Berdych se odhlásil z Roland Garros. Vrátit se chce na trávě

22. 5. 2019, 19:15
Aktuality 68
Tomáš Berdych se kvůli vleklým zdravotním problémům odhlásil z grandslamového Roland Garros, jež začne tuto neděli. Český tenista, jenž nehraje už více než dva měsíce, se chce dobře připravit na travnatou část sezony.
Profily hráčů
Tomáš Berdych

"Musel jsem udělat další těžké rozhodnutí, odhlásit se z Roland Garros. Nejsem stoprocentně připravený tak, jak bych si představoval, kvůli zdravotním problémům, které mě poslední dobou trápí," uvedl Berdych na sociálních sítích.

Třiatřicetiletý český tenista hrál naposledy začátkem března na betonech v Indian Wells, kde vypadl v prvním kole. Z dalších turnajů se postupně odhlašoval kvůli bolavým zádům, jež ho připravily už o polovinu minulé sezony.

"Nesnáším, když se musím odhlásit a nehrát grandslam, na který mám dobré vzpomínky, ale musím se dobře připravit na další část sezony, což je tráva. Uvidíme se v Londýně," doplnil Berdych s vyhlídkou na travnaté turnaje s vrcholem ve Wimbledonu.

Loňskou sezonu musel Berdych předčasně ukončit v červnu právě před Wimbledonem. Po lednovém comebacku na ATP Tour si zahrál mimo jiné finále v Dauhá a osmifinále Australian Open. Ve světovém žebříčku uzavírá první stovku.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

68
Přidat komentář
Stan_Borowitz
Tak abych to zase z toho Forehandova uplně zbytečného trolení vrátil do věcné roviny, antuka před sebou samozřejmě nemá dlouhou budoucnost, tedy ta evropská, červená, co se musí furt kropit. A tráva samozřejmě taky ne, tam je to ještě markantnější. Už pár let nejsou pořadatelé ve WB schopni mít ve druhém týdnu v té části kurtu, kde se dnes pohříchu hraje nejvíc, povrch, který by se dal i s velkou dávkou představivosti nazvat trávou. Hraje se prostě na udusané hlíně. A bude hůř. Částečným (a dočasným) řešením by možná bylo hrát jindy ženský a mužský WB, aby se snížilo zatížení kurtů, ale podle mne ta tradiční hra na trávě bude relativně brzy jen vzpomínkou. I dnes se už drží jen díky tradici, jenže oni i Britové se mění a cokoli, co by jen vzdáleně připomínalo "koloniální nadvládu heterosexuálního bílého muže", bude brzy krajně nežádoucí. A "aristokratický" tenis na trávě je jedním z nejvýraznějších takových symbolů (už jen to lpění na bílém oblečení se tak nabízí jako cíl útoku, až je divné, že to z "rasové" perspektivy ještě nikdo nenapadl). Pak je tady samozřejmě ten problém s vodou, o kterém píšu níže u antuky.

Naproti tomu červená antuka je sice vnímána jako "lidový" povrch, z hlediska politické korektnosti je tedy v pořádku, ale i ona relativně brzy zmizí, a to kvůli velké spotřebě vody, která bude za historicky krátkou dobu příliš vzácnou a drahou komoditou na to, aby se s ní kropily tenisové kurty.

Tenisová budoucnost patří tedy jednoznačně hardovým povrchům, ať se nám to líbí, nebo ne. Možná ta americká antuka, což je vlastně posypaný betonový podklad, by se mohla ještě udržet, ale jinak po roce 2050 budou jiné než hardové kurty jen raritou nebo vzpomínkou.
Reagovat
smazaný uživatel
Antuka sa nekropí vodou pitnou...

Aby bola uzitkova voda vzacna komodita, to si sa snad presunul do roku 10.250.
Reagovat
Stan_Borowitz
Užitková voda se bude přečišťovat na pitnou, které bude nedostatek, nebo se s ní bude zavlažovat zemědělská půda. Určitě se s ní nebude plýtvat, aby si po ní mohli při nekonečném pinkání pobíhat vytrvalostní běžci, když bude možné za pár korun postavit hardový kurt a na něm hrát tenis...
Reagovat
smazaný uživatel
To potom asi zmizne aj futbal, kedze trávniky su zavlažované...Plávecké bazény bude taktiez luxus napustat..A vlastne vsetky sporty, kde sa voda vyuziva na akykolvek iny uzitok ako od smadu..

A vlastne nemusime sa bavit o sporte..Voda sa pouzíva na rekreačný účel aj v beznom zivote..

Ty si nacrtol situáciu, kedy bude na svete bitka o kazdu kvapku vody. A pokial taká nastane, sport ako taký uz vobec nebude existovat, nielen tenis na antuke.
Reagovat
Stan_Borowitz
To si úplně nemyslím. Vodu v plaveckém bazénu ničím nenahradíš, takže ta by přišla na řadu opravdu až poslední, v nějakém dystopickém světě. U tenisu je to jinak, protože reálně existuje zcela rovnocenná náhrada za antuku i trávu, a tou jsou umělé povrchy. Až začne být v Evropě vody reálný nedostatek a bude se s ní muset opravdu šetřit, a to podle všeho nebude trvat dlouho, bude v prvé řadě tlak na to, přestat vodou plýtvat tam, kde její použití není nezbytně nutné.

Pak jsou tady samozřejmě další faktory, náročnost na údržbu, problematické zastřešení, celkové náklady na provoz. To samé platí pro fotbal, ten se podle mne taky v budoucnosti přestěhuje na umělé trávníky.
Reagovat
sojka1
samozrejme... a viz sucho minuly rok, nedostatek vody na kropeni je prece na mensich kurtech, ktere maji vlastni studnu (venkov) uz soucasna realita. A at si nekdo zkusi jen tak najet s cisternou k rybniku nebo rece... proste se nehralo.
Reagovat
Stan_Borowitz
Přesně tak. A pokud se to bude opakovat pár let po sobě, je jediným logickým řešením antuku vybagrovat, vylejt to betonem a nahoru natáhnout koberec nebo to napatlat nějakou syntetikou.
Reagovat
mahycek
Co říkáte na kolekci Rogera na Roland Garros ? Fanoušci
říkájí, že je to příšerné, jako káva latté, ale v Seznamu
85% hlasovalo , že je to pěkné a jen 15% , že se to nelíbí.
Reagovat
Blondie
Preferuji pestřejší barvy, ale tohle konkrétní provedení se mi líbí :-)
Reagovat
Patik
No vyzerá to jak do reklamy na kávu..mne osobne sa to vôbec nepáči..a Uniqlo celkovo mi príde úplne nudné klasické oblečenie bez nápadu pre športovcov na dôchodku..staré dobre Nike..aj tie kratšie kraťasy Rogerovi sedeli viac.
Reagovat
spaniel
Kdybych dal pryc loga, tak je od sebe ani nerozeznas. Uniqlo s Rogerem vyrazne zmenilo strihy a stare obleceni, co nosil Nishi uz vubec nepripomina.
Reagovat
smazaný uživatel
Hlavně Uniqlo šíje to, co chce Roger :)
Reagovat
Patik
je tam vidieť ten Uniqlo rukopis..keď bol ešte v Nike nosil aj kratšie kraťase a Nike mala celkovo aj takú potlač rôzne štýly návrhy aj na chrbátoch rôzne čiary odvetrávanie..Uniqlo mu dajú asi len čisté tričko a on si vyberie len farbu.
Reagovat
Patik
keď si porovnáte tieto dva outfity..

https://www.atptour.com/en/news/www.atptour.com/-/media/images/news/2019/03/24/02/46/federer-miami-2019-saturday-tt.jpg

http://www2.pictures.zimbio.com/gi/Roger+Federer+2017+Miami+Open+Day+12+5UCIWCzNC9Rl.jpg

Tak natom prvom vyzerá jak keby išiel operovať na sálu..alebo utiekol v nemocničnom pyžame

a natom druhom vyzerá ako profesionálny tenista.
Reagovat
turista
Důležité je RF bude na RG hrát. Outfit je u mužů méně důležitý než u žen.
Reagovat
Kytka
Tak nějak jsem to čekala. Nemá ani jeden zápas na antuce a vyrazit hned na GS by bylo složité. Je lepší se připravit na trávu, kde má větší šance. A míň to bude škodit jeho zdraví. Antuka je moc veliká dřina a na zdraví asi nejhorší. I když Rafa tvrdí něco jiného. Ale Roger je opačného názoru než Rafa. Hlavně, aby byl Tom ještě nějakou dobu schopen hrát aspoň někdy. Nevím jestli budeme mít nějaké mužské zastoupení. Šanci má ještě Lukáš Rosol, pokud zvládne poslední kvalifikační kolo. Jestli se tam ještě dostal Jirka při jeho postavení v žebříčku, nevím. No ale od nich v hlavní soutěži žádný zázrak čekat nelze.
Reagovat
Stan_Borowitz
Jirka tam je určitě. Jezdí se tam rozehrát na Prostějov.
Reagovat
Krisboy
Rozumný tah. V Paříži se obvykle sejde spousta celkem dobrých hráčů, takže o kvalitní sparing není nouze.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Berdych ma určite vačšie šance na majstrovstvách sveta v trepaní kobercov na tráve, kde stačí servis k velkému úspechu, nez na antuke, kde k výhre okrem boja s vacsou konkurenciou potrebuješ preukázať aj nekonečné spektrum tenisových úderov a k tomu aj vysokú fyzickú kondíciu.

Správne rozhodnutie..
Reagovat
smazaný uživatel
Dovol, abych se pousmal. Široké spektrum úderu na antuce je přesně co? Liftovany forehand od základní čáry, BH crossem, to máme dva udery, co dále?

Nejvíce tenisová je tráva, hard, pak sto let nic a potom antuka.
Reagovat
.vorlik.
Vy jste jeden kašpar větší než druhej.
Reagovat
Kytka
D:))))) přesně tak. Každý povrch má svoje přednosti a nevýhody. každý tenista je jiný. Výborný antukář si na trávě třeba ani nešrtne, protože je míň času na údery a naopak. Já osobně mám jako divák nejraději travnatou sezónu a pak hard. Na antuce je to někdy nekonečné pinkání.
Reagovat
Patik
S tenisom je to podobne ako s futbalom..hrávali ho na uliciach na betóne na tráve..alebo v halách..s tenisom je to podobne..akurát že vznikol na tráve hráva sa aj na betóne alebo v halách..drť z tehál proste nikam nepasuje..dá sa na nej hrať ale človek sa len zašpiní a ublíži si.
Reagovat
.vorlik.
Hrál jsem na antuce roky a nic. Pak se část kurtů předělala na umělý povrch a po dvou letech začaly problémy.

Na těch zpevněnejch površích všeobecně mnohem víc trpí páteř a klouby nohou. Takže s tim zraněnim na antuce si dovolim nesouhlasit. Jasně, něco akutního při např. uklouznutí tam hrozí víc, ale to v naprostý většině případů končí zcela banálně. A už jsou na to tušim i nějaký statistiky a studie, že z dlouhodobýho hlediska je hard největší zlo.
Reagovat
Patik
záleží od predispozícii genetiky a hlavne štýlu hry.
Reagovat
smazaný uživatel
Ano, máš pravdu. Na antuku potřebuješ dobrý fyzický fond a hru od základní čáry, toť vše. Nemusíš být ani moc agresivní, stačí ty míče liftovat s dopadem před BL a stačí ti to na většinu soupeřů jak v rekreačním, tak v profesionálním tenise. Sem tam můžeš prohrát s někým, kdo více chodí na síť, čopuje, nebo hraje podobně jako ty, ale většinu hráčů zlikviduješ tím, že budeš vše pořád vracet a čekat na chybu. O ničem jiném antuka není a čím je pomalejší, tím se to projevuje více. Čerstvý případ je Nadal, ten vyhrál Řím třemi údery maximálně a ve finále měl více fyzických sil, než jeho soupeř.

To, že je hard pro zdraví rizikovější je sice pravda, ale ne tak úplně. Hard je rizikovější z pohledu náhlých zranění - vazy, šlachy, vyvrtnutí kotníku atd, ale z dlouhodobějšího hlediska tak nezlikviduje tělo. Djokovič s Federerem můžou hrát do 70ti čtyřhry a golf. Nadal těžko, ten skončí kariéru a bude rád, že si utře zadnici. Na hardu musíš umět hrát, číst hru a běhat. Musíš vědět co cenu má a co cenu nemá. Výměny nejsou tak dlouhé a fyzicky náročné, zase je to těžší technicky a strategicky. Na antuce ti stačí neudělat chybu.

Takže dle mého je antuka na zranění méně riziková, ale z dlouhodobého hlediska je horší, než hard.
Reagovat
.vorlik.
Hrál jsi někdy tenis? Přijde mi, že tu mluvíš na základě svých domněnek a toho, co vidíš v televizi, ale z vlastní zkušenosti tenis neznáš. Řešíš tu Djokovice, Federera a Nadala a podle toho posuzuješ povrchy i pro rekreační tenis. To je dle mojí zkušenosti nesmysl. Pro rekreační hráče hraje povrch z hlediska hry minimální roli. Mnohem víc jde o celkovou kvalitu hráče a to, jakej má hráč den, protože ty rozdíly jsou obrovský a většina hráčů velmi nekonzistentní.

Přijde mi, že většina lidí jsou tu experti od gauče, který nikdy ani pořádně nedrželi raketu v ruce a všechny názory si tvoří na základě toho, kdo je jejich oblíbencem z Big 3. Pak to dopadá tak, že kdo nesnáší Federera, pro něj je trávnatá sezona klepání koberců. A kdo nesnáší Nadala, pro toho je antuka ve všech ohledech nejhorší. Sorry, ale to je fakt hroznej kabaret...
Reagovat
spaniel
Nenapsal nic, co by nebyla pravda (tentokrat)... mam x zkusenosti, kdy jsem na trave porazil snadno hrace, s kterym na antuce prohravam. U rekreantu jsou zraneni nevypocitatelna a nemusi souviset s tenisem.
Reagovat
Stan_Borowitz
Z pohledu mne jako poměrně slušného rekreačního hráče, čim jsem starší a pomalejší, tím víc mi začíná "sedět". Toho času postavit se pořádně k úderu je tam prostě podstatně víc.
Reagovat
Stan_Borowitz
"antuka" mi tam vypadla
Reagovat
Patik
Nehladiac na Big 3 hráčov..antuka je otrava..musíš čistiť čiary pokropovať ju vodou behať s pásom a zametať ju..máš špinavé nohy z nej.. fúklo ti ju niekedy do očí ? je to bordel..pre mňa osobne.
Reagovat
.vorlik.
Uznávam, že antuka v očích je humus. Bohatě stačí na rukou nebo na omotávce. Nohy jsem nikdy neřešil, ty se umyjou. Boty a ponožky se toho sice nikdy nezbaví, ale tak mam ponožky a boty jen na tenis no...

Na trávě by člověk taky našel 100 věcí, co vadí. Stačí ta údržba. Všechny povrchy ale maj svoje a i díky tomu je tenis tak zábavnej, protože nabízí víc dimenzí hry. A přijde mi mimo pořád se dohadovat, kterej povrch je nejhorší a kterej nejlepší.
Reagovat
smazaný uživatel
Hraju tenis aktivně asi od pěti, kdy jsem začínal závodně, pak jsem na to na tři roky vysral a hraju teďka v průměru 3-4x týdně s vyjímkou letošního roku, protože mám sedmiměsíčního syna a dodělávám dům.

Povrch je pro rekreační hráče zásadní. Je důležité si říct, koho považuješ za rekreačního hráče. Jestli Frantu, který si koupil hliníkový remake Federerovy rakety v Hervisu, nebo třeba mě, který má sadu tří Wilsonek a jedna stála pět tisíc.

90% amatérských tenistů hraje na antuce, popřípadě v zimě na umělce. Rozdíl je v tom jako prase a kdo říká že ne, tak tenis neumí hrát, nebo ho nehraje. Když půjdeš na hard, tak je to obrovský skok, odskoky a rychlost míče je úplně jiná a nemluvím ani o tom, že se pod plachtou v hale dost špatně dýchá, máš tam umělé osvětlení atd.

Takže pokud bychom brali v potaz rekreační hráče, kteří jsou alespoň na takové úrovní, že rozlišují první a druhý servis, tak je povrch a podmínky na něm dost důležitý faktor, který může někomu sedět více, nebo méně.

Loni jsem vyhrál 2 amatérské turnaje na antuce ve čtyřhře i dvouhře a prohrál jsem všechny turnaje v zimě na umělce, protože nesnáším při nadhozu umělá světla a nesedí mi odskok míčku v hale oproti tomu na antuce. Poznám i rozdíl v míčích, výpletu, nebo velikosti rakety a to jsem pořád jenom hloupý amatér, který sem tam udělá čtyři dvojchyby za sebou. Takže asi tak.
Reagovat
Kojinho
Jo, souhlasím. Já mám hodně rád umělou trávu, protože rychlejší odskoky dělají hru dle mě více okulahodící, ale soupeře spíš porazím na antuce, protože mi vyhovuje mít víc času na timing úderu.
Reagovat
.vorlik.
Tak jsem asi z jinýho vesmíru, nebo jsem ten tenis opravdu neuměl hrát, nebo nevim. V Teplicích byla antuka, umělá tráva a hard. Pokud jsem někoho vyklepnul na jednom, nebyl s tim většinou problém ani na jinym povrchu. Rozdíl ani nehrálo, pokud se hrálo v nafukovačce. Když jsem měl blbej den a nenašel jsem za celou dobu forehand nebo backhand, nepomohla ani svěcená voda. A co jsem pozoroval, obdobně to fungovalo u většiny hráčů.
Reagovat
Kojinho
Tak když jestli jsi byl hodně lepší/horší než soupeř, tak na konečný výsledek asi povrch neměl vliv.
Reagovat
smazaný uživatel
Já to beru tak, ze srovnávám podobně silné hráče, jako jsem já. Jasné, ze někoho o několik úrovni níže sundas i na pískovišti, ale pokud hraješ s rovnocenným soupeřem, tak má na výsledek vliv povrch určitě.
Reagovat
smazaný uživatel
Btw. nic proti tobě .vorliku., ale to, že začaly problémy na hardu nebude úplně hardem, ale spíše tím, že na tom neumíš (neumíme) hrát. Předpokládám, že si nezačínal na hardu s šesti lidmi - kondiční trenér, fyzioterapeut, hlavní trenér, asistent trenéra atd. :) Kdyby jo, tak by asi problémy nezačaly.
Reagovat
Patik
No to som práve myslel..na hardoch neskĺzneš ako na antuke kĺby tým pádom viac trpia to je jasné asi každému..všetko je o tom ako sa ty zladíš s povrchom..to by Federer čo sa špecializuje na tvrdé rýchle povrchy už dávno nehral..a Djokovič by bol dolepený jak Nadal..samozrejme aj záleží od toho kto je ako stavaný.
Reagovat
Patik
Mne sa inak bežne stávalo že som si mierne podvrtol členok na harde alebo narazil prdel na tráve..ale spevnil som členky a bolo po probléme..ako amatérsky tenista alebo taký príležitostný rekreačne si zahrať zase myslím si že za mlada nemôže riešiť operácie kolien a podobné zranenia.
Reagovat
smazaný uživatel
Každý druhý rekreační hráč, který hraje tenis např. 20 let, je nějak zraněný. To máš jedno s druhým.

Málokdy vidím, že se hráči před zápasy protahují, zahřívají v mikině, rozpinkávají. Většina z nich příjde na kurt, je 15 stupňů - kraťasy, tričko, začnou bouchat od základní čáry, první servis hned rány, žádná rozehrávka. Pak dohrají, pozametají kurt a jdou na pivo.

To se pak nemůžeš divit, že tě to za pár let zlikviduje.
Reagovat
.vorlik.
Řekl bych, že by nejspíš začaly i tak. Třeba jen později. Problém bude určitě i v mé genetické výbavě, prostě jsem k tomu zranění náchylnější, nicméně...

Jde o to, že kvůli tvrdosti toho povrchu jsou klouby namáhány mnohem víc. A to i přesto, pokud se člověk pohybuje správně, má dobrou obuv a celkově se snaží ten dopad nějak minimalizovat. Doteď rozdíl v povrchu hrozně vnímam. Rád běham - na asfaltu a podobyn povrchu nemůžu vůbec, protože po chvíli cítim půlku těla. Na trávě nebo prašný cestě i po víc než hodině pohoda. Tak čim jinym to teda může bejt, než tvrdostí povrchu? I odborníci a doktoři se shodujou na tom, že zpevněný a tvrdý povrchy dávaj tělu strašně zabrat.
Reagovat
turista
Jsem z generace pro niž představovala antuka lidový povrch a velice dobře se mi na ní hrálo, protože člověk měl na úder čas a došlap nebyl tvrdý. Když jsem to zkusil někdy na hardu tak mi to tam vůbec nešlo. A trávu si už vůbec neumím představit.
Reagovat
turista
Nejsi z Českého Krumlova? Mám tam kamaráda. Jmenuje se Honza Vorel a říkali jsme mu vorlík. Hrál dobře tenis a fotbal.
Reagovat
.vorlik.
Tenis jsem sice hrál, příjmení mám Vorel, ale jsem ze severu Čech ;-) Nás Vorlů je docela dost a ta přezdívka se tak nějak nabízí no :D
Reagovat
turista
Zvlášť když se "majitel" Chatrierova kurtu ještě rozhodl železnou pěstí držet svůj rajón a nikoho nepustit až k trofeji.
Reagovat
turista
Ale už by to chtělo tu pěst rozbít! Donekonečna to takhle nepůjde.
Reagovat
spaniel
Hral si nekdy na trave? Zjevne ne. Saso mistniho portalu se zase ztrapnil.
Reagovat
smazaný uživatel
Hral kolibríku, aj v Bratislave aj na Záhorí...

No vidis, a mohol si byt bez toho ;)
Reagovat
spaniel
Potom bys takovou blbost nemohl napsat. Jedine klasicky za ucelem troleni.
Reagovat
Pe3k
Trolhand je stejně špatný na všech površích...
Reagovat
Kojinho
Nekrmte toho trola. :)
Reagovat
Krisboy
Kterýho? Foreskina nebo Kamilose?
Reagovat
Kojinho
Foreskina, vždy se tu snaží rozpoutat flame přitom jeho variabilita a slovní zásoba je na prachmizerné úrovni. Kolik let tu už píše o trepani kobercov? Kamilos se spíš nechá tou předkůží strhnout podle mě.
Reagovat
smazaný uživatel
To už neplatí. Náhodou jsme rozjeli solidní diskuzi bez něj.
Reagovat
Krisboy
Proč by nepsal, když tady má takovou spoustu vděčných čtenářů a partnerů k diskusi? Myslím, že se náramně baví.
Reagovat
Kojinho
Jeho věc čím se baví. Mě bude dnes bavit například odehrát kolo amatérské tenisové ligy, jeho psaní nesmyslů na tenisová fóra.
Reagovat
smazaný uživatel
Koninho v pokrčenou grimasou v tvári, v kŕči nervového opojenia..

Na nezaplatenie, fanatičku..
Reagovat
Kojinho
Gratuluji, právě jsi se dostal na úroveň Frantze. Ale jen tak dál, tuhle dětinskou reakci jsem v tobě chtěl vyvolat. Ztrácíš tvář, nejsi nad věcí. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Nechcem ti brat ilúzie, ale ty tu nie si ten, ktorý ovláda emócie. Svoje, či druhých :)
Reagovat
turista
Držíme pěsti ať se to podaří.
Reagovat
Patik
o Koľkej je prosím vás zajtra los FO ?
Reagovat
smazaný uživatel
V 19 hodin
Reagovat
svetova.dvojka
Peněz má dost tak co..., já už bych se na to taky vybod..., ať už si raději jen užívá.
Reagovat
Stan_Borowitz
Rozumné rozhodnutí. Antuka je povrch, který nemá budoucnost. Odvracejí se od něj mladí i zkušení hráči.
Reagovat
sojka1
:-)
Reagovat
Fransoas
Nemyslím si,že by to mohla definitivní tečka.Zatím není jasné,zda bude moci hrát Wimbledon.Na začátku sezóny to vypadalo slibně.Bohužel se toopět zvrtlo.Uvidíme jak to dopadne.
Reagovat
Dobry-den
Toto už je konečná. Bohužel.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist