Berdych potřeboval na vydřený postup přes Kližana pět setů

30. 8. 2014, 01:25
Aktuality 58
US OPEN MUŽI - Po boji, ale postupuje. Tomáš Berdych ve druhém kole US Open musel poprvé v sezoně absolvovat pětisetový zápas, těžkou zkoušku však zvládl a po náročné bitvě se Slovákem Kližanem postoupil i na čtvrtém letošním grandslamu do 3. kola. V něm ho čeká Rus Gabašvili.
Tomáš Berdych

Tomáše Berdycha po Wimbledonu sužovaly bolesti kyčlí a zad a na kurtu se trápil. Na přípravných turnajích před US Open vyhrál jen dva zápasy z pěti a prohrával s papírově slabšími soupeři – Kanaďanem Pospisilem (36. hráč světa), Španělem Lópezem (25.) a Tchajwancem Luem (43.).

Krátce před startem posledního grandslamu sezony se však zdravotních potíží zbavil. Stačilo se vyhodit nové vložky do bot, navštívit správného fyzioterapeuta a české jedničce se rázem vrátila chuť do tenisu.

A že je zdravotně fit svým fanouškům dokázal hned v prvních dvou kolech US Open. Osmadvacetiletý rodák z Valašského Meziříčí nejprve porazil 3-0 na sety bývalého šampiona Hewitta a v pátek večer ve druhém kole úspěšně zvládl i 3 hodiny a 45 minut dlouhou bitvu s Martinem Kližanem.

Tomáš BerdychBerdych na kurtu Grandstand udolal pětadvacetiletého Slováka hrajícího levou rukou ve svém prvním pětisetovém zápase od loňského French Open 6-3 4-6 6-2 3-6 6-3 a vyhrál tak i třetí vzájemný zápas.

"Podmínky dnes znovu nebyly vůbec lehké, byla to pro mě velká výzva. Zápas přinesl hodně emocí. Bylo to dlouhé utkání a tohle není nejlepší způsob, jak postoupit dál, ale důležité je vítězství," komentoval Berdych krátce po utkání a byl spokojený, že zdraví drží. "Všechno drží. Nic mě netrápí. Nemuseli mě skládat dohromady."

Český tenista v utkání, které se stejně jako jeho předchozí kolo hrálo ve velmi horkém a větrnném počasí, odvrátil 12 ze 14 brejkbolů, nastřílel 57 vítězných úderů a udělal 45 nevynucených chyb, zatímco Kližan trefil o sedm winnerů méně a naopak spáchal o 21 chyb více.

"Hrál jsem dobře, ale on předváděl taky skvělou hru," ocenil na tiskové konferenci výkony svěřence českého trenéra Martina Damma, "V prvním kole si málem balil, ale otočil zápas a takové duely vás posílí. Neměl co ztratit, takže jsem rád, že mám doma další skalp."

Tomáš Berdych a Martin KližanOba hráči dobře podávali a Kližan dokázal s tvrdě hrajícím Berdychem, který se opíral o přesný forhend, držet krok. "Po prohraném druhém setu jsem se musel povzbudit a jít do toho. Musel jsem makat," řekl Berdych. Čtvrtý set český tenista ztratil po dvojchybě při brejkbolu v osmé hře. Kližanovi se v té chvíli povedlo soupeře rozhodit, protože se na příjem postavil skoro až na druhou přijímací část kurtu.

K zisku rozhodující páté sady stačil Berdychovi jeden brejk ve čtvrté hře. "Byla to výzva a je dobré zvládnout pětiseťák, navíc v těžkých podmínkách. Zase nepříjemně foukalo, navíc se začínalo za dne a dohrávalo za umělého osvětlením, ale zvládl jsem to," řekl Berdych.

Dnes Berdych ve svém 145. zápase na grandslamovém turnaji otevřel druhou stovku vítězných zápasů. Pouze sedm aktivních hráčů jich nastřádalo víc - Federer, Nadal, Djokovič, Hewitt, Murray, Ferrer a Haas. Česká jednička navíc startuje na již 45. grandslamu v řadě, což je historicky osmá nejdelší série.

Letos poprvé od roku 2006 sedmý hráč světa Berdych ani na jednom z grandslamů nevypadl hned v 1. kole a díky dnešnímu vítězství vůbec poprvé v kariéře postoupil na všech čtyřech grandslamech během jedné sezony minimálně do 3. kola.

O zopakování loňského osmifinále na US Open se semifinalista z roku 2012 utká s Rusem Tejmurazem Gabašvilim, jehož v jediném vzájemném duelu před třemi lety na antuce v Bastadu porazil. "Je to další soupeř, který dokáže hrát dobře a může proti mě hrát bez zábran. Je talentovaný. Já se musím připravit a soustředit se na svůj tenis," uvedl Berdych k duelu s 62. hráčem světa.

- GRANDSLAM US OPEN 2014 -
(USA / New York, tv. povrch, 18.102.000 dolarů)
páteční výsledky českých tenistů (29. 08. 2014)
• Dvouhra - 3. kolo •
Berdych (6-ČR) - Kližan (SR) 6-3 4-6 6-2 3-6 6-3
• Čtyřhra - 2. kolo •
Štěpánek/Paes (6-ČR/Ind.) - Veselý/Yen-Hsun Lu (ČR/Tchaj-wan) 7-6(3) 6-3
García-López/Oswald (Šp./Rak.) - Emmrich/Rosol (Něm./ČR) 6-2 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

58
Přidat komentář
tommr
průběžnej žebříček ATP k dnešnímu dni tj. po kompletně odehraným druhým kole USO.
Čísla v závorce znamenají bodovej náskok nebo ztrátu na Tomáše Berdycha.
Hvězdička znamená, že hráč postoupil na USO do třetího kola.

1. Djokovic 11660 (+7690) *
2. Nadal 8670 (+4700)
3. Federer 7400 (+3430) *
4. Wawrinka 5355 (+1385) *
5. Ferrer 4495 (+525) *
6. Raonic 4135 (+165) *
-------------------
7. Berdych 3970 *
-------------------
8. Dimitrov 3620 (-350) *
9. Tsonga 3010 (-960) *
10. Murray 2880 (-1090) *
11. Nishikori 2760 (-1210) *
12. Gulbis 2615 (-1355)
13. Del Potro 2365 (-1605)
14. Cilic 1935 (-2035) *
15. Isner 1925 (-2045) *
16. Fognini 1870 (-2100)
17. Bautista Agut 1845 (-2125) *
18. Anderson 1840 (-2130) *
19. Lopez,F. 1770 (-2200) *
20. Gasquet 1730 (-2240) *
...

V prvních dvou kolech nedošlo k téměř žádným překvapením - z hráčů top-20 vypadli jen Gulbis a Fognini, ale u těch se to vzhledem k jejich bilanci na USO dalo čekat ...

Jako překvapení se dá spíš označit postup Tomáše Berdycha, který měl před USO velmi špatnou formu a podle tradice měl vyhučet už v prvním kole, protože letos ještě na žádným GS v prvním kole nevypad.
Tomáš se ale tradici vzepřel a dobře udělal, protože jeho pozice v boji o TM není zrovna nejlepší a body z USO se mu budou velice hodit.
Tomáš sice zůstává na sedmým místě, ale jeho náskok na Dimitrova je jen minimální a na Toma se už dotahují i Tsonga a Murray. Tihle tři hráči jsou pro Tomáše obzvláště nebezpeční, protože na rozdíl od něho už ve zbytku sezóny skoro nic neobhajujou. Pokud se Tomáš na USO před nima neudrží tak je bude ve zbytku sezóny už jen těžko honit ...
Reagovat
martinek37
Zápas jsem viděl, ze začátku jsem to střídal s Luckou proti Cornet. Osobně si myslím, že Kližan je těžký soupeř pro každého a třeba takový Murray v současné formě by měl taky hodně velké problémy.
Nemyslím si tedy, že by měl Tomáš zápas pod kontrolou, kdyby tomu tak bylo, povolil by Marinovi max. jeden set, ale spíš by vyhrál ve třech. Bylo to ale hlavně o podání a UE. Ten konečný počet chyb na straně Kližana je prostě moc vysoký a taky počet dvojchyb. Poslední hra byla fakt psycho, co tam Kližan dokázal zazdít a jak si to i Tomáš zbytečně komplikoval. Podle mě ho ale tohle vítězství nakopne, může dojít daleko.
Co se týká Tomášových hádek s rozhodčími, myslím, že si to se svým postavením a zkušenostmi může dovolit. Je správné dát najevo, když se mu něco nelíbí.
Včera jsem pak už nevydržel na Mashu a Fedexe, ale dnes bych si nechtěl nechat ujít Báru s Bouchard.
Reagovat
spaniel
Je rozdil hádat se po nesprávném rozhodnuti, sporném jestrabu (kdyz treba umpire nařídí opakování vymeny a hrac ma pocit, ze by mel mit bod), ale Tomas se hada uplne za vsechno. Jak kdyby aspon jednou za set chtel vyvolat hádku. Počítám ze rozhodčí musi byt nadšeni, kdyz dostanou jeho zapas.
Reagovat
martinek37
Jo, možná to někdy přehání. Mě ale přijde, že s ním ti rozhodčí ani moc nediskutují. Třeba je to i nějaká katarze napětí, když se mu nedaří. Je fakt, že co se sympatií týká, Tomáš není zrovna můj oblíbenec.
Reagovat
spaniel
http://sport.idnes.cz/berdych-po-postupu-do-3-kola-us-open-dun-/tenis.aspx?c=A140830_073437_tenis_ald#utm_source=sph.idnes&utm_medium=richtext&utm_content=clanek-box

Berdych o tom, jak jej Klizan vyvádel z míry, tim jak stal na prijmu. Bylo to asi 3x v zapase, kdyz Tomas podával druhy servis do strany, kde je výhoda. Klizan jako levák si stoupl do stredu, aby mel příjem na forhend a taky tim tlačil Berdycha k servisu ven z kurtu, co je do teto strany kurtu pro práva ka tezsi. Berdych dal jednou dvouchybu a Klizan ziskal set.

Berdych se pak hádal s rozhodčím, ale nechapu o cem. Neni to zakázané, deje se to bezne i pri amatérském tenisu, dobry hrac to naopak využije. Kolikrat jsem videl, jak to nekdo zkoušel na Nadala a ten mu dal eso z druheho podani. Tomas by si mel odpustit tyto vecne hádky s umpirem, v kazdem zapase se nekolikrat pohádá, furt je v necem ublizeny. Pak se nesmí divit, ze na nej diváci buci.
Reagovat
PetaM
Diváci mu můžou být jedno :D

Jen ať vyjadřuje svůj názor, nikdo nemá rád přizdisráče ;)
Reagovat
Roger_Federer
no ja nevim..byval to kdysi sport gentlemanu.A Tomas se posledni rok vic heda nez dobre hraje..Mozna by se to chtelo vic soustredit na svoji hru, pak by ten granslam treba vyhral.
Ted jsem to zkoukl ze zaznamu a Klizan teda celkem prekvapil, coz on obcas umi ukazat ze by na to mel potencial.
Reagovat
r.Fever
Berdych je čistý trapko, keď sa za hento chcel hádať :) Kližan to spravil aj Nadalovi vo Wimby, ale ten aspoň nešiel plačkať empajrovi. A to bolo na brejkbale, 4:4 prvý set - Nadal kvôli tomu spravil dvojchybu.
Reagovat
smazaný uživatel
Já jsem to sice neviděl, ale viděl jsem statistiky zápasu - jediná, ve které byl lepší Kližan byl počet es (13 vs. 10), jinak byl ve všech jasně lepší Berdman, takže asi velmi dobrý výkon. Jediné co by potřeboval (jako tradičně) zlepšit je procento 1. servisu. Takovou šanci vyhrát ten turnaj celý jako měl tehdy když vypadl v semifinále s Murrym už asi mít nebude, ale úplně vyloučené to není - řekl bych poslední šance... Hlavně ta jeho hlava!
Reagovat
smazaný uživatel
Wat..prej tezkych podminkach :D
Reagovat
smazaný uživatel
Ahojka lidi, nemohl jsem videt zapsa, zapijel jsem kamosovo bejby...V 5ti setech?Hral Berdyč spatne nebo Klizan tak dobre?On mel ted celkem formu...dik za koment
Reagovat
smazaný uživatel
Nemůžu moc hodnotit hru, protože jsem měl takový nervy že jsem se nemohl ani dívat, ale co jsem viděl, myslím že oba hráli přesvědčivě, Berďa slušnej výkon, jenže si to zkomplikoval ztracenýma servisama na koncích těch dvou setů. Ale v 5. setu ukázal větší odolnost a myslím že zaslouženě vyhrál, Kližan mu nedal nic zadarmo.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to jo, diky:-)
Reagovat
Roger_Federer
Berdycha jsem nevidel, jelikoz jsem sledoval auticka a chlastal, ale ted jsrm se doceti ze vyhral 5 setu z prehledem, tak spokojenost..Tome lol.
Reagovat
gigin
Sice smutné, ale tak.... A ještě má dnes A-Rod... tak taky all the best :)
Reagovat
a.magerova
Připojuji se a doufám, že kluci umí aspoň trošku česky :-))
http://www.blahopranicka.cz/obrazky/upload/narozeniny-2.gif
Reagovat
gigin
:) Gulbovi to když tak přeloží Michal Novotný :)
Reagovat
smazaný uživatel
Zaujímavý a kvalitný zápas..Myslím, že Kližan ukázal svoj potenciál..A vlastne Tomáš tiež, teda aspoň v kontexte svojej formy a súčasného ročníka USO..
Reagovat
spaniel
Roger skvele. Nebylo to 100%, ale ani nemuselo. Na servismany umi jako nikdo. Skoda, ze nepostoupil Ivo, byl by na nej pekne rozcviceny. Marcel bude přesný opak, tak snad Rogerovi pujde hra odzadu.
Reagovat
smazaný uživatel
http://www.onthegotennis.com/home/bad-boys-of-the-atp-tomas-berdych.html
Reagovat
Fandina
Hezké počtení a o Lucce tam napsali nekonečně sladká Lucie Šafářová, to jí podle mě úplně vystihuje.
Reagovat
smazaný uživatel
Gabashvilliho da 3:0 ;)
Reagovat
spaniel
Tomasovi neni co vyčítat. Klizan neni lehký souper, staci vzpomenout, kdyz tady vyradil Tsongu. A ted je zpet ve forme. Dava brutální rány s velky top spinem a nebojí se jit si pro winner. Srazí ho hlavne servis a hlava. Na siti je ztraceny a casto předvede hodne velkou chybu. Tomas az na par výpadku hodne dobre, nikdo momentalne nedava takove rány s takovou lehkosti.
Reagovat
smazaný uživatel
Naprostý souhlas. Bála jsem se toho, co bude Tom na USO předvádět, ale zatím hraje slušně. Kližan mě překvapil, byl to silný soupeř.
Reagovat
freeteepek
Hodně těžký zápas. Berďa měl zase problém to dopodávat. První servis mu odešel a druhej byl slabší, než druhej Petry Kvitový:-)
Reagovat
Fandina
Berďo. Bylo to pět setů, ale podle mě v pohodě a s přehledem. A moc držím palce dál. Berďo pojď!

A ještě musím pochválit oblečení, triko, čepice nádhera a kraťasy pořád dost krátké ale zajímavé.
Reagovat
smazaný uživatel
S přehledem?
Reagovat
Fandina
Jasně, nakonec to dal v pohodě a pořád měl tak trochu navrh nad Martinem. Ten hrál zbytečně zbrkle a to byl rozdíl mezi ním a Berďou.
Reagovat
smazaný uživatel
Předně pětisetový zápas nelze vyhrát s přehledem. To prostě není možný. Navíc tvrdit, že měl Berďa navrch... No, klidně si to mysli, ale z toho, co jsem viděla neměl navrch ani jeden. Takových tahanic o gamy, tolik shod, brejkbolů... a to na obou stranách. Takhle se s přehledem nevyhrává.
Reagovat
Fandina
Tady spíš šlo o dojem z jeho hry, Tomášovi, sice se tahali, ale Tomáš působil jistěji a jak jsem psala, podobně to viděl i šéfredaktor ES Šíma, který zápas komentoval a je to dobrý tenista. Tak se obrať na něj.
Reagovat
smazaný uživatel
Když dovolíš, tak se na nikoho obracet nebudu. Zřejmě jste se dívali na jiný zápas. Btw. zvláštní že nezaujatí komentátoři na streamu to viděli trochu jinak.
Reagovat
Fandina
Samozřejmě, kolik očí tolik názorů. To je jako tady. Každý jsme jiný a máme jiný pohled na svět. A platí to obecně ve společnosti. Někdo má rád pastelové barvy, druhý výrazné atd. A je to o vzájemné toleranci názorů. Ty máš ten, já jiný a respektujeme se vzájemně. A tak to má být.
Reagovat
spaniel
Ano, treba my jsme normalni a ty jsi dement. Kazdy je jiny.
Reagovat
smazaný uživatel
Já jsem to sice neviděl, ale viděl jsem statistiky zápasu - jediná, ve které byl lepší Kližan byl počet es (13 vs. 10), jinak byl ve všech jasně lepší Berdman, takže asi velmi dobrý výkon. Jediné co by potřeboval (jako tradičně) zlepšit je procento 1. servisu. Takovou šanci vyhrát ten turnaj celý jako měl tehdy když vypadl v semifinále s Murrym už asi mít nebude, ale úplně vyloučené to není - řekl bych poslední šance... Hlavně ta jeho hlava!
Reagovat
smazaný uživatel
Statistiky jsem viděla. Mluvily pro Tomáše, ale tak jednoznačný, jak se z nich mohlo zdát, to rozhodně nebylo.
Reagovat
Fandina
A není to jen můj názor, podobně na tom byl i komentátor.
Reagovat
smazaný uživatel
nikdy som nevidel zapas, ktory by skoncil 3:2 s prehladom ;)
Reagovat
Fandina
Hrál s přehledem, také nic?
Reagovat
smazaný uživatel
piaty set je vzdy loteria, berdychovi sa nemuselo darit tak ako sa mu darilo ...
Reagovat
Fandina
už jsem to psala nahoře, působil tak stylem hry a je jedno, jestli to bylo v prvním nebo pátém setu, nakonec tu "loterii" vyhrál ... úsměv
Reagovat
smazaný uživatel
Buď hrál s přehledem nebo vyhrál tenisovou loterii. Oboje je nesmysl.
Reagovat
Fandina
myslíš?
Reagovat
smazaný uživatel
No jistě. Člověk, který hraje s přehledem, nepotřebuje vyhrávat v loterii a hlavně ani žádnou loterii nepřipustí.
Reagovat
Fandina
loterie je pátý set, když už do něj došli, tak přece i tam je možné hrát s přehledem nebo ne?
Reagovat
Fandina
nešlo by to třeba pojmout tak, že Tomáš působil jako že má zápas pod kontrolou, i když se hrálo pět setů, tak byl přesvědčivější?
Reagovat
smazaný uživatel
:D Pod kontrolou. No, to jsem viděla. To je ještě vtipnější než ten přehled.
Reagovat
Fandina
tak přesně tohle řekl komentátor, že Tomáš měl podle něj celý zápas pod kontrolou.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak hlavně že se máš na koho odvolat.
Reagovat
Fandina
tak to určitě slyšeli všichni kdo mají český Eurosport a těch jsou tisíce, možná statisíce.
Reagovat
smazaný uživatel
Jo, ale řekl to jeden člověk, ne ty tisíce, že jo?
Reagovat
Fandina
Samozřejmě, že to řekl jeden člověk a já to tak viděla podobně, že Tomáš Kližku dal, protože hrál prostě líp a netrojčil tak jako on. A navíc, já mám tohohle komentátora ráda a dost často to vidím jako on. Takže v pohodě.
Reagovat
smazaný uživatel
To ti neberu, jen jsem nepochopila, co s tím mají společného ty tisíce lidí. Jestli jako si myslíš, že s tím komentátorem musí každý jeden z nich souhlasit nebo proč to píšeš.
Reagovat
Fandina
Psala jsem to, že jsem to neslyšela jen já. To si nerozumíme.
Reagovat
Fandina
Ale jinak samozřejmě, jestli chceš mít za každou cenu pravdu, tak prosím, já proti tomu nic nemám. Hlavně že vyhrál.
Reagovat
smazaný uživatel
ach jo
Reagovat
Fandina
dobrou noc ...
Reagovat
smazaný uživatel
Hezky jsi to zvládl Tome, letos je tohle tvůj turnaj!
Reagovat
Fredy
Gratuluju k postupu do 3.kola. Tomáši pojď ! ! !
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist