Berdych si v Mnichově zahraje o titul. Proti Južnému

9. 5. 2009, 17:36
Aktuality 1
ATP MNICHOV - Premiérového letošního postupu do finále na okruhu ATP se český tenista Tomáš Berdych dočkal na antuce v Mnichově. V dnešním semifinále porazil Francouze Chardyho a o svůj pátý titul bude usilovat proti Južnému, se kterým má bilanci tří výher a pěti porážek.
Tomáš Berdych

Tomáš Berdych se letos trápí a prvního čtvrtfinále se dočkal až právě v Mnichově. Poslední dva soupeře, Becka a Hewitta, udolal až v tie-breacích třetího setu. V dnešním semifinále proti Francouzi Jeremymu Chardymu, se kterým se utkal poprvé, sice první set jako v předchozích duelech neprohrál, ale nakonec znovu bojoval tři sady.

Duel proti bývalému vítězi wimbledonské juniorky začal čtvrtý nasazený Berdych výborně a dvěma získanými servisy svého soupeře vyhrál první set hladce 6:1. V tom druhém však při podání mladého Francouze žádnou šanci nedostal a naopak sám za stavu 5:6 zaváhal. "On hrál neuvěřitelně, úplně bez chyb," komentoval to Berdych.

Z prohraného setu se ale brzy oklepal a i díky deseti esům dovedl zápas do vítězného konce. "Získal jsem ve třetí sadě rychle brejk, dokázal soupeře dostat pod tlak, což fungovalo," řekl Berdych.

"Je to zatím skvělý týden, všechno mi vychází a cítím se skvěle," citoval Berdycha server ATP Tour. "Teď už mě čeká jenom finále, na které se těším a chci si ho užít. A pokusím se vyhrát."

Soupeřem českého tenisty bude Rus Michail Južnyj. Ten hrál ve finále naposledy na začátku loňské sezony v Čennaí, kde v boji o titul deklasoval Nadala. Od té doby si však zahrál už jen čtvrtfinále na Australian Open a v osmifinále Wimbledonu. Na žádné semifinále nedosáhl.

Před svým posledním triumfem byl ve finále před dvěma lety v Mnichově a letos dokázal výsledek zopakovat. Ve druhém kole vyřadil Almagra a dnes otočil vývoj utkání s domácím Danielem Brandsem, který se do soutěže dostal na divokou kartu a letošním ročníkem vyhrál na okruhu ATP pouhé dva zápasy. Tvrdý servis ho však dnes držel jen v první sadě, v následných už v delších výměnách na ruského protivníka nestačil a jeho cesta turnajem tak skončila v semifinále.

Berdych se s Južným utkal již osmkrát a pětkrát na ruského soupeře nestačil. Jediné vzájemné střetnutí na antuce si odbyli před dvěma lety právě v Mnichově a tehdy v semifinále vyhrál ve dvou setech Južnyj.

Český tenista si zahraje ve finále turnaje ATP podeváté v kariéře (bilanci má zatím 4:4) a na německé půdě potřetí (dvakrát hrál finále na trávě v Halle). Pokud třiadvacetiletý Berdych v Mnichově vyhraje, napodobí tak krajana Jiřího Nováka, vítěze z roku 2001.

Premiérová spolupráce Jana Hernycha s Ivem Minářem neskončila na turnaji v Mnichově ani v semifinále. V něm porazili domácí duo Gremelmayer/Meffert hladce 6-3 6-1 a v neděli si zahrají o titul proti australské dvojici Fisher/Kerr.

- ATP 250 MNICHOV (Německo, antuka, 450.000 eur) -
sobotní výsledky (05. 05. 2009)

Dvouhra - semifinále:
Berdych (4-ČR) - Chardy (Fr.) 6-4 5-7 6-2
Južnyj (Rus.) - Brands (Něm.) 3-6 6-3 6-4

Čtyřhra - semifinále:
Hernych/Minář (ČR) - Gremelmayer/Meffert (Něm.) 6-3 6-1

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

1
Přidat komentář
smazaný uživatel
Dobre Tome, verim, ze si zitra poradis s Južnyj.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist