Berdych se ve čtvrtfinále pokusí přerušit sérii dvanácti porážek s Djokovičem

11. 7. 2017, 16:18
Aktuality 31
Od servisu, který ho dosud zdobil, se odvinou šance Tomáše Berdycha, jak ve čtvrtfinále Wimbledonu vyřadit druhého nasazeného Novaka Djokoviče. Trojnásobného vítěze londýnského grandslamu neporazil už dvanáctkrát v řadě a ve středu se na trávě v All England Clubu pokusí o průlom.
Profily hráčů
Tomáš Berdych

Jedenáctý nasazený Tomáš Berdych zdolal bývalého prvního hráče světa Novaka Djokoviče jen dvakrát z 27 zápasů. Jedna ze dvou výher přišla v semifinále Wimbledonu v roce 2010, o tři roky později ale se Srbem na stejném místě jasně prohrál.

Před sedmi lety došel Berdych ve Wimbledonu do finále, svého jediného grandslamového. Cestou tehdy porazil Djokoviče a před ním Švýcara Rogera Federera.

"Tady jsem si vyzkoušel, že se někdo z těch čtyř dá porazit," připomněl Berdych Djokoviče, Federera, Španěla Rafaela Nadala a Brita Andyho Murrayho, kteří současnému tenisu dominují. Od té doby ale nad nimi na grandslemech vyhrál jen dva zápasy z 13.

Před rokem sice došel ve Wimbledonu do semifinále, ale to mu v cestě nestál ani jeden ze zmíněné čtveřice. "Ale takové dárky se nestávají každý rok. Nemůžu očekávat nic jiného než Djokoviče," předpověděl Berdych, že si Srb v odloženém osmifinále poradí s Francouzem Adrianem Mannarinem. Tak se dnes po třech setech i stalo.

Třicetiletý Djokovič si pamatuje prohru s Berdychem z roku 2010. "Tráva svědčí jeho hře, to je evidentní. Má výborný servis a forhend a hraje ploché údery. Patřil dlouho do desítky a velké zápasy na velkých turnajích zná," řekl Djokovič a dodal: "V téhle fázi turnaje už nejsou jasní favorité. Půjdu předvést to nejlepší."

Otázku, proč dominují Federer, Djokovič, Nadal a Murray a i Berdych, který se za nimi držel v závěsu přes šest let, na ně vyzrál jen občas, zodpověděl Ivan Lendl.

"Jsou napřed, protože jsou o kus lepší psychicky, fyzicky i herně. Líp řeší situace na dvorci a dokážou se vypořádat s nepříjemnými momenty," řekl Lendl, kouč Murrayho. "Můžete je porazit, ale ze sta zápasů vyhrajou větší půlku," doplnil.

Základem úspěchu bude servis. V předešlých čtyřech zápasech se o něj Berdych mohl opřít a v osmifinále proti Rakušanovi Dominicovi Thiemovi mu vycházel přímo skvěle.

"Chtěl bych podávat dobře jako dosud," přitakal Berdych s tím, že se jeho servis zlepšil od prvních turnajů na trávě. "Ten povrch tomu pomůže a pořád to tady píše víc než na antuce. Ten proces chtěl čas a musel jsem být trpělivý," uvedl.

Djokovič letos dosud nebyl ve formě jako v minulých letech. Vyhrál jen dva tituly (Berdych žádný) a na grandslamech nepřešel čtvrtfinále. "Určitě to nějakou roli může hrát. Je otázka, jestli už je zpátky ve formě, nebo ne. To se zjistí až na kurtu," uvedl Berdych.

"Pamatuju si ho z toho období, kdy byl k neporažení. Třeba tohle může být něco jiného. Asi se toho nemůžu chytat a řešit, jak na tom je, protože tím bych jen plýtval energií. Počítám, že bude dobře nachystaný," dodal.

V případě postupu si Berdych zahraje ve Wimbledonu semifinále potřetí v kariéře, což se mu na jiném grandslamu nepovedlo. Na Australian Open byl mezi čtyřkou dvakrát (2014, 2015), jednou v Paříži (2010) i na US Open (2012).

TenisPortal.cz, ČTK, Ondřej Jirásek

Komentáře

31
Přidat komentář
Mayo
Berdych sa klasicky pos3re ešte v šatni. Očakávam tri nula pre Nojeho.
Reagovat
panzer.dragon
podepisuju
Reagovat
fialka
Dobrá rada nad zlato: Skoro ráno si to vybaviť a bude OK. :-)
Reagovat
gigin
Budeš se divit Majko... Berďa letos vyhraje. A to poměrně snadno. Uvidíš...
Reagovat
FulnekUltras
anebo tak... ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Upřímně nevím co si mám o tom zápase myslet.berda nás všechny navnadil a my věříme nebo doufáme že to vyjde včetně mě.ale je to tak vždy a potom bum.je fakt že Tomáš evidentně není pod tlakem.a kdyby náhodou vyhrál a v semifinále prohrál už to by bylo pro něho řekněme malý grandslam.porazit dva hráče top ten na grandslamu je paráda.
Reagovat
mahycek
Ale, tak zbožná přání ani ne, ale zdá se, že je na tom Berdych opravdu dobře, tak proč ne ? Má šanci, jestli se zase nepos.re, ale tentokrát už ne.
Reagovat
Kozoroh
Berdych potřeboval pět setů, aby porazil Thiema. Na Djokera bude potřebovat předvést lepší výkon, zaváhání Berďi No1e potrestá!
Reagovat
George_Renel
Ty děláš, jako kdyby Srb hrál bůhvíco.
Reagovat
Kozoroh
To spíš vy v posledních dnech vynášíte Berdycha do nebes. A ignorujete H2H 2-25, které hovoří za vše. Berdych bude muset podat životní výkon, aby Serbinátora zdolal.
Reagovat
smazaný uživatel
Nikdo ho nevynasi do nebes ale nějaké h2h zítra nemusí hrát roli.tomas je opravdu v dobrém rozpoložení a může to dopadnout jakkoliv.
Reagovat
George_Renel
Nikoho nevynáším, ale zase nedělej, že Srb něco předvádí. Zatím neměl soupeře.
Nevím, ale někteří příznivci Srba a Španěla taky prohlašovali, že proti Thiemovi uhraje tak maximálně 10 her.
Ano Srb je velkým favoritem, ale zatím hraje tužku. Jediný fakt je, že Tomáš je pro něj jako Češky pro Kvitovou. .-)
Reagovat
turista
Novak Djokovič vyhrál v Eastbourne s přehledem. Říct, že hraje tužku je přehnaný. Berďa šanci má, ale Novak je pro něj těžším soupeřem než Roger, Rafa nebo Andy bez ohledu na aktuální výkonnost obou hráčů.
Reagovat
George_Renel
Hrát tužku a nic moc předvádět je podle mě něco jiného.
Reagovat
Torn
Srb nikoho pořádnýho zatim neporazil. Stačí se podívat na kurz s Pavláskem 1:24. Ten se do toho čtvrtfinále dostal skoro zadarmo.
Reagovat
Kozoroh
A koho pořádnýho porazil Berdych? Jen Thiema, a to přes pětisetový mač. Mimochodem s Chardym a Harrisonem ztratil jednu sadu. Však vás zítra ten smích přejde!
Reagovat
George_Renel
To je možné, ba pravděpodobné.
Jisté je že ze sebe zbytečně děláš vola.
Já zajíce zásadně počítám až po honu.
Reagovat
gigin
Novak hraje piču. Navíc dnes laboroval zase s ramenem, podání šlo do řiti. Nevím, jeslti je to taktický tah... Berďa hraje uvolněně, je v pohodě. Vyhraje.
Reagovat
Ondra979
tak zas tak jasne bych to urcite nevidel, jestli je Novak limitovan na servisu tak je to sice handicap, ale v mezihre by mel byt porad o neco lepsi, takze bude zalezet asi hodne i na Berdove servisu a nesmi se pripo...pak to bude asi otevrene
Reagovat
gigin
Ale jo jasně, nebude to třikrát ptíca. Ale věř, že Brdušík vyhraje 3-1, max 3-2, ale to už bude přehánět.
Reagovat
smazaný uživatel
A porazil bojovníka ferera ano ztratil sady ale Nesesypal se a vše vyhrál a právě to ho může posunout dál.podivej na wawrinkuavně ten postracel sad a má 3 grandslamy byly turnaje kdy sotva prolezl a proto je urval třeba to bude Tomášův případ KOZOKU!
Reagovat
smazaný uživatel
Co ty si za protivneho pesimistu to svět ku.rva neviděl!
Reagovat
Ondra979
Jestli ho ma nekdy porazit, tak ted, Novak vypada ze se zveda ale nikdo ho zatim neproveril, tak doufam ze Berda to udela dukladne. Pokud bude Berdovi slapat podani, tak myslim, ze to bude vyrovnane a otevrene, pokud se tradicne po...tak asi neni co resit
Reagovat
FulnekUltras
třetí možnost neexistuje ;)
Reagovat
kada.tom
vidím to tak na jeden vyrovnanej set, kterej Tomáš stejně prohraje a dva vcelku poklidné sety ... tedy 3-0 pro Novaka
Reagovat
Chrenda
bude zítra trhat. Je na čase, aby vyhrál. :-)
Reagovat
Kozoroh
Ach, ta zbožná přání...
Reagovat
Marduch
Forehand a podani na to altualne ma. Když mu palice dovoli hrát agresivne od začátku do konce, coz se mu po většinu kariery proti nejlepsim zoufale nedaří, muze Noleho zatlačit do kouta. Ted hraje s radosti, podle Štěpánka je neskutecne nazhavenej, cehoz by mel konecne vyuzit na place.
Reagovat
Ereinion
No proti Djokovicovi není jednoduchý hrát agresivně, když dobrý první servis vrací stabilně metr před baseline...
Reagovat
Marduch
Byvavalo jeste nedávno...
Reagovat
Torn
Na druhou stranu Novaka servis je směšnej.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist