Berdych si poradil s Garcíou-Lópezem. Veselý další výhru nepřidal

18. 1. 2018, 05:35
Aktuality 43
AUSTRALIAN OPEN - Tomáš Berdych potvrdil i ve svém druhém zápase na letošním Australian Open roli favorita. Dvaatřicetiletý Čech v něm porazil Guillerma Garcíu-Lópeze a postoupil do třetího kola, v němž si svou formu prověří proti Argentinci Del Potrovi. Jiří Veselý se dalšího vítězství v Melbourne nedočkal, když ve čtyřech setech nestačil na nasazeného Adriana Mannarina.
Tomáš Berdych

Tomáš Berdych se na konci loňského roku trápil se zdravotními problémy a vstup do letošní sezony se mu absolutně nepovedl. V Dauhá vypadl v roli loňského semifinalisty už v prvním kole a na Australian Open odjížděl bez jediné výhry a ne s příliš kvalitní přípravou.

V Melbourne Parku ovšem zatím hraje s přehledem, přestože v obou zápasech musel do čtyř setů. Dlouhodobě nejlepší český tenista v prvním kole porazil domácího de Minaura a dnes v utkání druhého kola přehrál 6-3 2-6 6-2 6-3 Guillerma Garcíu-Lópeze, s nímž si poradil potřetí v řadě.

Berdych se dnes mohl opřít o kvalitní servis. Soupeři nastřílel dvanáct es, odvrátil 6 z 9 brejkbolů a po prvním podání vyhrál 80% výměn. Navíc returnoval mnohem lépe než Španěl.

Úvodní dějství rozhodl brejk z druhého gamu. Dvaatřicetiletý rodák z Valašského Meziříčí v následující hře přežil pět brejkbolů a náskok uhájil až do konce setu. Ve druhé sadě však ztratil koncentraci, začal zbytečně chybovat a celkem třikrát ztratil servis. V dalších dvou setech ovšem nečelil jedinému brejkbolu a Garcíu-Lópeze pokaždé dvakrát brejknul.

"Pokud je ve stínu 40 stupňů, na sluníčku bude 60. Můžete si zkusit jít do sauny a začít tam skákat přes švihadlo," komentoval Berdych horko, které panovalo při utkání. "Po druhém setu mi nebylo dvakrát nejlíp, ale povedlo se mi to překonat, dostal jsem se z toho poměrně rychle."

Už teď má Berdych po obhájení loňského výsledku jistotu, že o žádné žebříčkové body nepřijde. S největší pravděpodobností se i po Australian Open udrží v Top 20. Ve třetím kole je česká jednička osmým rokem po sobě.

Jiří Veselý na Australian Open naopak končí. Čtyřiadvacetiletý Čech na své premiérové vítězství na australském grandslamu nenavázal a ve druhém kole podlehl 3-6 6-7(4) 7-5 3-6 nasazenému Adrianovi Mannarinovi, s nímž prohrál podruhé v řadě.

Rodák z Příbrami v úvodním dějství dokázal dvakrát zlikvidovat manko brejku. Potřetí už ale neuspěl a první set prohrál. Ve druhé sadě nevyužil v desátém gamu dva setboly a set nakonec ztratil v tie-breaku.

Třetí dějství mělo podobný průběh jako to úvodní. Tentokrát to byl Veselý, kdo dvakrát neuhájil brejkové vedení, ovšem potřetí se mu to povedlo, když v závěrečné hře odvrátil dva brejkboly, poté využil hned první setbol a vynutil si pokračování.

Ne však na dlouho. Mannarino byl ve čtvrté sadě od základní čáry mnohem přesvědčivější, suverénně si držel podání, v osmém gamu Veselého brejknul čistou hrou a utkání bez problémů doservíroval.

Francouz si v Melbourne zahraje třetí kolo poprvé v kariéře a vyzve v něm světovou pětku Dominica Thiema, kterého se pokusí na sedmý pokus konečně porazit.

Rakušan měl ve druhém kole namále. Pátý hráč světa v něm prohrával s americkým kvalifikantem Denisem Kudlou už 0-2 na sety, ale nakonec po přesvědčivém obratu a téměř čtyřhodinovém boji zvítězil 6-7(6) 3-6 6-3 6-2 6-3. Teprve podruhé v kariéře dokázal takto špatně rozehrané utkání otočit.

• AUSTRALIAN OPEN 2018 •
Austrálie, tv. povrch, 55.000.000 australských dolarů
čtvrteční výsledky (18. 01. 2018)
• Dvouhra mužů - 2. kolo •
Berdych (19-ČR) - García-López (Šp.) 6-3 2-6 6-2 6-3
Mannarino (Fr.) - Veselý (ČR) 6-3 7-6(4) 5-7 6-3
Federer (2-Švýc.) - Struff (Něm.) 6-4 6-4 7-6(4)
A. Zverev (4-Něm.) - Gojowczyk (Něm.) 6-1 6-3 4-6 6-3
Thiem (5-Rak.) - Kudla (USA) 6-7(6) 3-6 6-3 6-2 6-3
Benneteau (Fr.) - Goffin (7-Belg.) 1-6 7-6(5) 6-1 7-6(4)
Sandgren (USA) - Wawrinka (9-Švýc.) 6-2 6-1 6-4
Del Potro (12-Arg.) - Chačanov (Rus.) 6-4 7-6(4) 6-7(0) 6-4
Fucsovics (Maď.) - Querrey (13-USA) 6-4 7-6(6) 4-6 6-2
Djokovič (14-Srb.) - Monfils (Fr.) 4-6 6-3 6-1 6-3
Ramos (21-Šp.) - Smyczek (USA) 6-4 6-2 7-6(2)
Fognini (25-It.) - Donskoj (Rus.) 2-6 6-3 6-4 6-1
Gasquet (29-Fr.) - Sonego (It.) 6-2 6-2 6-3
Kicker (Arg.) - Lacko (SR) 6-2 7-5 1-6 7-5
Hyeon Chung (Korea) - Medveděv (Rus.) 7-6(4) 6-1 6-1
Marterer (Něm.) - Verdasco (Šp.) 6-4 4-6 7-6(5) 3-6 6-3
TenisPortal.cz, ČTK, Ondřej Jirásek, Luboš Zabloudil

Komentáře

43
Přidat komentář
Mayo
Berda vyzerá byt nebezpečný.
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlasím. Austrálii má Tomáš rád a jde to vidět i letos. Měl by zapracovat trošku na těch druhých setech, protože oba dva druhé sety ztratil s o level slabšími soupeři. Takový výpadek si nemůže dovolit. V dalších kolech za to může dostat letenku domů.

Určitě mu fandím i proti DelPotrovi. Má hru na to, aby jej porazil. Tomáš si musí začít hlavně věřit a DelPo je hratelný soupeř. Pořád lepší, než Federer jako loni ve stejném kole.
Reagovat
Mayo
Ja budem fandiť Delpovi ale na 88% zvíťazí Berda, vidím ho ako favorita.
Reagovat
janek_da
Tomáši se to fantasticky otevírá. Všichni z B4 už jsou out (Baghdatis, Berlocq, Big John)
Reagovat
Krisboy
...a Berankis.
Reagovat
Fandina
byl v prvním setu dobrý. Pak se něco zaseklo a začala jsem se o něj bát. A druhý set prohrál. A pak už jsem se vzbudila na konec zápasu a Berďa to dal. Takže gratulace veliká, závěr byl super.
DelPo je snad nejtěžší soupeř, jakého mohl mít, pak už jenom eRové a Nole. Těžký los, hrůza. Ale věřím, že by mohl vyhrát. Berďulko pojď!!!
Reagovat
janek_da
Pan Berdych nepatří do starého železa.
Reagovat
Fandina
ne ne, ani účes tomu neodpovídá
Reagovat
blixa
Podle nosa poznáš kosa, podle účesu pak kdo patří do starého železa ... ;-) :D
Reagovat
Fandina
tak tak, ne nadarmo je vzhled sondou do člověka D:
Reagovat
mahycek
Jo, Jo, ale buďme zatím při zemi, než bude Berdych, nebo Delpo. Je tady dnes Struff, ( Berdycha) nedávno porazil a pak Gasquet.
Reagovat
mahycek
Byl to hroznej zápas, už v 01.05 našeho času, jejich v 11.05 tam bylo 38 ve stínu. Ukazovali to. To asi poznamenalo ten zápas. Takže stále nevíme, jak na tom Djoko s formou opravdu je. Geal ho vůbec neprověřil. Kdo tedy ?? A. Zverev ?
Další z Top 10 venku. D. Goffin jeden s aspirantů na čtvrtfinále !!! Ano pavouk se vyprazdňuje Rogerovi a vypadá to, že zase narazí, jak na US Open na Delpa, nebo na Toma, jako vloni na AO.
Reagovat
Pe3k
Ano Zverev a Wawrinka.
Reagovat
smazaný uživatel
Zverev nie, ten vypadne s Chungom.
Reagovat
Pe3k
Toho se obávám...Wawrinka je mimo, ale Chung neni na hardu úplně top, snad to Zverev zvládne.
Reagovat
smazaný uživatel
Když budeme zcela objektivní, tak pokud se nestane něco opravdu nečekaného, tak je finále Rafa vs. Roger velmi pravděpodobné. Rafa má cestu vymetenou a Roger v jeho aktuální formě a s ohledem na rychlost kurtů a počasí v Melbourne porazí úplně každého. DelPo s jeho zdravotním stavem v tomhle podnebí nemá na Federera nárok, Djokovič se Rogerem asi ani nepotká. Je možné, že jediný, kdo opravdu Rogera potrápí je Berďa. Federer má letos úplně jiný drive, než loni. To bylo překvapení, ale letos si věří úplně na všechny. A když si věří, tak je to vždycky problém pro jeho konkurenty.
Reagovat
smazaný uživatel
No do prdele do byl hnus... S tímhle výkonem bych je poslal někde na Challenger do Pakistánu. Monfils hrál strašně, čekal jsem od něj více. Takový tenis buď a nebo. Samozřejmě logicky prohrál.

Nole taky nic moc, otázka, zda hrál to, co mu stačilo, nebo to byl již jeho limit. Údery bez razance, takové přepinkávání sítě a hlavně mi přišel fyzicky vyšťavený po třech setech.

Bojím se, že Nole bude přesně opačný efekt Rafy. Rafa je každé další kolo více nebezpečný, ale Nole bude každé další kolo více k poražení. Ta fyzická nepřipravenost bude hrát svou roli. Ramose asi ještě tímto stylem upinká, ale Chung/Zverev je jeho konečná.
Reagovat
Pe3k
Byl hyc a taky je to jeden z nejhorších matchupu historie, každý moudrý nevynechává...naopak jeden z nej Wawa Djoko nas asi čeká...
Reagovat
smazaný uživatel
No já nevím. Když jsem viděl obličej Noleho, tak jsem měl chuť mu tam poslat nosítka. Já mám Noleho rád, je to frajer, ale nějak pořád nemůžu přesvědčit sám sebe o tom, že to toho kluka baví. Tenhle pocit mám od FO, které ovládl. Od té doby ho to prostě podle mě nebaví tak, jako v minulosti. Chybí mi ten hlad, to jižanské hecování, trhání triček. Nic z toho už není. Stojí s polomrtvým pohledem na základní čáře a hraje pinkačku na mid lajnu a věří, že se protivník vyhodí.
Reagovat
Pe3k
Po tom jak dominoval celé atp (něco podobného se povedlo už jen Federerovi), zkompletovat kariérní grand slam, pak se už ta motivace hledá asi hůře. La Monf pro něj není výzva, ten se porazí sám. S Babrinou už by se nějaké to hecovani a hlad po vítězství mohl objevit.
Reagovat
smazaný uživatel
Len s tym rozdielom, ze Federer dominoval dlhodobo Gonzalesovi a Ljubicicovi, kdezto Nole Federerovi, Nadalovi a Murraymu...
Reagovat
smazaný uživatel
Nutno objektivně uznat, že Nole musel pro svou sbírku trofejí pravidelně porážet kvalitnější soupeře, než Federer. Ale to si tak můžeme tady pobrečet na fóru, protože Roger je podle většiny nadšenců GOAT a to, že měl slabší konkurenci už nikoho nezajíma stejně tak, jako, že vyhrál FO 2009 jen kvůli toho, že byl ve finále Soderling, který kolo předtím vyřadil Nadala.
Reagovat
Pe3k
lol
Reagovat
smazaný uživatel
Jen pro info já jsem celoživotní Federer fan. Mám 24 triček RF, čepici RF asi ve 12ti barvách atd. Ale za ty roky diskuzí a fandění jsem se naučil být prostě objektivní a nestranný. Chápu, že to někoho naštve, ale Roger většinu titulů posbíral ve slabší konkurenci, než Djokovič, nebo Nadal. To je holá pravda. Nicméně má 19GS a pár jich získal i když tihle borci byli na okruhu. Roger měl také štěstí na výpadky favoritů a nemoci, ale na druhou stranu o své tělo pečoval celou kariéru skvěle, takže to, že někdo z favoritů byl zraněný a on ne je vlastně i jeho zásluha.
Reagovat
Fandina
To je logické, když větší konkurenci Rafovi a Nolemu dělal Roger.
Reagovat
Franky
Tak to mozes zobrat tych 24 triciek utret si s nimi prdela a bud si urovnat veci v hlave alebo sa radsej nepriznavat ze si fanusik Rogera...zbytocne tu len id*otovi menom forehand a jemu podobnych lejes vodu na mlyn a oni sa potom citia ako prava hviezdna rota v superstar: porota vie ze nevedia spievat, divaci to vedia len oni a ich blizky pribuzny tomu stale neveria a povzbudzuju ich v tej idiocii dalej. Ale k veci: K tomu ze Federer porazal okrem spominaneho Gonzalesa a Ljubicica aj Roddicka Safina alebo Agassiho (8x GS) sa ani nebudem vyjadrovat lebo aj tak si tu trollo vypichne svoje. Ale to ze ho Nadal NA HARDE porazil v Miami uz v r.2004 kedy mal Roger na konte iba 2GS vam asi uslo. Nadal prerazil o dost skor a vyhral GS uz ako cerstvy 19r narozdiel od Fedexa ktory zacal az v 22! Cize Nadal bol schopny konkurovat aj na inych povrchoch uz aj v roku 2005...je jeho problem ze to nedokazal pretavit na viac (kedze prave spomalovanie povrchov nastalo az po r.2006) ...Takze on tu bol dost dlho s Fedexom, ano na antuke ziaril ovela skor.. ale to mu v podstate ostalo pretoze vzdy sa nasiel niekto na harde a trave kto mu skopal prdel.Djokovic to je trochu ine ten prisiel trochu neskor ano uznavam ale od r2007 uz bol tiez silnym hracom ktory patril k finalistom GS. a vtedy Rog nemal ani polovicu GS...proste alibizmus a to ze Rafa sa tak skoro presadil sivyberie aj svoju dan...jeho telo tak dlho urcite nevydrzi ako Rogerove...Preto ho v GS nikdy ani nedobehne rovnako ako Djoko....
Reagovat
smazaný uživatel
Hodnotil jsem objektivní fakta. Nic víc. Akorát moc nechápu, co chceš tím svým 50ti řádkovým příspěvkem říct?
To, že se Rafa prosadil dříve je obecně známá informace. RG vyhrál v 19ti a Roger Wimbledon až ve 21 (nebo 22 teď nevím a nechce se mi googlit). Ale než se zjevil Nole, nebo Rafa, tak měl Roger téměř vždy vymetenou cestu. Toť vše.
Reagovat
Franky
chcelsom tym povedat ze tito dvaja pri vela GS uz boli ked Rog vyhraval...tod vsjo...
Reagovat
smazaný uživatel
Možeš sa tu prosím prestať opúšťať a skúsiť trochu rešpektovať aj iný názor. Alebo si už naozaj taký obmedzenec?..Viem, si. Moja vinac Ale svet naozaj nie je iba biely a čierny. Skus sa nad tým občas zamysliet. Aspon tym jednym koliečkom.
Reagovat
smazaný uživatel
Palec hore, ocenujem zmysel pre objektivitu....Aj ten RG09...Velmi netradicny ukaz, v najblizsich hodinach budes za to zlynčovaný...:)

Ano, historia si na to nepamatá. Ale pri nekonecnych diskusiách o "goat" je to v podstate to prirodzene prvé, čo slina na hubu prinesie. Ľudovo povedané...
Reagovat
turista
Zkus hrát tenis ve čtyřiceti stupních ve stínu.
Reagovat
janek_da
Hm, to bych nemohl. Nehraju v létě na krytém kurtu a v zimě by mě asi správce hnal, kdybych chtěl vytopit na 40°C.
Reagovat
turista
Djoker konečná tak to si teda nemyslím.
Reagovat
mahycek
Další Američan a to dokonce Sam Qureey je vyřazen. Kdo to je ten Fucsovitc ???
Reagovat
EllNino
juniorská světová jednička a vítěz juniorky Wimbledonu :) poprvé ve 3. kole GS, navíc si ho zahraje s Kickerem, tomu říkám zápas 3. kola na GS :D :D ...
Reagovat
Krisboy
Předčasné finále!
Reagovat
Pe3k
Tak Sam venku, teď ještě Del Po, Djokovic a Gofén, aby se nám ten pavouk pročistil ;)
Reagovat
svetova.dvojka
Fucsovic je skvělý hráč v Davis Cupu exceluje...
Reagovat
turista
Querrey si uřízl ostudu. Prohrál s challengeristou Fucsovicsem.
Reagovat
mahycek
Zatím je to škaredej zápas plnej nevynucených chyb. Monfils 1 servis zatím hroznej. Čekám, že se úroveň obou zvedne a to platí i o druhém souběžném zápase Delpo - Khačanov. Myslím si , že oba zápasy jsou 50/50 a doufám v pořádné drama
Reagovat
smazaný uživatel
Monfils hra tak, akoby to chcel mat cim skor za sebou. Trieska do toho jak primitiv. Je fajn hrat na prijatelne riziko, ale toto?...6DF + 19 UE?...to je 25 fiftinov zadarmo len za prvy set..
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Gael Monfils sa po 14 prehrach, kedy s Djokovicom ťukal rozhodol prehrat so vsetkym co k tomu patri a hlavne odlisne. Tak do toho trieska bez rozmyslu sveta hlava nehlava jak Kvitova v najlepsej forme...

Zaujimave
Reagovat
EllNino
Na začátku 3. setu to vypadalo, že se Tomáš každou chvíli složí ... ale pak se v něm probudil nějaký zabijácký instinkt podobně jako v zápase s de Minaurem a šlo to daleko lépe :) Je fajn, že má na GS stále co nabídnout, a je vidět, že to má v Austrálii asi ze všech GS nejraději :)

Zápas s Juan si nenechám ujít, pokud DelPo vyhraje :D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist