Berdych porazil Mahuta i popáté, zahraje si o semifinále

13. 2. 2014, 15:03
Aktuality 39
Tomáš Berdych si na turnaji v Rotterdamu zahraje o semifinále. Český tenista i v pátém vzájemném duelu porazil Francouze Mahuta a po výhře 6-4 6-3 postoupil mezi nejlepší osmičku. V ní ho čeká Polák Jerzy Janowicz, který dnes také ve dvou setech vyřadil Němce Tommyho Haase.
Tomáš Berdych

Tomáše Berdycha mohla před dnešním zápasem s Nicolasem Mahutem povzbudit nejen perfektní bilance 4-0, ale také to, že s francouzským tenistou neztratil v posledních třech soubojích ani set. Stejně dopadl Mahut i v Rotterdamu, kde českému hráči připravil jedinou horkou chvilku. Ta přišla už ve třetí hře, v níž Berdych musel odvracet čtyři brejkboly, z toho tři v řadě.

"To byl důležitý moment utkání," řekl na webu turnaje Berdych, který si dnes pomohl deseti esy. Třetí nasazený hráč už soupeři další brejkbol nepovolil, sám mu v každém setu vzal jednou servis a vyhrál za necelou hodinu a čtvrt.

Letošní semifinalista Australian Open si v dalším kole zahraje s polskou jedničkou Jerzym Janowiczem, který dnes ve dvou setech vyřadil turnajovou šestku Tommyho Haase. I se svým čtvrtfinálovým soupeřem má Berdych příznivou bilanci: aktuálně dvacátého hráče světa loni porazil na antuce v Madridu i v hale v Marseille.

"Bude to náročné, skvěle podává a hraje agresivně," řekl Berdych před zápasem s 204 cm vysokým Janowiczem, loňským semifinalistou Wimbledonu.

Nečekané potíže se 113. hráčem světa Dominikem Thiemem měl druhý nasazený Andy Murray. Britský favorit zdolal bojujícího dvacetiletého Rakušana až po dvou hodinách a 21 minutách boje 6-3 3-6 6-3. Ve čtvrtfinále se utká s rozjetým Čiličem.

Výsledky - Rotterdam (tvrdý povrch, dotace 1.500.755 eur):
Dvouhra - osmifinále:
Berdych (3-ČR) - Mahut (Fr.) 6:4, 6:3
Del Potro (1-Arg.) - Mathieu (Fr.) 6:2, 7:6 (7:2)
Murray (2-Brit.) - Thiem (Rak.) 6:4, 3:6, 6:3
Kohlschreiber (Něm.) - Gasquet (4-Fr.) 7:5, 7:5
Janowicz (Pol.) - Haas (6-Něm.) 6:4, 6:4
Gulbis (Lot.) - Dimitrov (8-Bulh.) 6:4, 7:6 (7:3)
Sijsling (Niz.) - Berrer (Něm.) 6:1, 6:2
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Fyrstenberg/Matkowski (Pol.) - Rosol/Seppi (ČR/It.) 6:4, 6:4
pva, TenisPortal.cz, ČTK, Luboš Zabloudil

Komentáře

39
Přidat komentář
J.M.
Ještě k Thiemovi - je zajímavé, že ho koučuje Gunter Bresnik, takže v jeho akademii často trénuje s Gulbisem, od kterého se hodně učí, komentátor teď v zápase Gulbis-Del Potro dokonce mluvil o tom, jestli teď Gulbis cítí zodpovědnost, když k němu mladý Thiem vzhlíží...

Čili tohle je ta líheň mladých drzých nebojácných tenistů. A Gunter je hodně odschoolový trenér. Já jsem si včera říkal, že mi Dominic trochu připomíná Beckera, kterého Gunter taky trénoval. Dokonce Dominic původně hrál bekhend obouruč, ale Gunter ho po příchodu do akademie přeučil na jednoruč. To je dnes opravdu kuriozita.

http://www.atpworldtour.com/News/Tennis/2014/02/7/Emirates-ATP-Star-Of-Tomorrow-Thiem.aspx
Reagovat
J.M.
(Oprava: oldschoolový. Ze staré školy.)
Reagovat
gigin
Jj, pravdu máš
http://egulbis.tumblr.com/page/2
Reagovat
J.M.
No, je vidět, že se k sobě opravdu mají. :-) I po vítězství nad Juanem před chvílí Dominic Ernestsovi tleskal v publiku s neskrývanou radostí. To už se dnes taky málokdy vidí, taková kolegialita, že by si hráči chodili dívat na zápasy...
Reagovat
gigin
Snad nejsů teplí, hergot :DDD
Reagovat
tommr
ale hrou dneska moc nepřesvědčil. Zejména v prvním setu to vypadalo jakoby snad ani nechtěl vyhrát. Průměrně hrající Janowicz mu nabízel jednu příležitost na ukončení za setu za druhou, ale Tomáš je tvrdošíjně odmítal a nakonec set Janowiczovi doslova daroval dvěma hrubejma chybama na síti. Ve zbývajících dvou setech se naštěstí Tomáš trochu uklidnil a to stačilo, aby labilního Poláka jasně přehrál ...
Pokud chce Tomáš uspět i v semifinále tak ale bude muset trochu přidat. Jeho dnešní výkon by na Del Potra nebo na Gulbise nestačil ...
Reagovat
gigin
Tak COME ON!! :)))))))
Reagovat
spaniel
JJ pěkně zkolaboval, ale dobře pro Tomáše, který byl na servisu bezchybný. Jinak hnusný zápas.
Reagovat
tommr
jj byl to ošklivej zápas hlavně díky tomu labilnímu Polákovi, ale Tomáš se mu zbytečně přizpůsoboval. Hlavně v prvním setu se oba trumfovali kdo toho zkazí víc. Pak se Tomáš naštěstí trochu uklidnil a předváděl se už jen Janowicz ... :)
Reagovat
Fandina
Berda Janowitz v prvním setu 5:5. Berda přišel o podání a teď srovnal. Berdo ... pojď pojď pojď
Reagovat
smazaný uživatel
Berdych??????????????????
Reagovat
Fandina
Berda srovnal na 1:1 na sety. Tak ještě jeden. Berdo ... pojď pojď pojď!
Reagovat
Fandina
Hrát tenis, to není žádná procházka růžovým sadem. Musí se pro to něco udělat, propotit, natrénovat. Teprve potom jsou výsledky. Rozumíš?
Reagovat
smazaný uživatel
Na co si tady hraješ.Berdych je prostě slaboch a to nijak neokecáš.Pokud má problem přehodit míček přes síť ,nebude z něj už nikdy nic světového.Je to hráč tak 3 garnitury ani na tu dvojku nemá.
Reagovat
smazaný uživatel
A jinak si o tobě myslím že se chováš ve stylu ,kdy se kuře snaží naučit slepici hrabat.
Reagovat
Fandina
Já si hraji na nejchytřejší na světě, ale ty nejsi vůbec soudný, nic neuznáváš, ale třeba se mýlím, protože já si na chytrou opravdu jen hraji ... úsměv
Reagovat
Fandina
A mám radost, že Berda potvrzuje roli favorita, i když první set nevyhrál. Janowitz je obrovský ranař, tak jsem ráda, že Berda ve třetím vede 4:2 a doufám, že už zápas dopodává. Berdo pojď!!!
Reagovat
Fandina
Berda vyhrál. Takže super a jen tak dál. Držím palce!!!
Reagovat
Sonja
splnil dětský sen...
https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/t1/1016413_653594431366964_692338149_n.jpg
:-))))
Reagovat
Fandina
Hezké!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Janowicze by porazit měl. SF a F tam už to bude houstnout. Mimochodem Berdych je prozatím nejlépe podávajícím hráčem v této sezoně.
Reagovat
J.M.
Rotterdam opravdu jako jeden z mála větších turnajů připomíná staré zašlé časy tenisu. Už jen dnes ty jednoručné série - Kohlschreiber-Gasquet, teď Sijsling-Berrer, a zítra zase Sijsling-Kohlschreiber. Sijsling ta 90. léta minulého století připomíná opravdu autenticky. Už jen tím oblečením (asi zděděném po rodičích), ale hlavně ten styl hry... Když ho srovnám s Thiemem, tak pro moje oko je Sijsling zatím lahodnější, lepší hráč. Všechno umí líp, hra je elegantnější, rychlejší, razantnější, agresivnější, jistější, lepší technika úderů, je to častější a lepší síťař, prostě hráč jako z minulých dob. Škoda, že takový tenis už dnes kromě jednoho halového turnaje v Nizozemí nemá šanci. I tak ale budu hlavně fandit Thiemovi, protože ten má ještě velkou šanci se zlepšit a něčeho dosáhnout, cítím u něj tu dravost a mladistvou drzost, zatímco u Sijslinga je jasné, že už se nezlepší a ničeho nedosáhne.
Reagovat
spaniel
Asi mam nového oblíbence. Ted ho poprvé vidím a zasnu. Jesteze jsem se chtel podivat na Murrayho. Takhle me dlouho nikdo nezaujal. Tvrdé údery od základní cary, jednorucak, agresivní, dobrý pohyb, nebojí se k síti, cit v ruce, dobrý servis. Paráda!
Reagovat
J.M.
Taky mě zaujal, ale hlavně tou nebojácností ve 2. setu, která je u takhle mladých docela neobvyklá. A samozřejmě těmi technickými pasážemi, které se už dnes u mladých skoro nevidí. Bohužel se mi zdá, že ho dost limituje taková staromódní technika úderů, vypadá, že ho tenis učil někdo, kdo zamrzl v minulém století (rodiče jsou tenisoví trenéři). Mám u něj podobný pocit jako u Sijslinga - jako kdybych se najednou vrátil do 90. let a sledoval typický halový tenis té doby. Což je pro mě moc příjemné, ale člověk vidí i ty limity. Dělá docela hodně zbytečných chyb, které vycházejí z té ne úplně optimální techniky, hlavně z bekhendu. Ale zase má ve dvaceti ještě čas na to, aby ty údery trochu stabilizoval a zmodernizoval. No, taky ho budu po očku sledovat a držet palce.
Reagovat
24tomas
Já se přiznám, že mě zaujal už loni, když byl na domácí antuce o parník lepší než Andrej Kuzněcov a od té chvíle jsem na něm celkem slušně "rýžoval". Snad bude bookmakerům ještě chvíli trvat, než ho řádně ocení :)) Hlavně má na svůj věk úžasnou psychiku a vyloženě CHCE.
Reagovat
J.M.
Přesně tak. Chce. Ta vůle se o to porvat, ať hraje se sebelepším soupeřem. I komentátoři to na něm vyzdvihovali. To je zásadní vlastnost. Když jsem včera viděl, jak s Gulbisem hraje chronicky bezzubý Dimitrov, opět mi to připomnělo, jak zásadní to je.
Reagovat
slacker
Porazit mamuta to bude masa hora
Reagovat
tommr
a Mahuta jasně přehrál. Až na tu v článku zminovanou třetí hru přitom nedal Mahutovi ani náznak nějaký šance na obrat ... :)
Trochu mě mrzí, že se Tomáš ve čtvrtfinále nepotká s Haasem. Na jejich souboj jsem se moc těšil. Janowicz není tak atraktivní soupeř a přitom je ale velice nebezpečnej. Tomáš si proti němu nebude moc dovolit žádný zaváhání ...
Reagovat
smazaný uživatel
Berdych je ten který se dokáže dostat v některém turnaji někdy až do finále(při dobré konstalaci hvězdiček),ale to je vše.Není to ten který to umí dotáhnout do vítězného konce a proto se pohybuje tam kde je a nikdy lepší nebude.
Reagovat
Jan
Zase top 10 není nejhorší ne ? A podává celkem stabilní výkony.
Reagovat
Jan
Navíc z gauče se to mluví. Zkus být tam kde je on, při té konkurenci.
Reagovat
smazaný uživatel
Člověče tak to je argument,opravdu ten gauč to je od tebe střela do černého?
Reagovat
Jan
Do modrého. Nebo jakou barvu si vybereš. Gauč je otřepaná věta, ale teď mi to přišlo pravé.
Reagovat
Jan
Beru to tak, že to musí dát spoustu práce udržet se stabilně v top 10 x let při té obrovské konkurenci, která tam je. Takže klobouk dolů před Tomášem. I když třeba výš nebude. Ale dokázal toho dost, všechny 4 GS v semifinále i nějaké finále. A jak zametl v posledním DC s Holanďany, také ukazuje, jak na tom je. A až skončí, kdoví jak dlouho budeme čekat na takového hráče. Jistě, že Djokovič, Nadal, Federer jsou lepší, ale to jsou také vyjímeční tenisoví géniové. A já už přestal na naše hráče klást vyšší požadavky, než na jaké mají. Beru to tak, že jsou tam kde jsou a na co mají. A zas tak úplně špatné to není, i u našich holek, viz teď po FC, co předvádějí.
Reagovat
Fandina
Nesouhlasím. Tomáš umí vyhrávat turnaje a být stabilně v top 10 není zadarmo. Musí umět hodněkrát vyhrát, aby získal dostatečné množství bodů a na šestém sedmém místě na světě být.
Reagovat
smazaný uživatel
Nesouhlasit můžeš ,ale pravda je taková že poslední turnaj vyhrál někdy na podzim v roce 2012.A od tý doby byl několikrát ve finále ,bez ůspěchu. A navic jak může hrát turnaj mistrů,když během roku nedokáže vyhrát ani jeden turnaj .Špatně nastavená pravidla.Z mého pohledu je mistr ten kdo turnaj vyhraje a ne ten kdo prohrá.
Reagovat
Fandina
Tak podle tebe se žádná pravidla neřídí, takže klidně neuznávej, že se TM nemůže hrát ze všech vítězů na okruhu, nebo jenom některých, hraje se podle žebříčku. Prvních osm. A tam Tomáš hraje na základě dosažených výsledků. Co by jiní za to dali, kdyby byli jako on na šestém, sedmém místě na světě. A to že ty to neuznáváš, neznamená, že druzí ano. Berda je super.
Reagovat
smazaný uživatel
A když už jsme u TM on tam taky nikdy nic vekého nedokázal,jedno SF a jinak po jednom vítězství.Opravdový "mistr".
Reagovat
Fandina
Podle toho, jak to píšeš, tak pro tebe je stabilně sedmé místo na světě málo, takže nemá cenu ti cokoli vysvětlovat.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist