Berdych prohrál a o Londýn musí ještě bojovat. Vítězně se vrátil Djokovič

2. 11. 2011, 07:38
Aktuality 3
ATP BASILEJ - Tomáš Berdych v Basileji zaváhání svých konkurentů v boji o Turnaj mistrů nevyužije. Český tenista prohrál už v úvodním kole s Japoncem Keiem Nišikorim a o účast v Londýně bude muset ještě bojovat příští týden v Paříži. Na kurty se v Basileji vrátil suverén letošní sezony Novak Djokovič.
Tomáš Berdych

Čtvrtý nasazený Tomáš Berdych prohrál už v prvním kole 6-3 3-6 2-6 s Keiem Nišikorim, jenž startuje díky volné kartě od pořadatelů. Japonskému tenistovi se tak podařilo navázat na své poslední vystoupení z Masters v Šanghaji, kde došel až do semifinále.

Šestadvacetiletý Berdych nestačil na o pět let mladšího Nišikoriho ani v druhém vzájemném utkání, podlehl mu už před dvěma lety v Brisbane. Sedmý hráč světa začal zápas suverénně, ale po vyhraném prvním setu ztratil v druhé sadě za stavu 3-4 servis a Japonec začal diktovat vývoj utkání. Ukončil ho po dvou hodinách.

Berdych tak v Basileji nepřidá další body ve své snaze o postup na Turnaj mistrů. V letošním žebříčku mu patří šesté místo a má stále velký náskok před devátým Nicolásem Almagrem, jenž vypadl v prvním kole ve Valencii. V Basileji dohrál kvůli zranění nohy i aktuálně osmý Mardy Fish. Definitivně se rozhodne příští týden na turnaji Masters v Paříži.

Pro Nišikoriho to byl druhý skalp soupeře z Top 10 na druhém turnaji v řadě. V Šanghaji totiž porazil Tsongu. "Jsem moc rád za to, jak jsem dnes hrál. Začal jsem špatně, ale ve druhém setu jsem se dostal do rytmu a ve třetím jsem už hrál opravdu výborně, takže jsem šťastný," řekl 32. hráč světa.

Novak Djokovič na kurt přišel v halloweenské masce připomínající zpěváka Alice CooperaNovak Djokovič se po léčbě natrženého zádového svalu vrátil po takřka dvou měsících na kurty. Comeback to byl vítězný - v Basileji porazil 6-2 4-6 7-5 Belgičana Xaviera Malisse a v 68. zápase sezony si připsal již 65. výhru.

Srbský šprýmař nastoupil na kurt v halloweenské masce připomínající zpěváka Alice Coopera, nicméně svého soupeře zastrašil spíš tím, že získal hned jeho první podání. Po hladce vyhraném prvním setu však Malisse srovnal krok a donutil vítěze tří letošních grandslamů k sadě navíc. Djokovičovi se sice nepovedlo zápas zakončit při vlastním podání za stavu 5-3, nicméně před blížícím se tie-breakem prolomil soupeřův servis a zápas vyhrál.

"Každý rok za posledních pět let je mou tradicí na Halloween, který je obvykle v době, kdy hrajeme vb Paříži v hale Bercy, jít ven v nějaké šílené masce," vysvětloval Djokovič svůj neobvyklý příchod na kurt. "Letos je tomu tak už o týden dříve, tak doufám, že to lidem nevadilo. Byla to jen tradice a trochu legrace, dodal.

Loňský finalista a předloňský šampion basilejského turnaje Djokovič odehrál první zápas od 18. září, kdy musel kvůli zranění vzdát zápas Davis Cupu proti Argentinci Juanu Martínu del Potrovi. Předtím ovládl US Open.

"Celkově to dnes nebyl dobrý zápas. Letos už jsem hrál mnohem lépe. Ale za daných okolností je teď pro mě důležitější, že se na kurtu cítím dobře po fyzické stránce."

- ATP 500 BASILEJ -
(Švýcarsko, tv. povrch / hala, 1.838.100 eur)
úterní výsledky (01. 11. 2011)

Dvouhra - 1. kolo:
Nišikori (Jap.) - Berdych (4-ČR) 3-6 6-3 6-2
Djokovič (1-Srb.) - Malisse (Belg.) 6-2 4-6 7-5
Blake (USA) - Fish (5-USA) 0-1 skreč F.
Lammer (Švýc.) - Južnyj (Rus.) 6-4 6-3
Wawrinka (Švýc.) - Dodig (Chorv.) 6-4 6-4
Nieminen (Fin.) - Bellucci (Braz.) 6-7(5) 6-4 6-3
Seppi (It.) - Muller (Luc.) 7-6(4) 6-7(5) 6-2
Ljubičič (Chorv.) - Llodra (Fr.) 7-5 6-4

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

3
Přidat komentář
gigin
Tak vítej zpátky Noldo !!! Konečně ...
Reagovat
smazaný uživatel
vitej i ty, kdo te slepil? :-) Nevadi, hlavne, kdyz nebude tvuj odraz (a nas obraz) zkresleny! ;-)
Reagovat
gigin
Jejda ahojky... myslíš, že ten můj odraz (váš obraz) bude aspoň stát za to??? :-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist