Berdych se na Turnaji mistrů v Londýně rozloučil s kariérou

16. 11. 2019, 18:12
Aktuality 36
Tomáš Berdych ukončil kariéru. Na dnešním ceremoniálu během Turnaje mistrů v Londýně dal sbohem bílému sportu po sedmnácti letech na okruhu ATP, během nichž si zahrál finále Wimbledonu a získal 13 turnajových titulů. Na kurtu uvedl, že zatím nemá žádné plány do budoucna.
Profily hráčů
Tomáš Berdych

Spolu s bývalou světovou čtyřkou se slavnostně loučilo s tenisem tdalších osm hráčů. Mezi nimi také Berdychův daviscupový parťák Radek Štěpánek, který skončil už loni, i jejich španělští protivníci z pražského finále týmové soutěže v roce 2012 David Ferrer a Nicolás Almagro, ale také třeba Kypřan Marcos Baghdatis, Bělorus Max Mirnyj nebo Rus Michail Južnyj.

"V životě je hodně věcí, které si můžete koupit. Ale pro nás tenisty je jen hlavní jeden moment, a to když skončil zápas v hale, jako je tahle, a vy jste vyhrál. Tenhle moment je pro všechny, zvláště pro mě, ten nejlepší. Je ale čas jít dál. Přijdou další věci, které mě budou těšit," řekl Berdych. Čtyřiatřicetiletý rodák z Valašského Meziříčí končí kvůli chronickým problémům vyplývajícím z vrozené vady levé kyčle, které se projevují bolestí zad, jež ho trápily poslední dva roky.

"Teď je plán žádný plán nemít," odvětil Berdych na otázku, jaké má nyní plány. "Celé ty roky jsem byl v jednom kole a teď si zasloužím oddech. Budu se rozhlížet a uvidíme, jaké přijdou příležitosti," konstatoval tenista, který se podílel se na dvou českých triumfech v Davisově poháru v letech 2012 a 2013.

Poslední zápas odehrál Berdych koncem srpna v 1. kole US Open. "Z mé dlouhé kariéry je těžké vybrat jeden moment. Byly to skvělé roky plné zkušeností. Odehrál jsem mnoho bitev s vítězným i špatným koncem a hrál finále Wimbledonu," zmínil duel z roku 2010, v němž prohrál se Španělem Rafaelem Nadalem. Loučení v Londýně označil za mimořádný okamžik, a to i díky šesti účastem na Masters, kde se nejdále dostal do semifinále v roce 2011.

Pro česká média Berdych okomentuje konec kariéry v pondělí a s českými fanoušky by se měl rozloučit příští rok během challengeru Czech Open v Prostějově.

Grandslamový titul v éře velké čtyřky, kterou tvoří Švýcar Roger Federer, Španěl Rafael Nadal, Srb Novak Djokovič a Brit Andy Murray, získat nedokázal. "Měl smůlu, že je ve své kariéře potkal. Grandslamový titul by si zasloužil," řekl v týdnu ČTK Jaroslav Navrátil, pod jehož vedením Berdych vstoupil do světa profesionálního tenisu.

Díky servisu a razantnímu forhendu se vypracoval v jednoho z nejstabilnějších hráčů. Šest let strávil nepřetržitě v první desítce žebříčku a sedmkrát sezonu v Top 10 i ukončil. "Jeho konzistence byla obdivuhodná a každý rok atakoval padesát výher za sezonu, to je neuvěřitelné," řekl další z bývalých Berdychových koučů Tomáš Krupa.

Na všech turnajích velké čtyřky dokázal jako jeden z mála postoupit minimálně jednou do semifinále. V Davisově poháru sehrál během 13 let 67 zápasů s bilancí 50:17 a hlavní měrou zasloužil o dva celkové triumfy.

Berdych, který se v červenci 2015 oženil s modelkou Ester Sátorovou, vydělal na odměnách 29,491.328 milionu dolarů, v přepočtu přes 683 milionů korun.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

36
Přidat komentář
Kozoroh
https://www.instagram.com/p/B47vCwRBmGc/?utm_source=ig_embed
Reagovat
Holahej
...milé...od Petry.., psala moc hezky letos i Lucce...
I remember when I first came to Prostejov, I saw how hard you were working and it was a great motivation for me. You went on to be an amazing player and inspiration. I am very proud that I could play by your side in Hopman Cup and got to know you as a person. Thank you partner
Reagovat
FulnekUltras
Šafi s Bédou mladinkou Peťu v Prostějově prakticky odchovali.
Reagovat
Mayo
Z týchto všetkých mi bude Berďa najmenej chýbať.
Reagovat
blixa
Ty mě taky chybět nebudeš ;-)
Reagovat
Fandina
Mně nejvíc.
Reagovat
rib
Vždycky když se loučí sportovec, byť bohatý, tak si říkám, že najednou být v 34 letech důchodce, to taky nemusí být úplně sranda... Přeju Tomášovi i Radkovi,aby našli dobrou cestu dalším životem :-)
Reagovat
Stan_Borowitz
Jakej důchodce? Mladý rentiér je to.
Reagovat
peggy
Pan Berdych za nic co předváděl vydělal nejvíc.Pan Štěpánek se loučí již moc dlouho.
Reagovat
Nola
Kvitova, Federer, Berdych, Stepanek ti musia lezat hodne v zaludku :D
co prispevok, to perla
Reagovat
Stan_Borowitz
Provokační alter ego některého zdejšího pravidelného přispěvatele.
Reagovat
Fandina
Také si to myslím, je to provokace.
Reagovat
turista
Berďa se nemá za co stydět. Byl to vynikající tenista. Děkujeme.
Reagovat
jb007
Toto nebyla rozlučka Tomáše, ke které se přidalo i pár dalších bývalých hráčů, toto byl začátek nové tradice, kdy se ATP bude loučit s hráči, jež v daném roce ukončí kariéru. Zůčastnit se může každý, kdo aspoň nakoukne do top 100. Za celý rok je sobotní termín v Londýně asi nejvhodnější. Třeba se za rok přidá i WTA.
Reagovat
steve79
Jeste budeme radi na Berdycha vzpominat. Hodne dlouho nebudeme mit v top ten ten zadneho zastupce.
Reagovat
turista
Ano.
Reagovat
smazaný uživatel
Some big names retiring from tennis 2019

Victor estrella Burgos :)
Reagovat
paddy
nechci urazit, ale Estrella Burgos mi tam připadal do počtu, vůbec si ho nevybavuji - vyhrál jen antuku v Quitu 2015-17
Reagovat
Davor1
Väčšinu kariéry to bol len challengerový antukár, medzi tými ostatnými je tam fakt len do počtu. Takisto Matkowski, mierne nadpriemerný deblista, ktorý aj tak nič poriadne nevyhral. Ale tak asi sa tam sami nenanominovali...
Reagovat
paddy
asi podpora Dominikánského tenisu; nejlepší hráč země, pak asi jo
Reagovat
Nola
co ste sa tu vsetci fakt zblaznili? :D , mate pocit, ze tam bol niekto navyse? kazdy hrac si zasluzi pozornost, zorganizovali tuto rozlucku snad prvy krat, preco ste ztoho vykolajeni?

tvoj prispevok je mimo mojej dimenzie, celkom zbytocny, m.i. zatial si tu posobil ako najvacsi pohodak, ale tentokrat ako aj najvacsi klaun.... kolko nickov si uz vymenil? :D
Reagovat
smazaný uživatel
Da sa to chápat aj ako urazka tych ostatnych, trebars Berdycha a Ferrera..

Ze ATP ich uvedie ako legendy, podpíše sa pod to a spolu s nimi ocení aj horsich hráčov rovnakým prívlastkom?

Ty ked si v škole všetko vedela a učitelka ti dala jednotku za vedomosti, bolo by správne dat rovnaku znamku aj tej, ktora nic nevie a dat vas na rovnaku uroven?..Akoby si to brala?
Reagovat
Nola
aka urazka prosim ta? pravdepodobne sa tam necpal sam, ze bol Tomas, David, Nicolas Almagro, Juznyj, vlastne vsetci aj ten Radek lepsimi hracmi nikto predsa nespochybnuje

ATP si zrejme stanovila nejake pravidlo, urcite sa nepozval sam, iste vytrcal medzi byvalymi clenmi T10, ale to je uz jeho problem a nie nas
Reagovat
smazaný uživatel
Chápem a suhlasim.

Len ta poznamka "legends" vyznieva pod tym menoslovom trochu smiešne; to musis uznat.
Reagovat
Fandina
Někde jsem četla, že to rozloučení ATP se týká hráčů, kteří byli ve světové stovce. Victor Estrella Burgos byl.

https://www.tenisportal.cz/hrac/estrella-1d89c/
Reagovat
Frick
https://twitter.com/P_Fiala/status/1195762843536244738
Reagovat
FulnekUltras
PR ODS má zkrátka přehled, kam se zaměřit ;-)))
Reagovat
Holahej
.....
Minimálně příležitost ještě na jedno rozloučení se českému dlouhánovi zdá se naskytuje. Miroslav Černošek, majitel agentury TK Plus Prostějov, kde Berdych tenisově vyrůstal, totiž na dálku do Londýna vzkázal: ?Věřím, že se kruh uzavře, a tak rozloučení Tomáše v českými fanoušky plánujeme v červnu v Prostějově během našeho turnaje Moneta Czech Open.?
Zdroj: https://www.idnes.cz/sport/tenis/tomas-berdych-konec-kariery-rozlouceni-londyn-turnaj-mistru.A191116_173131_tenis_elv
Reagovat
SwissMaestro
Štěpánek se jako bude loučit každej rok? To by mi bylo už trapné. 2017 poslední zápas a ofiko ukončení. Loni závěrečná rozlučka. Toto je trapné....
Reagovat
Nola
nic zvlastne na tom nevidim, vlani sa lucil iba s domacim publikom, ci? nechapem, co ti na tom vadi....... mne skor vadi, ze ignoruju rozlucku ceski fans, trebars tommr, ktory fandi, iba ked sa dari, smutne, Tomas a Stepec boli zohrana deblova dvojka, mohli kludne pokracoat v stvohre, su v idealnom veku v tejto discipline
Reagovat
Stan_Borowitz
Nemohli, Tomášovi odešla kyčel, potažmo pak záda, to se pak nedá závodně hrát ani debl.
Reagovat
turista
Nakonec taková smůla se zdravím. Jako u Lendla.
Reagovat
com
tak Stepanek se vecpe vsude, to neni zadna novinka :D
Reagovat
Nola
aky ma vyznam rolling na hraca, ktory je na tenisovom dochodku? pri rozlucke naplnil tribuny, hlupe a zbytocne.....
Reagovat
svetova.dvojka
Berdych končí kariéru jako jeden z nejlépe vydělávajících tenistů všech dob

Více na https://www.e15.cz/magazin/berdych-konci-karieru-jako-jeden-z-nejlepe-vydelavajicich-tenistu-vsech-dob-1364203
Reagovat
turista
Ty peníze mu přejme. Nahonil se na ně dost. Kdyby měl každý tenista takovou konzistenci výkonnosti a přes 600 výher na okruhu tak by mohl být rád.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist