Berdych má proti Djokovičovi šanci. Záležet bude na Tomášově výkonu, myslí si Kodeš

11. 7. 2017, 22:49
Aktuality 17
Výkon Tomáše Berdycha bude podle Jana Kodeše určující v souboji se srbským tenistou Novakem Djokovičem ve čtvrtfinále Wimbledonu. Český šampion turnaje z roku 1973 uvedl, že bude záležet na Berdychově servisu a jeho odhodlání ukončovat výměny.
Profily hráčů
Jan Kodeš (© daviscup.com)

"Těžko se dá odhadnout, jak to dopadne. Bude víc záležet na výkonu Berdycha, než na výkonu Djokoviče. Šance je ale vždycky," řekl Kodeš v Londýně.

Ve Wimbledonu byl jednasedmdesátiletý Kodeš poprvé v roce 1964 jako junior a od té doby nechyběl ani jednou. Dnes dopoledne stihl malou autogramiádu své knihy v Tenisové galerii ve Wimbledon Parku, odpoledne plánoval návštěvu wimbledonského muzea se známými i sledovat zápasy.

Berdycha viděl při výhrách nad Španělem Davidem Ferrerem a osmým nasazeným Dominicem Thiemem z Rakouska. "Proti Thiemovi hrál dobře. Připadá mi, že nedělá takové zbytečné chyby. Využívá své zbraně a nedává tolik zadarmo. Mám dojem, že je tady letos každopádně sebevědomější ve hře," všiml si.

Od Kodešovy výhry ve Wimbledonu uběhlo již 44 let a sám by rád viděl nástupce. Třeba letos Berdycha. "Teď je takový ideální čas, kdy by to mohl vyhrát. Myslím celý turnaj. Bylo by to dobrý. Už je na čase, ale nechci ho ňák...," uvedl. Kodeš. Slovo "tlačit" už nedodal, protože ví, jak jsou tenisté neradi do něčeho nuceni.

Trojnásobný grandslamový vítěz si myslí, že by Berdycha nemusela svazovat špatná bilance s bývalou světovou jedničkou. S Djokovičem má negativní bilanci 2:25 a prohrál dvanáctkrát v řadě. "To není rozhodující. O tom to není. Je to o tom, jak si hráč věří ve své hře. Když si Berdych bude věřit, že hraje dobře, tak je jedno, s kým hraje. Když bude hrát dobře, šanci má," zopakoval Kodeš.

Přiznal ale, že přeci jen favorizuje trojnásobného vítěze Wimbledonu. "Kdybych měl vsadit peníze, tak na Djokoviče," řekl Kodeš, ale jedním dechem dodal: "Zase si nemyslím, že to je tak jasný, jak ukazuje vzájemná bilance."

Djokovič patří k nejlépe returnujícím hráčům, proto bude důležité Berdychovo podání. "Na servisu jeho hra stojí. Potřebuje dobře servírovat a dávat hodně prvních servisů do kurtu. Když ne, tak ho Djokovič z returnu požene. Hned bude v defenzivě a bude se bránit. Musí dobře servírovat," zdůraznil Kodeš.

Jednatřicetiletý Berdych bude potřebovat rovněž odvahu. Hrát s Djokovičem dlouhé výměny od základní čáry by mu nepomohlo. "V nich by Djokovič pravděpodobně dominoval, protože je v tom mistr," konstatoval Kodeš. "Otázka je, jestli Tomáš nezvolí taktiku trošku hurá systém, jít na síť a výměny rozhodovat."

Kodeš má dojem, že Djokovič už není rozladěný jako v Paříži. Do Wimbledonu přijel soustředěný. "Je změněný. Působí sympatičtějším dojmem a hraje s větší chutí. I on si myslí, že Tomáš je pro něj ve čtvrtfinále přijatelný soupeř," řekl Kodeš.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

17
Přidat komentář
baggik
Po asi 1564327. se dostal Berdych na grandslamu do fáze, kdy hraje s top tenistou a opět čteme v českých médiích, že má šanci a opět zůstane nevyužita. Evergreen. Stačí tisknout 4* ročně ten samý článek, jen trochu pozměnit, variovat jméno soupeře Djokovič/Murray/Nadal/občas i Feďa a prostřídat české tenisové osobnosti v titulku a je to.
Reagovat
Nola
to ju zase kecy, zavisiet to bude samozrejme od vykonu oboch akterov, Tom ma vyhodu jedneho dna na regeneraciu naviac, Novak H2H, to je cele, Tom bude utocit, Novak sa bude snazit dostat Toma do nevyhodnych pozicii, ako to dopadne netusim, sancu Tom urcite ma, sebavedomie si zvysil vyhrou nad Dominicom, tak sa nechajme prekvapit, Tom nie je ziadny nazdarek, Nole idemooo
Reagovat
Marduch
Podle mě má Kodeš na mysli to, že u Toma je možný rozptyl kvality hry výrazně širší než u Noleho, protože psychika je u něj zásadní a variabilní proměnnou, a tentokrát je to ještě zvýrazněné tím, že po propuštění Gorana je Tomíno hodně v pohodě a s vírou, že se od toho letošního dna pořádně odrazil...
Reagovat
gigin
Konečně někdo normální...
Reagovat
baggik
Nesouhlasím, Kodeš říká, že bude záležet na Tomově hře, ale ve skutečnosti má Berdych nějakou šanci pouze pokud Djokovič nebude hrát svůj top tenis, což letos nehraje celou sezonu a na to Kodeš spoléhá, že v tom bude pokračovat.
Reagovat
VlS
že máme někoho, kdo nám sdělí moudro, že bude záležet na Tomášově výkonu. Vlastně polomoudro - na Noleho výkonu záležet nebude?
Reagovat
smazaný uživatel
Klika je hlavně v tom za máme komu fandit protože ostatní nasi mužští tenisté jsou kopyta!
Reagovat
weak
"zalezet bude na Tomasove vykonu" .... hmm, tak to němý neřekl... ????
Reagovat
Pavol
Ja si myslím že nemá. A bude záležať na Djokovičovom výkone.
Reagovat
vrabejka
Myslím si že tohle je poslední reálná možnost kdy může Tom porazit Noleho na grandslamu. Srb nemá dobrou sezónu. Na trávě hraje už líp ale ještě to není jeho top tenis. Navíc měl lehké soupeře. Navíc se hraje na 1ce.
Snad to tentokrát Berdych zvládne psychicky, bude hrát agresivně a půjde mu 1.servis. Jasný favorit je Djokovič ale moc bych si přál aby Tom to nelichotivé H2H trochu vylepšil.
Reagovat
FulnekUltras
jj, hodilo by se... ;)
Reagovat
avos
Škoda, že se nehraje na trojce. :)
Reagovat
avos
Škoda, že se nehraje na trojce. :)
Reagovat
jirkomar
Ano, dvakrát škoda :-)
Reagovat
SubOptikT
Na trojce spíš třikrát škoda ;)
Reagovat
Ereinion
Řekl bych, že ještě důležitější bude výkon Djokovice...pokud je zraněnej, pak se otevírá reálná možnost pro Toma
Reagovat
Mayo
Zranený, nezraneny, Berda konci
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist