Berdych konečně porazil Safina. Nesimuluj, zlobil se pak Rus

14. 10. 2009, 11:13
Aktuality 54
Krátce před koncem kariéry Marata Safina ho Tomáš Berdych dokázal poprvé v životě porazit. V Šanghaji dnes k zármutku nespočtu čínských fanynek v hledišti bývalou světovou jedničku porazil a postoupil do třetího kola. Berdych simuloval zranění, rozčiloval se po zápase jeho soupeř.
Tomáš Berdych

Čtyřiadvacetiletý Tomáš Berdych dnes v Šanghaji dokázal vyhrát, i když se nechal v utkání dvakrát ošetřovat. Nejdříve mu český fyzioterapeut Michal Novotný, pracující pro ATP, zavázal nohu pod levým kolenem a na začátku druhé sady ještě musel promasírovat českému tenistovi levý bok.

Po úvodní ztracené sadě Berdych dobře měnil rytmus hry a Marat Safin začal častěji kazit. Ve druhé sadě odvrátil český tenista při svém servisu všech sedm brejkbolů, zatímco svůj jediný proměnil. I díky tomu Safin ukázal svoji temnou stránku a o kurt rozmlátil raketu.

V třetím setu už Berdych vedl 4-0, ale další čtyři gamy prohrál. Vzápětí však vzal Safinovi počtvrté v utkání servis a při svém podání zápas ukončil. Mečbol Berdych proměnil razantním esem.

Safin: Nesimuluj a hraj
Na kurtu ale soupeření obou hráčů nepřestalo. Safin po skončení zápasu u sítě nepodal českému hráči ruku, protože tvrdil, že si Berdych vymýšlel zranění, aby se mohl nechat ošetřit.

Devětadvacetiletý Rus si stěžoval, že protivník zranění předstíral. "Měl bys trochu dospět a vyrovnat se s tím. Když prohráváš, tak se chovej jako chlap a prohraj jako chlap," vzkázal Safin českému tenistovi. Podle něj totiž není možné, aby hráč, který se nechá ošetřit, začal lépe běhat a střílet vítězné údery.

"Nesimuluj, abys pak znenadání zvedl vítězně ruce nad hlavu," řekl Rus po vyřazení. "Určitě si najde deset tisíc výmluv, ale to nestačí. Když hraješ, tak si nevymýšlej a hraj," dodal rozzlobený Safin.

Safina porazil Berdych poprvé v kariéře. V obou předešlých zápasech s ním prohrál, včetně loňské pětisetové bitvy v Davis Cupu.

Dalším soupeřem českého tenisty bude Francouz Gilles Simon. Také s ním se Berdych naposledy utkal v Davis Cupu, na rozdíl od Safina ho ale v týmové soutěži porazil. Osmý nasazený hráč dnes bez větších potíží přešel přes Srba Viktora Troického, kterého porazil 6-3 6-4.

Po turnajové čtyřce odstoupila i trojka, Nadal postoupil
Řady tenistů, kteří v Šanghaji nedohráli své zápasy, dnes rozšířili další dva. Po včerejším zranění čtvrtého nasazeného Andyho Roddicka pořadatele zarmoutil také vítěz US Open a v Šanghaji třetí nasazený Juan-Martin del Potro, který vzdal utkání s Rakušanem Jürgenem Melzerem. Argentinský tenista prohrál první sadu 5-7 a ve druhé prohrával 1-2, když se rozhodl odstoupit kvůli zraněnému zápěstí.

Del Potro je už pátým hráčem, který v Číně skrečoval svůj zápas. Ještě před ním dnes nedohrál utkání Němec Tommy Haas, který ze souboje s krajanem Rainerem Schüttlerem odstoupil za stavu 4-6 kvůli zranění pravého ramene.

Největší favorit ovšem stále zůstává ve hře o titul. Španěl Rafael Nadal měl dnes proti Jamesi Blakeovi podobné problémy jako před týdnem v Pekingu. Také během druhé zastávky v Číně s ním po vyhraném setu ten druhý ztratil v tie-breaku, také dnes ale obrat v zápasu nedovolil a zvítězil ve  třech setech.

Výsledky - Šanghaj (tvrdý povrch, dotace 3,240.000 dolarů):

Dvouhra - 2. kolo:
Berdych (ČR) - Safin (Rus.) 3:6, 6:4, 6:4, Melzer (Rak.) - Del Potro (3-Arg.) 7:5, 2:1 skreč, Ljubičič (Chorv.) - Verdasco (7-Šp.) 6:4, 7:6, Simon (Fr.) - Troicki (Srb.) 6:2, 6:4, Söderling (9-Švéd.) - Almagro (Šp.) 6:4, 7:5, Monfils (11-Fr.) - Hewitt (Austr.) 4:6, 6:4, 6:2, Schüttler (Něm.) - Haas (15-Něm.) 6:4, skreč, Lopez (Šp.) - Ferrer (16-Šp.) 4:6, 7:5, 6:1.

Čtyřhra - 2. kolo:
Fyrstenberg, Matkowski (6-Pol.) - Dlouhý, Petzschner (ČR/Něm.) 6:2, 7:6 (7:3).

 

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

54
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
smazaný uživatel
Myslim, že Safin má pravdu. Berdych tohle neudělal poprvé :-( Jsem češka, fandím českému tenisu ( snad ten DC uděláme ) ale Berdycha jako člověka fakt nemusím.....
Reagovat
smazaný uživatel
Každej má právo si myslet, co chce. Já myslím, že Tomáš se ošetřovat moc nedává, neviděla jsem to. Safin je děsnej cholerik, strašně mi byl vždy nesympatický. Ale je fajn, že fandíš, ono je úplně jedno komu z nás je kdo sympatický, hlavně, že kluci uměj tenis! A jak říkáš, ať ten DC udělaj!
Reagovat
smazaný uživatel
Jen si hezky při dejviskapu fanděte, blázínkové. VAMOS RAFA
Reagovat
smazaný uživatel
Tak ono jak Berdych,tak Stepanek su mimoriadne sympatickymi hracmi:-) namachrovany frajirek a opičkujúci šašek:-) Safin je frajer,povedal co si mysli a ma pravdu...
Reagovat
SubOptikT
... tak tento názor - to je opravdu výplod kolosálního mozku :-):-):-)
Reagovat
nasranek
Safin jenom žvaní nesmysly...Ten člověk nemůže nikomu kázat jak se má chovat na kurtu, protože to co tam předvádí on to je vrchol demence. Chová se jak malý děcko a neumí udržet nervy na uzdě, tak by měl držet hubu než začne kritizovat a věnovat se sám sobě č*rák
Reagovat
smazaný uživatel
Ono si staci precitat lubovolnu diskusiu na ceskych portaloch pri zapasoch napr. DC a podobnych vyplodov je tam od ceskych fanusikov dost,takze oni Francuzi,Spanieli,Nadal a jemu podobni nie su jedini,kto si to o vasich reprezentantoch myslia:-)
Reagovat
SubOptikT
... já si totéž můžu myslet o Francouzích a Španělech. Pozdravuj Lacka a Hrbatého - V Šanghaji nehrají, jak to? :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Safin vzkázal na Berďovu aderesu, že by se měl naučit Berďa prohrávat.. spíš by se měl naučit prohrávat on, nevím kdo nepodal ruku vítězi... Chápu, že byl štvaný, ale tohle dělá bývalá světová jednička?? Safin by se měl zamyslet nad sebou a pak házet špínu na jiné!! Tom byl prostě lepší a s tím se musí smířit! uvidíme jak se k tomu vyjádří Berdych..
Každý nemůže mít rád každého, každý jsme jiný, ale proč to dávat tolik na jevo??
Reagovat
smazaný uživatel
tvy nazory jsou ubohy, viz tvuj komentar dole, srovnavat neci hru, kdyz nekdo rekne, ze je smejd.
Reagovat
smazaný uživatel
Berdych je blb, uz jen jak mluvi, jeho culeni se, hlas, jeho nazory, to je hnus. Kdyz nemluvi, hraje, vypada hezky.
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlasím s DERECKEM - SKVĚLE VYJÁDŘENO! Myslím ještě, že Safin byl, je a vždy bude cholerik, zkrátka má takovou povahu. Nadalovi to tenkrát dost ulítlo, udělal z toho s pomocí tisku, zbytečnou aféru, jasně se choval nefér on a "sportovní" fandové z jeho země, ale myslím, že to není tak dávno a Tomášovi se omluvil, ale už bez takového zájmu médií - bohužel. Myslím, že Tomáš je fajn kluk, jen má smůlu na momentální zkrat některých hráčů, kteří nedokážou unést PORÁŽKU! JAK SPORTOVNÍ CHOVÁNÍ, ŽE? A čároví rozhodčí? Mají to opravdu dost těžké,je obdivuhodné, co všechno vidí, já bych to neviděla, ale někdy udělají obrovskou chybu a ovlivní zápas. Naposledy velmi ovlivnili zápas Pennetta, Zvonareva v Pekingu, bylo mi Flavie moc líto. Je to těžké, ale myslím, že od toho je tam hlavní a ta nic neudělala, velmi poškodila Flavii! Ale myslím, že Flávia už to nějaké hlavní taky solidně nandala, Serena zase čárové... Asi by se s tím něco mělo dělat, v zájmu FAIR PLAY a taky slušnosti, tenis býval sportem gentlemaů.
Reagovat
smazaný uživatel
ááá že by další mudrlant, tak mi prosím napiš, čím se Nadal choval nefér? Tím údajným nepodáním ruky po zápase??? :DDD
Reagovat
smazaný uživatel
"jen má smůlu na momentální zkrat některých hráčů, kteří nedokážou unést PORÁŽKU!" :D:D:D asi takže všichni kolem jsou špatní a tomáš je ten nej hm zajímavá dedukce :D
Reagovat
smazaný uživatel
Tak asi takhle, není cílem tu někoho do krve obhajovat a přeučovat ostatní o skvělosti kteréhokoliv hráče na okruhu. Spíše buďte trochu soudní... Berdych simulant??? To asi těžko, leda, že by se takhle projevil poprvé... Safin cholerik, který neunáší prohry??? Jednoznačné ano, už se tak mnohokrát projevil.
Reagovat
smazaný uživatel
To je můj názor. Mě Nadal nevadí, ale ono toho bylo víc, nejen to nepodání ruky ( těch pomluvnej keců, udělal z toho málem národní tragedii, při zápase se upřímě radoval z každého zkaženého míče Tomáše....)Je to nesportovní, protože i v jiných sportech se třeba seřežou a pak si podají ruku, zkrátka to tak má být, je to slušnost. To by si nepodal skoro nikdo s nikým ruku, protože jsou soci, proti sobě a je spousta situací nefér a přesto si většinou tu ruku podaj, asi né vždy upřímně, ale ze slušnosti.
Reagovat
smazaný uživatel
Měla jsem na mysli pouze Nadala a Safina. Pořád jen ty dva o kterých jsem psala.
Reagovat
smazaný uživatel
Máš dobré, slušné a myslím i dost rozumné názory. SOUHLAS!
Reagovat
smazaný uživatel
Já si nedělám velké iluze o povaze Tomáše, psal jsem i sem, jak jsem velmi zřetelně slyšel při DC v Ostravě, jak okřikl čárovou rozhodčí před lidma "Ty P.Í.Č.O. !", když zapískala v jeho neprospěch. Ale, Tomáš je náš, je krajan a tohle můžeme říkat o něm my, domácí. Ovšem jiná situace nastává, když se do něj pustí nějaká bývalá hvězda za zenitem - Rus Safin, nazývá ho simulanten a slabochem, který se mimochodem sám na kurtě chová tak příšerně, že už to hraničí s trapností a ostudou a který si svou nezvladatelností pravděpodobně zničil kariéru a tento mládenec bude školit našeho Berdycha v tom, jak se má chovat při zápase chlap, jak má prohrávat a kdy a jak konečně dospět? To nebudu podporovat ani souhlasem tohle, ať si zamete před vlastním prahem. Navíc, zda ho něco bolí nebo né, to opravdu z druhé strany kurtu nemůže s jistotou vědět, tedy střílí od boku. Zajímalo by mě, zda by si něco takového dovolil třeba k Roddickovi.
Reagovat
smazaný uživatel
To, že je Berdych neoblíbený na okruhu ATP je taková typická novinářská kachna, kterou všichni včetně komentátorů přejali, ale pravda je tak trochu jinde. A začalo to tehdy, když Berdych vyřadil Nadala v Madridu 2006 a uražený Nadal mu tehdy taky nepodal ruku. Ihned se tehdy ve španělských médiích obejvili kecy o jeho neoblíbenosti, přestože to spousta tenistů na okruhu vyvrací.
Berdych není povahově šmejd, za celou jeho kariéru jsem o něj nezažil nesportovní chování. Docela se mi líbí zdejší komentář: 'neznám ho osobně, ale povahově není žádné terno' ... aha, podle čeho pisatel tak soudí? Nezná ho osobně, ale závěr udělá snadno???
Safina jsem vždycky respektoval, ale tímhle neunesením prohry si moc image nevylepšil. Je to holt temperamentní tatar, ale chyby by měl hledat v poslední době hlavně u sebe.
Reagovat
smazaný uživatel
Nadal mu tehdy ruku podal :-) sice chladně a řekl Berdychovi u sítě že je "very bad" ale podal. Na ten mač si pamatuju, Berdych byl lepší, vyhrál zaslouženě..jen po posledním míčku si dal ukazovák na rty, gesto aby jako utišil nepřátelský madridský publikum..proto ta rozepře u sítě. :-) Ale jinak souhlas, tahle nálepka neoblíbenýho hráče přistála na Berdychovi trochu nezaslouženě.
Reagovat
smazaný uživatel
Hlavně už mu asi odpustil, v létě už mu neříkal příjmením, ale mnluvil o něm jako o Tomasovi, dokonce se na sebe usmáli u sítě, tak snad si to chlapi vyřikali.
Reagovat
smazaný uživatel
Já si ale myslím, že nebylo co odpouštět :-) Nadal se v tom mači taky nechoval nějak extra..pumpoval si ručičkou když Berdych chyboval..jak Nadala považuju za fér hráče, tak tehdy tu prohru lehce neunesl :-). Toť můj pohled.
Reagovat
SubOptikT
... jasné - ten mač jsem viděl. Berdych neudělal nic tak hrozného a Nadal, kterého Berdych tehdy u něj doma spráskal, to prostě neunesl - nic víc.
Reagovat
smazaný uživatel
Pozor, pozor, to s tebou souhlasim. Ta pravda byla někde uprostřed, Tomas se snažil umlčet Španěly v jejich Španělsku (jak zbytečné :)), ale oni jásaly i po pokaženém prvním podání Berdycha..
Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel
UF ..oni jásali ... pardon
Reagovat
smazaný uživatel
Aha ještě loni se mluvilo o téanketě kde u francouzkejch tenistů vyhrál na plné čáře Berdych.
Reagovat
smazaný uživatel
A ta anketa byla jako negativní, koho frantíci nemusí?
Reagovat
smazaný uživatel
Jo
Reagovat
smazaný uživatel
mně se hrozně libí, jak tady dělá nějaká Rogírůvka (pravděpodobně) chytrýho, a přitom ví ho.no o tom, jak to s tou rukou tenkrát v Madridu bylo! Takový úplně žeru :D
Reagovat
smazaný uživatel
Tomáš obdržel i nějakou novinářskou cenu "citrón (kyselý)" za nejméně vstřícného - oblíbeného hráče na okruhu :), no chlapec jede, no co, hlavně že je nestandartní a že se liší alespoň v něčem :)
Reagovat
smazaný uživatel
Já to řeknu na rovinu - nemám ho rád a nikdy jsme neměl.
Reagovat
smazaný uživatel
Barney ...:D No tebe já žeru úplně nejvíc, nenadávej, sám chytře moc nevypadáš a koukni na youtube a jestli tohle je normální podání ruky ... pohlazení prstama stylem 'tebe se štítím' , nekoukání do očí se slovy You're very bad (Nadalova úžasná angličtina) ... tohle je podle mě nesportovní chování a neunesení prohry. Neškol ostatní, sám toho moc nevíš!
Reagovat
smazaný uživatel
Rogírůvko, hlavně narozdíl od tebe vím, co znamená NEPODANI ruky, který tady tak rád předhazuješ, ty trapko :D Nebo už to vlastně odvolals s tím, že nepodání nahradils pohlazením ruky :DDDDD trapaaaas .)))
Reagovat
smazaný uživatel
No jo, pusť se do mě, zatím si nic jinýho nepředvedl. Teda kromě jakési bezmezné lásky k Nadalovi. K tomu podání/nepodání ruky ... říkám to, tak jak mi to připadá, tohle není podání ruky. Komentátoři, média atd. to nazývají stejně. Už bych to dál neřešil, protože řešíme kraviny a odběhli jsme od tématu, cílem bylo říct, že díky tomuto incidentu dala především španělská média Berdychovi nálepku neoblíbeného hráče. Mimochodem Nadal se nechoval 'nefér' ... pouze docela trapně neunesl prohru, co víc dodat??
Reagovat
smazaný uživatel
co víc dodat? Snad jen to, že mu Nadal tu ruku úplně normálně podal .)))

http://www.youtube.com/watch?v=np2GSVEt5a4&NR=1

BTW, na nepodávání ruky je specialista jistej pán ze Švýcarska :DDDD
Reagovat
smazaný uživatel
btw, vysvětli mi tu nálepku 'Rogírůvka' ... jen mě zajímá tvá dedukce, která si mě tak neomylně zaškatulkovala :-DD
Reagovat
smazaný uživatel
je to úplně jednoduché - každý kdo kydá lži a špínu na Nadala, je z 99.9% fanatický fanoušek pana neomylného Federera!
Reagovat
smazaný uživatel
No, myslel jsem, že to bude trochu duchaplnější vysvětlení, ale vlastně jsem to čekal. Tak asi tě zklamu, Federera uznávám, ale fanatický fanoušek fakt nejsem. No jen k tomu Nadalovi, zajímalo by mě, kde lžu, nebo na něj hážu špínu? Hodnotím jednu situaci, kterou navíc všichni přespříliš nafoukli a to, že se sám Nadal nezachoval nejlíp, není moje vina a jeho pozici fenomenálního hráče jsem nikterak nezpochybnil.
Reagovat
a.magerova
Hele na Nova sportu reprízují zápas Nadal x Blake a stojí za to si ho prohlídnout znovu, bez jakékoli nenávisti ke komukoli :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Dereck:
"..No jen k tomu Nadalovi, zajímalo by mě, kde lžu"

Tak pro blbce po Xté: "..a uražený Nadal mu tehdy taky nepodal ruku"

RUKU MU PODAL, čili lžeš!!!

Nevím, jestli jseš tak blbej, nebo si na blbce jen hraješ, ale tohle bylo to poslední, co jsem ti k tomu napsal!
Reagovat
SubOptikT
Marat je ferovy sportovec, nepotrebuje "bocne cesticky, aby vyhral ... myslím, že by potřeboval aspoň jednu boční cestičku, aby vůbec poslední dobou něco pořádného vyhrál ... :-) - nejvyšší čas, že končí. Poslední dobou to už byl spíš trapas ...
Reagovat
smazaný uživatel
Marat ma co povidat,nevim jestli nekdo vzpomina kdyz hral se Selou Dudi na AO 2007 2 1 na sety a ve 4 setu v TB prohraval o 3 mice tak se nechal osetrovat,ci spise zdrzoval a rozhodil rozjeteho Dudiho kteremu tam vsechno padalo ze dostal pak v 5 setu kanarka.takze to jeho "Když hraješ, tak si nevymýšlej a hraj"mu sedi!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Výborně Marate, jen do něj, má naprostou pravdu.
Reagovat
smazaný uživatel
Ten Marat je takovej alibista. Nedokáže se smířit s tím, že Berdych hrál lépe, než on, tak nadává na "simulování", které stejně v současném mužském tenise je velmi časté. Měl by si vzít příklad z Dinary, ta vždy viní z prohry sebe a nehledá zbytečné alibi. I když je to poslední dobou spíše ku škodě.
Reagovat
smazaný uživatel
Myslim si, ze ma absoluntu pravdu, aj ked to robia iny, dobry hrac to na vitazstva nepotrebuje. Myslim si, a nielen ja, ze Marat je ferovy sportovec, nepotrebuje "bocne cesticky, aby vyhral" A Berdych to neurobil prvykrat, myslim, ze nie je velmi popularny ani medzi hracmi, ani medzi divakmi, tak to hovoria aj komentatori.
Reagovat
smazaný uživatel
Berdych je alespoň pro mě povahově "šmejd" takže si myslím že Marat má v tomto případě pravdu a je dobře že to řekl takhle naplno.
Reagovat
smazaný uživatel
great: Úplně s tebou souhlasím!!
Hlavně, že to má Marat na co svést.. teď má stopadesát keců, které mu teď už stejně nepomůžou!! Holt se musí smířit s tím, že byl Berdych lepší!!
Secaa: chtěla bych vidět tebe jak hraješ tenis! když je Berdych
podle tebe "šmejd"
Reagovat
smazaný uživatel
Secaa narážel na povahu, ne na hru, a povahově Tomáš fakt není žádné terno, neznám ho osobně, ale ty jeho kecy a chocvání jsoou děs.
Reagovat
smazaný uživatel
Čemu nerozumíš na slově POVAHOVĚ???Berdych je jeden z nejvíce neoblíbených tenistů na okruhu a to o něčem svědčí nemyslíš?
Reagovat
smazaný uživatel
Myslim že Berdych je uš prostě takovy pamatuju jak v roce 2008 prohral na French Openu z Llodrou a taky jse začal vymlouvat na fanoušky domaciho milačka že v tom ruchu něšlo hrat a jine vymluvy.
Proto bych řekl že měl marat pravdu a nemyslim jsi že byl v tom zapase lepši jestli měl marat ve druhem setu brejkbolů tak měl berdych stesti ale na drouhou stranu nechapu proč to tak rešitě kdyt jse zas toho tolik nestalo kdyby jsi to vyřidili na ferovku
tak to by blo jine kafe.
Reagovat
smazaný uživatel
To je ale blábol. Negramoto Putine, znáš vůbec zájmena se a si?
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist