků a zkušeností mu rád pomůže i se servisními věcmi. Novinářům řekl, že se po konci kariéry v mnoha ohledech změnil.
Profily hráčů
Tomáš Berdych (© Profimedia)

"Sem se člověk vždycky vrací rád. A v mé současné pozici už jsem mnohem uvolněnější," uvedl Berdych. "Mám větší nadhled. Veškerý tlak je spíše na Jirkovi. My se jen snažíme udělat vše pro to, aby se cítil co nejlépe a pak to předvedl na kurtu," podotkl.

Rodák z Valašského Meziříčí se přidal k Lehečkovi letos na jaře. Před Wimbledonem s ním pracoval na servisu, pohybu či returnech na trávě. Lehečka si spolupráci pochvaloval. "Jeho povaha pro mě byla důležitá. Nepotřeboval jsem si za každou cenu odškrtnout trenérské políčko, že mi někdo extrémně zaplatí a já se s ním občas svezu na turnaj. Ten kluk si zaslouží, abych mu pomohl. Navíc sám projevil zájem. Ani mě nenapadlo se k někomu tlačit," podotkl Berdych.

Na spolupráci kývl i proto, že se zná od mládí s Lehečkovým trenérem Michalem Navrátilem. Věděl, že do týmu snadno zapadne. "Koho jsem znal nejméně, byl paradoxně Jirka. Vše si ale sedlo rychle. Nemusel jsem půl roku nasávat atmosféru v týmu a vnímat jeho dynamiku. Přijde mi, že od prvního turnaje se jede naplno, jako bychom spolu byli dlouho," řekl.

Berdych je jediným hráčem, který ve Wimbledonu dvakrát přešel přes Novaka Djokoviče. V roce 2010 ho porazil ve třech setech, o sedm let později Srb zápas skrečoval. Od té doby vítěz rekordních 23 grandslamových titulů v All England Clubu jen vítězí.

"Pokud ale vlezl na kurt, tak se to počítá," usmál se Berdych a za nejsilnější moment kariéry označil finále s Rafaelem Nadalem před třinácti lety. "I když to nedopadlo, Wimbledon je svátek. Čím jsem starší, tím mám radši věci, které nejsou na první pohled hezké a musím si k nim najít cestu," podotkl.

Vše pro Lehečkův komfort

Při procházce zázemím slýchá narážky, zda se na okruh nevrací, bere je ale s humorem a ostatní uklidňuje, že ne. Snaží se starat o Lehečkův maximální komfort. Předává mu zkušenosti z kurtu i mimo něj, dělá mu občas sparingpartnera, nebrání se jakékoliv roli.

"Stejně jako jsem kdysi tohle očekával od lidí kolem sebe, teď se snažím pomáhat jako oni mně. Neřeknu Jirkovi: Nevymýšlej si, tohle nedělám. Vím, co má hráč rád, aby se cítil dobře. A když třeba něco zapomene v šatně nebo je třeba donést rakety, skočím tam a neohrnu nad tím nos," popsal Berdych.

Jen zápasy mimo kurt už tak neprožívá jako během aktivní kariéry. Říká, že kdysi při sledování parťáků v Davis Cupu trpěl jako pes. "Teď už ale vím, že během zápasu nic neovlivním. Záleží na předchozí práci, tu se snažím udělat co nejlépe a pak už je to na něm. Když se nedaří, najdete věci, co jsou blbě. Když ale hraje dobře jako třeba s (Franciscem) Cerúndolem, můžete si to užívat. Změnil jsem se. Kdyby ne, hrozně bych trpěl a asi bych nikomu nechtěl pomáhat," uvedl Berdych.

Nadějná perspektiva i odvaha

Přestože nechce číselně odhadovat, na jakou pozici v žebříčku Lehečka v budoucnu má, vítěz 13 titulů na okruhu ATP vidí ve čtvrtfinalistovi letošního Australian Open potenciál. "Má před sebou nadějnou perspektivu, což mě zaujalo a zapadlo do té skládačky. Přiznávám, že spolupráce s tenistou, který se pohybuje kolem stovky, by pro mě tak zajímavá nebyla. Vidím v něm slušný potenciál," řekl.

Líbí se mu fyzická připravenost českého tenisty i jeho mentální nastavení, jak o hře přemýšlí. "Líbí se mi, jak má hru založenou. Nacházím dost věcí, které máme podobné. Můžeme je spolu pilovat," všiml si. "Víme i o slabších stránkách, které si zaslouží nějakou pozornost. Ale obecně si myslím, že má hezky nakročeno. Nebojí se velkých hráčů. Není vykulený, že má jít proti hvězdě na centrkurt. Tahle odvaha se těžko učí," dodal Berdych

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

21
Přidat komentář
Mantra
v Českém malém rybníčku ještě na rozjezd ok. Jenže to bych bral, kdyby se Berdych nepřisral k rozjetému klukovi. Kdyby ho přivedl do téhle situace z té stovky, od juniorů, tak je to super.
Přijít do rozjetého vagonu a všem říkat, jak se to řídí? To je za truhlika už teď.
A fakt si nejsem moc jistej, tím, že on mu ukáže víc než kde je záchod na stadioně.
Sám byl zoufalej v postupu na vrchol. Zkusil ledascos, to jo, ale výsledek nebyl jinej. A vrcholem bylo najmout vyžírku Valverda. Nosič vody, kterej "znásilnil" tolik jmen a jejich kasiček. A to i WTA (Vid come?) Tohle byl krok ze skal na dobro.

Berdych je ok, jako nálepka pro toho šizunka v Prostějově, tam ještě nějaký vohnouty, co si ho daj na bilboard, aby prodali ve stavebninách cihlu navíc najde.

Ale svět se otočil x krát a v tenise je to jen jeden z mnoha (bohužel) mírně nadprůměrných hráčů. O tréninku nebo mentirunku nelze ani mluvit.
Reagovat
George_Renel
Za truhlíka jsi tak jedině ty. Přečti si co o tom říká Berdych a z jakého důvodu je u týmu. Jeho vlastní iniciativa to samozřejmě nebyla.
Reagovat
Nenela
Byvaly 4. hrac sveta pro me rozhodne neni "lehce nadprumerny", ale brilantni. Co by za takovou karieru dalo asi 1000 jinych hracu. Nebi i vic. Jsi uplne mimo tvl. Zcela smile
Reagovat
jurasekh
Berdych byl "pán tenista" (kéž by Jirka dosáhl jednou alespoň toho, co Tomáš). A to vše dosáhl navíc v době vrstevníků jakými byli Federer, Nadal, Murray, Djokovič, a ještě třeba DelPotro, Čorič, Wavrinka, Ferrer mnozí další...smile
Reagovat
Ondra979
jj je to tak..tak snad mu to pujde ted minimalne stejne dobre, nebo jeste lepe!
Reagovat
arvncr
Autokorekt ti opravil Čiliće na Čoriće.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
jurasekh
Jj, jak se to stalo, člověče? jsem už dědek a některé věci nechápusmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
To je hned, někdy ani nestačíš mrknout okemsmile
Reagovat
com
a co mu vlastne Berdych chce nabidnout? Dat mu rady jak to dotahnout na ctvrty misto zebricku, nebo jak vypadavat v SF grandslamu a nikdy zadnej nevyhrat smile
Reagovat
Kandinsky1
Vypadá to, že ho učí jak zvládat big pointy, to byla vždycky jeho parádní disciplína.
Reagovat
Kytka
Tak chtěla bych vidět současnou tenisovou špičku, s výjimkou Alcaraze, jak by se popasovali s tehdejší silnou čtyřkou v jejich nejlepších létech. A dalšími, jako Wawrinka a také třeba s Davidem Ferrerem a naším Tomášem Berdychem, kteří se drželi v desítce bez přestávky 10 let. možná by si mnozí Tomáše vác vážili.
Reagovat
Kytka
oprava - řadu let
Reagovat
Nola
co to tu riesis ? oprav ma ak sa mylim... kolko GS ma Ljubicic, Vanek, Vajda, Magnus Norman, mam pokracovat? neskutocne kecy.....
Reagovat
smazaný uživatel
co to tu riesis ? oprav ma ak sa mylim... kolko GS ma Ljubicic, Vanek, Vajda, Magnus Norman, mam pokracovat? neskutocne kecy.....
Reagovat
IngStavinoha
toho se Berďa od LOH výhry nad Federerem ještě chvilku držel...
Reagovat
turista
Je fakt že mladý Tomáš Berdych se Big 3 nebál a každého z nich několikrát porazil. Má mraky zkušeností a může Jirkovi Leheckovi být užitečný.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Ale Medvěda nikdy neporazil... Nicméně, ani s ním nikdy neprohrál smile
Reagovat
bIbec
Hlavně to ještě nepohnojit borci.

To by byl skandál!
Reagovat
bIbec
tak ještě jeden. Na Medvěda aspoň bude rázně rozpinkanejsmilesmile
Reagovat
bIbec
Moc důležitá výhra

Pfffff
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist