Berdych postoupil v Paříži do druhého kola

27. 10. 2008, 14:52
Aktuality 6
Tomáš Berdych je na turnaji série Masters v Paříži ve druhém kole. Český tenista dnes na úvod porazil 6-4 7-5 amerického kvalifikanta Ginepriho. V dalším zápase nejlepší český tenista narazí na dvanáctého nasazeného Stanislase Wawrinku. Nečekaně už dohrál Rus Marat Safin, který bezprostředně po utkání prohlásil, že zvažuje konec kariéry.
Tomáš Berdych

Na rozdíl od minulého turnaje v Basileji, s nímž se rozloučil hned v jeho úvodu, dnes Tomáš Berdych začal mnohem lépe než jeho první soupeř. Američanu Robbymu Gineprimu sebral dvakrát podání a i přes zaváhání za stavu 5-2 dotáhl první set do vítězného konce. Ve druhé sadě si oba tenisté prolomili svá podání, za stavu 5-5 ale Berdych udeřil podruhé a šanci postoupit do druhého kola turnaje s dotací přes 2 miliony eur už si ujít nenechal.

V druhém kole ho čeká dvanáctý nasazený Stanislas Wawrinka. Se švýcarským daviscupovým reprezentantem má Berdych po čtyřech vzájemných zápasech vyrovnanou bilanci. Naposledy se z vítězství radoval Wawrinka, který uspěl na tvrdém povrchu letos v Indian Wells.

Na rozdíl od Berdycha vypadl podruhé během dvou týdnů v prvním kole chorvatský tenista Ivo Karlovič. Poté, co v Lyonu nestačil na Ekvádorce Lapenttiho, neuhrál ani dnes v Paříži set proti Němci Nicolasi Kieferovi. Karlovič sice začal tradičně dobrým servisem, když během tří gamů nasázel osm es. Sám ovšem při podání soupeře uhrál za celý zápas pouhé čtyři výměny, a když se Kieferovi podařilo v každém setu sebrat 208 centimetrů vysokému Chorvatovi jednou jeho servis, bylo o zápase rozhodnuto.

Mimo hru je v Paříži také kyperský tenista Marcos Baghdatis, jehož neopouštějí zdravotní problémy. Baghdatis, který v září nedohrál zápasy na challengeru v Orléans a na turnaji v Métách, dnes vzdal utkání s Američanem Querreym za stavu 5-7 7-6 2-3.

V úvodním kole se s turnajem Masters ve francouzské metropoli rozloučil i Marat Safin. Vítěz ze sezon 2000, 2002 a 2004 se v utkání s argentinským kvalifikantem Juanem Monakem ani nepřiblížil výkonu z let, kdy v Paříži triumfoval. V prvním setu mu Monaco dokonce za 20 minut nadělil 'kanára' a hned v úvodu druhé sady vyhrál další dva gamy. Po osmi prohraných hrách se často chybující Safin dokázal vzpamatovat a druhý set alespoň dotáhl do tie-breaku, v něm se ale radoval Argentinec, který v příštím kole narazí na domácího Monfilse.

Safinův poslední zápas?
Ruský tenista po zápase naznačil, že uvažuje o konci kariéry. "Chci si také užívat život bez tenisu. Uvidím, zda budu ještě pokračovat," řekl Safin novinářům. "Musím si to pořádně promyslet. Po posledních třech letech ale nemám motivaci něco dokazovat. Uvidíme," dodal. 

Osmadvacetiletý ruský tenista, který proslul svou impulzivní povahou, se na okruhu ATP pohybuje od roku 1997. V listopadu roku 2000 se stal světovou jedničkou. O pět let později však kvůli vážnému zranění kolena dlouho nehrál a propadl se až do druhé stovky žebříčku, aktuálně mu patří 31. příčka. Na svém kontě má 15 turnajových titulů včetně grandslamových vítězství na US Open a Australian Open.

Damm se Štěpánkem končí
Do celkově jedenáctého a letošního prvního společného turnaje vstoupili čeští tenisté Martin Damm a Radek Štěpánek. Čtvrtý titul však "sváteční" deblový partneři nepřidají. V Paříži už úvodním kole podlehli domácímu páru Monfils/Simon 1-6 6-2 8-10.

Duo Damm/Štěpánek triumfoval před třemi lety v Dubaji a v Marseille, kde o rok později titul obhájili.

Štěpánka, který v Paříži v roce 2004 hrál finále a na dalším ročníku semifinále, v úterý čeká také úvodní duel dvouhry. V prvním kole narazí na domácího tenistu Marca Gicquela.

ATP MASTERS PAŘÍŽ (Francie, hala, 2.270.000 eur) - pondělní výsledky:

Dvouhra - 1. kolo:
Berdych (ČR)
- Ginepri (USA) 6-4 7-5
Kiefer (Něm.) - Karlovič (Chorv.) 6-4 7-5
Čilič (Chorv.) - Seppi (It.) 7-6(5) 6-2
Monaco (Arg.) - Safin (Rus.) 6-0 7-6(4)
Querrey (USA) - Baghdatis (Kypr) 7-5 6-7(5) 3-2 skreč B.
Bolelli (It.) - Nieminen (Fin.) 7-5 6-4
Ančič (Chor.) - Schüttler (Něm.) 6-4 3-6 6-1
Andrejev (Rus.) - Mathieu (Fr.) 7-6(6) 6-3
F. Lopez (Šp.) - Tipsarevič (Srb.) 6-3 6-4

Čtyřhra - 1. kolo:
Monfils/Simon (Fr.) - Damm/Štěpánek (ČR) 6-1 2-6 10-8
TenisPortal.cz, ČTK, pva, Luboš Zabloudil

Komentáře

6
Přidat komentář
skott
Jak by se take Marat mohl priblizit vykonum z predchozich let, kdyz koberec v Parizi je rok od roku pomalejsi.Myslel sem, ze po lonsku uz to horsi byt nemuze, ale letos je to vazne sila, k tomu navic ta priserna kamera.Do Francie by vubec turnaje davat nemeli!
Reagovat
smazaný uživatel
Ale to jistě není jediný důvod dnešní prohry. Maratův talent je nezpochybnitelný, ale už prostě není, co býval. Navíc jeho pověstná náladovost se s věkem snad ještě stupňuje.. Člověk nikdy neví, kdy vstane levou nohou a bude otrávený..nebo se nechá otrávit přímo na kurtu. Už jsem to tu psal mnohokrát.
Pořád ale musím uznat, že je velmi charismatický a u většiny fanoušků vzbuzuje emoce. Ať už kladné nebo záporné :-).
Reagovat
smazaný uživatel
Tři minuty po tom, co jsem to dopsal, jsem si zde přečetl zprávu, že Safin zvažuje konec kariéry..
Reagovat
skott
Dneska to nebyl jeho den, hral mizerne, ale to nemeni nic na tom, ze tenhle turnaj nema s halovym nic spolecneho.Tu konferenci si urcite jeste pustim, ale doufam, ze si to poradne promysli.Jeste nedavno sem cetl, ze pristi rok bude hrat Hopman Cup s Dinarou.Tak at neblbne...
Reagovat
smazaný uživatel
U Safina může být už zítra všechno jinak ;-) Ale pravdou je, že ztráta motivace se dala v některých jeho zápasech vypozorovat. Takže těžko říct..
Reagovat
skott
Maratik by nemel odchazet takhle, po porazce s zebrakem jako Monaco!Je mu stale jen 28let a i kdyz po problemech s kolenem uz nemuze udrzet vykonnost po cely rok, koncit je hloupost.Zapas s Davydenkem nebo Wimbledon ukazal, ze stale ma tenisu co dat.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist