Berdych ukončil spolupráci s koučem Ivaniševičem

5. 6. 2017, 11:48
Aktuality 52
Tenista Tomáš Berdych je po deseti měsících znovu bez trenéra. Čtrnáctý hráč světa na sociálních sítích oznámil, že ukončil spolupráci s Chorvatem Goranem Ivaniševičem, která začala loni v srpnu.
Profily hráčů
Tomáš Berdych

"Goran a já už nebudeme dále spolupracovat. Užil jsem si naši společnou cestu a zůstaneme dobrými přáteli. Přeji mu vše nejlepší do budoucna a já budu naplňovat svoje cíle se svým současným týmem," napsal Tomáš Berdych.

Spolupráce pod vedením tzv. superkouče Ivaniševiče začala smolně. Berdych měl zánět slepého střeva, na operaci nemusel, ale vynechal US Open.

Po návratu sice vyhrál na přelomu září a října turnaj v Shenzhenu, ale pak se mu nedařilo a nedostal se poprvé po šesti startech na Turnaj mistrů. Ideálně mu nevyšel ani úvod letošního roku. Nejlépe zahrál až týden před Paříží, v kterém došel do finále v Lyonu.

"Zažil jsem lepší období. Nebyl to ideální čas. Musím přijít na kurt a odvést co nejlepší výkon a to se mi párkrát nepovedlo. Za to si můžu sám, ne trenér," řekl Berdych po výhře v 1. kole na Roland Garros, ale ve druhém už vypadl s Rusem Karenem Chačanovem. Po zápase si stěžoval na problémy s bedry.

Kvůli horším výsledkům jednatřicetiletý Berdych letos po více než šesti letech vypadl ze světové desítky. Aktuálně je v žebříčku dvouhry ATP čtrnáctý.

Wimbledonský vítěz z roku 2001 a bývalý král es Ivaniševič se snažil zlepšit Berdychův servis a chtěl, aby český tenista hrál agresivněji. Berdych v Paříži připustil, že se změny mohou na jeho hře projevit i negativně.

"Může být," přitakal a dodal: "Ale aspoň se něco děje, pořád se snažím vyvíjet. Lepší než jen přihlížet, že se tam derou noví kluci, ani nereagovat a jen čekat na konec. To není cesta. Já si zvolil jinou," řekl.

Berdych před rokem ukončil před antukovým French Open spolupráci s venezuelským koučem Danielem Vallverduem. Poté mu pomáhal Chorvat Luka Kutanjac, který je podle všeho nadále součástí jeho týmu.

Před zahraničními kouči měla dlouholetá česká jednička domácí trenéry. Do světa velkého tenisu Berdycha uvedl Jaroslav Navrátil a šest let pracoval s Tomášem Krupou, pod jehož vedením hrál na londýnské trávě i finále Wimbledonu.

Bilance Tomáše Berdycha pod jednotlivými trenéry
Trenér Jaroslav Navrátil Tomáš Krupa Daniel Vallverdu Goran Ivaniševič
Období 2001 - říjen 2008 listopadu 2008 - prosince 2014 prosinec 2014 - květen 2016 srpen 2016 - červen 2017
Nejlepší na žebříčku 9. 5. 4. 8.
Tituly ve dvouhře 4 (Palermo 2004, Paříž 2005, Halle 2007, Tokio 2008) 6 (Mnichov 2009, Peking 2011, Montpellier a Stockholm 2012, Rotterdam a Stockholm 2014) 2 (Shenzhen a Stockholm 2015) 1 (Shenzhen 2016)
Nejlepší výsledek na grandslamu čtvrtfinále Wimbledonu 2007 finále Wimbledonu 2010 semifinále Australian Open 2015 3. kolo Australian Open 2017
Účast na Turnaji mistrů žádná 2010-14 2015 žádná
ČTK, Ondřej Jirásek

Komentáře

52
Přidat komentář
Nola
Goran je teda volny, Novak hlada trenera, ktovie....
Reagovat
a.magerova
Vajda taky, co na to Tom? :-)))
Reagovat
Nola
nech po nom chnapne, kym sa neminie...
Reagovat
Kozoroh
Vzhledem k tomu, že oba objevila Jelena Genčičová by mohli mít k sobě blízko. Krom toho by Goran mohl helfnout se servisem, který No1eho delší dobu zlobí.
Reagovat
smazaný uživatel
Nemyslím si, že hrdý Srb bude angažovať Chorváta.

V rámci nejakých PR rečí to samozrejme nehrá rolu, veď je predsa profesionál. Ale realita je druhá vec.
Reagovat
Stan_Borowitz
Přesně tak, i když Novak by ho možná angažoval, polovina Srbska by ho za to ukřižovala. Nejspíš by tvrdě narazil už u srdeční části rodiny...
Reagovat
Nola
mozno ani nie, vzhladom k tomu, ze Noleho matka je Chorvatka
Reagovat
Stan_Borowitz
nevyhazuj zbytečně peníze. Až tě "obchodní partneři" oberou na nesmyslných projektech a následně oškube manželka u rozvodu, bude každá koruna dobrá...
Reagovat
turista
Myslím, že se Tomáš zatím nerozvádí takže bych takto nespekuloval.
Reagovat
a.magerova
http://isport.blesk.cz/clanek/tenis/304999/ivanisevic-o-berdychovi-neslo-to-udelal-jeden-krok-vpred-a-tri-zpatky.html
Reagovat
peggy
Pane Berdych,byl jste dobry,ale presla tricitka a to sily ubivaji vice.Starejte se vice o tenis a ne o rozmary Vasi manzelky.
Reagovat
mikimaus321
Možná trenérem Berdycha Kájínek ten ví jak se dostat ze sraček
Reagovat
Gulbis
berdych přišel v 31 letech na to, že to není v trenérovi....
Reagovat
bIbec
Génius vyhrává proti Gombošovi a ještě stíhá číst TP. Je prostě dobrej :-)
Reagovat
sprchon
:)
Reagovat
freeteepek
A nebylo to předčasné? Ve Wimbledonu mohl konečně zazářit. Tam to Ivaniševič uměl. Škoda...
Reagovat
tmora
Bude to Vajda?
Reagovat
Marduch
Co takle náš poslední GS šampion, Petr Korda?

Má ale Berdych na grandslam?
Změny, které v trenérském týmu udělal loni, měly přijít před pěti šesti lety a pak bychom se o tom nebavili. I v tenise je nutné investovat finančně, vložit svůj čas a invenci. A stejně jako v byznyse není záruka, že odejdete jako vítěz. Jenže bez těch investicí to nejde. Berdychovi přeji, aby po mně převzal štafetu, stejně jako Petra Kvitová převzala po Janě Novotné.
Teď je móda tzv. superkoučů. Lákalo by vás trénovat někoho z úplné špičky?
Tomu termínu se směju. Snad to nevyzní arogantně, ale přesně tohle jsem dělal pro Radka před 14 lety. Jsem ale typ člověka, který by o takové nabídce přemýšlel. Tenis je mi v poslední době zase o dost bližší, než byl

Zdroj: http://sport.idnes.cz/petr-korda-rozhovor-0qx-/tenis.aspx?c=A160215_220333_tenis_ten
Reagovat
Marduch
... a jsou lidi, u kterých by člověk zvažoval, zda jim nepomoct
:-)
Reagovat
Krisboy
Pokud vím, Korda se teď dost věnuje synovi Sebastianovi, tak nevím, esli by na p.Berdycha měl čas...
Reagovat
letityfanousek
tak nám to tady řekni a my ti ho buď odsouhlasíme nebo pošleme do háje. Od samýho začátku se mi Goran nezamlouval. Možná by tě mohla na dálku koučovat Serena, ta ví jak získávat ty GS.
Reagovat
lars
a koho by si mu doporucil ?
Reagovat
letityfanousek
přemýšlím, ale zatím mne nikdo nenapadá. Přijde mi to už jedno. Být v první padesátce je úžasné, na to nepotřebuje superkouče, do důchodu to nějak v klidu doklepe. A může se soustředit na Davis Cup. Na 500+1000+GS se může vybodnout, tam těm mladým a paradoxně i nejlepším starým nebude stačit. Možná nějak občas překvapit, ale výmluvy typu "nebudu hrát DC, protože chci uspět na GS" od něj už neberu. Když hrál všechno byl v top10, pak se soustředil na GS, přibral do týmu Gorana a výsledek? Davis Cup fuč, GS fuč, top10 fuč.
Reagovat
tommr
s těma posledníma dvěma větama stoprocentní souhlas ...
Reagovat
lars
Letos v 1. kole DC bychom i s Tomem pravdepodobne prohrali - 3. bod bychom asi neziskali
Vypadnuti z top10 ovlinilo
1. problem se slepakem loni v lete - neucast na USO
2. "nepecoval " o zebrik, mel hrat vic 250-tek
3. smula na los na AO2017 3.kolo Federer
Reagovat
Marduch
Nakonec se to dalo asi čekat. Goran mu nejspíš pomohl hlavně v přístupu během zápasu, v zarputilosti. Na druhou stranu tolik potřebná větší "tenisovost" v jeho hře se nekonala. Bude fajn, když angažuje trenéra, co o tenise přemýšli komplexně v souvislostech, ne jen ze stoje praštit do míčku co nejintenzivněji. Tomovi palec nahoru za odvahu.
Reagovat
Kytka
Taky souhlasím. Škoda, že Tom nemíval odvahu už dřív. Zejména v mládí. Spolupráci s Jaroslavem Navrátilem měl ukončit dřív, aby se dále rozvíjel. Práskat do míče jen ze stoje asi není cesta. Zejména, když má problém ze zády. Ten nižší nadhoz na servisu je fajn. Ale mám pocit, že zdravotně se to zhoršilo, co nevídám v jeho týmu toho dánského fyzioterapeuta. A zejména proto by asi potřeboval větší tenisovost. Taky dříve nedělal tolik nevynucených chyb, trefoval míče přesněji. A to jsem v poslední době viděla jen v zápase v Miami s Federerem a teď v Lyonu s Raonicem.
Reagovat
Lunej..
Beres taky v potaz, ze ma vliv i vek, i kdyz v porovnani s beznym zivotem je to smesne. A psat kdyby kdyby.. kde mas jistotu, ze by to bylo lepsi? Goran Tomasovi prece jen neco dal a dost zalezi na samotnem hraci, jak je ochotny se prizpusobovat a neco menit. A ve 30. letech cekat velke zmeny asi tezko lze. On je kazdy chytry, kdyz neni v jeho kuzi.
Reagovat
Marduch
kliiid, to pak můžem rovnou zrušit diskuzi, ne? ;)
Reagovat
Lunej..
Ja jsem v klidu, jen mi diskuse na tema kdyby nebyly ryby prijde tak nejak o nicem. :) Tomas je tam kde je, dela co dela a me zajima, koho si vybere a zda se to nekam posune, coz se ukaze az za nejakou dobu.
Reagovat
Lina
Musím se tentokrát Kytky zasstat, není to náročnost k Tomovi, že si nesmí dovolit prohrát. Napsala, co si myslí, ač nemusí mít pravdu. Člověk někdy polemizuje, co by bylo kdyby, to je přece normální.

Mě zase napadlo, že na Tomovi rozhodnutí s výměnama trenérů, může mít vliv Ester. Nemusí to tak být, ale i může, kdo ví. Může to být pouze jeho rozhodnutí. Touha po GS, návrat to top 10, styl hry co mu nesedí, atd.

Doufám, že mě taky nezprdneš nebo někdo jiný? :D
Reagovat
Lunej..
Ja taky pisu svuj nazor, navic Kytka je znama, ze Tomase zkritizuje na 3 doby. Znas me, ja nejsem typ na polemizovani co by se melo a kdyby nekdyby. :) Respektuju Tomasovo rozhodnuti a nejsem s nim 24 h denne,abych vedela, co ma delat spravne. Navic je videt,ze je s Ester stastny, coz je dobre, hodne se zvedla jeho image chlapa. A ocenuju na nem, ze to nevzdal a porad zkousi. Ze nenaplnuje touhy fanousku je vec jina. Dela se tu z nej porad neschopny otloukanek a to me stve:)
Reagovat
Kytka
Já si ale nemyslím, že Tomáš je neschopný otloukánek. To jsem nikdy netvrdila. Naopak podle mně je opravdu po Lendlovi náš nejlepší hráč, i když nemá GS. Ale také hraje v době, kdy byl na trůnu Federer, Nadal, Djokovič a přidal se k nim i Murray a s Wawrinkou je třeba také poslední léta počítat. Trochu smůla. Pokud jde o Kordu, vyhrál sice AO, ale půl roku na to měl aféru s dopingem. To ať je Tomáš raději bez GS, ale taky bez dopingu. 6x byl na TM, byl stabilním hráčem TOP 10, dokonce i mezi osmičkou, to je rozdíl proti tomu, kdy je někdo v TOP 10 týden, měsíc, půl roku, rok. Jeho vztah a manželství s Ester jsem nikdy nekritizovala, je to jeho osobní život, jeho věc a je důležité, jestli je šťastný. Do toho mně nic není. A taky oceňuji, že zkouší nové věci. Jen jsem si dovolila vyjádřit názor, že to mělo být mnohem dříve. Ale je fakt, že Tom asi vedle Ester dospěl. Kritizuji ho jen proto, že z našich všech tenistů a tenistek je mým nejoblíbenějším. Od počátku jeho kariéry. Zkrátka fandím mu nejvíc. Proto mně prohry mrzí víc než u jiných. A snad mohu napsat svůj názor a nemusím být za to sjížděna.
Reagovat
Lunej..
A kdo te sjizdi? Ja urcite ne, jen reaguju na verejnem foru. A zrovna o tebe nemam strach, ze by se te neco dotklo, sama jsi psala, jak jsi tvrda holka.
Reagovat
Kytka
No v dnešní době musí být člověk tvrdej. Na povrchu.
Reagovat
Lunej..
Nevim, to je o nature a celkovem pohledu na zivot. Kdyz ti to vyhovuje, proc ne.
Reagovat
Kytka
No musela jsem taková být. Ne doma, tam vůbec ne, tam je člověk sám sebou. Ale v profesi, ne ke kolegům, ale někdy při jejím výkonu to zkrátka jinak nešlo.
Reagovat
Lunej..
V pohode, o nic nejde. Verim, ze hodne lidi si v realu dokazou v klidu popovidat a tady na sebe prskaji:)
Reagovat
Kytka
Ano, těžko někoho posuzovat, když znáš jen jeho komenty tady.
Reagovat
turista
Berdych je jednoznačně lepší hráč než byl Korda.
Reagovat
Lina
Já jsem to ohledně Ester nemyslela negativně, to bych si nedovolila, když ji neznám, spíš že je našeptávačka. :D Tomáš je evidentně s ní spokojený a to je nejdůležitější, profesně už míň.

Taky si říkám, že se s Goranem mohli rozejít až po Wimbledonu. Ale jestli panovaly neshody, tak by to nebylo taky dobré.
Opět jen, kdoví, důvod neznáme a můžeme jen spekulovat. Teda pokud tu Tomáš není pod nějakým nickem. :)
Přeji mu šťastnou ruku při výběru budoucího trenéra a šikovnou ruku na kurtu.
Reagovat
tito
Za odvahu ano, pokud najme někoho na stejné úrovni, ale spíše mám o tom pochybnosti.. Zrovna před Wimbledonem si mohl Gorana ponechat. Za sebe mám soudnost neposuzovat volbu Ivaniševiče jako kouče, ale Tom je natolik zkušený, že musel vědět, proč to dělá a co od toho očekává. Vypřahat před trávou a hardem mi připadá unáhlené. Pokud v tom tedy byl jen výsledkový propad.
Reagovat
Lunej..
Treba bude hrat nejakou dobu bez kouce a zrovna mu to pujde:)
Reagovat
Torn
Osobně mi Goran nepřišel úplně vhodný trenér pro Tomáše, ale tak já do toho jejich zakulisí samozřejmě nevidím. Možná, že si toho sliboval Tomáš až moc a celkově je možná přemotivovanej a furt si říká "jsem starší a starší a GS nikde a zbytečně se k tomu moc upíná. Snad mu tahle změna pomůže.
Reagovat
smazaný uživatel
Pre toho kto tenis sleduje Karen urcite nie je neznamy, mlady talent, vacsi nez nejaky Coric, Puj a neviem kto tam je este taky overrated :-)
Reagovat
gigin
Berďulko si tam nezvi žádného guru nebo tak něco. Věřím, že ještě jednu velkou šupu uděláš!!

Jinak z článku - " ale ve druhém už vypadl s neznámým Rusem Karenem Chačanovem"... zase takový no name to není. Už loni kousal. Ale tak...
Reagovat
Lunej..
Vypadl s nim i Isner, takze zadny noname.
Reagovat
Ondřej.Jirásek
Už jsem to opravil, také se mi to tam nelíbí ;)
Reagovat
Lunej..
Jsem zvedava, co dnes predvede proti Andymu.
Reagovat
Kytka
Tak to já taky. Na ten zápas se moc těším. Isnera zmákl, a to hráli 3 tiebreaky, na které je Isner expert.
Reagovat
gigin
Dobré šak to je fuk.. nakonec je 53 v žebřu, tož co :DD
Reagovat
bIbec
jo, je to zvláštní nazývat "neznámým" jednoho z nejnadějnějších mladých hráčků na světě.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist