Berdych přes Querreyho počtvrté do 4. kola, o první čtvrtfinále s Almagrem

2. 9. 2012, 07:45
Aktuality 45
US OPEN - Tomáš Berdych na US Open postoupil počtvrté v kariéře do osmifinále a vyrovnal tak své místní maximum. Ve 3. kole český tenista porazil Američana Sama Querreyho a se Španělem Nicolásem Almagrem si zahraje o premiérové čtvrtfinále na US Open.
Tomáš Berdych

Tomáš Berdych před týdnem prohrál po třech neproměněných mečbolech finále ve Winston-Salemu, psychickou stopu to na něm ale naštěstí nezanechalo. Naopak, na US Open hraje v pohodě a po Belgičanu Goffinovi a Estonci Zoppovi si poradil i se Samem Querreym.

Američana, se kterým v New Yorku před čtyřmi lety prohrál v 1. kole, porazila 6-7 6-4 6-3 6-2 a navázal tak nedávnou výhru ze vzájemného duelu ve Winston-Salemu. 

Dnes ale čtyřiadvacetiletý Američan potrápil českou jedničku mnohem víc. V utkání plném dlouhých výměn získal v tie-breaku první sadu, pak o dva roky starší český tenista další tři sety vydřel. Třetí mečbol proměnil Berdych po třech hodinách a 16 minutách povedeným bekhendovým returnem.

Klíčové podle Berdycha byly odvrácené brejkboly. "To bylo to nejdůležitější. Soupeř si může vždycky nějakou šanci vytvořit, ale pak je důležité, když se mi podaří ubránit," hodnotil. "Vždy to přidá na sebevědomí a člověka to nakopne a většinou po těch dlouhých gamech se mi ho podařilo brejknout a to byl hodně zlomový moment," komentoval.

"Je to o to cennější, když na grandslamu porazíte domácího. Takže jsem rád, že se mi to tady povedlo," řekl spokojený Berdych Radiožurnálu. "Byl jsem odhodlaný. Důležité je, kdo udělá poslední balon," dodal po čtyřsetové bitvě.

Šestadvacetiletý český tenista tak ve Flushing Meadows navázal na sezony 2004, 2006 a 2007 a po pěti letech vyrovnal postupem do 4. kola své newyorské maximum.

O premiérové čtvrtfinále na US Open, které je jeho jediným grandslamem, na němž se nikdy tak daleko nedostal, se utká se Španělem Nicolásem Almagrem. S tím má na okruhu ATP bilanci 5-3, v letošní sezoně 2-1. 

Mezi českým a španělským tenistou nepanuje velké přátelství. Když se spolu utkali na letošním Australian Open, Berdych vyhrál 4-6 7-6 7-6 7-6, ale po zápase soupeři nepodal ruku. Od té doby však už na sebe dvakrát narazili.

Almagro ve třetím kole turnaje ukončil cesta jednoho z překvapení turnaje, amerického mladíka Jacka Socka, který hrál v hlavní soutěži svůj první grandslamový turnaj. Tři sety s jedenáctým nasazeným Almagrem dotáhl do tie-breaku, ale v tom čtvrtém již nestačil a prohrál 1-6.

Vítěz česko-španělského duelu se ve čtvrtfinále utká zřejmě s Rogerem Federerem. "Čtvrtfinále je velká motivace a výzva. Šestnáctka na grandlamu je hezká, ale osmička ještě lepší," dodal Berdych.

I pátý vzájemný zápas Federera s Fernandem Verdaskem vyzněl ve prospěch favorizovaného Švýcara. Na US Open vyhrál 6-3 6-4 6-4 a zvítězil už v 20. z posledních 21 zápasů.

V osmifinále na pětinásobného šampiona čeká Mardy Fish, který se ve 3. kole trápil. Třicetiletý Američan udělal celkem 75 nevynucených chyb (ale zahrál i 67 winnerů), zdravotně indisponovaného Gillesa Simona však nakonec udolal 6-1 5-7 7-6 6-3.

"Jsem rád, žeje zápas za mnou. Nebyl jsem ve své kůži, ale i takové zápasy někdy přijdou. O to víc jsem, rád, že jsem ho vyhrál," komentoval Fish.

Do 4. kola postoupil i čtvrtý hráč světa Andy Murray, na výhru nad Španělem Felicianem Lópezem se ale nadřel. Zápas vyhrál až po čtyřhodinovém boji 7-6 7-6 4-6 7-6. Nyní olympijského vítěze v dalším duelu čeká Kanaďan Milos Raonic.

Se skalpem Tsongy  a následným premiérovým postupem do 3. kola grandslamu se nespokojil slovenský tenista Martin Kližan. V sobotu porazil třikrát 6-4 dalšího nasazeného Francouze Jerémyho Chardyho a postoupil už do osmifinále. V něm narazí na Chorvata Čiliče.

- US OPEN 2012 -
(USA / New York, tv. povrch, 11.777.000 dolarů)
sobotní výsledky mužů (01. 09. 2012)

Dvouhra - 3. kolo:
Berdych (6-ČR) - Querrey (27-USA) 6-7 6-4 6-3 6-2
Federer (1-Švýc.) - Verdasco (25-Šp.) 6-3 6-4 6-4
Murray (3-Brit.) - F. López (30-Šp.) 7-6(5) 7-6(5) 4-6 7-6(4)
Almagro (11-Šp.) - Sock (USA) 7-6(3) 6-7(4) 7-6(2) 6-1
Čilič (12-Chorv.) - Nišikori (17-Jap.) 6-3 6-4 6-7(3) 6-3
Kližan (SR) - Chardy (32-Fr.) 6-4 6-4 6-4
Raonic (15-Kan.) - Blake (USA) 6-3 6-0 7-6(3)
Fish (23-USA) - Simon (16-Fr.) 6-1 5-7 7-6(5) 6-3 

Čtyřhra - 2. kolo:
Čermák/Mertiňák (ČR/SR) - Johnson/Sock (USA) 6-4 75-

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

45
Přidat komentář
smazaný uživatel
Tak Dolgopolov prehral 0:3, bez jedinej breakballovej šance. Totálny prepadák, ľutujem že som ho pred zápasom finančne podporil. Teda s cieľom podporiť najmä seba.
Reagovat
smazaný uživatel
Paráda, Murray.Raonic ve 3 v noci z pondělí na úterý, v noci je kurt pomalejší a není takové vedro. Milos vypadá nebezpečně, nebudu už radši psát nic o vytírání kurtu, to by v tomhle případě ani nebylo na místě, ale myslím, že Andy to zvládne se ztrátou maximálně 1 setu.
Reagovat
smazaný uživatel
Nepamätám si, že by niekedy Andy prehral na GS so servismanom. Viackrát zvládol Tsongu, vyhral aj s Karlovičom, Isnerom, sčasti aj Del Potra zaradiť do tejto kategórie. Prehral akurát s Cilicom, bolo to cez deň pri slnečom počasí, no napriek tomu doteraz tejto prehre nechápem.
Reagovat
smazaný uživatel
Jojo, právě, dá se tam počítat i Lopez například. Bude se hrát v noci a Andy má na něj zbraně, super return, slice, dobré prohozy.
Reagovat
smazaný uživatel
Ten Roddick ví, co dělá, když končí. Je úplně, už přesluhuje, to je hrůza kolikrát tak naivní hra. A všechno to začalo mononukleózou v létě 2010, od té doby je tragický.
Reagovat
smazaný uživatel
Ale Brooklyn mi bude chybět, neuvěřitelně krásná ženská :-)
Reagovat
Malda
No tak Noleho hra se mi začíná opravdu líbit. Přijde mi, že se zase začíná dostávat do "pohody". Hlavně tedy na servisu. Rogere třes se :D
Reagovat
Pe3k
Tak Roger se může "třást" už před Murraym, dokonce i před Berdychem, takže jak teď hraje Djokovic ho určitě neštípe, je to profesionál a jako takový se soustředí vždy jen na zápas co je před ním, tedy na Márdyho Fishe.
Reagovat
smazaný uživatel
To je pravda. Mardy by se mohl trochu vytáhnout a Rogera potrápit ale víc jak na jeden set mu nevěřím. S Berdychem má v posledních šesti vzájemných duelech bilanci 3:3 a byly to hodně vyrovnané zápasy. Nicméně poslední zápas na GS vyhrál Berdych.
Reagovat
a.magerova
neskutečný míče v TB s Lleytonem, i když kapku víc držím palce Lleytonovi, tak teda klobouk dolů před Davidem a zasloužený 1. set !!!
Reagovat
smazaný uživatel
Sock nehrál poprvé na GS. Na US Open už hrál loni i předloni.
Reagovat
smazaný uživatel
https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/416564_10151040615406966_556354106_o.jpg

Uhádnete, kdo to je?
Reagovat
tito
Andy s bráchou. Andy je ten vpravo?
Reagovat
smazaný uživatel
Já bych řek že Andy je vlevo.
Reagovat
a.magerova
Andy tam není....
Reagovat
tito
jasně že ten vlevo...:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Jojo, Andy vlevo a Jamie vpravo. Jamie měl problém při porodu prý, že měl moc velkou hlavu.
Reagovat
Heather_Fedex
ty kolena ma dnes andy NAPROSTO stejne jak na te fotce ;)
Reagovat
a.magerova
Ahaaaaa, tak já koukala na obličeje a dumala a neuhádla...
Fakt příště se budu soustředit na kolena, tam je to jasné :-))))
Reagovat
smazaný uživatel
Gratulujem Tomasovi, zapas s Almagrom asi nestihnem, ale zaverečné podávanie rúk si nenechám ujsť :)

Pre mna je dnes zapasom dna Dolgopolov vs. Wawrinka..Verím tomu ukrajinskému nešťastníkovi, snad ma nesklame. Zo žien je ťahákom jednoznačne súboj Samanthy s Laurou..Vacsiu šancu na triumf pripisujem Aussie girl..
Reagovat
tito
Teda ty perlíš.:-) Včera distanc Gulbisovi, dnes podávání rukou- co příjde zítra? -D
Reagovat
smazaný uživatel
Dúfam, že deň plný prekvapení :)
Reagovat
smazaný uživatel
Dolgo - wawrinka jo ?:) já si myslím že dneska by mohl být také velký tahák mého oblíbence Kohliho vs isnera myslím si že kohli to urve v pěti setech :-)
Reagovat
smazaný uživatel
zahrál pěkně, ale tento zápas mi potvrdil, že Tomáš už výš nepůjde. Kdyby byl Soderling zdravý, tak je 8.

+ - bojovnost, soustředěnost
+ - schopnost hrát trpělivě
+ - psychická odolnost
+ - pohyb se mi zdál hodně dobrý (ten doběhnutý stopbol byl moc pěkný)
- - servis, pořád je sice dobrý, ale řek bych, že jej měl lepší
- - už moc nedělá přímky, ty by Fedexovi dělaly hodně problémů
- - nechápal jsem, jak ke konci Querry sotva stojící na nohou, mohl mít brejkboly

Qyerry mě příjemně potěšil svým pohybem. Na svoji výšku byl skvělý. Líbil se mi Tomáš i svojím projevem. Odvracel důležitý brejkbol, rozhodčí zahlásil pásku a nový servis. Querry by ten servis neměl a Tomáš se s úsměvem zaptal rozhodčího, jestli by to nemohl být dobrý míč(aspoň tak jsem to pochopil).
Reagovat
smazaný uživatel
Byl to hodně dobrý zápas. Na to že oba to jsou spíš ranaři, bylo k vidění docela dost dobrých výměn. Querrey odehrál výborný zápas, ale na Berdycha to prostě nestačilo, ale u Querreyho je vidět docela velké zlepšení právě co se týče pohybu. Myslím, že do 20 rozhodně patří.
Reagovat
smazaný uživatel
Querrey možná inspiroval Toma, když sem tam vystřihl eso s rychlostí jenom 160, zato ale dobře umístěné za síť. Tom to potom občas taky hrál.

Jak tam Sam běhal za baselajnou a všechno vybíral, tak Tom JEDNOU ukázal recept jak na to. Zahrál volnější úder, navíc do strany, a míček skočil 2x než k němu Sam doběhl.
Reagovat
Chrenda
Reagovat
freeteepek
Chlapi mě nuděj, proto na ně moc nekoukám. Včera jsem ale koukal na Federera a na Tomáše. Postřehy: U Federera je to dlouhé a obvykle marné čekání na chybu. Ano, jeho perfektní tenis je obdivuhodný, ale koukat na to 3 a více setů je trochu ztráta času.
Pokud jde o Toma, tam jsou to zase někdy docela zbytečný nervy. Např. včera úplně zbytečně ztratil první set. V jeho průběhu vedl při soupeřově podání už 30:0, jenomže hrál ustrašeně. Čekal na soupeřovu chybu a nedočkal se. Zato se dočkal ztráty setu v tiebreaku. Nelíbí se mi takové to pinkání. Mám rád agresivní tenis. Ten produkují Djokovič, Nadal, Muray, Federer. Poslední zmiňovaný, ale pouze v případě, pokud je to potřeba. Jejich zápasy jsou tak zajímavé především pokud hrají proti sobě a musí ze sebe dostat maximum. Jinak je mužský tenis dost nuda.
Netvrdím, že nejsou další hráči s brutálním servisem a agresivní hrou, jenomže těm zase chybí konzistence a BUM BUM tenis těchto dělostřelců mi bohužel také nepřijde zajímavým:-)
Reagovat
Chrenda
Máš pravdu co se týče Berdych, že pinká strašně. A všechno hraje doprostřed, jako by se bál, že mu to bude lítat ven. A ohromná slabina je jeho druhý servis. Dneska jsem se díval na sestřih zápasu s 1. kola s Goffinem, a ten druhý servis je fakt žalostný. Ten zobák mu to tam zabíjel jako nic. Z toho plyne, že když mu nejde první servis, je vlastně úplně na odpis!!
Reagovat
smazaný uživatel
Níže uvádíte, že Federer ztratil servis ! Myslím, je to blbost. Ale pro kontrolu, bych požádal o konkrétní gem. Děkuji
Reagovat
smazaný uživatel
statistiky na usopen.org mluví jasně - Young 1/2 co se týče proměnení breakballů. Neviděl jsem ten zápas, ale i se o tom někde psalo. Je to na tuty.
Reagovat
a.magerova
Reagovat
smazaný uživatel
Tak zápas Toma skončil ve vražednou dobu, Ještě, že je dnes neděle a opravdu nic nedělám a regeneruji opět na večerní a noční šichtu:-)Hra Toma se mi líbila, tak nějak jsem mu věřila, že to zvládne.Hrál dostatečně agresivně a když bylo potřeba, tak neukončoval výměny zbrkle. Almagro se v každém utkání zatím trápí, Forma není až tak úchvatná, tak si myslím, že by to vyjít mělo?No a pak skvostné čtvrfinále s RF, to si myslím, že bude sice velká výzva, ale procenta úspěchu pro Toma si myslím, že moc velká nebudou,ale zase omletá písnička, hlavně at je super tenis, na který se bude dát koukat od začátku do konce..Ale to trochu předbíhám, abych to Tomovi nezakříkla, že postoupí.:-(
Reagovat
Pe3k
US Open 2012 R3 Federer vs Verdasco highlights HD - best on youtube

http://www.youtube.com/watch?v=IcKl_zU5gLY&feature=g-all-u

ATP 2012 US Open R2 Tsonga vs Klizan Highlights (HD)

http://www.youtube.com/watch?v=CHS23N3gDBQ&feature=g-all-c

US Open 2012 R2 - Murray vs Dodig highlights HD 1080p

http://www.youtube.com/watch?v=ObT2_v6C1xc&feature=g-all-c
Reagovat
Pe3k
Federer zatím neztratil ani servis ani set, to bude už tak 9 zápas v řadě bez ztráty setu :) S Fishem si snad poradí také ve 3 setech, ale Mardy už může kousat, je doma, je to specialista na hard, ale to na Rogera stačit nebude...Větší starosti mi dělá případný souboj s Berdychem, snad ho alespoň Almagro unaví.

Tamasihnho už snad rozdýchal těsný tiebreakový zápas s Lopezem i když měl původně Andy vytírat se soupeřem podlahu :D nakonec byl rád, že vůbec vyhrál. V dalším kole jej čeká můj oblíbený Miloš :) tak jsem zvědavý jak se oba budou prezentovat :)

Kližan je pro mě velké překvapení, ale Čilič pro něj bude asi konečná. Tento hráč je zde hodně podceňovaný, ale osobně se mi zdá, že dosahuje téměř kvalit Del Potra (nedosahuje, ale sou zde podobnosti). Někdo tu horečně psal jak jej Kei porazí, nic proti němu, ale říkal sem si, že to nebude mít lehké a taky že neměl a prohrál 3:1.

Co se týká žen, mám velkou radost, že Petra hraje solidně a že postupuje dál, stejně jako Laura. Obě dnes hrají, takže alespoň bude komu fandit...Fandím fandím fandím - téměř jak fandina.
Reagovat
smazaný uživatel
jen poznámka - Roger ztratil 1x servis s Youngem (jaký to paradox, je to jeden z největších nešŤastníků této sezony..)
Reagovat
smazaný uživatel
Aspoň napsat jsi mě mohl správně :-)
Reagovat
Pe3k
Aha, tak to mi uniklo, škoda... :)
Reagovat
Pe3k
Sorka, jsem rád, že se to vůbec dá přečíst, včera sem po dlouhé době pil. Medovina, vodka, pivo a jsem z toho ještě dost rozsekaný.
Reagovat
smazaný uživatel
No zdaleka to nebylo od Andyho takové trápení jako předvedl ve Wimbledonu Federer s Benneteauem. Ten byl 2 míče od vyřazení. Andy se nakonec vyřazení ani nepřiblížil.
Reagovat
Pe3k
To máš asi pravdu, ale pochybuji, že ten turnaj dopadne pro Andyho stejně jako ten Wimbledon pro Federera :) Taky musí porazit Raonice, Čiliče, Federera a Djokovice, což není zrovna procházka růžovou zahradou...No uvidíme, jak to všecko dopadne. Snad 18 grandslamovým titulem :)
Reagovat
smazaný uživatel
Vidis, ked nepises o Nadalovi a pod vplyvom zbytocnych emocií, tak sa to dá čítať..Súhlasím s každým slovom, Cilica tiez považujem za nebezpečnejšieho hráča,než Nishikoriho..Nahlodal ma akurat ich maratonsky zápas z minulého roku,kedy Japonec vyhral..Odveta sa však podarila..
Reagovat
Chrenda
No snad by to čtvrtfinále mohl dát, Almagro není v žádné oslnivé formě. A na Fedexe se mu daří, při troše štěstí by ho mohl dát a pak i Andyho. Myslím, že kdyby se pořádně soustředil, mohl by dojít do finále!
Reagovat
Labi
myslím že proti Fedexovi má šanci asi jako každý hráč od top 5 do top 10....může ho porazit přibližně v jednom zápase ze sedmi ale určitě hrát proti Rogerovi není pro něj výhra
Reagovat
Chrenda
No ono to ve čtvrtfinále většinou už není výhra proti nikomu, ale Fedex je pro Toma určitě hratelnější než Nole a myslím že i ne Del Potro. Je mi jasný, že je Roger ve velké fazóně, tedy Berdychovi moc šancí nedávám, ale ...co kdyby??? I když ty jeho výkony jsou furt šíleně upracované a ještě k tomu fandím i RF, docela bych mu přál 18 GS a šesté vítězství na US Open. Myslím, že na to letos každopádně má!!!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist