Berdych je zpět ve hře o semifinále! Zaskočil Roddicka

24. 11. 2010, 16:40
Aktuality 42
TURNAJ MISTRŮ - Tomáš Berdych bude na Turnaji mistrů do poslední chvíle bojovat o postup do semifinále. Český hráč dnes v Londýně překvapil dobrým výkonem a především vítězstvím nad Američanem Roddickem, čímž se udržel ve hře o dvě postupová místa ze skupiny. V rozhodujícím zápase se utká se světovou jedničkou Nadalem, který vyhrál i nad Djokovičem.
Tomáš Berdych

Tomáš Berdych od finále ve Wimbledonu vyhrál pouze osm utkání. Během uplynulých pěti měsíců nedokázal porazit hráče první světové třicítky, natož někoho z účastníků Turnaje mistrů, na který se letos premiérově kvalifikoval.

Do Londýna odletěl s bídnou formou, kterou potvrdil hladkou prohrou v úvodním střetnutí s Djokovičem. Přesto nemusel házet flintu do žita, semifinálový sen si mohl pořád splnit.

Nejprve však musel udělat první krok. Porazit Andyho Roddicka, se kterým letos všechny tři vzájemné duely prohrál. Američan navíc v úvodním zápase předvedl skvělý výkon proti Nadalovi a českému hráči se velké šance nedávaly. 

Jenže Roddick dnes nehrál tak agresivně jako před dvěma dny proti světové jedničce. Na servisu sice byl dlouho dominantní a za stavu 5-4 se dostal ke dvěma setbolům, ovšem aktivně hrající Berdych se nerozklepal a klíčový moment utkání zvládl. "Trefil jsem dva dobré servisy a pak zahrál těžký volej, kterým jsem si hru podržel," řekl Berdych. Jediné dva brejkboly, které za celé utkání nabídl, odvrátil, v následné hře poprvé prorazil Roddickův servis a nakonec úvodní dějství vyhrál. Do ztichlé haly zaznělo Berdychovo nadšené: "Jo!"

Osmadvacetiletý rodák z Texasu ani ve druhém setu nepřipomínal dravce, který se v pondělí takřka úspěšně rval o Nadalův skalp. Po pátém gamu dokonce rozbil raketu. O tři roky mladší Berdych soupeřova špatného dne využil, vybičoval se ke skvělým úderům, postaral se ještě o dva brejky a nakonec za hodinu a 25 minut zvítězil 7-5 6-3.

"Všechno šlo v utkání o dost lépe než v prvním duelu. Po odvrácených setbolech jsem získával sebejistotu a hrál lépe a lépe," usmíval se rodák z Valašského Meziříčí. "On nenastupoval do zápasu sebevědomě, ale postupně si věřil více a více," řekl Roddick.

Berdycha sebejistota se projevila ve výměnách, hrál klidně a mohl si dovolit čekat na chybu amerického hráče. Do tlaku se dostával forhendem jako v červenci při své wimbledonské jízdě do finále a rovněž mu fungoval servis. "Ano, tohle je wimbledonský Berdych," komentoval zápas Brit Tim Henman pro BBC.

Roddick si krátce před rozhodujícím brejkem podobně jako v duelu s Nadalem stěžoval na svítící reklamy za dvorcem. "Reklamy se měnily i těsně před začátkem výměny, což je nepříjemné, když se snažíte sledovat dráhu míče. I Tomáš si toho všiml," řekl Roddick. Hlavní rozhodčí pak nechal reklamní panely zhasnout.

Dobře naladěný Berdych po zápase ocenil hlavně publikum. "Diváci jsou vynikající stejně jako ve Wimbledonu, je vždycky skvělé nastoupit před zaplněným hledištěm. Děkuji všem za podporu."

Zbylé zápasy ve skupinách:
Skupina B - čvtrtek:
15:15 Federer -Söderling
21:15 Murray - Ferrer

Skupina A - pátek:
15:15 Nadal - Berdych
21:15 Djokovič - Roddick 

Zápas na Turnaji mistrů vyhrál jako první český tenista po osmi letech. Před ním se radoval v roce 2002 Jiří Novák po výhře nad Američanem Andrem Agassim. Ze skupiny ale Novák tehdy nepostoupil, to naposledy dokázal Ivan Lendl před 19 lety.

Berdych v rozhovoru na kurtu souhlasil s moderátorem, že má šanci postoupit. "Určitě. Hraji poprvé turnaj ve skupinách a po prohře jsem se dostal vítězstvím do hry. Mám to ve svých rukách a bude záležet na dalším utkání," řekl Berdych.

Nadal porazil Djokoviče, Srba zradily kontaktní čočky
V pátek se pětadvacetiletý hráč v posledním utkání střetne se Španělem Rafaelem Nadalem, který v repríze finále US Open porazil 7-5 6-1 Srba Novaka Djokoviče a ve skupině si připsal již druhé vítězství. 

První tenista světového žebříčku už v prvním zápase proti Roddickovi naznačil, že se s londýnským prostředím seznámil a musí se s ním letos počítat. Byť loni na britských ostrovech neuhrál ani set. Proti Djokovičovi se hned v úvodu postaral o brejk, náskok si však neudržel. Srbský hráč, vítěz Turnaje mistrů z roku 2008, ale kvůli kontaktním čočkám začal mít potíže s viděním a za stavu 4-4 odběhl na pět minut do šatny. Třiadvacetiletého rodáka z Bělehradu trápila řezavá bolest v pravém oku

"Nerad o tom mluvím... Nikdy se mi to v životě nestalo. Byl jsem rozladěný z toho, že to ovlivňuje zápas. Pravé oko mě tak řezalo, že jsem od stavu 5-5 nemohl hrát. Téměř jsem neviděl míček, hlavně na returnu. Bylo to strašné. Musím teď k doktorovi a doufám, že budu na další zápas připravený," litoval Djokovič po zápase.

Pak už španělský tenista, jenž na Turnaji mistrů dosud nehrál ani ve finále, neměl s indisponovaným soupeřem problém, získal osm gamů z devíti a za 112 minut se radoval z druhé výhry. První set přitom trval i s ošetřením hodinu a patnáct minut. 

"Pro mě je to moc důležité vítězství, neboť jsem hrál velmi dobře. Hlavně v prvním setu. Mám teď ve skupině perfektní pozici," uvedl Nadal.

Postupové karty zamíchány
Postupová matematika ve skupině je tak nyní velmi zamotaná. Postoupit mohou všichni, ale jistotu nemá nikdo. 

Tomáši Berdychovi k postupu teoreticky nemusí stačit výhra nad Nadalem, pokud tedy nezvítězí ve dvou setech. Musel by pak spoléhat, že Roddick, který by už byl ze hry postup, zdolá Djokoviče. Do semifinále se však může dostat i za jistých okolností v případě třísetové porážky s Nadalem. Roddick by pak ale musel vyhrát ve dvou setech nad Djokovičem. 

Nadalovi k jistotě postupu stačí uhrát set proti Berdychovi. Pokud by český hráč nad Španělem vyhrál ve dvou sadách, musí pak světová jednička čekat do večera a držet palce Roddickovi, aby uhrál alespoň set proti Djokovičovi. 

Spoustu variant, jak se dostat do semifinále, má Djokovič. Pokud Nadal jakkoliv porazí Berdycha, stačí Srbovi večer uhrát jeden set. Když vyhraje Berdych, musí Djokovič vyhrát minimálně stejným výsledkem nad Roddickem.

Nejmenší šance zůstaly Roddickovi. Toho ve hře udrží jen dvousetová výhra Nadala nad Berdychem. Sám by pak ale ještě musel vyhrát 2-0 na sety nad Djokovičem. Všechny ostatní výsledky Američana pošlou domů. 

Světové dvojky Daniel Nestor a Nenad Zimonjič, jejichž cesty se po sezoně rozdělí, jako první v Londýně postoupili do semifinále. Kanadsko-srbský pár dnes vyhrál dvakrát 7-6 nad duem Bhúpathí/Mirnyj a dosud ve dvou zápasech neztratil ani set. Ani případná prohra s dvojicí Kubot/Marach, kteří jsou již bez šance na semifinále, jejich postupu zabránit nemůže.

- TURNAJ MISTRŮ LONDÝN (Velká Británie, tv. povrch / hala, 2.227.500 liber) -
středeční výsledky (24. 11. 2010)

Skupina A:
Berdych (6-ČR) - Roddick (8-USA) 7-5 6-3
Nadal (1-Šp.) - Djokovič (3-Srb.) 7-5 6-2

Tabulka:
1. Nadal 2 2 0 4:1 2
2. Djokovič 2 1 1 2:2 1
3. Berdych 2 1 1 2:2 1
4. Roddick 2 0 2 1:4 0


Čtyřhra - skupina B:
Moodie/Norman (8-JAR/Belg.) - Kubot/Marach (5-Pol./Rak.) 6-1 6-3
Nestor/Zimonjič (2-Kan./Srb.) - Bhúpathí/Mirnyj (4-Ind./Běl.) 7-6(5) 7-6(1)

Tabulka:
1. Nestor, Zimonjič 2 2 0 4:0 2
2. Bhúpathí, Mirnyj 2 1 1 2:2 1
3. Moodie, Norman 2 1 1 2:2 1
4. Kubot, Marach 2 0 2 0:4 0

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

42
Přidat komentář
smazaný uživatel
Líbí se mi ta postupová matematika, ačkoli je zbytečně složitá...Berdych Rafu jednoduše neporazí a hned se nám varianty postupu krásně zjednodušili:)
Reagovat
smazaný uživatel
expres zprava Nadal vyhral 7:5 6:2 a ne set proti Riddicovi, ale Berdychovi.
Reagovat
smazaný uživatel
Roddickovi
Reagovat
petrstary
Pokud dobře počítam - pokud Djokovič porazí Roddicka, tak Berdych musí Nadala dát 2:0 a o sedm gamů, pokud by Roddick vyhrál, pak Berdych nemůže postoupit s jedinym bodem (sety má 2:2 a gamy -1, nemůžou mít oba soupeři horší), takže i tak musí Nadala porazit, to už jakkoliv. Je to tak? No moc tomu nevěřim, ale i tak myslim že může bejt Berdych spokojenej, s ostudou už domu nepojede..
Reagovat
smazaný uživatel
Nejhprší je, že člověk u něj neví, kdy to je vážně a kdy to hraje, k jednomu míči přistoupil úplně špatně, ale jinač si kontroluoval oči jen po prohraných výměnách, kdo ví, nechci mu křivdit, i když si za svou pověst může sám.
Reagovat
smazaný uživatel
tak jako pochopila bych, kdyby zacal "hrat", kdyz prohrava...to oko ma docela zarudly, muze to bejt teda i tim, ze si do nej porad hrabe, tezko rict, ale rekla bych, ze tentokrat nesimuluje
Reagovat
smazaný uživatel
Asi ne no, to by nebyl ovlivněn jeho výkon, po simulaci obvykel začne hrát lépe. Škoda, že je zápas tímhle ovlivněn, šest nebo sedm gamů to byl krásný zápas, asi nejlepší na turnaji zatím, tak hlavně, aby mohl nastoupit do posledního zápasu a zamotala se situace okolo postupu.
Reagovat
smazaný uživatel
ak vis, jak to bylo loni, vyhral dva zapasy a presto nepostoupil...uvidime, je to skoda, hral opravdu dobre
Reagovat
smazaný uživatel
ak vis, jak to bylo loni, vyhral dva zapasy a presto nepostoupil...uvidime, je to skoda, hral opravdu dobre
Reagovat
smazaný uživatel
Jo, loni si to ale naprosto sám posral vypuštěním druhého setu se Soderlingem, který ho stál postup, za to si mohl sám a vyčítat to mohl jen sobě. Uvidíme, co v pátek, dneska už nevyhraje a pokud Rafa bude pokračovat takhle, tak nevyhraje proti němu ani Tomáš.
Reagovat
smazaný uživatel
kdo koukate na rafu a novaka, nevite, co ma nole s ocima? odskocila sem si a ted tohle...diky
Reagovat
tito
asi řasa
Reagovat
smazaný uživatel
Šel si vyměnit čočky, komentátor říkal contact lenses, což jsou čočky, asi mu něco vletělo do oka a nějak se mu hnuly čočky, tak si je šel vyměnit do šatny.
Reagovat
smazaný uživatel
konečně se Tomovi srovnala hlava byl to super tenis
Reagovat
smazaný uživatel
Tak dnes budu fandit Rafovi, ikdyž jen kvůli Tomovi!! Jinak se ráda kouknu na zápas Rafa:Djoko, ale jindy je mi jedno, kdo vyhraje, hlavně, že to většinou bývá parádní podívaná.
Reagovat
smazaný uživatel
Fandové Nadala, neberte to jako provokaci, ale myslím, že pokud se Rafa nezlepší oproti zápasu s Roddickem, prohraje.... potom by se mohlo o 2. postupujícím rozhodnout v pátek mezi Nadalem a Berdychem
Reagovat
smazaný uživatel
mám dotaz...víte někdo, jak se dá zjistit, jestli Tomáš bude hrát v pátek odpoledne nebo večer?? dík..:)
Reagovat
smazaný uživatel
Bude hrát v pátek večer ve 21:15 :)
Reagovat
smazaný uživatel
jo taky myslim,měl by zakončovat utkání ve skupině jako 6 nasazený hráč
Reagovat
smazaný uživatel
CENTRE COURT start 12:15 pm
[2] D Nestor (CAN) / N Zimonjic (SRB) vs [5] L Kubot (POL) / O Marach (AUT)

Not Before 2:00 PM
[1] R Nadal (ESP) vs [6] T Berdych (CZE)
.
Reagovat
smazaný uživatel
Tady se jasně ukázalo co u Tomáše dělá hlava a sebevědomí. Od tý doby co odvrátil setboly si s Roddickem dělal prakticky co chtěl a jednoznačně ho přejel. Dost se to podobalo jeho výkonům z poloviny sezony. Pokud na to naváže proti Rafovi tak má dost slušnou šanci. Ten byl v tom prvnim zápase hodně špatnej na svý poměry, ale obávam se že se výrazně zvedne. Ikdyž dneska by klidně mohl prohrát..
Reagovat
smazaný uživatel
myslim, ze rafa s novákem neprohraje, to je pjh (pod jeho úroveń), i tomáš ho měl porazit nebot je výrazne lepší kdyz se mu vede. A proti rafovi bude zalezet na servisu a jestli mu pudou forhendy. comon Tomášek!!!
Reagovat
smazaný uživatel
No no no, zase nebuďme až takoví optimisti. A nevím proč by nemohl Rafa dneska prohrát, když hrál první zápas strašně a na tvrdém povrchu má s Djokovičem negativní bilanci (4:7).
Reagovat
smazaný uživatel
A když jsem to včera říkal, tak se mi Armstrong t.č. zaměstnán, jako tenisový kazatel, vysmál do slabomyslných. Já celou noc proplakal :-( Tak, teď ještě Rafa, to už bude hračka, určitě lehčí, než semifinálové RS, nedej bože finálový RF :-))) tak co? Jaké máte tipy, to vypadá zajímavě, ne? Paráda.
Reagovat
smazaný uživatel
Pokud Rafa nezlepší svůj předešlý výkon, prohraje ve dvou setech. Myslím dneska.
Reagovat
smazaný uživatel
Jsem rada hlavne za Toma, porad dokola uvadeny statistiky utkani od Wimbledonu. Je to pravda, ale kdo sleduje tenis,tak to uz davno vi a nemusi to slyset porad dokola.Opravdu kazdy zapas je jiny a hrac v jinem rozpolozeni. Andy si byl podle me moc jisty vitezstvim a pak nahle videl to nebezpeci a znejistil. Tom hral zpocatku vice opatrne, ale nektere voleje u site to byla nadhera. Jak byly ty prvni breakbaly a hned na setbaly, tak mi zatrnulo,ale stesticko i v tu chvili dobra hra stala pri nem, a pak prvni break na setbal na jeho strane promeneny, no parada. V druhem setu byl pochopitelne klidnejsi a riskantni udery k lajnam uz lepe vychazely. Lepe, ze rozhodl zapas pri podani Andyho, je to vzdy klidnejsi, nez pri svem podani.Proste je dulezite, ze pri prvnim startu na tomto turnaji uz neudela ostudu a muze nyni jiz jen prijemne prekvapit.
Reagovat
smazaný uživatel
Rod hrál dneska tužku a Tom toho využil,
doufám, že už se mu to sebevědomí zvedne
a třeba překvapí i proti Nadalovi.
Reagovat
smazaný uživatel
Proc si neco podobnyho nepredvedl s Novakem :( ... Mozna to lze pricist premierovemu vystoupeni, ale dnes to bylo ponekud jine predstaveni.. Chvilemi sem mel pocit ze vidim staryho Berdycha z leta letosniho roku.. gratuluju.. opravdu skoda zapasu s Djokovicem.. Rafa bude tvrdy orisek ale nemas co ztratit a stat se muze cokoliv.. drzim palce
Reagovat
smazaný uživatel
z čistě praktického hlediska bysme měli večer fandit Nadalovi.
Reagovat
smazaný uživatel
Zdarec lopato43 :))tak co ty jouzo prý Tomáš nedá na turnaji ani set a ja že nerozumím tenisu.....tak Ti nevím, ale nick lopata Ti fakt sedne :-D....tak peace kamo někdy příště až nebudeš lítat v oblacích a budeš stát co se tenisu týče nohama pevně na zemi.
Reagovat
smazaný uživatel
Ale notak, nechte lopaťáka na pokoji, právě přišel o celý svůj majetek, který vsadil proti Berdychovi :DD No jo, lopaťáku, znáš to, přej a bude ti přáno... Tak zdarec a sežeň si něco teplého na sebe, pod mostem bude dnes v noci zima ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
dobře on! NÁDHERA! teď ještě porazit Rafu a semifinále je tu! :)
Reagovat
pgbass
Jo tady to mate, vy co jste na něj všichni nadávali. Ja řikal ze treba nekoho dá:-)
Reagovat
smazaný uživatel
No to bylo parádní, ještě Nadala a bude semifinále!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Vážně paráda, ale viděl jsem pouze poslední 3 gamy a tam mi přišlo, že to Roddick už vzdal. A ten kurz 1:3 mi přijde docela dost krutý... Ale to není vůbec důležité :) Teď hlavně Rafu :)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak co lopato, vsadils? Jinak velmi dobrý zápas od Tomáše, do stavu 4:5 a 15:40 byl sice trochu přidržený a dělal dost chyb, odvrácení setbolů ho ale nakoplo a pak začal hrát výborně a Andy opravdu dneska nic nezmohl. A je to paradox, protože mi nepřijde, že vy hrál hůř než proti Rafovi. Šanci postoupi mají stále všichni, Andy máí i s Novakem lepší vzájemnou bilanci, tak uvidíme, co se stane večer.
Reagovat
smazaný uživatel
Berdych. Po prvych zapasoch som fakt necakal ze ma sancu s Roddickom ale klobuk dole. Roddick dneska nic moc vykon a Berdych naopak zahral solidne- na pomery z poslednych tyzdnov nad ocakavania. Neverim mu sice proti Nadalovi ale vsetko je mozne. Inak Roddick este neni mimo hry staci mu dufat ze Nadal vyhra vsetyk 3 zapasy a on Djokera da vyrazne dobre aby postupil na zaklade setov, gamov aj s 1 zapasom sa da ist dalej no uvidime kazdopadne tento vysledok to zamotal skupinu i ked postup by aj tak nemal ujst Nadalovi a Djokovicovi.
Reagovat
smazaný uživatel
Určitě se karty zamíchali, bude to ještě zajímavé, já ale myslím, že Djokovič s Nadalem si to pohlídají.
Reagovat
smazaný uživatel
Asi si konecne uvedomil, ze hraje dvouhru a ne ctyrhru, a jeho udery zacaly zapadavat na lajny a ne do obdelniku pro ctyrhru. Sice az koncem prvniho setu, ale stacilo to
Reagovat
smazaný uživatel
nadhera!
Reagovat
smazaný uživatel
Mám radost za Toma, že je ještě šance se dostat do semifinále. Tak hodně štěstí !!!!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist